Sabtu, 30 Jun 2012

Kisah Benar – Kemalangan Dengan Hantu

Ini ada satu kisah benar yang agak seram, Kisah ini berlaku sekitar 2008. Semua yang diceritakan ini adalah benar, tiada yang tak benar melainkan benar-benar belaka.

kereta
Sekadar Gambar Hiasan
Aku masih ingat lagi. Masa tu tahun akhir degree. Aku dan member sekolej di Kelantan terpaksa transfer kredit ke another kolej di Kedah untuk meneruskan perjuangan dalam pengajian agama. Kolej baru tu di Alor Setar. Korang tahu kan kolej apa. Terpaksa kerana pada tahun tu, kerajaan M’sia menutup pintu sambung belajar ke al-Azhar, Mesir dan menetapkan syarat2 baru yg lebih ketat. Beribu-ribu pelajar menerima khabar malang itu dengan sakit hati dan redha. Ok skip to da story.




3 penyakit di Musim Panas



Memang panas le ni weh!, keluar bilik air lepas mandi pun berpeluh. Musim kemarau yang cukup panas mempunyai kelebihan tersendiri bagi orang yang selalu melakukan pengembaraan atau yang tidak suka dengan hujan ni, leceh untuk melakukan aktiviti di luar ni. Namun musim hujan sering menyebabkan berbagai jenis penyakit, musim kemarau pun sama jugak boleh menjejaskan aktiviti harian disebab berbagai penyakit bawaan musim panas pulak.



Cerpen - Di Sebalik 'Belenggu' Niqab

Di sebalik niqab berwarna hitam itu, ada sepasang mata yang terlihat dan melihat. Dihujani ribuan pandangan aneh. Terasa begitu asing. Perbezaan yang serta-merta dapat dirasai menusuk segenap hati apabila diperhatikan berpakaian yang serba menutup sebegitu berbanding kebiasaan sering terdedah. Mata-mata yang seakan bersuara melahirkan simpati. Seharusnya, pada era fesyen ini segala trend jadi ikutan. Namun, bukan dia.

Ada yang merasakan dirinya berpakaian seperti tawanan. Setiap langkah mereka beriramakan suara yang berdesas-desus layaknya seperti juri yang menghakimi. Tatkala pilihan fabrik penuh warna-warni  yang menarik, masih ada yang mahu tampak serba pudar sepertinya.




Iran hukum perogol kanak-kanak dikhalayak ramai

Inilah care negara Iran menghukum perogol kanak-kanak. Gantung sampai mati di khalayak ramai. Lagi gambar after the jump.




Gerbang Semulajadi

1. Tyantszi Mountains, China 

Lagi gerbang......



5 Makanan Paling Menjijikkan Di Dunia

Manusia lahir dengan sifat ingin tahu yang mendalam. Rasa ingin tahu itu juga termasuk dalam bab-bab pemakanan. Contohnya, seperti gambar-gambar makanan yang sangat menjijikkan di bawah.

1. Balut (Cambodia)


Telur-telur ini sengaja dibiarkan hingga embrio di dalamnya mulai wujud. Kemudian dimasukkan ke dalam air mendidih. Memakannya dengan diberi garam sedikit. Makanan ini digunakan untuk suatu upacara di daerah tempatan.




5 Manusia yang Paling Dibenci Dalam Sejarah

Berikut merupakan antara manusia yang paling dibenci sepanjang. Kebanyakan sebab mereka ini dibenci adalah kaitan dengan jenayah perang! Mari kita tengok kenapa mereka sangat dibenci oleh manusia..

5 Manusia yang Paling Dibenci Dalam Sejarah

1. Saloth Sar a.k.a Pol Pot

 




Tujuh Kalimat Yang Mulia di Sisi Allah Perlu Di Ucapkan Setiap Hari

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah,
Kehidupan seorang mukmin sentiasa dihiasi dengan akhlak Islam, lidahnya sentiasa basah berzikir dan memuji kebesaran Allah SWT. Hati dan jiwanya sentiasa reda dengan takdir Allah SWT dan bersangka baik dengan-Nya. Dalam keadaan apa sekali pun seorang mukmin perlu berdoa dan lidahnya menyebut dan memuji-muji Allah SWT tanda bersyukur dan cinta kepada-Nya. Terdapat tujuh kalimat mulia disisi Allah dan malaikat, bila diucapkan maka Allah SWT  akan mengampunkan segala dosa-dosanya.





Kelebihan Membaca dan Menghayati Al-Quran

1) Al-Quran akan memberikan pertolongan pada Hari Kiamat.

Dari Abu Umamah radhiAllahu `anhu katanya: ”Saya mendengar Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Bacalah olehmu semua akan al-Quran itu, sebab al-Quran itu akan datang pada Hari Kiamat sebagai sesuatu yang dapat memberikan syafa`at (pertolongan) kepada orang-orang yang memilikinya (mengamalkannya).”
(HR Muslim)
 
 
 

Isteri Presiden baru Mesir enggan digelar sebagai "First Lady of Egypt"

ISTERI Presiden Mesir Mohamed Mursi, Najla Mahmud, menolak untuk digelar sebagai 'first lady of Egypt'. Gelaran itu menurutnya hanyalah untuk Jihan Sadat dan Suzan Mubarak.

Sebaliknya beliau lebih suka disebut sebagai Ummu Ahmed.






Mengapa Ayam Berkokok Setiap Pagi?

Mengapa ayam jantan selalu berkokok ketika hampir menjelang subuh, bahkan sebelum matahari muncul di ufuk Timur? Pernahkah anda terfikir? Menurut satu kajian yang dilakukan baru-baru ini, ianya ada kaitan dengan jam 'alarm' semulajadi yang dimiliki ayam jantan.

 
 
 
 

Pelawak Osman Kering menginggal dunia

0NRAo osman kering kritikal
Pelawak terkenal tanah air Osman Kassim atau lebih dikenali dengan nama Osman Kering meninggal dunia hari ini akibat batuk kering.

Osman, 58, meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di ibu negara pada kira-kira pukul 3.45 petang.

Osman yang berasal dari Pauh Lima, Kelantan, meninggalkan seorang balu Che Norhayati Che Omar, 48, dan tujuh orang anak serta tiga cucu.




Jumaat, 29 Jun 2012

Mendidik Isteri Cara Rasulullah SAW



Sebagai seorang suami kita perlu arif dalam mendidik isteri dengan cara lemah lembut. Mari kita sama-sama ketahui apakah cara Rasulullah SAW dalam mendidik isterinya.

 Mendidik Isteri Cara Rasulullah SAW | Suami sebagai pemimpin rumahtangga semestinya sentiasa kreatif dalam mendidik isteri. Allah SWT bekalkan kepada kaum lelaki kekuatan akal yang rasional, tidak terlalu emosional atau mudah didorong oleh perasaan. Lelaki tidak mudah tersinggung berbanding dengan wanita. Jika kekuatan akal ini dapat dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya, ditambah pula dengan kesabaran serta kekuatan jasmani untuk mencari nafkah keluarga, seorang suami akan menjadi pelindung dan pendidik yang berwibawa.




Khasiat Buah Anggur

Buah anggur antara buah yang sangat mudah didapati di Malaysia. Lihat sahaja di pasar mini mahupun pasaraya besar, semuanya menjual buah anggur yang sama. Walaupun sedikit mahal, namun ia dianggap berpatutan. Kajian menunjukkan anggur bukan saja membekalkan kandungan vitamin C yang tinggi, bahkan boleh membaiki tahap antioksida dalam tubuh manusia. Kehadiran tinggi radikal bebas yang berpunca daripada pelbagai elemen seperti pencemaran didapati antara punca utama yang menyebabkan kulit mengalami proses penuaan dengan cepat.

 




Gambar Sekitar Majlis Pernikahan Irma Hasmie Dan Reza Syah Azmeer

Setelah bertunang selama 3 bulan akhirnya pada tanggal 29 Jun 2012  pelakon popular Irma Hasmie  menjadi permaisuri kepada jejaka pilihannya seorang ahli perniagaan Reza Syah Azmeer Datuk Mohd Redzuan, 31.


 
 
 
 
 

Kahwin Cara melayu atau Cara Islam ?




Kahwin Cara Melayu Atau Cara Islam ? – Apa yang bakal dikongsikan adalah sebuah artikel yang terdapat dari Fan Page Hijrah Remaja. Mari kita ikuti dengan kisah seorang gadis yang berfikir di luar konteks minda masyarakat melayu sekarang. Thumbs up for that girl and her husband!

Ia menceritakan bagaimana seorang pelajar perempuan tahun akhir di sebuah universiti yang hampir membunuh diri kerana tertekan setelah ditinggalkan kekasihnya. Kemudian beliau mengubah kehidupannya serta-merta menjadikan beliau gadis yang paling bahagia di bumi Allah ini dengan perkahwinan di usia awal. 

Basikal Tanpa Rantai.

Basikal tanpa rantai ini direka oleh Italian design house; Albeto Del Biondi. Ia bukanlah teknologi terbaru, tetapi disebabkan ia kurang praktikal berbanding basikal berantai, ia kurang mendapat perhatian. Apa-apa pun, basikal di bawah ni tetap cool!!
 



Hairie Othman Makan Tengah Hari Bersama Tuan Guru Nik Aziz

Gambar dikeluarkan sendiri oleh Hairi Othman yang baru sahaja menyertai pas..antara kata-kata beliau dalam gambar dibawah ialah:


"Saya sungguh terharu apabila diraikan oleh TGNA secara peribadi dan tertutup disebuah hotel sebentar tadi, makan tengahari bersama beliau beralaskan surat khabar saja..seorang ulamak dan juga menteri besar Kelantan..bagaimana tergamak kita berkata beliau Tok guru kafir..? Beliau banyak menjelaskan tentang perjuangan berlandaskan Islam, bukan bangsa..alhamdulliah!"




 
OPEN : Pemimpin yang aku hormati...........
zubir5588

Raja Azmi Mahu Jaga Solat Kesan Bergelar Janda


Raja Azmi (tudung hitam) ditemani anak keduanya bersama peguam dan Jalani Sidek (baju puti)
  


Penerbit filem Raja Azmi Raja Sulaiman berkata status janda yang digalasnya sejak petang Rabu lalu membuatkan dia bertekad untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Raja Azmi,53, yang bercerai atas persefahaman dengan bekas jaguh badminton negara Jalani Sidek,49, berkata, dia mahu mempertingkatkan amalan solat yang tidak pernah lengkap dilakukannya sebelum ini.




Khamis, 28 Jun 2012

Sejarah Kaabah


sejarah kaabah
Kaabah yang kini merupakan kiblat kepada umat islam semasa menunaikan solat, tidak kira solat Jumaat, solat 5 waktu dan solat sunat. Tetapi adakah anda tahu sejarah Kaabah yang dikatakan rumah Allah s.w.t.
Kali ini saya akan kongsikan sebuah sejarah islam iaitu sejarah Kaabah dan beberapa gambar yang dipetik dan di ambil daripada beberapa sumber. Semoga dengan perkongsian ini dapat memberi anda sedikit ilmu, insyaAllah.




Amalan Terbalik Yang Tidak Disedari


10 AMALAN TERBALIK YG TIDAK DISEDARI ♥


antara amalan-amalan yang mengalami tranformasi dari keadaan asal:

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

“Abdullah bin Ja’far berkata: Ketika tersebar tentang berita terbunuhnya Ja’far, Nabi sallallahu ‘alaihi wa-sallam bersabda: Hendaklah kamu menyediakan makanan untuk keluarga Ja’far, mereka telah ditimpa keadaan yang menyebukkan (kesusahan)”
(Dihasankan oleh at-Turmizi dan di sahihkan oleh al-Hakim)
 
 
 

Rabu, 27 Jun 2012

Program Ustaz Azhar Idrus di Astro OASIS mulai 3 Julai ini

PENDAKWAH bebas yang juga merupakan penceramah terkenal Ustaz Azhar Idrus akan bersiaran di Astro OASIS mulai 3 Julai 2012 ini.

Ustaz Azhar Idrus yang kini menjadi fenomena anak-anak muda itu akan bersiaran sebanyak tiga hari seminggu iaitu pada hari selasa, rabu dan khamis secara langsung pada pukul 7:30 petang diikuti siaran ulangannya jam 11:00 malam.






Megalodon Jerung Paling Besar Di Dunia

Air laut merangkumi hampir 70% daripada permukaan bumi. Pada awalnya pemangsa yang hidup dibawah laut membesar dengan cepat. Pemangsa yang dikenali sebagai Megalodon menjelajahi kedalaman laut berjuta-juta tahun yang lalu. Jerung putih yang besar telah bertahan selama lebih dari 10 juta tahun. Sekarang ini pemangsa laut yang paling utama itu amatlah kecil jika dibandingkan dengan Megalodon besar.
 
 
 

7 Produk Gagal Dari Apple

Steve Jobs baru saja mengundurkan diri sebagai Kepala Eksekutif Korporat (CEO) Apple Inc. Sepanjang sejarah perusahaan tersebut, tidak selalu produk yang mereka hasilkan mampu diterima dengan sangat baik oleh pasar - seperti yang saat ini melanda iPad, iPhone, dan iPod. Setidaknya ada tujuh produk gagal yang pernah dibesut Apple saat Steve Jobs masih berkarya di sana:

apple product - kolom-unik.blogspot.com



 


Khasiat Bawang Merah Dan Bawang Besar

Khasiat bawang merah dan bawang besar. 
 
Assalamualaikum guys.. Hari ini aku rasa macam nak tanya dengan korang semua, ada tidak yang suka sangat memakan bawang besar? Kalau kita order salad sayur + salad buah2an kadang2 ada saja beberapa hirisan bawang besar sebagai penambah rasa. Kalau tiada bawang besar maka tiadalah rasa kesedapan salad tersebut.
 
 
 

Nekad peluk Islam selepas bermimpi


Kalsom Chin menunjukkan kad dia memeluk Islam ketika berusia 16 tahun.
ALOR SETAR – “Seorang lelaki berjanggut putih dengan berpakaian jubah putih datang kepada saya dengan menghulurkan kain putih,” itu mimpi yang pernah dilalui seorang saudara baru, Kalsom Chin Abdullah kira-kira 30 tahun lalu sebelum dia nekad memeluk Islam.

Kalsom Chin yang berasal dari Sungai Tiang, Pendang dan berketurunan Siam memeluk Islam seorang diri ketika dia masih berusia 16 tahun.




Setiap Ujian Ada Pahala Di sisi ALLAH S.W.T.


Imam Al-Ghazali telah menyebut satu kisah yang menarik dalam satu kitabnya bagaimana ada dua hamba Allah yang turun ke laut untuk menangkap ikan, seorang kafir dan seorang lagi beriman.

Orang yang kafir itu telah menyeru nama segala jin dan jenisnya yang kononnya boleh memberi rezeki dan menjaga laut.
Kemudian si kafir tadi menghulurkan pukat ke laut, setelah ditarik ditakdirkan dia mendapat banyak ikan.





Jom Pahami Maksud Surah Al-Faatihah


 
 
 
 
 

Detik-Detik Ketika Amalan Kita Dibawa Ke LangitT Oleh Malaikat


Pada suatu hari, Nabi Muhammad SAW berkata kepada Mu’adz, “Hai Mu’adz, sesungguhnya aku akan menyampaikan hadis kepada engkau. Jika engkau hafal, niscaya bermanfaat bagimu di sisi Allah. Sedangkan jika engkau sia-siakan dan tidak engkau hafal, niscaya terputuslah hujahmu (alasanmu) di sisi Allah pada hari, kiamat.”


Setelah itu Rasulullah SAW menceritakan kepada Mu’adz tentang perjalanan amal dari langit ke langit, yang ringkasannya adalah sebagai berikut:
 
 
 
 

Selasa, 26 Jun 2012

BILA AIR NAK PENUH?


Tunggu sampai Subuh esok pun air tak penuh. Hahaha
nasihangit

WOW!! Burung Terbesar Yang Pernah Hidup Di Dunia


Magnificens Argentavis (ataupun "burung Argentina luar biasa") adalah burung yang boleh terbang terbesar yang pernah ditemui, lebih besar dalam setiap aspek daripada makhluk yang boleh terbang lain, termasuk Helang besar Haast dari Pleistosen ke Holosen New Zealand. Burung ini, kadang-kadang disebut Teratorn Giant, adalah spesies yang telah pupus  dan dijumpai (pada 2009) daripada tiga lokasi dari Miosen akhir (6 juta tahun sebelum sekarang) tengah dan barat laut Argentina , di mana contoh yang baik fosil telah diperolehi.
 
 
 

Serai Merawat Demam Kuning dan Mengurangkan Kolestrol

khasiat Serai merawat demam kuning dan kolestrol

Assalamualaikum guys... Rasanya ada antara kita yang kadang2 terkena demam kuning. Memang bahaya juga demam kuning ini. Kalau tidak dirawat awal boleh mendatangkan kemudaratan dan boleh juga membawa maut jika badan tidak kuat mengawal.



Gambar Sukan Paling Lucu Tahap Pecah Perut!

Acara sokan kebiasaannya mengundang perhatian media yang luas, tidak kira apa sahaja jenis sokan, bahkan sukan pelik seperti curling sekalipun akan menarik ramai permerhati. Apabila mendapat liputan yang meluas, apa sahaja yang dilakukan ahli sokan ini pastilah akan direkod setiap detik tidak kira masa dan perlakuan, sehingga gambar ketika makan pisang juga akan tersebar meluas di internet dan dijadikan bahan lucu.

Jadi di sini ditampilkan 33 gambar sukan paling lucu tahap pecah perut yang ditangkap pada masa yang perfect. Cekdemout!


 
 
 
 
 

Ikan Lumba-Lumba Berwarna Merah Jambu

Ikan lumba-lumba (dolphin) yang berwarna merah jambu di bawah sebenarnya memang wujud. Ikan lumba-lumba ini adalah daripada spesies Inia geoffrensis merupakan antara spesies ikan lumba-lumba air tawar. Habitat asal mereka ialah di sekitar sungai yang terletak di benua Amerika Selatan, terutamanya sungai Amazon dan Orinoco. Ikan ini juga dikenali sebagai Boutu, Amazon river dolphin dan Pink river dolphin.


 
 
 
 
 

Nik Aziz Gunting Rambut di Kedai Biasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

open :Cayalah tok guru.. terbaikk.........Pemimpin yg sukakan kesederhanaan,,,,,allahuakbar!!

izyan

 

Roundabout yang paling mengelirukan

Sumpah kalau masuk roundabout ni kami boleh pengsan yaw! Lagi-lagi kalau ditempat orang. Gambar penuh selepas ni.




Kehebatan 4 Haiwan Yang Disebutkan dalam Al-Quran -Bah 2

Unta 
“Maka apakah mereka tidak memperhatikan unta, bagaimana dia diciptakan? Dan langit, bagaimana ia ditinggikan? Dan gunung-gunung, bagaimana ia ditegakkan? Dan bumi, bagaimana ia dihamparkan? Maka berilah peringatan, kerana sesungguhnya kamu hanyalah orang yang memberi peringatan.” (QS. Al Ghasiyah: 17-21)

 Allah mengungkapkan hal ini dalam berbagai ayat Al Quran, mengisyaratkan bahawa segala sesuatu yang Dia ciptakan sebenarnya adalah sebuah tanda, iaitu lambang dan peringatan.  Dalam surat Al-Ghasiyah ayat ke-17, Allah merujuk kepada haiwan yang akan kita pelajari dan fikirkan dengan saksama, iaitu unta. 

Kehebatan Empat Bangunan Tinggi Diiktiraf Terbaik

INDAH...Menara Absolute  di Mississauga, Kanada dipilih sebagai bangunan tinggi terbaik di benua Amerika.
         INDAH...Menara Absolute di Mississauga, Kanada dipilih sebagai bangunan tinggi terbaik di benua Amerika.

LONDON: Bangunan pencakar langit di Kanada, Qatar, Australia dan Itali dinamakan sebagai bangunan tinggi terbaik di dunia pada tahun ini oleh Majlis Bangunan Tinggi dan Penempatan Bandar (CTBUH).
Empat pemenang mewakili benua itu termasuk Menara Absolute di Mississauga, Kanada (Amerika), 1 Bligh Street, Sydney, Australia (Asia dan Australia), Palazzo Lombardia, Milan, Itali (Eropah) dan Menara Doha /BurjQatar, Doha, Qatar (Timur Tengah dan Afrika).




Misteri Kehebatan Teknologi Zaman Nabi Nuh Yang Disorok

“Sesungguhnya Piramid Agung bukanlah dibina ketika pemerintahan Firaun Khufu (Cheops) tetapi telah dibina berkurun sebelumnya oleh kerajaan-kerajaan silam yang lepas. Firaun-firaun Mesir hanyalah membaik pulih sahaja piramid-piramid ini yang diwarisi mereka. Hakikat ini lama-kelamaan disedari oleh ramai pengkaji tetapi ia terlalu lama untuk dapat dipercayai oleh masyarakat dunia.




Sabar Dengan Pasangan Hidup Yang Berperangai Buruk

 
Mudah mudahan kisah yg diutarakan ini dapat membantu meleraikan perasaan yg kusut. Sebuah kisah tentang pasangan manusia yang buruk perangainya.

Al Ashma’i berburu bersama sahabat-sahabatnya. Namun kerana terlalu asyik mengejar buruan beliau terpisah dari kelompoknya dan tersesat di tengah padang pasir yang panas. Haiwan yang beliau buru cukup lincah dan berlari menjauhi kelompoknya tetapi  Al-Asma’i terus juga mengejarnya. Akibatnya Al-Asma’i pun kehilangan jejak haiwan buruannya, dan yang paling bahaya adalah beliau semakin terpisah dari sahabat-sahabatnya.
 
 
 
 

Isnin, 25 Jun 2012

Kisah Seram Di Genting Highland

Mesti ramai yang pernah menjejakkan kaki di Genting Highland ni, memang sebuah tempat bercuti yang menarik, pelbagai aktivi dan permainan indoor dan outdoor ada di sini, tapi di sebalik kemeriahan ini ramai yang tidak mengetahui kisah seram yang pernah terjadi di Genting Highlands.


Genting Highlands atau Tanah Tinggi Genting adalah satu kawasan yang menghimpunkan beberapa tempat penginapan di satu kawasan seperti First World, Resort Hotel, Highlands Hotel dan Theme Park Resort. Genting Highlands berasa di paras 1860m di atas bukit. Seperti yang kita tahu, pelbagai cara untuk kita mencapai ke puncak ini; bas, teksi, dan kereta gondola yang terpantas di dunia dan terpanjang di Asia Tenggara.




Kehebatan 4 Haiwan Yang Disebutkan dalam Al-Quran - Bah1

Nyamuk

Sebagaimana yang telah disebutkan, dalam banyak ayat Al Quran Allah memerintahkan
manusia untuk memperhatikan alam dan melihat “tanda-tanda” di dalamnya. Semua makhluk hidup dan tak hidup di alam semesta diliputi oleh tanda-tanda yang menunjukkan bahwa mereka semua “diciptakan”, bahwa mereka menunjukkan kekuasaan, ilmu, dan seni dari “Pencipta” mereka. Manusia bertanggungjawab untuk mengenali tanda-tanda ini dengan menggunakan akalnya, untuk memuliakan Allah.  Walaupun semua makhluk hidup memiliki tanda-tanda ini, beberapa tanda dirujuk Allah secara khusus dalam Al Quran. Nyamuk adalah salah satunya. Di surah Al Baqarah ayat 26, nyamuk disebutkan: 

Cuba Cari Mukanya Di mana??

 
 Dah letih, jom rileks minda dengan teka muka gambar ini.....





Cerita Lawak : Bisu dan Gangster


Sebuah kumpulan gangster menghadapi masalah untuk mengutip wang perlindungan dari peniaga. Ini kerana pihak polis sering membuat intipan dan tangkapan. Ketuanya mengambil seorang bisu untuk mengutip wang tersebut. Pada pendapatnya, tentulah polis sukar untuk menyoal siasat si bisu tersebut.

Maka si bisu pun mula mengutip wang dan berjaya memperolehi RM50,000.







7 Perkara Merbahaya Selepas Makan

Panduan Kesihatan Dalam Islam

oleh scripters pada 27 Juli 2010 pukul 0:30 ·
Nie ak nak share cos sblum nie ak kna gastrik mybe dsebabkan oleAdd Imageh salah makan or tindakan yang tidak sepatutnya selepas makan.

1.Jangan merokok dimana eksperimen dari yang pakar membuktikan bahawa menghisaprokok selepas makan adalah bersamaan dengan merokok 10 batang rokok...tu yang kate best lepas makan tuh
( kebarangkalian untuk mendapat kanser adalah lebih tinggi )
 
 
 

Pohon Pokok Berwarna Biru

Dahan pokok ini diwarnakan biru demi deforestation awareness yang kian kerap dijalankan di United States.

 




5 Para Nabi Yang Mengasaskan Solat Fardhu Yang Lima Waktu

http://www.islamgirls.net/vb/up/55_11218391743.gif
1- Nabi yang mengasaskan solat Subuh adalah Nabi Adam A.S.
2- Nabi yang mengasaskan solat Zohur adalah Nabi Ibrahim A.S. selepas berjaya keluar daripada azab kaumnya.




Hubungkait Tasik Galilee dan Umat Islam

 
  Sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim yang diterima dari Fathimah binti Qais dalam al-Fitan menyebut :
“Saya telah mendengar muazzin Rasulullah S.A.W. memanggil untuk solat. Saya pun pergi ke masjid dan solat bersama Rasulullah S.A.W. Selesai solat, Rasulullah S.A.W. naik ke atas mimbar. Nampak semacam bergurau BagindaS.A.W. tertawa dan berkata: “Jangan ada yang bergerak. Hendaklah semua duduk di atas sajadahnya.”


Kemudian berkata :
“Tahukah kamu mengapa aku memerintahkan kamu jangan ada yang pulang?”

Kami menjawab :
“Allah dan Rasul-Nya yang lebih tahu.”




Negara ini Larang Pemuda Masuk Dalam Masjid

Kekuatiran pemerintahan sekuler Tajikistan terhadap perkembangan syiar Islam di bekas negara pecahan Uni Soviet itu kian nyata. Khamis kelmarin, parlimen Tajikistan telah sepakat untuk mengesahkan Undang-undang Tanggung Jawab Orang Tua.

Bila undang-undang itu disahkan, secara automatik mereka yang di bawah usia 18 tahun di larang untuk mengunjungi masjid dan mewajibkan mereka untuk belajar di sekolah-sekolah pemerintah yang umumnya sekular. Pemberlakukan Undang-undang tersebut hanya perlu tandatangan Presiden Tajikistan, Emomali Rahmon.




12 Waktu Tidur Yang Sunat Untuk Dikejutkan


Mengejutkan orang yang tidur disunatkan sekiranya orang itu tidur dalam keadaan berikut:

Pertama:
Seorang yang tidur di masjid dan waktu solat sudah tiba. Ini berdasarkan hadis Abu Bakrah ra, beliau berkata:
    “Aku keluar bersama Nabi saw untuk menunaikan solat subuh. Beliau tidak lalu pada mana-mana lelaki melainkan akan menyerunya untuk solat atau menggeraknya untuk solat dengan kakinya.” (Hr Abu Daud 1246 – semua perawinya thiqah)



Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...