Ahad, 18 Mac 2012

Kisah Pengajaran Yang Akan Buat Anda Insaf


Salam semua,
Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi.... aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.


 
 

Tips Untuk Dapat Zuriat Yang Baik-Tuan Guru Nik Ab. Aziz

(Tuan Guru Nik Aziz ketika berucap di majlis ceramah keibubapaan di KTC)

KOTA BHARU,: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat memberikan tips istimewa kepada para pemuda untuk mendapatkan zuriat yang baik iaitu mencari isteri yang solehah.

“Isteri yang solehah dapat menerbitkan kebahagiaan rumah tangga di samping dapat mendidik anak-anak menjadi soleh,”ujarnya.

Sijil Halal: Mulai 1 Julai, Jakim Kuatkuasa Penjara

Mulai 1 Julai ini, pengusaha yang gagal mempamerkan sijil dan logo halal yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan berdepan hukuman denda dan penjara.

Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim Hakimah Mohd Yusoff berkata jabatan itu akan melakukan pemantauan di seluruh negara dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.


Bahaya Makan Kerang Terlalu Banyak


Kerang adalah salah satu komoditi utama sea food yang akrab di masyarakat. Namun, masyarakat yang gemar sea food yang satu ini diminta untuk waspada, mengingat sifat kerang selama hidupnya yang disebut Oseanografi LIPI, seperti penyedot debu.

Oseanografi LIPI menyebut, tidak seperti ikan yang aktif berenang, kerang cenderung statis. "Kerang itu seperti penyedot debu. Dia akan menghisap apa saja yang didekatnya, termasuk logam berat. Di dalam tubuh kerang, logam tersebut dimanipulasi kerang," kata Kepala Oseanografi LIPI, Zainal Arifin.



Sabtu, 17 Mac 2012

Kenalpasti Senarai Laluan Jalan Berbahaya Di Semenanjung Malaysia...

Assalamualaikum wbt sahabat blogger semua. Semoga kalian senantiasa mendapat rahmat Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.

Sahabat semua, saya dapat info ini ketika menghadiri sebuah program di sekitar sini beberapa hari lalu. Oleh kerana minggu ini bermulalah cuti sekolah, maka dijangkakan jalanraya kita akan mula dipenuhi pelbagai jenis kenderaan sama ada untuk bercuti, balik kampung atau menghadiri jemputan walimatul urus.

Jumaat, 16 Mac 2012

Gambar Cantik - Ombak

Bagi yang hobby mengambil gambar atau photographer, siapa sih yang tidak ingin mengambil gambar yang menarik. Bahkan ada yang sampai rela naik ke atas gunung demi mendapatkan suasana gambar yang indah dan menakjubkan. Pada entry kali ini, avdnowhere ingin men-share delapan gambar ombak cantik dan menarik yang dapat di tangkap oleh kamera. Pastinya di perlukan orang yang mahir dan kamera khusus untuk mendapatkan gambar-gambar ini. Mari kita lihat bersama-sama.

 
 

Makanan Tiruan Palsu Di China - Perlu Baca

Memang kita dah sedia maklum dengan kehebatan Negara China dengan produk tiruan mereka, tidak kira gajet, baju, kasut, manusia, malah makanan pun boleh ditiru atau diklon oleh penduduk di Negara China. Hebatkan?

Walnut Palsu Versi China - Kacang walnut yang sebenar dikeluarkan dari kelongsongnya, dan digantikan dengan ketulan konkrit kecil dan kemudian kelongsong tadi digam kemas. Untuk menyempurnakan ‘ilusi kacang’ ini, konkrit tadi dibalut dengan kertas.

Fakta Hari Ini - Minum Jus ada Aturannya!

Jus buah merupakan salah satu cara memenuhi kebutuhan vitamin dan mineral yang bermanfaat meningkatkan kekebalan tubuh dari penyakit. Tetapi, jangan salah mengolahnya agar tubuh mendapatkan manfaat yang maksimal. Ternyata, minum jus ada aturannya agar jus bernilai maksimal bagi kesehatan tubuh.

 Minum Jus ada Aturannya!
Dibalik khasiat jus, ternyata ada aturan yang harus diikuti saat meminum jus.
 

Waktu Terbaik Minum Air Masak

 Waktu Terbaik Minum Air Masak
Air merupakan sumber terpenting untuk diberikan kepada tubuh badan kerana dapat memberikan tenaga kepada kita dalam melakukan tugas-tugas setiap hari.

Pakar kesihatan juga menyarankan agar kita mengambil sekurang-kurangnya lapan gelas air masak setiap hari kerana dapat membantu dalam mengekalkan tahap kesihatan tubuh badan kita.


Panduan Ringkas Mengira Zakat Wang Simpanan..


Assalamualaikum wbt sahabat blogger semua. Semoga kalian senantiasa mendapat rahmat Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.

Sahabat semua, jika minggu lepas saya pernah membuat entri mengenai panduan ringkas mengira zakat pendapatan, hari ini saya hendak melanjutkannya pula kepada satu lagi zakat yang kita semua selalu terlepas pandang iaitu wang simpanan.

Panduan Ringkas Mengira Zakat Pendapatan...


Assalamualaikum wbt sahabat blogger semua. Semoga kalian senantiasa mendapat rahmat Allah SWT. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad SAW. Semoga syafaat baginda kita perolehi kelak.

Kepada sahabat-sahabat yang bergelar penjawat awam, semalam berita baik telah diterima oleh sahabat semua. Syukur alhamdulillah kerana menikmati kenaikan gaji sebanyak 13% di samping kenaikan elaun COLA sebanyak RM 50 bagi kawasan B & C. Terima kasih kepada YAB Perdana Menteri dan syukur kepada Allah SWT atas kurniaan rezeki ini.

Khamis, 15 Mac 2012

Oh! Tukang Sapu di Cyberjaya

Seorang wanita memohon jawatan tukang sapu di Cyberjaya. Pegawai di situ telah mengadakan temu duga dan meminta wanita itu menunjukkan cara-cara membersih lantai dengn betul.

“Anda telah diterima bekerja. berikan e-mel anda, kami akan mengirimkan maklumat yang diperlukan!” kata pegawai penemu duga tersebut.

Malangnya, wanita itu tidak memiliki komputer dan juga e-mel. Penemu duga terus mengatakan bahawa tanpa e-mel, wanita itu tidak boleh diambil bekerja. Wanita itu terpaksa menerima keputusan itu dengan rasa kecewa.


Jenis Vitamin B Yang Kaya Manfaat

Jenis Vitamin B yang Kaya ManfaatVitamin B


Anda mungkin sering mendengar vitamin B. Uniknya dari vitamin B adalah ada banyak jenis vitamin B yang bermanfaat bagi tubuh. Vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6 atau vitamin B12 mungkin sering Anda dengar. Sebenarnya, ada 8 jenis vitamin B yang memiliki fungsi yang berbeda-beda. Apa saja jenis dari vitamin B? Berapa banyak yang dibutuhkan? Apa saja manfaatnya bagi tubuh? Dan sumber makanan apa yang mengandung jenis vitamin B?

Suasana di bawah permukaan sungai yang beku

Siapa sangka, di bawah Sungai Tianuksa di wilayah Rusia terbentuk lapisan ais seperti kristal yang berkilauan yang terjadi ketika musim salji. Kejadian ini dijumpai penduduk setempat secara tidak sengaje apabila mereka berjalan untuk mengelakkan keretakan pada permukaan ais sungai tersebut. Gambar penuh after the jump.


Pelbagai Jenis Nasi Goreng di Dunia

OPEN : Dah tengahari ni , hari ini kita cuba bah..... ubah menu  makan tengahari dengan pilihan pelbagai jenis nasi goreng.

 Sila pilih ikut selera anda .........

Canton fried rice
 
 

Masalah Perut Kembung/Berangin

Selepas makan tengah hari, walaupun hanya sedikit makanan dijamah, perut rasa kembung dan tidak selesa. Pinggang seluar terasa mencengkam sehingga ada kalanya kancing terpaksa dibuka supaya perut tidak terus terseksa.

Ini antara gejala yang biasa dialami akibat masalah banyak angin dalam saluran sistem pencernaan atau usus. Biasanya perut lebih lega jika angin dapat dikeluarkan sama ada melalui sendawa atau kentut.

Fakta Hari Ini - Sebab Kenapa Manusia Boleh Terapung Di Laut Mati


Fakta Ringkas:

* Laut mati merupakan tasik air masin yang terletak di sempadan Jordan dan Tebing Barat (yang kini dijajah makhluk paling laknat, Israel).

Mahkamah Di Malaysia

Photobucket

Sungai Pergunungan Yang Beku Akibat Musim Salji

Poyo tak perkataan mirikal kami? Kisah? Sungai di pergunungan ini bertukar permukaan kaca yang lawo akibat musim salji.


Apa itu TITIAN SIRAT ?

As-Sirat dari sudut bahasa bermaksud jalan. Manakala dari sudut syariat ianya merupakan satu jambatan yang dibentang merentasi Neraka Jahannam; untuk manusia menyeberanginya menuju ke Syurga.

Dan tiada seorangpun di antara kamu melainkan akan sampai kepadanya (Neraka Jahannam); (yang demikian) adalah satu perkara Yang mesti (berlaku) Yang telah ditetapkan oleh Tuhanmu. (Maryam : 71)


Rabu, 14 Mac 2012

12 Jenis ‘Contact Lens’ Yang Terpelik Di Dunia

Zaman sekarang yang serba canggih ni, banyak orang yang menggunakan kanta lekap atau bahasa inggeris nya contact lens jika ada masalah rabun dan sebagainya untuk menggantikan cermin mata yang dikatakan kurang selesa untuk memakainya setiap masa. Selain itu contact lens juga digunakan oleh orang tertentu untuk kelihatan cantik dan menarik.

Tapi tahukah anda contact lens juga banyak di buat untuk digunakan dalam filem, khususnya cerita hantu seram, sains fiksyen dan sebagainya. Oleh itu banyaklah contact lens yang pelik di cipta.. antaranya

 


Perbualan Ustaz Dengan Seorang Gadis Yang Tidak Menutup Aurat

Liberal Gurlz :
“Salam ustaz…..sorry for disturbing you…I just want to ask something from you…!!”

Ustaz :
“Ok silakan……what you want to know…”

Liberal Gurlz :
“Ustaz it is true……perempuan tak menutup aurat ni jahat….?


Tips - Cara Mengajar Anak Bersolat

 Cara Mengajar Anak Bersolat  
Usaha mengajar anak-anak solat merupakan satu usaha yang berpanjangan dan memerlukan komitmen yang tinggi dari ibu bapa.

Ibu bapa perlulah sentiasa bersabar dan terus bersungguh-sungguh sehingga solat menjadi darah daging anak-anak. Usaha ini mestilah dimulakan sejak anak-anak masih kecil bak kata pepatah, lenturlah buluh dari rebungnya.


Fakta Hari Ini -5 Jenis kanser yang paling banyak membunuh lelaki dan wanita

Kanser boleh menyerang sesiapa saja, baik muda, tua, kaya, miskin, lelaki, wanita dan kanak-kanak. Di Hari Kanser Sedunia yang jatuh pada setiap tanggal 4 Februari, kanser masih menjadi punca utama kematian di seluruh dunia. Sekurang-kurangnya ada 5 jenis kanser yang paling banyak membunuh lelaki dan wanita.

Kanser merupakan salah satu punca utama kematian global dengan angka mencapai 13 peratus (7.4 juta) dari semua kematian setiap tahun. 70 peratus daripada kematian akibat kanser berlaku di negara berpendapatan rendah dan menengah.

Gambar | Afghanistan di Bulan Januari 2012

As-Salam.
 
Afghanistan, sebuah negara Islam yang masih lagi berada dalam pergolakan. Warga Afghanistan menerima kehadiran tahun 2012 dengan beberapa siri pengeboman dan juga kematian menyanyat hati. Walaupun begitu, ia tidak menghalang rakyat negara itu untuk meneruskan kehidupan seharian. Mari saksikan kehidupan mereka menerusi lensa kamera.

Foto Afghanistan di Bulan Januari 2012

 
 

Kemalangan Termahal Di Dunia

Titanic ($150 Juta)

Karamnya Titanic mungkin tragedi yang paling terkenal didunia, Hollywood pernah menghasilkan filem dari kejadian ini. Pada jam 11:40 malam 14 April 1912, peninjau kapal ini mengesan sebuah aisberg yang besar ketika berlayar di 400 batu ke selatan Grand Banks of Newfoundland. Tragedi Titanic melanggar aisberg semasa membuat trip percutian pertama mengorbankan 1500 hartawan. Kapal ini melibatkan kos $7 Juta untuk dibina dan antara yang paling mewah dan mahal ketika itu.($150 Juta Sekarang)


Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur - Khas untuk Wanita

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


12 Kisah Luqman al-Hakim - PERIHAL LIDAH DAN HATI


Kisah Luqman al-Hakim Dengan Manusia
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


سْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Di dalam al-Quran terdapat satu surah yang dinamakan surah Luqman. Di dalam surah ini terdapat banyak pengajaran yang boleh kita ambil daripada kata-kata nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya. Luqman adalah ahli hikmah yang banyak dikurniakan oleh Allah SWT kebaikan dengan kata-kata nasihatnya dan amal perbuatannya untuk mengajak manusia kembali beriman kepada Allah SWT.


Selasa, 13 Mac 2012

Rekaan Kreatif Selipar Di Jepun

Most of rakyat malaysia guna selipar kan?.. tapi di jepun mereka menggunakan selipar yang diperbuat dari kayu atau kat malaysia ada jugak namanya terumpah?… ye kew?.. hahaha.. tapi kayu2 pown jangan main2.. kreatif jugak mereka nie.. keh3.. jom kita lihat

Buah Durian Tanpa Duri






Aha, ini dia buah durian tanpa duri, ia dikenali dengan nama Durian gondol, berasal dari daerah Lombok, Nusa Tenggara Barat, Indonesia. Keunikan buah ini terletak pada buahnya yang tidak memiliki duri seperti buah durian lain yang pada umumnya sehingga dapat mempermudah anda untuk mengupas dan memakannya.

Uji Otak Anda

Cuba Kira Ada Berapa Bulatan Dalam Gambar Ni

 cuba tengok gambar di bawah ni.. agak-agak ada berapa jumlah bulatan?? haa..ceq cuba kira ........


Kereta Berbentuk High Heels Ciptaan Jurutera dari India

Seorang pekerja menguji sebuah kereta yang mempunyai bentuk seperti kasut tumit tinggi di sebatang jalan raya di Hyderabad India baru-baru ini.

 
Kereta kasut itu dihasilkan sebagai sebahagian daripada satu siri ciptaan yang dilakukan oleh pereka kereta di India, Sudhakar Yadav.Kereta itu boleh bergerak selaju 45 kilometer sejam.
 

Fakta Hari Ini - Makan buah, sayur untuk kacak, jelita

LONDON: Amalan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran bukan saja menjadikan kulit anda cerah sihat tetapi juga menjadikan penampilan lebih menawan.

Sekumpulan saintis di Universiti St Andrews memantau pengambilan makanan 35 orang dan turut merakamkan gambar mereka sepanjang tempoh berkenaan.

10 Faedah Lapar .........

1- Bersih hati , bersinar kepintaran , tembus mata hati .

2- Halus dan bersih hati , memperolehi kelazatan beribadah .

3- Nafsu pecah dihina lapar , hati menjadi tenang / khusyuk . 
 

Apabila Bakal Ayah Menunggu Kelahiran Bayi


Nak dijadikan cerita ada empat orang bakal ayah sedang menunggu kelahiran bayi mereka diruang rehat sebuah hospital. Kegelisahan jelas diriak muka mereka…

Seorang jururawat keluar dari bilik pembedahan lalu berkata kepada lelaki yang pertama, “Tahniah! Isteri Tuan selamat melahirkan anak kembar dua”.
“Kembar dua! Kebetulan pula, saya bekerja di menara berkembar Petronas,” kata lelaki yang pertama dengan riangnya.


Beberapa minit kemudian, seorang jururawat lain datang memberitahu kepada lelaki kedua, “Isteri Tuan selamat melahirkan bayi kembar tiga. Tahniah!”

“Apa? Kembar tiga! Saya bekerja dengan 3D Corporation” kata lelaki yang kedua.


11 Makanan Penyebab Lupa

Mungkin ini penyebabnya :


1. Terlalu banyak makan apel yang sudah masam.

2. Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jarak buah.
 

10 Golongan Yang Diusir Dari Padang Mahsyar

http://2.bp.blogspot.com/-vPrrJwaQqoo/T0E1Nz0FEcI/AAAAAAAAAzc/yYw1pbA5sTk/s1600/padang+mahsyar.png
1. Mereka diusir berupa kera. Mereka adalah manusia yang suka mengadudomba.

2. Mereka diusir berupa babi. Mereka adalah manusia yang suka memakan barang yang haram.
 

Isnin, 12 Mac 2012

Guru HITAM – Sokong Pembangkang VS Guru PUTIH – Patuh Kepada Kerajaan?

Guru di Malaysia Guru HITAM   Sokong Pembangkang VS Guru PUTIH   Patuh Kepada Kerajaan?
Kalau sebelum ini, biasanya “orang hitam” sahaja yang sering diburu oleh pihak polis. Tetapi sekarang ini, “guru hitam” pula yang bakal diburu oleh orang-orang yang berkepentingan. Terbaru-baru guru-guru di sekolah cuba dinilai dan dan dikategorikan mengikut tahap-tahap yang telah ditetapkan, samada ada guru sokong kerajaan atau sokong pembangkang

Polis Jumpa Hantu

Wow, Kereta Berkuasa Nuklear Dicipta

Kini, sejumlah jurutera dari syarikat teknologi Laser Power System di Sturbridge, Amerika Syarikat sedang membangunkan teknologi turbin baru yang digerakkan oleh laser dari proses pembelahan Thorium. Thorium merupakan penguraian besi dengan kandungan radio aktif peringkat pertengahan atom bernombor 90 dan diyakini tidak berbahaya bagi manusia dalam jumlah kecil.

 
 

Pertembungan Antara Mistik Dan Realiti Di Gunung Nuang

 
Gunung Nuang
Hulu Langat, Selangor
10 Mac 2012
4 ptg – 9 malam
 
Nota – Kes ini ada unsur mistik. Gunakan penilaian anda secara bijaksana untuk memahami kisah di dalam kes ini. Ia seperti diceritakan oleh rakan mangsa kepada saya.


CHOCOLATE juga membantu kita okay !

Assalammualaikum

 Ramai kata yang chocolate ni ialah sejenis junk food yang just mendatangkan KEGEMUKAN and increasing cholestrol in our body . tapi , korang pernah rasa tak bila kita makan coklat , kita hilang stress and terus bertenaga . penah kan kan kan ? hihihihi . so kajian telah dilakukan untuk mendapatkan fakta sebenar untuk coklat ni . let's look ~

1) CHOCOLATE IS A BALANCED DIET 

coklat bukan sahaja makan yang sangat berkhasiat , malahan ia juga adalah makanan seimbang . jom kita tengok bukti ni :


  • Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
  • Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
  • Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga
  •  

Fakta Hari Ini - Tahukah Anda Di Manakah Titik Tengah Semenanjung Malaysia??

Pernahkah anda terfikir di manakah kedudukan sebenar titik tengah Semenanjung Malaysia serta apakah kepentingannya kepada negara dan penduduk setempat? Sebelum ini, ada dua pendapat popular mengenai kedudukan sebenar titik tengah Semenanjung Malaysia iaitu di daerah Lipis dan Kampung Kertau, Maran di Pahang.


 
 

Akibat Meruntuhkan Masjid 40 Orang Hindu Buta


Ingatkah kita kepada Masjid Babry yang dirobohkan oleh orang Hindu di India. Rupanya , selepas perobohan tersebut ada peristiwa yang aneh berlaku kepada mereka yang merobohkannya rumah Allah ini. Bacalah.

Sekitar 40 orang Hindu yang terlibat dalam serangan keji ke atas Masjid Babry untuk merobohkannya pada tanggal 6 Desember 1992,telah mendapat buta setelah gagal diubati walaupun dirawat oleh doktor-doktor pakar terkenal di India.



Murah Rezeki Dan Kesempurnaan Iman


Daripada Sayyidina Khalid bin Al-Walid Radiallahu'anhu telah berkata:
Telah datang seorang arab desa kepada Rasulullah S.A.W yang mana dia telah menyatakan tujuannya :

"Wahai Rasulullah! sesungguhnya kedatangan aku ini adalah untuk bertanya engkau mengenai apa yang akan sempurnakan diriku di dunia dan akhirat."

 
Maka baginda S.A.W telah berkata kepadanya :
"Tanyalah apa yang engkau kehendaki"



Bukti Agama Islam Itu Indah

Catherine Heseltine yang lahir di London Utara, Catherine tidak pernah mempraktikkan agama apapun di rumahnya. Dibesarkan dalam lingkungan kelas menengah terpelajar, agama bagi keluarga ini dianggap “sedikit kuno dan tidak relevan”.

Hingga suatu hari, guru sekolah ini bertemu seorang pemuda bernama Syed. Pemuda ini, diakuinya, beza dengan laki-laki yang pernah dikenalnya. “Dia menafikan semua prasangkaku tentang agama. Dia masih muda, Muslim, sangat percaya pada Tuhan – dan dia sangat “normal”, sama seperti lelaki seusianya. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa, tidak seperti kebanyakan pemuda Inggris, dia tidak pernah minum minuman keras.”


 

Ahad, 11 Mac 2012

Warga Emas Tak Dapat Tidur Sejak 39 Tahun Lalu


Warga Emas Tak Dapat Tidur Sejak 39 Tahun Lalu
Setiap individu dewasa yang normal memerlukan tidur sekurang-kurangnya enam hingga lapan jam sehari bagi memastikan tubuh dan organ-organ badan mendapat rehat yang mencukupi bagi meneruskan kehidupan pada hari seterusnya.

Namun, amat mengejutkan dunia apabila seorang warga emas di Vietnam dilaporkan tidak tidur sejak tahun 1973, bersamaan dengan 39 tahun sehingga kini!


.Rumah Ini Dipenuhi Dengan Hiasan Daripada Emas

Rumah mewah yang bertaburan emas ini terletak di sebuah pekan kecil berdekatan Moscow, Rusia. Pemiliknya adalah Vladimir Bryntsalov yang memiliki salah satu perusahaan farmasi terbesar di Russia. Hampir kesemua peralatan dan hiasan yang ada di rumah ini dibuat daripada emas, termasuklah tangga, telefon, patung-patung, almari. 

 

Cahaya berwarna hijau di langit Kanada

aa.. lihat lah aurora dah muncul di langit, ini di sebabkan oleh gelombang radiasi di atmosfera Bumi kesan ribut solar yang berlaku kerana letusan di matahari yang tao cerita haritu.

SATU cahaya berwarna hijau muncul di langit Yellowknife, Kanada kelmarin.

YELLOWKNIFE, Kanada - Satu cahaya berwarna hijau di langit yang dikenali sebagai aurora borealis menghiasi langit dekat Yellowknife, kelmarin.

Saksikan lagi gambar di bawah ini...


Hajarul Aswad Yang Penuh Misteri


Neil Amstrong telah membuktikan bahawa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah di diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah.

Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, dia berkata : “Planet Bumi ternyata tergantung di ruang yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya?.”


Gambar Terkini Nur Amalina Cha Bakri Seksi - Pelajar Cemerlang SPM 2005

Salam sejahtera... Tahun lalu, kita telah digemparkan dengan berita mengenai pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005, Nur Amalina Che Bakri yang kelihatan seperti sudah hilang budaya ketimuran dengan berpakaian seksi. Sekarang, beliau sedang menamatkan pengajian tahun akhirnya dalam pengajian perubatan di Universiti Edinburgh, Scotland.

Berita terkini adalah Nur Amalina akan muncul tidak lama lagi di dalam rancangan Nona TV3. Sekarang ini pengacara Nona, Neelofa berada di University of Edinburgh untuk temubual eksklusif bersama Nur Amalina Che Bakri.

5 cara kreatif guna semula barang dalam rumah

Selamat sejahtera. Rasanya hari ahad amat sinonim untuk mereka yang bekerja sebab biasanya hari ahad adalah hari cuti untuk mereka keluar bersantai dan beristirehat di rumah. Memandangkan mungkin ramai menghabiskan masa berehat di rumah. So, hari ni KK nak kongsikan beberapa cara kreatif dan menarik untuk guna semula beberapa barang yang biasa terdapat dalam rumah kita.

1. PENGEDAP/SEALER BUNGKUSAN ROTI


 
 


PILIHAN PETUA ISLAM UNTUK AWET MUDA

MUDA? NAK AWET? alahai... .. apa khabar semua? terima kasih kepada yang sudi menjenguk   Untuk petua pilihan yang lebih terperinci,Langkah-langkahnya :-




a.urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w 3 kali.* akak k-poh amalkan yang ni..cuma bukan dengan air..tapi bangun jer dari tidur apa yang akak k-poh lakukan dulu ialah urut wajah seperti di atas tu.Bila bangun tidur, kulit wajah agak lembab..jadi gunakan kelembapan asli itu untuk mengurut wajah anda.


Fakta Menarik Hari Ini

Bola mata kita beratnya lebih kurang 28 gram



Kisah Budak Sekolah Yang Pelupa

Pak Abu mempunyai seorang anak yang sangat pelupa bernama Man . .

Man : Ayah, Man pegi sekolah dulu ye!
Pak Abu : Pegi sekolah gitu jer ke? Ko nak belajar ape kat sekolah cam gitu? Beg sekolah ko mana?
Man : Aisey! Lupa la pulak!
...


25 Fakta Pelik Yang Belum Pernah Anda Ketahui.

  1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK..YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..
  2. Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.
  3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!! Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.

Air Yang Paling Sedap Didunia (Air Mata Taubat)

"Semenjak Nabi Adam terkeluar dari Syurga akibat tipu daya iblis, beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak mengangkat kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah SWT. Beliau sujud di atas gunung selama 100 tahun. Kemudian beliau menangis lagi sehingga air matanya mengalir di jurang Serantip. Dan air mata Nabi Adam itu Allah tumbuhkan pokok kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah meminum air mata beliau. Burung-burung itu berkata, "Sedap sungguh air ini."

 
 

Lima lelaki dirotan kerana berjudi


SEORANG pesalah judi dirotan di Langsa, Aceh semalam. Reuters


 Lima lelaki Aceh yang didapati bersalah berjudi dirotan di khalayak ramai di sini semalam. Mereka dirotan di wilayah Aceh yang melaksanakan undang-undang Islam.

Mereka dirotan enam kali pada setiap Jumaat di hadapan beratus-ratus orang di sebuah padang di bandar ini, Aceh Timur.


Tips - 6 Kebaikan Mandi Sebelum Subuh


Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. Jika anda mandi sebulum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. Antara manfaatnya ialah :

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...