Khamis, 28 Februari 2013

Lampu buku

Biasanya buku dibuat bahan bacaan tapi bila fungsinya diubah, ianya tetapnya berguna pada kita.



Satu lagi ciptaan menarik hasil rekaan seorang arkitek Max Gunawan dari Jakarta, Indonesia yang memiliki BA  Studio Arts/Architecture dari Universiti Wesleyan di Connecticut. Rekaan lampu berbentuk buku, The Lumio LED adalah lampu yang direka kelihatan seperti buku

Ianya akan berfungsi sebaik sahaja buku dibuka...cool kan. Muka suratnya diperbuat daripada bahan plastik 'Tyvek' yanga berfungsi sebagai perlindung habuk dan sebagai peresap haba untuk mewujudkan cahaya terkumpul padanya untuk menerangi ruang sekeliling.

Ianyanya mudah disimpan di rak buku atau dimana2 sahaja. Apabila diperlukan, hanya membukanya dan lampu LED mengaktifkan serta-merta. Dengan bateri boleh dicas semula dan bertahan hampir 8 jam ternyata ni alternatif baru jika kita kehabisan lilin masa blackout.


 
 
 
 

GPS untuk si buta

Pereka Andrew Spitz, Markus Schmeiduch dan Ruben van der Vleuten telah membangunkan satu peranti navigasi bagi orang buta untuk membantu mereka ketika berjalan di bandar khususnya.

‘Blind Maps’  adalah peranti yang menyediakan muka sentuhan untuk golongan OKU ini dengan memberi amaran kepada mereka tentang bahaya dihadapan. Walaupun sudah terdapat sistem GPS yang bersuara namun ianya tiadala begitu sering dengan panduannya.


 
 
 
 

Bakul Picnic

Bila kali terakhir anda pergi 'picnic'...rindu rasanya. Bawak bekal lepak tepi pantai...kalau tak pun tepi tasik jadila. Kini nak pergi kelah takyah susah2 nak makan bentang tikar...Jeriel Bobbe warga Belanda seorang pereka dari  Bloon Design telah mencipta bakul berkelah yang boleh memuatkan semua peralatan dan makanan anda...mudah plak dibawa letak je belakang basikal.

‘Springtime’ ialah bakul yang cukup lengkap kerna anda boleh duduk dan makan dalam keadaan selesa...lengakp dengan kerusi serta meja malah pinggan, cawan, sudu dan makanan 'complete'la semua...sonangla. Apa lagi jom picnic.

 
 
 

Seni Ukiran Daun Yang Kreatif

Kita biasa melihat dan mengagumi seni ukiran kayu dan batu. Tetapi amat jarang sekali kita dapat melihat seni ukir pada daun. Ini kerana daun mempunyai  permukaan yang sangat lembut, halus dan mudah rosak. Bayangkanlah betapa telitinya seorang artis kelahiran Sepanyol ini menghasilkan seni ukiran pada sehelai daun. Pastinya kerja ini memerlukan masa yang lama serta kesabaran yang tinggi.
 



10 Tempat Semula Jadi Tercantik Di Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca.

1. Namibia Namibia adalah salah satu negara dengan jumlah penduduk paling jarang di dunia. Nama salah satu negara Afrika bagian selatan ini diambil dari Gurun Namib, rumah bagi 2.500 ekor cheetah. Dengan bukit pasir raksasa, petroglif kuno, kawah dan air terjunnya, Namibia menjadi salah satu lanskap paling tak tersentuh di Afrika. Namibia juga menjadi salah satu negara yang mencantumkan hal-hal mengenai penjagaan kesehatan ekosistem dalam konstitusinya.


Info - Bagaimana Kelip-Kelip Mengeluarkan Cahaya?


Kelip-kelip (fireflies) atau kunang-kunang ialah spesies serangga sekecil lebih kurang 6mm. Ia tergolong dalam spesies kumbang Lampyridae. Terdapat lebih daripada 2000 spesies kelip-kelip yang terdapat dalam persekitaran sederhana panas dan tropika di seluruh dunia. Banyak spesis boleh ditemui di paya atau kawasan tanah lembap (wetland) berhutan. Di sinlah larva kelip-kelip boleh mendapat sumber makanan yang banyak.
 
 

Resepi - Bawal Taucu Pekat

Masak_taucu 

Bahan-bahan ( Anggaran 3 org makan )

  • 1) 1 ekor ikan bawal (boleh guna ikan tenggiri, kembung, kerapu dll)
  • 2) 4 biji bawang putih
  • 3) 1 biji bawang besar (potong 6)
  • 4) 7-8 cili padi
  • 5) 1 biji cili bengala (potong 8)
  • 6) 2 peket taucu (sy guna cap bilal)
  • 7) 1 sudu asam jawa (jadikan 1 cwn air)
  • 8) 3cm halia (hiris halus)
  • **gaulkan ikan dgn garam, kunyit & tepung beras

 

Kisah Silam Adam Corrie Memeluk Islam

733815_516185608424470_2062650450_n
Secara rasmi saya telah kembali pada fitrah. Berasal dari keluarga cina yang menganuti agama Budha.
Saya giat belajar mengenal Islam sebelum memeluk Islam lagi. Belajar bagaimana solat, serba sedikit mengenai fardu ain.

Saya telah mengucap 2 kali syahadah sebagai Adam Corrie Lee bin Abdullah. alhamdulillah dengan hidayah yang diberi di ketika usia 39 tahun. Impian pertama sebagai Muslim ialah ingin menjadi tetamu-Nya.
Bagaimana boleh peluk Islam?


Alkisah Sebuah Penyiksaan

“Mak, malam ini acik balik makan,” tanya anak tunggal Kak Dah di telefon.

Kak Dah yang kini seorang ibu tua yang bersama bersama suaminya Pak Long.

Acik jarang balik makan di rumah, Kak Dah cukup riang mendengar kata-kata Acik yang ingin makan bersama malam.

Kak Dah terus ke pasar bersama Pak Long.

“Ayang nak beli tepung dan sabut kepala,” kata Kak Dah.


Pesanan Khalifah Abdul Malik Marwan Untuk Guru Anaknya

Khalifah Abdul Malik bin Marwan

Khalifah Abdul Malik bin Marwan dilahirkan pada tahun 26 Hijrah (646 Masihi). Beliau adalah Khalifah kelima Bani Umayyah yang memerintah dari tahun 65 Hijrah - 86 Hijrah (685 - 705 Masihi). 
Beliau seorang penghafal Al-Quran, cendekiawan ternama dan mempunyai pengetahuan agama dan Bahasa Arab yang tinggi.
 
 

Manusia Wajib Tangkis 10 Perangkap Syaitan


re
ALLAH berfirman bermaksud: “Syaitan memberikan janji yang membangkitkan angan-angan kosong kepada mereka. Walhal syaitan itu tidak menjanjikan kepada mereka kecuali tipu daya belaka. Tempat mereka itu ialah neraka jahanam dan mereka tidak memperoleh tempat untuk lari daripadanya.” (An-Nisa: 120-121).

Keterbukaan manusia mengundang kehadiran syaitan ke dalam diri masing-masing sebenarnya ada kaitan dengan sifat mazmumah yang diamalkan dalam kehidupan seharian.


Waktu Yang Paling Sesuai Berselawat Ikut Hadis

 
ASSALAMUALAIKUM ...

Rugi rasanya kalau kita tak tahu waktu dan ketika dituntut untuk kita berselawat menurut hadis . Berselawat ni adalah cara yang mudah untuk kita dapat pahala selain ganjaran lainnya . Antara waktu dan ketika yang sesuai ada kat bawah nih .
 
 

Rabu, 27 Februari 2013

Lebuhraya Smart Ditutup Malam Ini Untuk Penyelenggaraan

Lebuhraya Smart di sini akan ditutup kepada lalu lintas mulai 11 malam ini dan akan dibuka semula pada 6 pagi Khamis untuk kerja menyelenggara sistem terowong lebuh raya itu.

Syarikat Mengurus Air Banjir & Terowong Sdn Bhd (Smart) dalam kenyataan di sini Rabu berkata, pengguna boleh menghubungi talian bantuan Smart 1-300-88-7188 untuk pertanyaan lanjut mengenai penutupan itu. -
 BERNAMA

Api Yang Berputar (Kisah Seram)

Pada bulan lepas saya telah berkunjung ke Pusat Sains Singapura bersama anak lelaki saya. Di sana ada satu pertunjukan khas yang dinamakan "Vortex of Fire" atau api yang berputar-putar seperti angin puting beliung (tornado).

Oleh kerana kami sampai lewat, jadi anak saya menarik tangan saya untuk menghampiri lebih dekat lagi. Keadaan api tu berada di dalam satu kotak pertunjukan yang besar, tingginya agak2 rumah dua tingkat HDB. Anak saya pun ghairah mengeluarkan telefon bimbit untuk mengambil video rakaman seperti penonton-penonton yang lain. Saya pun amat kagum dengan keadaan api yang berputar-putar itu seperti menari-nari.


 
 
 

Karya Islamik | Tentera Allah Bernama Angin


Angin. Seandai lembut tiupannya maka jadilah ia penambah ni'mat buat manusia. Santai. Nyaman. Menenangkan. Namun, andai kencang dan kuat 'sapaan'nya, maka nantikanlah saat kehancuran bahana dari keingkaran  manusia itu sendiri. Sebagaimana yang terjadi kepada umat Nabi Hud A.S, kaum 'Aad yang derhaka.
 
 

6 Gambar Yang Dilukis Seperti Cermin

Gambar yang di lukis seperti pantulan cahaya dari cermin.
6 Gambar Yang Dilukis Seperti Cermin  

Pendaki Berani Memanjat Air Terjun Beku Setinggi 200kaki

Ini adalah hasil yang menakjubkan musim sejuk paling sejuk China dalam dekad ini. Kalau sebelum ini tao ade tunjukkan air terjun yang membeku di Reservoir Empangan Longchuang, Zaozhuang City kali ini satu tempat lagi air terjun membeku iaitu di Anjiazhuang Valley, pinggir bandar Beijing.


 
 
 

Kenali Manuskrip Melayu

Manuskrip Melayu merupakan lambang kesarjanaan para cendekiawan Melayu dahulu. Kegiatan penulisan dan penghasilan manuskrip dalam pelbagai subjek bagi mewariskan ilmu dan pengetahuan mereka mengenai sesuatu perkara kepada generasi Melayu yang seterusnya.
Antara bidang penulisan manuskrip Melayu yang sering diketengahkan ialah seperti bidang keagamaan yang terdiri daripada ilmu tajwid, fekah, tasawuf, akhlak dan sejarah manakala dalam bidang tradisi Melayu tempatan seperti hikayat, budaya dan perubatan.

                                         MANUSKRIP yang ditulis di atas papan.
 
 
 

Jet Mewah Yang Exsklusif

Bagi kebanyakan orang, terbang adalah satu pengalaman yang membosankan dan tidak selesa. Tetapi jika kita berada di dalam jet khas yang tergolong dalam ” ultrarich” sure takkan bosan punya…
 
Jom tengok apa yang ada!!!!
jet mewah
Dining hall untuk Putera Saudi Al-Waleed bin Talal dalam Boeing 747. 
 
 

Chasing-Chasing Computer Terunik Didunia


 
lagi gambar di bawah
 
 

Ceritera Gadis Tudung Labuh Yang Kita Harus Baca

Artikel yang saya dapat dari Facebook yang diambil dari majalah Solusi. So, renung-renungkan dan selamat beramal, hehe.

Aku tidak mahu berbicara panjang tentang kewajipan menutup aurat. Apa yang ingin kukongsi di sini adalah tentang beberapa peristiwa dalam hidupku yang membuatkan aku berasa tudung labuh itu benar-benar istimewa. Allah banyak kali menyelamatkan dan memudahkan urusanku dengan asbab tudung labuh.
  
Ceritera Gadis Tudung Labuh Yang Kita Harus Baca - Terbakor



Teluk Paling Indah Di Dunia

Isteriku Tidak Cantik, Namun…

Artikel ini sesuai untuk semua golongan dewasa tak kira yang sudah berkahwin atau belum. Yang dah kahwin dan rasa pasangannya tak menepati ciri ciri idaman lagilah patut baca. Ia mengajar kita supaya bersyukur dan sentiasa menghargai apa yang ada. 

Isteriku Tidak Cantik, Namun... - Terbakor

Istriku tidak cantik, standar dan biasa saja. Aku juga sadar bahwa dia tidak cantik dan kalau bersanding denganku maka aku nampak lebih rupawan dari dia. Badannya kecil ada dibawah dadaku, juga kulitnya agak hitam, lebih putih kulitku, satu lagi kakinya agak pincang, yang kanan lebih kecil sedikit daripada yang kiri. Aku menyadarinya ketika aku sudah menikahinya, namun aku sadar bahwa aku telah memilih dia dengan ikhlas dihatiku, kan aku yang memilih, bukan dia yang memaksa, dan walau istriku tidak cantik, namun aku mencintainya. Allah taburkan rasa cinta itu ketika malam pertama aku bersamanya.

 

Bacalah Sebelum Mati

Kesakitan bila nyawa dicabut oleh malaikatul maut tidak dapat dibayangkan sama sekali.

Walau bagaimanapun Nabi ada bersabda, maksudnya: “Bahawa Rasulullah mengingatkan tentang mati dan keseksaannya, maka sabda Baginda: Iaitulah sakitnya 300 kali tetakan pedang.”

Bayangkanlah jika kita ditetak atau dipukul dengan kayu, rotan mahupun besi bukan banyak, cuma sekali saja, itupun sudah tidak dapat digambarkan kesakitannya. Inikan pula ditetak dengan 300x tetakan.

Bayangkanlah sendiri. Cuba kita tanggalkan pula kuku daripada isinya, pastinya sakit tidak tertahan. Daging disiat-siat dan dilapah hidup-hidup, dahaga yang amat sangat sehingga air lautan di dunia ini tidak mampu menghilangkannya.
 
 

Selasa, 26 Februari 2013

Saintis Temui Bahagian Jahat Dalam Otak

533158_544732252214475_1698739755_n 

Hasil kajian ahli neurologi Jerman berjaya menemui bahagian otak yang membuat manusia menjadi jahat. Dr Gerhard Roth berkata, bahagian itu terletak di depan bawah otak manusia yang kelihatan seperti tompok hitam melalui pemeriksaan X-ray.

“Tompok hitam itu ditemui pada hampir setiap pelaku jenayah,” katanya sebagaimana yang dilaporan Sinar Harian Online.


Renung-renungkan

Pagi tadi ketika saya sedang merayau-rayau di laman maya saya terjumpa satu ayat yang kiranya boleh membikin saya terpaku seketika. Ayat yang benar-benar menyentuh perasaan dan sanubari ini, yang ingin saya kongsi di sini:


"..Jika doamu di makbulkan,
Tandanya Allah sayang padamu...
Jika doamu lambat dimakbulkan,
Tandanya Allah ingin mengujimu...
Jika doamu tidak dimakbulkan,
Tandanya Allah merancang yang terbaik untukmu..."

Ketika saya sedang buntu dalam meneruskan usaha untuk mencapai sesuatu yang amat saya hajati, ayat ini benar-benar mengingatkan saya tentang hakikat sebuah kehidupan. Sentiasalah berprasangka baik dengan segala ketetapan yang ditentukan Allah. Sesungguhnya Allah tidak pernah menzalimi hamba-Nya, cuma kita sendiri yang terkadang tergamak menzalimi diri sendiri.

Secangkir peringatan untuk diri sendiri dan yang sedang membaca.
http://kfein.blogspot.com

21 Gambar Tempat Menakjubkan Seluruh Dunia Diambil Dari Satelit


Bumi kita ini penuh dengan tempat-tempat menarik yang bukan sahaja cantik dan menarik, malahan keindahannya memukau mata dan menakjubkan.

Jika sebelum ini saya pernah paparkan beberapa tempat menarik seperti di Kashmir, Gurun Sahara dan negara China, kali ini dipaparkan tempat-tempat mempersona dari seluruh dunia cuma kali ini ianya diambil dengan menggunakan satelit.

Gambar satelit yang diambil oleh NASA ini menunjukkan kepada kita betapa indahnya bumi ciptaan Tuhan ini dan kadang-kadang keindahan tersebut akan semakin terserlah apabila kita melihatnya dari angkasa. Cuma sayangnya tak mustahil semua keindahan ini akan lenyap daripada pandangan apabila kita tak henti-henti melakukan pencemaran alam sekitar.
 
 

7 Gua Terkenal di Dunia

Gua selalu menarik perhatian manusia. Menjadi tempat berlindung di era prasejarah, serta media seni manusia Neanderthal, hingga kini jadi arena bermain para penjelajah gua (caving).

Gua juga sering dianggap memiliki nilai mistis tertentu sehingga keberadaanya dikeramatkan. Dalam sejarah peradaban manusia, inilah gua-gua di dunia yang paling terkenal dengan kisah reliji sesuai kepercayaan masing-masing kaum.

1. Gua Elephanta, India

http://www.didunia.net/
Gua Terkenal di Dunia
Gua ini dipahat di lereng bukit di Pulau Gharapuri pada abad kelima. Di sini Anda bisa mendengarkan dengungan instrumen India kuno.
 
 

Rekabentuk Stereng F1

Seperti yang korang tau,perlumbaan F1 memang cukup popular,termahal dan menggunakan teknologi perlumbaan yang tercanggih..Setiap musim perlumbaan mesti ada kelainan pada rekabentuk kereta kan..Itu jer yang selalu orang akan perhatikan tapi pernah tak terpikir untuk tengok stereng setiap kenderaan yang dipandu pelumba?Entri kali nie kita tengok plak rekabentuk yang dihasilkan untuk setiap pasukan F1.

 
 
 

Senarai Pemain Bola Sepak Paling Pantas Di dunia

Kelajuan dan kepantasan diukur berdasarkan ketangkasan mengejar dan merampas bola dari pihak lawan serta kelajuan mereka semasa menjaringkan goal.

5. Robin van Persie (32.1 km/jam)

 


Penjara di Belanda yang Ditukar Menjadi Hotel Mewah

Siapa sangka penjara yang satu masa dahulu mengurung banduan selama beratus tahun boleh ditukar dan direnovasi menjadi hotel mewah yang bukan sahaja kelihatan sangat moden dan cantik, malahan mampu menarik pengunjung untuk datang.


Het Arresthuis merupakan sebuah bekas penjara lama yang terletak di Belanda dan berfungsi menempatkan banduan dari tahun 1863 hingga 2007. Penjara yang menempatkan sebanyak 150 buah sel ini telah direnovasi menjadi hotel mewah yang dilengkapi 36 bilik mewah dan 7 suites, termasuk 4 suites istimewa yang diberi nama The Director, The Jailer, The Lawyer dan The Judge, yang setiap satunya dilengkapi dengan perabot dan perhiasan mewah.
 
 

Perkara Yang Perlu Dielakkan Bila First Date

1st date ni tak bermaksud 1st time korang keluar dengan perempuan(kalau korang lelaki) atau lelaki(kalau korang perempuan), 1st date ni mungkin date/ temujanji pertama korang dengan seseorang yang korang tak pernah keluar sama2, mungkin 1st time korg keluar sama2 pada hari minggu, mungkin sebelum ni korang pernah keluar sama2, tapi time lunch kejap. Ni 1st time korang keluar sama2 time hari cuti, tu pon boleh dikira 1st date gak. 1st date merupakan date yang paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaling penting, date ni penentu sama ada korang serasi atau tak dengan si dia, sama ada hubungan ni akan naik ke satu level yang lebih tinggi.


Gambar-gambar Perang Dunia ke-2 Yang Tidak Pernah Tersiar di Akhbar dan Majalah!

Tentera Jerman semasa kempen di Rom pada 1944.


Tip - Bagaimana Tarikh Luput Alat Solek Boleh Dipastikan

 Sekiranya anda tidak dapat mengenal pasti berapa lama gincu, maskara atau bedak asas yang dimiliki digunakan, ini bermakna sudah tiba masanya alat solekan tersebut patut dibuang.

Benar, jarang sekali kita menjumpai mekap yang mana tarikh luputnya jelas tertulis pada bekas tetapi secara amnya, maskara hanya akan bertahan selama tiga bulan manakala bedak asas perlu diganti selepas menemui tempoh 12 hingga 18 bulan. Gincu pula tidak elok dipakai selepas menggunakannya selama setahun, berbeza dengan pelembap bibir yang masih boleh bertahan sehingga 18 bulan.


Acuan Telur yang Sangat Comel Untuk Menceriakan Hari Anda

Selain daripada rasa makanan yang enak, warna dan rupa makanan yang cantik juga memainkan peranan penting untuk menaikkan lagi selera kita untuk makan. Oleh sebab itu kebanyakkan tukang masak akan meluangkan masa untuk mencantikkan makanan yang mereka masak agar ia kelihatan lebih menyelerakan. Post kali ini kami nak kongsikan kepada anda satu acuan telur goreng yang sangat comel dan cool dan akan dapat menceriakan hari anda, adik-adik anda dan juga mungkin anak anda.
acuan telur comel Acuan Telur yang Sangat Comel Untuk Menceriakan Hari Anda
acuan telur comel


Tahukah Anda Setiap Tahun Negara Jepun Akan Diserang Obor-Obor Raksasa

obor2
Para penyelidik memberi amaran bahawa arus laut boleh membawa kawanan obor-obor raksasa ke Jepun, yang sebelum ini telah berhadapan dengan serangan-serangan yang serupa dalam tahun-tahun kebelakangan ini. 

Para Penyelidik Jepun sedang memantau aktiviti obor-obor gergasi di perairan Cina yang berpotensi akan berlaku dalam masa terdekat ini. Ia boleh dikatakan sebagai bencana tahunan bagi industri perikanan di Jepun. Bilangan obor-obor gergasi ini nampaknya didorong oleh peningkatan suhu laut dan penurunan dalam pemangsa semulajadi.


Iblis Laknatullah Ketika Di Cabut Nyawa



Gambar hiasan
Maka turunlah malaikat Izrail dengan bentuk yang sangat mengerikan, sehingga andai kata seluruh penduduk langit dan bumi dapat melihat bentuk yang mengerikan itu niscaya akan cair kesemuanya kerana tersangat ngeri akan keadaan bentuknya, maka apabila sampai kepada iblis laknatullah dan dibentaknya sekali sahaja, langsung ia pengsan dan berdengkur dan andaikan dengkur itu dapat didengari oleh penduduk timurhingga barat, niscaya pengsanlah kesemuanya.

Setelah sedar iblis laknatullah, lalu malaikat Izrail pun membentak iblis laknatullah sekali lagi: “Berhentilah hai penjahat!!!, kini aku rasakan padamu kepedihan maut sebagaimana dirasakan oleh banyaknya hitungan orang yang telah engkau sesatkan dalam beberapa abad yang engkau hidup, dan hari inilah hari yang ditentukan oleh Tuhan bagimu, maka ke manakah engkau akan lari!!”
 
 

Mencari Pasangan Hidup | Imam vs Makmum

Bismillahirrahmanirrahim...  Salam Alaik...
Mencari pasangan hidup bukan mudah. Pasangan hidup maknanya pasangan untuk hidup bersama. Bukan sekejap. Jika umur panjang mungkin bersama sehingga 50 tahun. Bangun bersama, makan bersama, berbual bersama, tidur bersama. Berkongsi anak, berkongsi rumah, berkongsi rasa, berkongsi kasih.
Maka, mencari pasangan hidup ini memang perkara serius. Serius. Memang serius. Jangan akibat si dia mengurat anda, maka anda terus terpesona dan bersetuju. Jangan semata si dia comel atau glamour, maka anda terus mengambilnya. Fikir betul-betul. Solat istikharah dan banyakkan berdoa. Selagi belum tenang jiwa, tunggu dulu. Usah tergopoh gapah. Mencari jodoh, perlukan panduan. Perlu ada sandaran ilmu dan petunjuk. 
Islam memberi jaminan terhadap kebahagiaan kaum wanita. Mereka diberikan hak-hak untuk menentukan samada menerima atau menolak calon suaminya. Tidak seorang pun yang boleh memaksa kaum wanita untuk menentukan calon suaminya, kerana kehidupan berumahtangga tidak bolah didirikan atas dasar paksaan.

 

Isnin, 25 Februari 2013

Kisah Wanita Mengumpat Yang Sukar DiKafankan

Menjalani kehidupan dengan gemar mengumpat orang adalah satu perbuatan yang amat ditegah dalam Islam. Mengumpat adalah satu sifat yang suka memburuk-burukkan individu tertentu di hadapan orang lain.


Gambar Hiasan
Setiap manusia yang hidup pasti akan merasai mati. Itu adalah janji Allah SWT kepada hambaNya. Namun bagaimana cara kita mati, tempat kita mati, keadaan kita mati hanya Allah sahaja yang mengetahuinya. Kita sebagai hamba Allah hanya perlu sentiasa berdoa agar mati dalam khusnul khatimah. Di bawah ini terdapat satu kisah yang mana diceritakan kisah seorang wanita yang gemar mengumpat, akhirnya sukar untuk dikafankan.
 
 

Rumah Termahal Di Dunia Kosong Tidak Berpenghuni Kerana Tiada Fengshui

Inilah rumah termahal di dunia nyata di mana kebanyakkan rakyat negaranya masih dikategorikan sebagai miskin Walaupun rumah ini tersergam indah tapi ia kosong tidak didiami kerana tokehnya merasakan ia akan membawa nasib buruk jika berpindah ke situ



Dinamakan Antilia, bangunan rumah setinggi 27 tingkat yang terletak di Mumbai ini adalah milik Mukesh Ambani yang merupakan manusia terkaya di India dan ke-sembilan terkaya di dunia sejagat.

Antilia dikatakan tidak memenuhi spesifikasi vastu shastra iaitu fengshui dalam agama Hindu.
 
 

Meja Seterika Yang Kreatif Dan Memudahkan Kerja



 
lagi gambar di bawah
 
 

SEJARAH HOKI: Pengenalan, Asal Usul Hoki, Perkembangan Hoki

Walaupun hoki tidak sepopular seperti bola sepak tetapi hoki adalah salah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia. Ia mula dikenali sebagai sukan demonstrasi di Sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dijadikan salah satu sukan yang ditandingkan pada tahun 1928. Sejak itu ia dimainkan dalam Sukan Olimpik.

Adalah sukar untuk menyatakan dengan pasti bila dan di mana dimainkan pertama kalinya. Sejarah menunjukkan hoki telah dimainkan lebih kurang 4000 tahun yang lalu di Mesir. Bukti ini ditunjukkan atas sebuah makam Bani Hasan dekat Minia, Mesir yang sekitar 2000 S. M. Ia menunjukkan saw lukisan yang menggambarkan dua orang melakukan buli seperti yang digunakan dalam permainan hoki. 
 
 

Kemarau teruk di China

Ini baru duniawi weh. Tapi ngeri juga..


 



Rilek - Surat Dari Rocker Kepada Awek Dia


Salam,

Amacam awekku? Lu orait ke? Wa harap lu ok-ok je..

Awekku, gua telah membaca surat lu tempohari. Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua terhadap lu bukan main. Lu ingat gua main-main ke? Cintan gua mendalam very deep you know! very deep purple! Lu tak perasan ke?



Doa Menghilangkan Stress dan Tekanan



DOA HILANG STRES DAN TEKANAN:
HASBUNALLAHU WA NI'MAL WAKEEL:
Cukuplah ALLAH untuk (menolong) kami dan DIA sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNYA segala urusan kami).(Surah Ali 'Imran: 173)

Daripada Ibn Abbas r.a berkata bahawa doa ini merupakan kalimah terakhir Nabi Ibrahim a.s sebelum dicampakkan ke dalam api. Ia juga diucapkan Nabi Muhammad s.a.w ketika orang kafir menakut-nakutkan Nabi s.a.w tentang tentera bersekutu yang akan meyerang Nabi s.a.w.

Mudahnya berdakwah
 http://madah-tazkirah.blogspot.com

Resepi Masak Tempe 3 Rasa Mudah dan Sedap

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Kali ini sesi masak-memasak kita untuk resepi masakan berasakan tempe, ubi kentang dan ikan bilis. Biasanya tempe masak sambal kering ikan bilis, ubi kentang dan kacang.  Bosan pula asyik masak tempe style sambal macam tue. Saje suka outer2 try masak Tempe 3 Rasa pulak. Okay sedap je tak perlu masak guna ikan untuk Ikan Masak 3 Rasa.

Resepi Masak Tempe 3 Rasa Mudah dan Sedap
Resepi Masak Tempe 3 Rasa Mudah dan Sedap

 Bahan-bahan Resepi Masak Tempe 3 Rasa Mudah dan Sedap:


Kemunting Cina, Misai Kucing Rawat Kanser



KUALA LUMPUR: Penghidap kanser kini tidak perlu lagi bimbang dengan kos rawatan penyakit yang tinggi selepas kajian mendapati tumbuhan misai kucing dan kemunting Cina mampu merawat penyakit berkenaan.

Kajian Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Sains Malaysia (USM) sejak 2007 mendapati ekstrak dua tumbuhan berkenaan mampu menghalang sel kanser daripada terus merebak, seterusnya menyembuhkan penyakit berkenaan.


Tip Dan Panduan Membina Keluarga Bahagia

Keluarga Bahagia Cara Islam
Tip serta panduan bagaimana membina keluarga bahagia berdasarkan kepada keluarga bahagia Rasulullah SAW.

Membina keluarga Bahagia

Asas pertama membina keluarga bahagia ialah keimanan serta ketakwaan kepada Allah kerana perkara itu dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud:

“Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang yang bertakwa.” (Surah Ali-Imran, ayat 133)

Hanya mereka yang memiliki keimanan dan ketakwaan kepada Allah mampu melayari kehidupan berumah tangga yang bahagia. Malah, perkara itu turut dijelaskan Rasulullah SAW mengenai cara memilih pasangan.


Anda di mata orang lain…

 

Suatu hari seorang MOTIVATOR terkenal membuka seminarnya dengan cara yang unik.

Sambil memegang wang RM100, dia bertanya kepada hadirin,

“Siapa yang nak duit ini?”.

Kelihatan ramai penonton angkat tangan menunjukkan ramai yang minat.


Kemalangan Dahsyat Di Litar Lumba AS (6 gambar)



TIGA buah kereta termasuk yang dipandu Larson (kiri) berlanggar sesama sendiri.


PANTAI DAYTONA, Florida - Satu kemalangan dahsyat menyebabkan kereta pelumba Kyle Larson melambung ke udara dengan serpihan mengenai tempat duduk penonton dan mencederakan berpuluh-puluh orang pada perlumbaan pembukaan kereta NASCAR di Litar Antarabangsa Kelajuan Daytona di sini kelmarin.
 
 

Bongkar 4 Tiang Kekufuran




EMPAT TIANG KEKUFURAN

فصل أركان الكفر أربعة الكبر والحسد والغضب والشهوة فالكبر يمنعه
الانقياد والحسد يمنعه قبول النصيحة وبذلها والغضب يمنعه العدل والشهوة تمنعه التفرغ للعبادة فإذا انهدم ركن الكبر سهل عليه الانقياد وإذا انهدم ركن الحسد سهل عليه قبول النصح وبذله وإذا انهدم ركن الغضب سهل عليه العدل والتواضع وإذا انهدم ركن
الشهوة سهل عليه الصبر والعفاف والعبادة وزوال الجبال عن أماكنها أيسر من زوال هذه الأربعة عمن بلى بها



Ahad, 24 Februari 2013

Jangan Jawab Atau Dail Semula Nombor Ini


Ada orang yang menerima panggilan dari +375602605281, +37127913091 atau sebarang nombor yang bermula dengan +375 atau +371 atau 081, hanya satu deringan dan terus putus dengan meninggalkan pesanan “missed call”…

Jika anda membuat panggilan semula ke nombor tersebut, anda akan dicas sebanyak $15-$30, dan semua senarai contact akan disalin dalam masa 3 saat.


Chooper Versi Wayne Rooney

Motosikal berkuasa tinggi yang dikeluarkan oleh Danish firm Lauge Jensen dengan menggunakan Wayne Rooney sebagai icon motosikal tersebut telah dilelong pada harga £43,000 di lelongan amal untuk KidsAid. Chopper ini menggunakan icon tendangan gunting yang dilakukan oleh Wayne Rooney ketika Manchester United menentang Manchester City pada musim 2011. Chopper ini boleh mencapai kelajuaan sehingga 155mph dan accelerate 0-62mph dalam 4 saat.

1 


Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...