Isnin, 31 Disember 2012

Cerita Kucing Masuk Dalam Kain Jemaah [Lawak] - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Tertelan Mani Suami/Isteri.. - Ustaz Azhar Idrus


Kisah Lelaki Tonton Video Lucah Gagal Masuk Ke Masjidil Haram

Salah satu kisah menarik yang cukup baik untuk kita mengambil ikhtibar ialah mengenai seorang jemaah haji (lelaki) yang gagal masuk ke Masjidil Haram.



gambar hiasan

[Hebat] AfterShokz Bluez: Headphone Pertama Dipakai Di Luar Telinga




Headphone atau earphone seringkali dipakai dengan meletakkannya berdekatan dengan lubang telinga..Namun, dengan teknologi terkini, korang boleh mendengar muzik dengan hanya meletakkan headphone pada tulang telinga yang terletak berhampiran dengan pipi..Hebatkan? Nak tahu dengan lebih lanjut, meh baca kat bawah ni..




INFO SIHAT: Kandungan Anggur(Molar Pregnant).


APABILA seseorang itu disahkan mengandung pastinya bagi yang amat mengingini kelahiran cahayamata akan menyambut berita itu dengan perasaan gembira. Naluri seorang bakal ibu tentunya mengharapkan agar kandungannya sihat sehingga tiba waktunya bersalin.

Begitupun, ada kalanya kandungan yang diharapkan selamat dilahirkan, tetapi tidak menjadi manusia, sebaliknya menjadi anggur pula. Fenonema sedemikian dinamakan sebagai 'mengandung anggur.'

Anggur? Mungkin terbayang dalam fikiran segugus buah anggur di dalam rahim wanita. Di dalam perubatan perkara ini juga sebenarnya boleh dikategorikan sebagai sesuatu yang aneh.

Jawapan Lawak Dan Lawak Ustaz Azhar Idrus





Boleh ke saya ambil air sembahyang pakai spender sahaje ? 

UAI : Haram. kalau di masjid. Wakaka.

Sunat tutup aurat pasal keluar dari khilar ulama yg kata haram.

Tutup lah tidak molek (tidak cantik) sangat angry bird jollor..

Hukum pakai tudung tapi boleh nampak (lihat) rambut ?

Akademi Polis Wanita Di Afghanistan

Akademi Polis Wanita Di Afghanistan: Serius. Golongan wanita Islam semenjak pemerintahan regim Taliban selalu di himpit dengan penindasan dan hak kemanusian mereka di kesampingkan. Golongan wanita tidak di benarkan sama sekali keluar rumah tanpa di temani suami atau keluarga dan mereka juga di nafikan haknya dalam menuntut ilmu. Aku ada ulas isu ini dengan panjang lebar di sini kehidupan sebenar wanita Islam di Afghanistan. Selepas jatuhnya regim Taliban di Afghanistan, hak asasi wanita semakin terpelihara. Malah sebuah akademi polis wanita juga di dirikan di Kabul bagi memberikan peluang kepada golongan wanita untuk bersama-sama mempertahankan negara dari ancaman musuh.

akademi polis wanita di afghanistan




Rahsia Langit Dikawal Ketat

FIRMAN Allah SWT: Dan sesungguhnya kami telah mencuba mengetahui (rahsia) langit, maka kami mendapatinya penuh dengan penjagaan yang kuat dan panah-panah api, dan sesungguhnya kami dahulu dapat menduduki beberapa tempat di langit itu untuk mendengar-dengarkan (berita-beritanya). Tetapi sekarang barang siapa yang (mencuba) mendengar-dengarkan (seperti itu) tentu akan menjumpai panah api yang mengintai (untuk membakarnya). (al-Jin: 8-9)

Kumpulan jin meneruskan cerita mereka tentang pengalaman dan pengetahuan mereka mengenai kedudukan dan kerasulan di alam ini, seluruh pelosok langit dan bumi.




Ahad, 30 Disember 2012

Penghuni Misteri Di Surau Lama

Hai korang apa kabar? moga sihat2 hendaknya..  hari ni aku nak kongsikan kat korang tentang kisah misteri disebalik surau terbiar yg aku paparkan pada entry sebelum ni, pada korang yg terlepas entry tersebut korang boleh jengah DISINI

di surau inilah penduduk terlihat kelibat seorang tua sedang bersolat
 
 

Lelaki Kudung Berkahwin Dengan Gadis Pujaannya


Tanpa kedua-dua tangan yang terpaksa dibuang akibat perang Iraq, tuah dialami Ali Abbas memang sangat menggembirakannya.Dalam serba kekurangan itu, Ali berpeluang mengahwini gadis yang menjadi pujaannya sejak kecil. Kini menetap di Britain, Ali, 21, berkahwin dengan Ankam Hamza, 18, dalam majlis penuh emosi yang dilangsungkan selama dua hari di bumi kelahirannya.
 
 

25 Contoh Ruang Kediaman Yang Kreatif Dan Mengagumkan

Semua orang inginkan kediaman yang mewah dan selesa tapi tak semua yang mampu membelanjakan wang ringgit untuk menghias atau membina kediaman yang cantik. Apa yang penting adalah kreativiti dan perancangan perbelanjaan yang betul supaya apa yang kita rancang dan idamkan berbaloi dengan wang yang dibelanjakan.
Paling penting juga dalam memilih perunding arkitek dan kontraktor yang betul jadi kuranglah risiko untuk ditipu dan bertambahnya perbelanjaan. Haha.
Jika nak dikirakan memag banyak contoh-contoh kediaman yang cantik dan kreatif di luar sana jadi kalau nak ambil satu dua contoh untuk dijadikan inspirasi memang tiada masalah.
 
 

Topi yang Boleh Bertukar Menjadi Robot Transformers


Kami percaya ramai orang yang tahu tentang Transformers, robot yang sangat cool boleh bertukar menjadi kenderaan. Post kali ini kami bukan hendak kongsikan tentang robot Transformers berkenaan tapi kami nak kongsikan gambar topi yang boleh bertukar menjadi robot transformers yang sangat cool! Produk yang diberi nama Transformers 59FIFTY New Era caps ini adalah satu projek kerjasama antara Takara Tommy dan New Era dan hasilnya sangat WOW!



15 Jalan Raya Paling Indah di Dunia

15. The Overseas Highway – Florida Keys

The Overseas Highway 1 
 

Suit Angkawasan Baru NASA Sama Seperti Suit Buzz Lightyear?

Baru-baru ini NASA ada mengeluarkan prototaip suit angkasawan Z-1 bagi menggantikan suit lama yang telah digunakan semenjak tahun 1992. Ia mempunya pelbagai ciri-ciri baru yang memudahkan angkasawan terutamanya untuk berjalan di permukaan bulan, pergerakan di angkasa leaps dan sebagainya. Tapi apa yang lebih mengagumkan kami adalah rupa suit baru ini seakan-akan rupa suit yang dipakai oleh watak kartun Toy Story yang terkenal, Buzz Lightyear.
Nasa new Z 1 prototype suit Suit Angkawasan Baru NASA Sama Seperti Suit Buzz Lightyear?
                                                          suit Z-1 yang baru



Tips Jika Kereta Anda Ditenggelami Banjir

Tips semasa kenderaan anda dilanda banjir by Dr.Mechanic

As salam. dimusim cuaca yang kita sendri tidak tahu bencana banjir mudah sahaja akan belaku .Di sini terdapat beberapa tip untuk semua tentang tindakan selepas kereta ANDA tenggelam banjir

1. Selepas banjir surut, periksa kereta ANDA. Sekiranya keseluruhan kereta ANDA tenggelam termasuk Enjin dan bahagian dalam kabin kereta, 
 
 

Tips Pipi Nampak Gebu

Ramai wanita / perempuan gemarkan pipi yang gebu, montel, comel walaupun mempunyai badan yang kurus tetapi kebanyakkan senang mendapat pipi gebu ini ialah wanita / perempuan yang mempunyai badan berisi sedikit. Oleh itu disini ada beberapa tips untuk membuat pipi nampak gebu...
 
 

Fakta Sebenar Mengenai Kekuatan Uranium


Apa yang anda tahu mengenai Uranium?..mesti tak banyak kan..nuklear anda tahu?

Uranium nie sebenarnya merupakan salah satu unsur radioaktif yang memiliki tenaga yang sangat-sangat besar!




12 Jenis Perempuan Single..Korang Tergolong Dalam Yang Mana Satu?

.Assalamualaikum
M7aO7 12 Jenis perempuan single hari ini
             12 Jenis perempuan single hari ini

Perempuan yang berstatus single sering menjadi rebutan para lelaki, di tambah pula dengan paras rupa yang ayu dan bentuk badan yang menggiurkan, sapa yang tak nak kan? eh.  Tapi, bila korang nak 'ayat' je, perempuan tu kata, dia tak nak kapel-kapel ni, jadi single lagi syiokk .. Apa perasaan korang time tu ? Marah ? Kecewa ?.. Haa , nanti dulu..Korang jangan terus nak marah je, ada sebab kenapa diorang nak stay single-mingle.. Kalau nak tahu, meh baca kat bawah ni.. 



Penipuan Yahudi Dan Kebijaksanaan Mereka

Bijak sungguh Yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad S.A.W. Mengapa kita tidak ikut nabi kita, kita ikut orang yahudi tapi ternyata mereka mengikut apa yang nabi kita makan dan minum.

Teruskan membongkar kebijaksanaan Yahudi menipu umat Islam. Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasullulah S.A.W. : "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil."



Kisah Cahaya Wajah Nabi Muhammad

 
Pada suatu hari, ketika Aishah menjahit baju pada waktu sahur, tiba-tiba jarumnya terjatuh. Secara kebetulan, lampu yang dipasang sejak tadi dipasang.

Nabi Muhammad masuk dalam kegelapan tetapi wajahnya yang bercahaya itu menyebabkan Aisyah berjaya mengutip kembali jarum yang terjatuh.

“Wahai Muhammad, alangkah bercahayanya wajahmu,” kata Aisyah. 
 
 
 

Pelajar Pintar : Nur Amalina Pulang Ke Tanah Air

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua
dah lama x dgr kisah pelajar cemerlang kebanggan malaysia nie .. Nur Amalina , ye .. yang pernah mencetus kan kontroversi sewaktu dia tgh study di Edinburg Australia ... akak terbaca artikel mengenai dia baru2 nie ... dia ada pulang ke malaysia bertujuan untuk reniew visa pelajar dia ..
 
 
 

Sabtu, 29 Disember 2012

Awak Setuju Tak Dengan 15 Soalan Ini?


بسم الله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد
 
Mari kita bermuhasabah diri..

 
 
 
 

Jenis- Jenis Mercun

Kali ini aku nak senaraikan sikit mercun-mercun yang ada di Malatsia ni.Boleh lah korang tegok mrcun mana yang korang belum cuba lagi [ bergurau ja,mercun tu bahaya tau]
*penulis tidak bertanggungjawab atas sebarang kecederaan
✯ mercun POP POP
    - mercun paling payah nak dapat kecederaan










Kenapa Anjing & Kucing Bergaduh?

Seringkali kita lihat apabila kucing bertemu dengan anjing, pasti akan terjadi pergaduhan. Peribahasa Melayu pun ada mengatakan dan menyebut "Bagai anjing dengan kucing" iaitu simbolik kepada orang yang selalu bertengkar. Kenapa kucing selalu bergaduh dengan anjing agaknye yer?
 
 

JADUAL HARI KELEPASAN AM PERSEKUTUAN DAN NEGERI 2013

Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan Dan Negeri 2013 | Sebelum ini kita sudah tengok mengenai Kalendar Cuti Umum 2013. Kita juga sudah melihat Jadual Cuti Sekolah 2o13. Kali ini, apa kata kita lihat Jadual Rasmi Hari Kelepasan Am Persekutuan Dan Negeri (Malaysia) bagi tahun 2013. Rasanya ianya lebih senang untuk dilihat kan.
Jadual Hari Kelepasan Am Persekutuan Dan Negeri 2013 adalah sebagaimana dibawah :



Takwim Persekolahan 2013

 
Takwim Persekolahan bagi tahun 2013 telah dimuatnaik di laman rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Dengan adanya Takwim sekolah 2013 ini, bolehlah kita merancang tarikh untuk aktiviti yang ingin dilakukan sepanjang tahun nanti.



Kod-Kod Sulit Yang Gagal Dipecahkan..

Beberapa kod sulit yang terdiri daripada beberapa abjad sehingga ada yang mempunyai beberapa muka surat telah menjadi bahan kajian ahli cipher(ahli pemecah kod rahsia) daripada seluruh dunia. Kod-kod tersebut gagal dipecahkan dan ia menjadi misteri sehingga ke hari ini.

Kod cipher amat berguna semasa dua Perang Dunia pada awal abad ke-20. Kod rahsia ini menjadi tali hayat kepada dua pihak bertelagah untuk menyampaikan sesuatu maklumat tanpa dapat dikesan musuh. Samada Jepun, Jerman, Britain mahupun Amerika Syarikat, masing-masing mempunyai ahli cipher yang terlatih. Mereka ini bertanggungjawab untuk pecahkan kod yang telah dipintas dan pada masa yang sama mencipta sejenis kod yang sukar dipecahkan oleh musuh mereka.



Info Dan Mitos Jambu Keling


Buah jambu ini popular dengan nama "jambu keling" dan ada berbagai nama lainya disebut orang. Ada juga yang menyebut jambu eboi, jambu susu dan berbagai nama lainnya. Mungkin bersesuaian dengan daerah dan tempatnya. Rasa buahnya masam-masam manis amat sesuai kalau dibuat makan colek bersama kicap dan bersama lain-lain bahannya. Difahamkan jambu ini berasa masam-masam manis daripada bunga, putik dan pucuknya.
 
 

Sejarah Pembinaan KLCC Yang Jarang Di Bongkarkan!!…

KLCC night (Gambar) Sejarah Pembinaan KLCC Yang Jarang Di Bongkarkan!!...

Menara Berkembar Petronas ataupun lebih dikenali sebagai KLCC adalah satu mercun yang menjadi kebanggan kita sebagai penduduk di Malaysia..Pernah menjadi sebuah menara yang tertinggi di dunia pada satu ketika dahulu… Ianya sekaligus menaikkan nama Negara Malaysia di serantau dunia…Tetapi berapa ramaikah yang tahu akan sejarah pembinaan KLCC ???



Kisah Hujan dan Neraka - Perlu Baca

Apa Khabar semua? hope dalam keadaan sihat selalu.Hurm mesti tertanya apa kaitan 'hujan' dengan 'neraka' pulak
    Ok2 meh sini nak crita sebenarnya ia tentag satu cerita ni.Sesuai untuk merenung diri ini kembali

 Pada setiap petang Jumaat, selepas solat Jumaat, selepas melayani para jamaah di Masjid, Imam dan putera lelakinya yang berumur 11 tahun akan keluar ke bandar untuk mengedarkan risalah bertajuk “Jalan Ke Syurga” dan juga menyampaikan ceramah agama.



Petani Kerjaya Terbaik Dalam Islam?


Firman Allah s.w.t dalam surah Al-A'raf ayat 58, yang bermaksud: " Dan tanah yang baik, tanamannya tumbuh subur dengan izin Allah; dan tanah yang tidak subur, tanamannya hanya tumbuh merana. Demikianlah kami mengulangi tanda-tanda kebesaran (kami) bagi orang-orang yang bersyukur." 
 
 

Gelisah


Gelisah ialah hati yang tidak tenteram, merasa khuwatir, resah, tidak tenang, cemas atau risau.

Kegelisahan adalah lebih sukar dari kesabaran. (Saidina Ali karramallahu wajhah)

Suatu ketika seorang sahabat karib Rasulullah SAW iaitu Ibnu Masu’d di datangi seorang lelaki yang kelihatan dirundung duka nestapa. Lelaki itu berkata kepada Ibnu Masu’d, “Saudara, berikanlah padaku nasihat yang dapat aku jadikan penawar untuk jiwaku yang gelisah ini. Akhir-akhir ini jiwaku tidak begitu tenteram, jiwaku sentiasa gelisah, fikiranku juga selalu kusut”
 
 

Jumaat, 28 Disember 2012

Bagaimana Islam masuk ke Afghanistan

Afghanistan suatu masa dahulu adalah tanah yang merangkumi wilayah-wilayah Badakhshan, Juzjan, Takhar, Heart, Khurasan, Bukhara, dan Samarqand yang diatur dari kerajaan Parsi.

Apabila Uthman bin Affan yang menakluk Afghanistan. Semua daerah-daerah yang disebutkan di atas ditakluk di era 'Uthman. Sedangkan sebelumnya Abdurahman bin Samurah menakluki Kabul pada zaman baik Umar dan kemudian Uthman. Dalam "Sunan" Abu Daud, dia berkata: "'Abdurahman bin Samurah meriwayatkan kepada kami di Kabul." Jadi,' Abd ar-Rahman bin Samurah menakluki Kabul pada zaman 'Umar atau' Uthman.
 
 
 

Pemenang-pemenang Anugerah Fotografi Peringkat Antarabangsa 2012

 



Infografik: Kos Yang Diperlukan Untuk Menjadi Seorang Batman

Teringin nak jadi Batman? Boleh..  Tapi tengok dulu kos yang diperlukan. Cekidaut~
batman-mkvsdc-white.jpg (93307 bytes)



Khairul Fahmi & Leuniey Sah Suami Isteri Dengan Sekali Lafaz


 
Apek dan leuniey kini sah menjadi suami isteri. Foto SAZUKI EMBONG
 Dengan sekali lafaz, penjaga gol pasukan bola sepak kebangsaan Khairul Fahmi Che Mat, 23, atau Apek sah bergelar suami kepada wanita pilihannya, Nur Eilunie Natasha Jaafar, 21.

Pasangan ini telah dinikahkan oleh Imam Mukim Pasir Pekan, Ustaz Ab Ghani Ab Talib di kediaman keluarga Leuniey di Pasir Pekan, di sini, kira-kira pukul 10 pagi Jumaat.



Lelaki Daki Air Terjun Beku


AL KAIDA, Switzerland 24 Dis. - Seorang lelaki, di sini dilabel sebagai seorang pendaki berani mati kerana sanggup membahayakan diri dengan mendaki air terjun yang membeku, berada pada ketinggian 137 meter, semata-semata mahu mencapai kepuasan diri.
 
 
 

Kreatif - Rak Buku Darp Paip Besi

Rak buku dari paip. Awesome!



Kalau kat rumah anda tu ada banyak batang paip besi yang tidak digunakan dan hanya terbiar begitu sahaja, apa kata anda manfaatkannya dengan membuat rak buku seperti gambar kat bawah ni. Itupun kalau anda kreatif dan rajinlah. Weee~
RAK BUKU 



Resepi - Taufu Sos Tiram

 
 

Kalau nak tambah bahan tambah double ok gak!! marilah rajin2 join!!

 

 

Pelajari Sejarah Pembedahan Plastik

stock_makeup
 
Tahukah anda pioner kepada pembedahan plastic bukanya dari korea?




Askar Israel disepak oleh budak perempuan Palestin berumur 10 tahun

puk
Seorang budak perempuan Palestin berusia 10 tahun yang tampil dalam sebuah video sedang memukul seorang tentera Israel tiba di Turki sebagai tetamu kehormatan dari Kota Başakşehir İstanbul.

Ahed Tamimi telah menjadi hero bagi rakyat di Turki setelah video yang menunjukkan dia memukul tentera Israel telah diposting secara online pada 28 November. Dia tiba di İstanbul hari Isnin lalu.
 
 
 

Nauzubillah. tanda-tanda hati mati.


Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:




Dua Puluh Amalan Yang Dapat Menghapuskan Dosa-dosa Kecil

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang dirahmati Allah, 
Setiap anak Adam selain daripada Nabi dan Rasul akan melakukan kesalahan dan berdosa. Sebaik-baik mereka yang berdosa adalah bertaubat dan beristighfar kepada Allah SWT. Selain daripada istighfar dan taubat yang kita ucapkan untuk memohon ampun kepada Allah SWT , terdapat dua puluh amal soleh dan amal ibadah yang boleh menjadi penebus dosa-dosa kita.
 
 
 

Khamis, 27 Disember 2012

Gadis Sesat Mak Cik Hajjah Sitt Al-Wuzara Muncul Semula!

Suatu ketika dahulu, negara kita gempar dengan kisah mengenai seorang wanita beragama Islam secara terang-terangan telah menghina agama Islam termasuk Allah S.W.T dan utusan Allah, Nabi Muhammad S.A.W.
 
Namanya adalah Mak Cik Hajjah Sitt Al-Wuzara.
 
Kisahnya yang gemar memaki hamun agama Islam di laman sosial Facebook dan di Twitternya mendapat perhatian meluas selepas didedahkan di stesen berita tempatan.
 
 

10 Zebra Cross Paling Unik di Dunia

Di beberapa negara yang sangat menghargai pejalan kaki, zebra cross menjadi media penyaluran kreativitas seniman dan juga ajang promosi.

Akhirnya zebra cross bukan sekadar garis hitam-putih, tetapi juga aksesori yang menambah keindahan sebuah kota. Di mana sajakah? 10 contoh di bawah ini bisa jadi sumber inspirasi.

Latin Insurance Cross Walk





Sekolah Dengan Kelas Tanpa Dinding Di Sweden

Vittra Telefonplan, sebuah sekolah di Stockholm. Sekolah ini direka dengan prinsip kelas tanpa dinding. Ruangan pembelajaran terbuka dan kelas boleh dijalankan dimana-mana didalam 5 zon khas yang diberi nama The Cave, The Lab, The Camp Fire, The Watering Hole dan The Show Off. Setiap satunya mempunyai tema tersendiri.

#Mohon sekolah kebangsaan buat satu seperti ni!






COOL: Helmet Knight Yang Dikait

Nice.
Pada zaman dahulu, memakai helmet knight (kesatria) yang diperbuat daripada bahan logam adalah sangat cool dan gagah. Mungkin pada hari ini, memakai helmet logam sudah tidak kelihatan cool untuk bersiar-siar mahupun bertempiaran di shoping mall yang berdekatan.

Jadi mari lihat helmet knight yang dikait dan dianyam daripada benang renda. Hasil kreatif ini boleh didapati daripada laman maya Etsy, Cutecraftycrochet dan HattieHooker.

 
 
 
 

Buat Rumah Bawah Tanah

 
 
 
 

Kunci Rumah Menggunakan Smartphone


Teknologi pintu rumah yang tidak lagi menggunakan kunci terus berkembang. Selama ini rata-rata solusi yang ditawarkan berasaskan password dalam bentuk angka sebagai pengganti mangga sebelum ini. Tetapi kunci berasaskan password memerlukan kita berada di depan pintu untuk membuka atau mengubah password kunci tersebut. So apakah ada alternatif yang lebih canggih?




Lukisan 3D Terunik di Dunia

Seni lukis terus berkembang mengikuti jaman dan kreativitas seniman yang tak pernah berhenti di titik "kepuasan". Eksplorasi dilakukan hingga menghasilkan berbagai aliran baru.

Yang mulai hype belakangan adalah seni lukis 3D. Aliran ini tidak membatasi karya di atas bidang kanvas semata, melainkan membuat orang yang melihatnya bisa merasa jadi bagian di dalamnya.

Lihat saja kumpulan Lukisan 3D Terunik di Dunia ini yang dibesut dari pameran di Hangzhou, China

 
 
 
 
 

Keajaiban Solat RAWATIB


UMAT Islam diwajibkan mendirikan solat sebanyak lima kali sehari semalam. Selain solat wajib lima waktu, sebagai hamba Allah kita dituntut memperbanyakkan amalan solat sunat khususnya solat rawatib.
Solat rawatib adalah solat sunat sebelum atau selepas solat wajib. Kita diperintahkan mengamalkan solat rawatib atau tathawwu, iaitu solat sunat yang menyertai solat wajib dengan tujuan melengkapkan segala kekurangan yang mungkin terjadi semasa mendirikan solat fardu.
 
 
 

6 Pesanan Imam Al-Ghazali


6 Pesanan Imam Al-Ghazali
Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al-Ghazali bertanya:
1 – Pertama, “Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?”.
Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya.
Imam Ghazali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah “mati”. Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.
 
 

Rahsia Cincin Nabi Muhammad SAW!

Rahsia Cincin Nabi Muhammad SAW | Nabi kita Muhammad S.A.W juga ada memakai cincin. Tetapi cara memakainya itu tidaklah keterlaluan iaitu tidak lebih dari dua bentuk cincin sahaja.
Terkadang dipakainya satu sahaja, terkadang di jari tangan kanan dan ada kalanya di jari tangan kiri.
 
 

5 Golongan Manusia Yang Beruntung

Memiliki gelaran sebagai seorang Muslim bukan sekadar catatan pengenalan semata-mata. Tetapi kesempurnaan beragama akan tergambar dengan peribadi Muslim yang benar-benar mengikut apa yang diajarkan. Sebagai umat yang terbaik, seorang Muslim semestinya memiliki peribadi yang berteraskan garis panduan al-Quran dan sunnah. Namun, ia bukanlah hanya bergantung pada ibadah khusus semata-mata, kerana sebagai makhluk bernyawa yang pasti akan menemui mati, sudah tentu akan ditanya ke mana dihabiskan usia kita selama hidup di dunia ini? Maka apakah yang dikatakan tentang golongan manusia yang beruntung.





Rabu, 26 Disember 2012

Ada "PENGHUNI" Di Rumah Ini!


ADA "PENGHUNI" DI RUMAH INI | Sebelum tu, aku nak bagitahu korang. Ini kisah benar yang dialami oleh kami sekeluarga. Tiada rekaan atau sebagainya.

Cerita memang cukup panjang dan seram, kalau tak berani baca, jangan baca. Takut nanti ada yang demam 1 minggu pulak. 
Mami pernah beritahu, ada satu hari tu masa dia tidur, dia rasa macam ada sesuatu yang menindih badan dia. Nak bergerak, dia rasa susah. Nak celik mata, tak boleh celik. Nak bukak mulut, keluarkan suara pun, seakan-akan macam ditekup mulut. 

KWSP Perkenal Pengeluaran Haji



Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada Rabu memperkenalkan 'Pengeluaran Haji' yang membolehkan ahli KWSP mengeluarkan simpanan mereka sehingga RM3,000 daripada Akaun 2 bagi membiayai kos ibadah haji berkuat kuasa 1 Januari ini.



Binaan Bandar Dari Ribuan Telur


Telur kebiasaannya hanyalah sebahagian dari sajian makanan. Namun bagi mereka yang benar-benar kreatif, telur boleh dijadikan bahan dalam penghasilan seni yang menarik. Kita biasa dengar ada yang menghasilkan potret mahupun struktur binaan menggunakan berdozen-dozen telur tetapi apabila kedua-dua seni tersebut digabungkan, ianya mampu membentuk sebuah bandar yang hebat. Struktur bandar yang diinspirasikan dari  bandar China ini menggunakan lima ribu biji telur yang dicampur dari beberapa jenis haiwan yang berbeza. Di tengah-tengah bandar ini pula terdapat gambar pemerintah China. Bandar telur ini dipamerkan pada umum di sebuah pameran yang diadakan di Muzium Groninger, Belanda.
 
 
 

Tips Mengleakkan Diri Daripada Terkena PUKAU

Kejadian pukau amat popular dihari ini seakan menjadi-jadi yang diamalkan oleh mereka yang tidak betanggungjawab. Kebiasaanya pukau ini tidak memilih mangsa mungkin yang lemah mudah terkena pukau ini terutamanya orang perempuan. Disini sedikit perkongsian dapat kita manfaatkan bersama bagi mengelakkan diri daripada terkena pukau. Difahamkan ilmu pukau ini banyak cara dan jenisnya terbahagi kepada beberapa bahagian ada cara dengan menepuk bahu, berjabat tangan, menghembuskan asap rokok, membuang pasir ke bumbung rumah dan seribu satu macam lagi.
 
 

Banjir: Sesi persekolahan mungkin ditangguh

 
PUTRAJAYA — Sesi persekolahan 2013, yang akan bermula 1 dan 2 Januari nanti mungkin akan ditangguhkan bagi sekolah-sekolah yang terjejas akibat banjir.

Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Operasi Pendidikan), Sufa”at Tumin berkata, keputusan itu akan ditentukan Pengarah Pelajaran Negeri berdasarkan maklumat yang diterima melalui Majlis Keselamatan Negara dan Bilik Gerakan Banjir Negeri.



Hantaran Bercirikan Malaysia

 



Atasi Kuku Rapuh Dengan Bawang Putih

Dalam dunia kesihatan, bawang putih dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan penyakit-penyakit degenerative yan lain. Dalam dunia kecantikan juga bawang putih membantu antaranya untuk merawat kuku agar tetap kuat dan lentik.


Gambar Ngeri Hukuman Pancung Pada Zaman Dahulu

Hukuman pancung telah digunakan sebagai salah satu bentuk hukuman yang telah dilakukan sejak dahulu kala lagi. Pemancungan dengan menggunakan pedang, kapak, bahkan dengan senjata militer terkadang dianggap sebagai salah satu cara terhormat untuk mati bagi seorang bangsawan, yang beranggapan bahawa sebagai prajurit, .


Di negara barat ada anggapan bahawa pemancungan sebagai hak istimewa seseorang yg terhormat. Pemancungan ini membezakan dari hukuman tidak terhormat (keji) dari membakar seseorang hidup-hidup diatas tumpukan kayu. Pada abad pertengahan di Inggris, pengkhianat yang dilakukan oleh bangsawan akan dihukum pancung, bagi para pelaku bangsawan lelaki, termasuk kesatria, akan digantung, diseret dan ditarik dengan kuda.
 

Kisah Wanita Tua Memeluk Islam Zaman Nabi Berulang Di Amerika

Kisah Wanita Tua Zaman Nabi Berulang Di Amerika

Ingat lagi kisah seorang wanita tua yang sering menyakiti Rasulullah SAW?
Seorang wanita tua selalu menyakiti Baginda dengan meletakkan duri, najis dan lain-lain halangan di jalan yang selalu dilalui oleh Rasulullah SAW. Namun Rasulullah SAW tidak bertindak balas, Bagindai SAW sentiasa bersabar.
 
 

Pemain Manchester United Chicarito kagum dengan Nabi Muhammad SAW


Penyerang kelab bolasepak gergasi dunia Manchester United, Javier Hernandez Balcazar atau yang lebih dikenali dengan nama Chicarito manyatakan perasaan kagumannya kepada baginda Nabi Muhammad SAW.Difahamkan, Chicharito merupakan pemain Mexico pertama yang diserap ke kelab gergasi Manchester United untuk Liga Perdana Inggeris.
 
 

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...