Ahad, 30 Jun 2013

Malaikat Zabaniyah digeruni Api Neraka

Malaikat Zabaniyah digeruni Api Neraka. Amat Garang dan Kuat, Api neraka amat gerun kepada mereka. Penyiksa Neraka yang Gagah. Cahaya Zabaniyah Kalahkan Api Neraka.  Kisah Malaikat Zabaniyah Tentera Allah dan Tugasnya menyiksa orang-orang di neraka

 Malaikat Zabaniyah digeruni Api Neraka

Kisah Malaikat Zabaniyah dan Tugasnya

ZABANIYAH merupakan nama malaikat yang bertugas menyiksa orang-orang di neraka dalam ajaran agama Islam. Ia digambarkan dengan memiliki sosok yang sangat garang dan sadis, tidak mengenal ampun terhadap orang yang telah masuk kedalam perut neraka. Zabaniah berjumlah 19 malaikat sebagaimana jumlah huruf Basmallah dan mereka dipimpin oleh Malaikat Maalik.
 
 

7 Binatang yang paling Ditakuti oleh Ular

Sebagian dari kita mungkin bakalan ngibrit kalau ketemu sama yang namanya ular di alam liar, dengan title sebagai hewan yang memiliki bisa yang sangat berbahaya membuat kita harus menjaga jarak dengan mahluk melata ini, dan seakan-akan ular adalah binatang yang menduduki peringkat pertama sebuah rantai makanan. tapi taukahkamu ternyata ular juga memiliki musuh alami di alam liar, dan inilah 7 musuh ular paling ditakuti.

1. Landak
landak dan ular
Sulit dibayangkan memang ular akan kalah oleh binatang yang lambat dan lemah seperti landak. landak dengan mudah dapat membunuh seekor ular viper. Landak memiliki tameng dari duri.


Kenali 5 Bunga yang Mekar di Malam Hari

Bagi para pecinta dan pemerhati flora mungkin sudah tidak asing lagi dengan bunga-bunga yang hanya mekar di malam hari, dan bahkan layu dalam beberapa jam kemudian. Kehadiran bunga-bunga yang cantik namun hanya mekar di waktu-wamtu tertentu bahkan menimbulkan berbagai dugaan mulai dari ilmu pengetahuan bahkan hingga ke sisi mistis. Berikut uniknya.com merangkum 5 bunga yang hanya mekar di malam hari:


1. Bunga Lily Casablanca
Bunga lili ataupun yang dikenal dengan bunga bakung di Indonesia, merupakan tanaman herbaceous yang memiliki kuncup bunga berbentuk menyerupai bola. Kebanyakan spesies bunga bakung ini tumbuh di belahan bumi bagian utara, meskipun penyebaranya hingga ke bagian bumi selatan dan beriklim subtropis. Diketahui bahwa bunga bakung ini memiliki 110 spesis yang tersebar di berbagai wilayah dunia.


Rupa Dalaman Di Dalam Piramid


Beragam analisis tentang cara digunakan untuk pembinaan piramida.
Ada yang menyebutnya sebagai bangunan warisan UFO dengan alasan terdapat bangunan mirip piramida ditemukan di Mars yang berada satu lintang derajat yang sama dengan lintang derajat di Bumi, ada pula yang mengatakan peninggalan peradaban Atlantis dan sebagian lagi mengatakan bahawa pembinaan piramida digunakan dengan alasan bahawa pada peradaban lampau,tapi bagaimana rupa bahagian dalaman piramid?
 

Momen terakhir Penguin sebelum dibaham anjing laut (11 gambar)


lagi gambar di bawah
 
 

Menakjubkan! Bukit Pasir 7 Warna di Pulau Mauritius

Chamarel adalah sebuah perkampungan yang berada di Daerah Black River, di Pulau Mauritius, sebelah timur Afrika. Di sini, anda boleh melihat sebuah bukit pasir dengan 7 warna berbeza. Bukit pasir ini juga dikenali dengan nama ‘Seven Colored Earth’.


Perkampungan ini menjadi tempat pelancongan paling terkenal di Pulau Mauritius sejak tahun 1960-an. Di kawasan seluas 7500 m2 ini terhampar luas pasir halus berkilau dengan aneka warna berbeza. Mulai dari pasir berwarna merah, perang, ungu, hijau, biru, kuning, dan oren berpadu menjadi satu, menciptakan sebuah pemandangan yang menakjubkan.



Khasiat Belut Untuk Kesihatan

 

Fakta Belut

Belut merupakan makanan kegemaran banyak negara terutama Jepun dan Korea. Tidak hairanlah mengapa jangka hayat warga Jepun antara yang tertinggi di dunia.Secara keseluruhan, dalam daging belut terkandung kebaikan yang banyak, di antaranya termasuk kolesterol, sodium, protein, air, kalories tinggi, asid lemak tak tepu Omega-3, Asid lemak tak tepu Total Omega-6, Vitamin A, C, E (Alpha Tocopherol), Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Choline, Kalcium, Zat besi, magnesium, fosfor , potassium, sodium, Zinc, Mangan, dan Selenium. Sumber khasiat sebegini hanya boleh didapai pada seekor belut yang seberat hanya 204 gram saja.


Bagaimana Garam Boleh Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

Kita sedia maklum dan sedar bahawa kekerapan makan terlalu banyak makanan yang masin akan menyebabkan meningkatnya tekanan darah dalam badan namun tidak ramai yang tahu bagaimana garam atau sodium bertindak balas terhadap tekanan darah kita.

Tekanan-Darah-Tinggi

Natrium atau pun sodium dalam garam pada asasnya berfungsi membantu menjaga tekanan darah, mengawal pengecutan otot, transmisi antara saraf sel, serta menjaga keseimbangan air, asid dan bes dalam tubuh. Namun, fungsi Natrium dalam garam ini akan berkesan sekiranya pengambilan garam tidak melebihi daripada 6 gram atau 1 sudu teh sehari. Mengapa dan bagaimana garam menjadikan tekanan darah kita tinggi? 
 

10 Tips Dalam Menjadi Pakaian Bagi Pasangan

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera semua... Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih lagi dikurniakan keringanan buat diriku menyusuri arus kehidupan di dunia ini. Moga urusan aku dipermudahkan. InsyaALLAH...

Hari ini aku nak kongsikan sedikit tapi mungkin bermanfaat buat insan-insan yang telah mendirikan rumah tangga, akan mendirikan rumah tangga mahupun kepada mereka yang belum ada hati nak mendirikan rumah tangga. Tapi..Tapi..Tapi dan Tapi.....
Tips ini hanya boleh dipraktikkan oleh mereka-mereka yang sudah mendirikan rumah tangga ataupun yang telah mempunyai pasangan yang halal. Kepada insan-insani yang belum diakad nikahkan tu, faham-fahamkanlah diri sendiri.

Tips ini juga pernah aku kongsikan bersama dalam blog aku yang pertama dulu. Tajuknya 'Tips Menjadi Pakaian Bagi Pasangan' rasanya. Itupun kalau tak silap la. Maklumlah, aku ni insan yang mudah lupa. Cuma sayangnya blog tu sudahpun terkubur bersama perkongsian yang ada di dalamnya. Biasalah, tak semua orang suka dengan apa yang kita buat. Tapi aku tak kisah sebab bukan susah mana pun nak buat blog semula.
"Patah tumbuh hilang berganti." 
 
 

Orang Islam pertama yang mati syahid

 

Orang yang syahid buat pertama kalinya adalah seorang perempuan lanjut usia iaitu Sumayyah binti Khabbab, orang Islam pertama yang mati syahid di tangan kafir Quraisy di Mekah untuk mempertahankan agamanya. Akhirnya dengan balingan lembing oleh Abu Jahal, Sumayyah telah gugur syahid. Sumayyah merupakan wanita pertama Islam yang gugur syahid.

Bahaya Kemewahan

Gambar sekedar hiasan

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a., "Bahawasanya kami sedang duduk bersama Rasulullah saw. di dalam masjid. Tiba-tiba datang Mus'ab bin Umair r.a. dan tiada di atas badannya kecuali hanya sehelai selendang yang bertampung dengan kulit. Tatkala Rasulullah s.a.w. melihat kepadanya Baginda menangis dan menitiskan air mata kerana mengenangkan kemewahan Mus'ab ketika berada di Mekkah dahulu (kerana sangat dimanjakan oleh ibunya) dan kerana memandang nasib Mus'ab sekarang (ketika berada di Madinah sebagai seorang Muhajirin yang terpaksa meninggalkan segala harta benda dan kekayaan di Mekkah). 
 
 

5 PERKARA YANG PERLU KITA RENUNGKAN



sumber: LUKISAN DAKWAH ISLAM

Jumaat, 28 Jun 2013

INFO! - Inilah 15 Ciri Ciri Agama Syiah Yang Perlu Diketahui

Pasti korang pernah lihat satu rakaman video sekumpulan syiah yang bersembahyang dengan cara sangat pelik sekali dirakamkan di 'MALAYSIA'. Kalau korang ingat penganut Syiah di Malaysia atau di Indonesia selalu bersembunyi dalam segala hal, terutama mereka mendakwa bahawa Syiah merupakan bahagian mazhab dalam Islam. Padahal sebenarnya tidak!


Dalam istilah Syiah, hal itu disebut “Taqiyah”. Namun sebenarnya ada beberapa yang boleh kita perhatikan dari penganut Syiah dari 15 ciri-cirinya yang berikut ini:
 
 

SUBHANALLAH! - Hajar Aswad merupakan Sumber Gelombang Elektromagnetik Bumi?

Hajar aswad merupakan sumber gelombang elektromagnetik bumi? biar betul. Sepertimana yang kita tahu hajar aswad adalah merupakan salah satu batu yang terletak di bahagian penjuru sebelah timur Kaabah. Ianya merupakan tempat permulaan dan akhir tawaf dan juga tempat yang paling mustajab dikabulkan doa.
Dalam Encyclopedia Americana ada menuliskan:
“Sekiranya orang-orang Islam berhenti melaksanakan thawa ataupun solat di muka bumi ini, niscaya akan terhentilah putaran bumi kita ini, kerana putaran dari super konduktor yang berpusat di Hajar Aswad, tidak lagi memancarkan gelombang elektromagnetik.

Konsep SYUKUR RASULULLAH SAW

Daripada  Aisyah RA: bahawa Nabi SAW bangun di waktu malam (bersembahyang) sehingga pecah-pecah kedua kakinya. Aku bertanya kepadanya, “Kenapa engkau lakukan ini wahai Rasulullah SAW? Sedangkan Allah SWT mengampunkan dosa engkau yang terdahulu dan yang terkemudian”.

Jawab baginda, “Tidakkah aku suka menjadi seorang hamba yang sentiasa bersyukur?.”


Konsep SYUKUR RASULULLAH SAW 
 
 

Khamis, 27 Jun 2013

Lapangkan Hatimu Dengan Taubat

Satu cara untuk mengetahui sejauh mana kita benar-benar beriman ialah dengan mengukur sejauh mana kesan dosa terhadap hati kita?Apakah hati kita akan terasa kesal dan menyesal dengan dosa? Atau kita merasa biasa-biasa sahaja apabila berdosa?

Jika terasa menyesal, itu petanda Iman masih ada di dalam dada. Sebaliknya, jika dosa tidak memberi kesan apa, malah kita tetap gembira.. itu satu petanda buruk. Iman kita amat lemah, hati kita sedang sakit. Boleh jadi sudah menanti masa sahaja untuk melayang.

Kalaulah kita boleh nampak hantu

Kalaulah kita boleh nampak hantu bila-bila masa saja.. agaknya apa yang akan terjadi ye? Adakah kita akan selalu histeria, terlompat-lompat suka ataupun sebaliknya? Hmmm.. malas la nak cakap banyak, baca je la artikel kat bawah ni..

Takde Lagi Kes Histeria

Bila dah selalu sangat tengok hantu, maka takde la orang yang akan terjerit-jerit histeria lagi kalau terserempak dengan hantu! Nak takut buat apa.. hari-hari tengok, dah jadi perkara biasa la! Takde hal punya la.


Petua Elak Suami Isteri Bergaduh

Bila cerita pasal suami isteri bergaduh…mesti semua orang akan kata…biasa la suami isteri bergaduh..lumrah la tu…mustahil kalau tak ada pergaduhan. Tapi sampai tahap mana seriusnya pergaduhan tersebut?? Bergaduh sebab apa?? ini admin Motivasi Cinta nak kongsi Petua Untuk Elakkan Suami Isteri Bergaduh..

1. Dengar dahulu sepenuhnya apa yang pasangan anda ingin sampaikan. Kemudian baharulah anda fikir dan buat penilaian. Kebanyakan pasangan berpisah disebabkan pergaduhan yang sia – sia iaitu ada jalan penyelesaian tetapi tidak digunakan.

Gambar Pejabat Terbaru Google Di Dublin


AWESOME : Gambar Pejabat Terbaru Google Di Dublin (23 GAMBAR) | Ini tersangatlah AWESOME,itulah ungkapan pertama admin apabila melihat rekabentuk dan gambar terkini yang dikeluarkan oleh pihak Google mengenai suasana pejabat terbaru yang baru dibina di Dubai.

Pejabat Google di Dublin merupakan ibu pejabat untuk Google EU dan rekaan pejabat ini direka oleh seorang arkitek Sweden Carmenzind Evolution. Keluasan pejabat ini adalah 47,000 meter pesegi dan mempunyai 4 buah bangunan. Antara kemudahan yang ada di sini adalah 5 restaurants, 42 micro kitchens dan communication hubs, game rooms, fitness center, pool, wellness areas, conference, learning & development centre, tech stops, dan ada lebih 400 buah bilik mesyuarat informal dan formal.
 
 

10 PESAN IMAM SHAFIE agar kita SELAMAT

Sebelum Imam Shafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat Islam umumnya.


10 PESAN IMAM SHAFIE agar kita SELAMAT

Berikut adalah kandungan wasiat tersebut:



Mengapa Terdapat Lubang-lubang Kecil Pada Roti?Jom Baca!!

Roti tentunya adalah makanan yang umum dikonsumsi oleh banyak orang. Apakah Anda pernah mengamati struktur roti yang pernah Anda makan?





Jika Anda perhatikan secara teliti. Pastinya terdapat lubang-lubang kecil pada roti tersebut, yang mungkin membuat Anda penasaran mengapa roti tersebut berlubang?




Ciri-Ciri Kawan Tak Boleh Pakai

 
Dalam dunia ini kita akan mempunyai ramai kawan dan kawan-kawan ini pulak bermacam-macam perangai dan ragamnya. So, apa yang aku nak ceritakan ialah ciri-ciri kawan yang tak boleh pakai. Korang ceritakan jugak la.. tentu korang pun ada kawan-kawan yang jenis macam ini kan..

Kawan Yang Suka Makan Kawan

Boleh jadi kawan makan kawan ni ialah kawan lama korang yang makan sepinggan, tidur sebantal yang korang dah berikan kepercayaan sepenuhnya. Mungkin kerana seorang perempuan yang korang berdua sangat suka tetapi perempuan tersebut milih kawan korang. Tu korang tak puas hati dan korang burukkannya di belakang kawan korang tu.
 
 

6 Jus Buah Dan Manfaatnya Bagi Tubuh

Buah-buahan sangat bermanfaat bagi kesehatan tubuh kita secara keseluruhan. Ingat, jus segar yang Anda buat sendiri di rumah lebih bergizi jika dibandingkan dengan kandungan nutrisi yang ditemukan dalam jus kemasan. Selain ditemukan bahan pengawet, rasa jus kemasan bahkan tidak sesegar jus buah yang baru dibuat. Namun, Anda tidak boleh menambahkan air atau gula pada jus buah Anda. Hal itu dapat menghilangkan manfaat gizi dari jus buah. Berikut adalah beberapa jenis jus buah dan manfaatnya bagi tubuh, seperti dilansir Boldsky.
 
 

Spa Minyak Mentah di Azerbaijian

Lazimnya, di sesebuah spa yang terkenal, mereka akan menggunakan kaedah-kaedah seperti menggunakan bunga, mandian susu, urutan badan dan lain-lain lagi yang mampu memberikan keselesaan dan kelegaan pada tubuh badan..Namun, di sebuah klinik di Naftalan, 160 batu dari Baku, ibu negara Azerbaijan, telah mengamalkan kaedah terapi yang menggunakan minyak mentah..menarik bukan


Para doktor mengesahkan yang mandian minyak mentah ini mampu mengubati penyakit dalam 100 keadaan yang berbeza.



Info Rahsia Rumah Melayu Lama


LAKARAN RUANG RENTAS UMAH MELAYU LAMA



Ruang rumah Melayu pada zaman dahulu biasanya tidak berbilik kerana masyarakat Melayu pada masa itu mementingkan perjumpaan atau berkumpul secara beramai-ramai untuk majlis keramaian dan juga upacara keagamaan.Secara terperinci, ruang-ruang yang terdapat pada rumah Melayu tradisional ialah anjung atau sorong serambi, selasar, rumah ibu, bilik, serambi dalam, dapur, pelantar atau lambur dan jemuran serta ruang bawah rumah.

Dari sudut rekabentuk, rumah Melayu boleh dikatakan amat canggih dan memuatkan ciri- ciri bestari, lagi kena dengan gaya hidup selesa mengikut adat dan alam.Ciri-ciri pintar ini termasuklah penyejukan atau pengudaraan semulajadi (natural ventilation), peneduhan (shading), keselamatan dan keamanan (safety and security) serta ‘kepersendirian’ (privacy).Contohnya sifat paling ketara pada rumah tradisi Melayu ialah ianya didirikan atas tiang. Pelbagai kelebihan muncul dari ‘keterapungan’ ini; termasuklah mengelakkan dari mudah masuknya binatang liar, serta terangkat dari aras banjir.
 
 

Batasan Iman Dan Kufur


Isu "amanat" berlaku sejak tahun 1981, tiba-tiba isu ini dibangkitkan semula walaupun sudah berlalu lebih 31 tahun. Ia bukanlah sebuah amanat semata-mata, tetapi sebuah huraian ilmu yang lazimnya difahami oleh para agamawan untuk diterangkan sejelas-jelasnya kepada mad'u tentang persoalan iman dan kufur. Tidak mungkin "amanat" yang membataskan iman dan kufur, yang begitu mengangkat martabat politik Islam pada waktu itu, tiba-tiba jatuh sahamnya hari ini.

"Saudara-saudara sekalian. Kita menentang Umno, bukan kerana nama dia Umno. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.
 
 

Rabu, 26 Jun 2013

COOL - TAMAN TERGANTUNG DI TENGAH-TENGAH NEW YORK

Di tengah-tengah kotaraya New York terdapat sebuah taman awam tergantung yang unik. High Line ialah taman awam yang dibina di atas landasan keretapi yang terbiar. Pada asalnya High Line ialah landasan keretapi yang membawa kargo dari luar masuk ke New York. Ianya dibina pada tahun 1929 bagi menjamin keselamatan penduduk bandar. Sebelum High Line dibina, keretapi kargo bergerak di atas jalan raya yang juga digunakan oleh penduduk setempat. Selepas berlaku beberapa kemalangan maut, pihak berwajid New York merasakan adalah lebih baik membina landasan keretapi baru di atas jalan raya yang sedia ada. 


Sekitar 1950an penggunaan kereta sebagai pembawa kargo diambil alih oleh lori. Akibatnya landasan keretapi bertingkat ini mula terbiar dan ditumbuhi rumpai. Selama berdekad lamanya High Line terbiara dan ada beberapa cadangan supaya ianya dimusnahkan sahaja. Pada tahun 1999 terdapat gerakan baru yang merasakan ada baiknya High Line yang kini ditumbuhi pokok ran rumput diubah sahaja menjadi taman awam. Ruang terbuka untuk taman sukar ditemui di New York dan dengan merubah High Line kepada taman awam sebuah taman baru dapat dibuka.
 
 

Rahsia Masjid Nabi Yang Di Sembunyikan

Amat malang umat Islam hari ini apabila tidak lagi mengambil berat walaupun masjid yang amat dikasihi oleh Nabi s.a.w itu sendiri, iaitu Masjid an-Nabawi. Mereka tidak mahu mencungkil pengajaran yang terdapat di masjid nabi itu sendiri. Apakah umat Islam lalai atau ia sengaja di sembunyikan oleh pihak-pihak tertentu?

 
Tanda-tanda rahsia yang disembunyikan


Cool! Tumbuhan Penapis Udara

Cool! Tumbuhan Penapis Udara.
Sesuai jika di aplikasikan di saat jerebu.
 
 
 

Anak Ini Terlahir Dengan Otak Berada Diluar Kepalanya

Melihat foto-foto ini membuat kita berfikir tentang arti pentingnya bersyukur atas kesempurnaan tubuh yang diberikan oleh Tuhan kepada kita. Seorang bayi terlahir dengan otak berada diluar kepalanya, lebih memprihatinkan lagi otaknya berada pada rongga hidung sehingga membuat hidung anak ini menjadi sumbing, otaknya menggantung diantara belahan hidung sumbingnya. Beruntung tim dokter dari University Of Boston berhasil mengembalikan otak anak tersebut kedalam tempat semestinya. Anak ini sekarang hidup normal seperti pada balita pada umumnya walaupun dengan kepala seperti terbelah bekas operasi yang dilakukan oleh tim dokter yang menanganinya.  

Anak Ini Terlahir Dengan Otak Berada Diluar Kepalanya  
 

 

Tips Bagaimana Ingin Memilih Hard Disk External Yang Terbaik

hdd

Bagi pengguna komputer media penyimpanan merupakan teknologi yang sangat penting. Media penyimpanan boleh didapati dalam pelbagai bentuknya seperti CD, USB flash Drive, hasrddisk internal komputer, dan banyak lagi.

Untuk pemilik data-data besar dan penting biasanya media penyimpanan yang paling populer adalah harddisk external kerana selain kapasitinya yang sangat besar, ia juga sangat diminati kerana mudah digunakan.Dengan sekelip mata anda terus mendapatkan tambahan memori, tidak perlu membuka perkakasan yang ada didalam desktop komputer.

Jadi apa yang perlu kita perhatikan sebelum anda membeli sebuah harddisk external? selama ini yang kita perhatikan hanyalah harga harddisk external tersebut, tetapi sebenarnya banyak faktor lain yang perlu diperhatikan pada sebuah harddisk external, berikut adalah beberapa tips bagi Anda yang akan memilih dan akan membeli harddisk external:


Rahsia Label Pada Buah-Buahan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, secara umumnya mesti ramai sedia maklum bila pergi ke pasaraya di bahagian buah-buahan khususnya mesti ramai yang terlihat buah-buahan seperti epal, pisang dan lain-lain lagi dilekatkan dengan label tertentu seperti dalam dalam gambar di bawah ni.. Tapi tahukah anda apa maksud di sebalik label-label tersebut? 

 
 
Berikut adalah perkara asas yang perlu anda ketahui apabila membaca label :



9 perkara yang tidak boleh dibincangkan dengan LELAKI..

dakwah

1. Jangan ceritakan ada seorang lelaki yang diam-diam meminati anda, apalagi jika lelaki tersebut adalah teman lama anda atau dia.

2. Membenci ibunya? Cukup dengan menyimpan perasaan itu dlm hati saja. Meskipun si dia yg membuka cerita soal keburukan sang ibu. Jangan cuba-cuba menambah atau mengiyakannya. Bertindak tenang dan
tutup mulut. Kalaupun hendak memberi komen, utarakan hal-hal yang positif dan neuteral sahaja.


Siapakah Wanita yang Cantik di Mata Allah?



Seorang wanita biasa akan tampak cantik di mata Allah. Seorang wanita manis akan terlihat semakin manis di mata Allah. Dan seorang wanita cantik akan terlihat jauh lebih cantik di mata Allah.

Siapakah Wanita itu?

Dia adalah  Wanita yang senantiasa menjaga keimanan dan ketaqwaannya kepada Allah SUBHANAHU WA TA’ALA.

4 Jenis Rezeki

Salam ,
Burung-burung sentiasa berkicau riang tanpa sedikit pun bimbang tentang rezeki malah tidak bimbang tentang rezeki anaknya yang ditinggalkan di sarang . Namun ramai manusia sedih dan murung kerana memikirkan rezeki walaupun hakikat yang pasti, rezeki setiap makhluk yang hidup di atas muka bumi ini dijamin oleh Allah SWT

Imam al-Ghazali menjelaskan sesungguhnya rezeki terdiri dari 4 jenis:
 

Tanda-Tanda Ciri Orang Yang Bahagia Dan Sengsara


Tanda-tanda Bahagia

1. Menjauhkan diri dari urusan dunia dan senang kepada urusan akhirat 

2. Kemahuan kuat terhadap ibadah dan membaca al-Quran 

3. Sedikit bicara terhadap apa yang tidak diperlukan 
 
 

Selasa, 25 Jun 2013

Kisah Seram Misteri Di Gunung Hitam

Kisah pada kali ini bukanlah berlaku di Malaysia atau di negara jiran. Tetapi kisah misteri ini berlaku di Black Mountain atau Gunung Hitam yang terletak di Bandar Cooktown, Queensland, Australia, bukan sekadar nama sahaja.
gunung hitam Kisah Seram Misteri Di Gunung Hitam

Tetapi ianya memang kelihatan berwarna hitam apabila dilihat dari jauh dan ternyata kewujudannya penuh dengan misteri. Sekali pandang, ia hanyalah gunung biasa, dipenuhi batu granit yang membentuk gua-gua kecil yang menjadi habitat bagi pelbagai jenis hidupan liar seperti katak bukit, walabi, ular, kelawar dan sebagainya.

Namun disebalik zahirnya yang kelihatan biasa itu, tersimpan pelbagai peristiwa yang masih belum terungkai sehingga kini.Sayang sekali kerana belum ada individu yang dapat menceritakan rahsia Gunung Hitam secara jelas. Ini kerana, setiap yang melangkah masuk ke kawasan Gunung Hitam akan hilang tanpa meninggalkan kesan atau hilang akal jika terselamat.


Rahsia Surah Yassin Ayat Ke 58 Kenapa Diulang 7 Kali

Surah Yassin

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58

Barang siapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baik, In shaa Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajat kita akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:



Super Cantik: Gambar awan yang diambil dari ISS

Gambar penuh selepas ini.


5 Jenis Cacing Yang Merbahaya

1. HOOKWORM
  • Hookworm adalah cacing nematod parasit yang tinggal didalam usus kecil perumahnya yang terdiri dari mamalia seperti kucing, anjing dan manusia. Risiko paling ketara bagi jangkitan cacing ini ialah anemia dan kehilangan mineral besi serta protin didalam perut.
Cacing Hookworm 
 
 

Mai Coba Baca - Kali Ni Orang Utara Pula

Coba anda baca dengan sebutan utara dengan betoooooooi.  ....no   . Jangan ubah dialeknya

 
http://www.papablogger.my/

Wah Berkhasiat Juga Bunga Butang Ni Yer

 Pokok Butang Ungu (bahasa Inggeris: Pink Bachelor's Button) adalah 
dari tumbuhan famili Amaranthaceace
Pokok ini juga digelarkan "Bunga Butang Merah Muda". 
Nama saintifiknya Gompherena globosa L..

Personaliti Ibu Bapa Cemerlang - Wajib Baca

Kali ini Pakar Cinta ingin kongsikan kepada anda semua tentang personalti ibu bapa cemerlang. Mari kita sama-sama tinjau sama ada personaliti ini menjadi keperibadian kita atau tidak.


 Tegas
Ketegasan dalam segala tindakan ibu bapa akan dapat mendisplinkan anak dengan lebih cemerlang. Ketegasan yang positif akan menyebabkan anak-anak lebih menghormati kedua-dua orang tuanya dan memahami kehendak ibu bapanya.


5 Kota Terindah di Dunia Terletak di Tebing

Pedih Ulu Hati Simptom GERD

oleh Nurul Anuar Kari

Adakah anda sering merasa pedih ulu hati (heartburn) atau tidak selesa di bahagian dada hingga menular ke kerongkong? Atau pernahkah anda mengalami kembung perut atau sendawa yang kerap, walaupun belum menikmati makanan.

Sekiranya anda mempunyai gejala-gejala ini selain sering rasa masam atau pahit di dalam mulut, sukar menelan makanan, sakit kerongkong dan batuk berterusan seterusnya mengalami gangguan tidur akibat simptom-simptom tersebut, anda mungkin menghidap GERD.

GERD (gastroesophageal reflux disease) merupakan penyakit biasa di Barat dan kini semakin banyak dikesan pada penduduk Asia, terutamanya golongan muda di bawah umur 40 tahun.



10 Sebab Kemungkinan Mat Rempit Masuk Syurga

1. Bukankah Allah Maha Penerima Taubat. Mereka bertaubat dan berazam betul-betul utnuk tidak buat lagi perbuatan sia-sia dan berdosa. Insya Allah mereka akan masuk Syurga.

2. Jumlah Mat Rempit di Malaysia sudah mencecah ribuan orang. Daripada mereka kamikaze di jalan raya, baik mereka melakukan 'amali istisyshadiah' atau berjihad di Palestin. Peperangan di Palestin adalah perang jihad kerana mempertahan hak agama dan harta orang Islam.

3. Menghantar pesakit ke hospital. Ini mungkin tidak sesuai untuk pesakit yang tak sedarkan diri. Antara 'basic knowledge' seorang Mat Rempit ialah CILOK. Mat Rempit mungkin dapat menyelamatkan nyawa orang yang kemalangan. Kalau pesakit tidak boleh nak dibawa, Mat Rempit akan ke hospital berhampiran dan akan membawa doktor dan petugas perubatan ke tempat kejadian dengan secepat mungkin.


Kelebihan/Hikmah Jerebu Yang Ramai Tak Tahu


jerebu

Assalamualaikum

Fuhh keadaan jerebu di shah Alam semakin memburuk , di catatkan hari nie di shah Alam 157, tapi alhamdulilah masih terkawal lagi. Tapi percayalah disebalik semua musibah ini pastinya ada kelebihan yang ramai tak tahu , asyik tahu menyalahkan jerebu saje.

Dan entri ini pemintaan kak kathy ,jadi acik tunaikan.Kita di Malaysia ini ,kita bersyukur kerana negera kita aman dan di uji sedikit saje tentang jerebu ,dah kecoh itu inilah, jom acik kongsikan kepada kamu semua kelebihan jerebu yang berlaku.

Cermin Diri

tumblr_m06x01D8kc1rpll93o1_500
Dikisahkan, ada seorang lelaki yang sedang mengalami masalah bertubi-tubi. Rumah tangganya tidak harmoni. Pada masa yang sama juga beliau diberhentikan kerja.

Pada waktu yang senggang, dia berfikir dan muhasabah diri. Apa yang salah dengan hidupku? Mengapa aku gagal? Bagaimana caranya untuk merubah kegagalan dengan kejayaan?


Akhir Zaman: Udara tercemar

Dari Aisyah Ra. ia berkata: "Aku mendengar Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda;" Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga seorang anak menjadi sebab kemarahan (bagi ibu bapanya) hujan akan menjadi panas (hujan akan berkurang dan cuaca akan menjadi panas), akan bertambah banyak orang yang tercela dan akan berkurangan orang yang baik, anak-anak menjadi berani melawan para orang tua serta orang yang jahat berani melawan orang-orang baik, "(HR. Thabrani).
 
 

Jangan Sombong Dengan Takdir


BISMILLAH.....

Jika hendak dikirakan ’beriman’ dengan Allah, iblis laknatullah sepatutnya lebih tinggi imannya kepada Allah. Masakan tidak, dia pernah berdialog dengan Allah (dialog yang telah dirakamkan dalam Al Quran). Dia percaya kepada syurga dan neraka. Bukan sahaja percaya bahkan telah melihatnya..Syaitan yakin tentang adanya Hari Pembalasan.. Hendak diukur dari segi ibadah,ya ibadah iblis begitu hebat..Puluhan ribu tahun sujud, rukuk dan membesarkan Allah hingga terlantik sebagai ketua malaikat...Cuma satu…syaitan kecundang kerana tidak dapat menerima takdir Allah...
 
 

Isnin, 24 Jun 2013

Hanya Sekolah Di Kawasan Bacaan IPU 300 Akan Ditutup - Kementerian Pendidikan

Semua sekolah yang terletak di kawasan di mana bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300 perlu ditutup, kata Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan Tan Sri Abd Ghafar Mahmud dalam satu kenyataan, Isnin. Sekolah-sekolah di kawasan dengan bacaan IPU di bawah 250 dibuka seperti biasa

Manakala  Semua sekolah dan institusi prasekolah di Melaka yang ditutup pada Isnin akibat jerebu diarah dibuka semula seperti biasa esok (Selasa).

Pengumuman itu dibuat Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron melalui radio Melaka FM, petang Isnin.
Mengulas lanjut, Pengarah Jabatan Pelajaran Melaka Kasim Muhamad ketika dihubungi Bernama berkata kesemua 313 sekolah menengah dan rendah itu dibuka semula ekoran bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) kini berada di bawah tahap bahaya.


Design Kedai Yang Unik Di Dunia


Ada berbagai cara yang dilakukan oleh penjual barang, untuk menarik perhatian para pelanggan masuk kedalam kedainya. Salah satunya dengan desain kedai yang unik dan menarik, yang membuat orang ingin masuk untuk melihatnya.

Berikut beberapa kedai didunia yang memiliki desain unik dan menarik:

1. Podium 1, Paris

Kedai di Paris Prancis ini menggabungkan kesan jadul yang diambil dari meja dan lemari berbahan kayu lapuk, yang digabungkan dengan aksen- aksen krom mengkilap, lemari dekoratif, dan diselimuti oleh wallpaper berwarna emas yang membuat ruangan ini tampak eksentrik dan memukau.
 
 

Sumber Mata Air Telaga Zam Zam

Telaga Zamzam  ialah telaga biasa yang terletak di dalam Masjidil Haram di Makkah, hampir dengan Kaabah, tempat paling suci dalam Islam. Telaga zam-zam merupakan satu-satunya sumber air bersih dari bawah tanah di Mekah satu ketika dahulu.

Telaga zamzam dalamnya 30 meter sahaja dan kedalaman air hanya 3.32 meter. Terdapat beberapa punca mata air di bawah 13 meter.



Inilah 8 Jenis Donat Dari Pelbagai Negara

Kita mengenal donat sebagai kek manis bulat Namun sebetulnya kuih yang diperbuat daripada adunan yang digoreng bukan hanya donat. Banyak negara mempunyai makanan khas masing-masing yang dibuat dengan cara yang sama: adunan manis yang digoreng.
1. Fritters

Malaysia punya pisang goreng, Amerika juga punya gorengan buah. Bezanya, adonannya tebal dan manis seperti donat, dan mereka menyebutnya Fritters.




Bagaimana ‘Nozzle’ Pam Petrol Tahu Tangki Penuh?

Hari hari kita isi minyak di stesen minyak. Tapi bagaimana sebenarnya ‘nozzle’ atau picu pam minyak yang kita gunakan semasa isi minyak tahu bahawa tangki dah penuh? Ada dua saluran (valve) iaitu saluran utama yang dilalui oleh petrol untuk masuk ke dalam tangki dan satu saluran halus yang mempunyai pelampung udara. Prinsip Bernoulli digunakan apabila udara didalam dikeluarkan sehingga menjadi vakum. Apabila tiada udara di dalam tangki dan pelampung tadi akan menghentikan saluran utama.
 
 
 

Resepi Sizzling Yee Mee Sedap!

Assalamualaikum,
Hari ni aku mahu berkongsi resepi untuk menu ku hari ini..abbi request nak makan nih...kebetulan memang baru beli 'hot plate' istimewa untuk sizzling mee ni......so semangat sikit nak buatnya...
walllaaa.... sedap hingga menjilat hot plate lah!

~ tengok.. gelembung gelembung tu... tu tengah menggelegak sakan tu... sedia untuk di angkat!! ~
Ok, moh kita kongsi resepi ya!
 
 

Tips Sebelum Membuat Keputusan


decide 
                                      ‘Guess if you can, choose if you dare.’ -Pierre Corneillie-

Roda waktu tak pernah menunggu, ia akan pergi dan terus berlalu. Tiada apa yang ada pada usia melainkan hanyalah detik-detik kehidupan yang semakin berkurang. Pertambahan umur membuatkan manusia semakin matang secara teorinya. Namun adakah perkara itu merupakan suatu realiti secara praktikal?

Manusia. Mereka dikurniakan akal. Namun sejauh mana mereka memanfaatkannya? Sejauh mana akal itu digunakan berbanding emosi yang menjadi pilihan? Berbicaranya daku bukan kerana apa, kerana penyakit dalam masyarakat kita semakin melata.


Kenapa Lelaki idak suka wanita yang kuat merajuk?

Merajuk-memujuk adalah antara satu cara untuk merapatkan hubungan lelaki dan perempuan. Tetapi awas, terlalu suka merajuk juga akan membuatkan lelaki tidak suka pada perempuan tersebut.

Berikut adalah sebab kenapa lelaki tidak suka kepada perempuan yang terlalu suka merajuk.

1. Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan. Wanita cerewet mengenai pemilihan gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati sedangkan lelaki anggap soal makan di mana sahaja yang boleh.
 
 

Empat Jenis Manusia


Ada empat jenis manusia dalam dunia ini:

Pertama ialah mereka yang tidak ada lidah dan tidak ada hati. Mereka ini ialah orang-orang yang bertaraf biasa, berotak tumpul dan berjiwa kerdil yang tidak mengenang Allah dan tidak ada kebaikan pada mereka. Mereka ini ibarat melukut yang ringan, kecuali mereka dilimpahi dengan kasih sayang Allah dan membimbing hati mereka supaya beriman serta menggerakkan angota-anggota mereka supaya patuh kepada Allah. 
 

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...