Rabu, 25 Februari 2015

Kenapa Bawak Laju?

Selalunya bawak kenderaan perlahan, tapi tetiba bawak laju. Nak tau kenapa bawak laju? mesti korang berasa hairan dan pelik, tetapi korang mesti nak tau sebab apa kan? jom baca ayat di bawah ini untuk mengetahui apakah punca-punca yang sering didengar sebab bawak laju...



Tips Menggunakan Beg dengan Betul

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Pernah tak korang selalu rasa sakit2 badan, bahu, tangan lenguhlah disebabkan usung beg ke sana ke sini dari pagi ke petang? Haaa kalau pernah rasa macam tu, itu tandanya korang sebenarnya tersilap langkah bila bawa beg. huhu Murni pun pernah rasa sakitnya tuh di sini...eh! macam pelik je bunyinya..haha kesannya sampai behari2 kut baru hilang sepenuhnya selepas buh minyak gamat. Kali ni Murni nak kongsi tips menggunakan beg dengan betul dengan korang hasil daripada pembacaan dari Majalah dara.com. majalah feveret, ok! 


Menarik -Kebaikan Puasa Hari Isnin Dan Hari Khamis Yang Ramai Orang Tidak Tahu

Siapa yang melakukannya akan mendapat pahala, sementara yang tidak melakukannya tidak mendapat dosa. Namun, ibadah sunat tentu sangat bermanfaat bagi anda baik secara langsung maupun tidak. Salah satu contohnya, yaitu ibadah sunah puasa Isnin Khamis.

Manfaat puasa Isnin Khamis sangat besar, dilihat dari segi kesihatan tubuh maupun mental dan spiritual yang dialami oleh pelakukanya. Oleh kerana itu, mereka yang suka puasa Isnin Khamis dapat memaksimumkan serta mengimbangi antara tiga kecerdasan, iaitu kecerdasan intelektual (IQ), kecerdasan emosi (EQ), dan kecerdasan spiritual (SQ).

Manfaat puasa Isnin Khamis memang sangat banyak dan membantu kehidupan manusia dalam bekerja sehari-hari. Dalam agama yang lain pun selain Islam, umatnya juga dianjurkan dan diperintahkan untuk berpuasa, walaupun tata caranya berbeza. Berikut akan disampaikan beberapa manfaat puasa Isnin Khamis yang boleh anda pelajari.
 
Setiap yang Allah jadikan di muka bumi ini berpasangan. Langit dan bumi, malam dan siang, laut dan darat, begitu juga manusia yang diciptakan dengan dua jenis jantina iaitu lelaki dan perempuan. Tujuan dijadikan semua hidupan berpasangan adalah untuk saling melengkapi.

Isteri merupakan satu kurniaan yang sangat bernilai kepada sang suami untuk hidup susah dan senang bersama, saling memahami, dikurniakan cahaya mata dan yang paling penting adalah untuk bersama-sama menuju ke Jannah-Nya.

SIFAT ISTERI YANG SERING MENJADI PUNCA PENCERAIAN
suami-soleh-dan-isteri-solehah 

Selasa, 24 Februari 2015

Keunikan Deretan Batu Terbentuk Seperti Khemah.


 Kasha-Katuwe Tent Rocks adalah pembentukan batu unik yang terletak di kaki bukit pergunungan Jemez, di New Mexico, Amerika Syarikat, antara Albuquerque dan Santa Fe, kira-kira 40 kilometer sebelah barat daya.

Daerah ini cukup luas, di mana batu berbentuk khemah seolah-olah memeluk tebing curam Peralta Canyon. Batuan ini terbentuk akibat aktiviti gunung berapi di gunung tersebut, yang berlaku kira-kira 6-7 juta tahun yang lalu.
 

Tanda Anda Tidur Sangat Lama

Tidur ini memang penting, sehari kita kena tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari, baru kita bersemangat hendak buat kerja tetapi terlebih tidur pun tidka boleh jugak. Tidak bagus untuk kesihatan, Ada ebebrapa tanda yang menunjukkan anda terlebih tidur ataupun anda sudah sangat lama tidur.


5 Momen #Geramnye Yang Serius Buat Korang Sakit Hati

tumblr_mkqimsIvr61ruw1vso1_500
Dalam hidup ni tak semestinya semua perkara terjadi dan berlaku macam yang kita inginkan, betul tak? Kadang-kadang benda simple seperti tak jadi keluar dating dengan boyfriend sebab si dia terlajak tidur pun boleh buat kita angin satu badan.

Lagi sakit hati bila dah dua hari baru dia return call kita dan minta maaf. Like seriously, dude? Okay sabar, sabar. Ini adalah sebahagian situasi yang sering dialami oleh wanita. Tapi lelaki pun ada tahap geramnya juga. Jom tengok situasi apa yang biasanya membangkitkan ‘kegeraman’ kita dari skala satu hingga lima.


Pembuka Selera - Sambal Pencit


Sambal Pencit

Lebih suka dengan sambal yang dibuat sendiri, anda wajib mencuba sajian ringkas ini, Sambal Pencit. Hidangan mudah ini memerlukan mangga muda yang digaul dengan bahan-bahan mudah untuk didapati.


Tips Musim Panas - Kurangkan minuman kafein, makanan pedas

Orang ramai dinasihati agar mengurangkan pengambilan cecair yang menggalakkan perkumpulan air kencing seperti minuman berkafein, kopi, teh dan air berkarbonat ketika cuaca panas. 

Ketua Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Kuala Lumpur (HKL), Ridzoni Sulaiman berkata, pengambilan minuman berkenaan menyebabkan individu akan kerap membuang air kecil sehingga mengakibatkan badan kekurangan cecair.

"Sudah menjadi kebiasaan, bila bangun pagi minum kopi atau teh, tetapi pada musim cuaca panas ini, ia tidak sesuai kerana akan menyebabkan kita kerap kencing, sedangkan badan kita memerlukan air yang banyak kerana suhu panas menyebabkan badan hilang banyak air.

Kisah Menarik dan Lucu Pengislaman Yusuf Estes


SHEIKH Yusuf Estes ialah seorang cendekiawan terkenal yang tidak pernah jemu mengembangkan syiar Islam ke seantero dunia serta mengedarkan bahan-bahan ceramah dalam pelbagai medium kepada umat manusia. 

Ikuti autobiografi penghijrahan akidah beliau dari seorang pengkhutbah Kristian kepada pendakwah Muslim yang aktif dan disegani.
 

Isnin, 23 Februari 2015

Perkara Yang Suami “Pantang”

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Pantang disini bukan bermaksud pantang larang. Pantang larang dalam konteks yang aku fahami ialah tidak boleh buat perkara tersebut. Sesuatu perkara itu dilarang dan ditegah daripada melakukannya. Ada faham?

7 Perkara Yang Suami “Pantang”
Ini dikategorikan sebagai pantang larang… Gambar : Google Images


“Pantang” ikut loghat aku pula ialah tak suka, tidak berapa nak gemar sangat, tidak berkenan, tak berehi dan sebagainya lagi yang ada persamaan dengan “tak suka”.
“Pantang sangat kalau orang bagi kentut kempal macam ni… Ada yang nak makan kaki ni…”
Sekarang dah boleh faham kan? Haha. Kalau tak faham juga, pandai-pandailah korang faham-faham kan.
Berbalik kepada tajuk.

Ahad, 22 Februari 2015

Tips -Tanda Anak Ketagih Main Game Yang Ibu Bapa Perlu Tahu!

 Ketagih main game 
Sebut sahaja game seperti ini: Angry Birds, Clash of Clans, Candy Crush Saga, Doraemon Gadjet Rush, Pirate Kings, Plant vs Zombies, Hay Day, Subway Surfers, Sonic Dash, Temple Run, Dumb Ways to Die dan Talking Tom. Anak zaman sekarang memang kenal. Malah bukan setakat kenal sahaja, lebih handal bermain dari orang dewasa!.

Jika ikut sejarah, permainan video mula diperkenalkan pada tahun 1947 oleh Thomas T. Goldsmith Jr dan Eastle Ray Mann. Permainan interaktif pertama ini menggunakan beberapa peralatan elektronik dan memaparkan format tertentu.

Walaupun permainan video ini sudah agak lama, kini sindrom main game kini bertukar ke arah menggunakan gajet seperti iPhone, iPad dan tablet. Kesannya lebih kurang sama seperti permainan video seperti Sony Playstation, Microsoft XboX dan Nintendo Wii. Sehinggakan, anak kecil berumur 2 tahun juga sudah pandai mengamuk mahu main iPad.


Sabtu, 21 Februari 2015

Comel Seekor Katak Menunggang Kumbang Seperti Aksi Rodeo

Alsi dan gelagat comel haiwan memang senantiasa dapat menghiburkan kita. Terutamanya gelagat-gelagat yang unik dan jarang untuk kita lihat selalu. Post kali ini kami nak kongsikan kepada anda gelagat comel seekor katak menunggang kumbang persis seperti aksi penunggang rodeo. Gambar-gambar yang sangat menakjubkan ini semua diambil oleh seorang jurugambar dari Indonesia, Hendy Mp.

frog-riding-beetle-hendy-mp-2 

Info - Kenali NAFLD penyakit hati paling lazim

Ada lebih 100 penyakit yang memudaratkan kesihatan hati tetapi penyakit hati yang lazim berlaku ialah penyakit hati berlemak tanpa alkohol (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease atau NAFLD).

NAFLD terjadi akibat pengumpulan lebihan lemak yang bukan disebabkan oleh pengambilan alkohol. Ia disebabkan punca lain seperti obes, gangguan insulin dan diabetes.

Dianggarkan lebih 30 peratus orang dewasa di negara maju menghidap NAFLD dan antara 70 peratus hingga 90 peratus daripada mereka yang obes atau menghidapi diabetes berdepan masalah NAFLD.

Di Malaysia, dianggarkan sebanyak 17 peratus individu dewasa mengalami penyakit ini dan angka ini dijangka meningkat berikutan gaya hidup dan amalan pemakanan tidak sihat dalam kalangan rakyat. 


Resepi Ketam Kam Heong Sedap & Mudah Ala Masakan Chinese Muslim

As Salam , semoga dalam keadaan yang tenang..yea
apa kate hujung minggu ni cuba resepi ketam kam heong yang senang la sangat... chef obie kalau teringin makan ketam,masakan kamheong ini menjadi pilihan, kalau pi kedai Pak Ya Chinese Muslim tu pun order benda yang sama... apa kate anda 
balik kerja hari ni pi singgah pasar beli ketam!
sabtu atau ahad ni boleh try masak ketam...
 
 

Jumaat, 20 Februari 2015

Petua Goreng Ikan Masin Agar Kepala Dan Ekor Tak Terbarai....

Gambar ambik kt google jer... 
Kali ni aku nk kongsi petua masak memasak plak... Korang mesti suka makan ikan masin. So... aku nak bagi petua nak menjadikan ikan masin tu cantik terhidang masa nak makan. 
Ikan masin ni biasanya gelama, tenggiri atau kembung akan terputus kepala ngan ekornye masa menggoreng. Kengkadang tu hancur barai bila diterbalikkan dalam kuali...haish!
 

Info -Punca Anda Gemuk Tanpa Disedari

Orang yang suka makan tidak semestinya gemuk dan orang yang kurang makan tak semestinaya kurus. Itulah hakikat sebenar sebuah kehidupan orang gemuk dan orang kurus. Eh!

Sebenarnya ada pelbagai faktor yang boleh menyaumbang ke arah kegemukan! Ia bukanlah berpunca daripada makanan semata-mata. Semua itu AUTA!

Kesian orang yang mempunyai masalah berat badan sering dicemuh dan dihina. Mereka sepatutnya diberikan sokongan. Saya suka melihat banyak program kecergasaan kebelakangan ini sehingga ia diangkat menjadi program realiti dalam usaha membentuk tubuh badan ideal dan sihat.
Moh (mari) kita teliti satu persatu punca GEMUK!
 

Lihat Kebenaran Dengan Akal Dan Mata Hati, Bukan Mata Kasar

Sumber : Google
Kebenaran itu satu perkara yang baik namun kadang kala menyakitkan. Bukan semua manusia boleh menerima kebenaran kerana sifat kebenaran yang kadang kala menyakitkan itu tadi. Sungguh pun kebenaran itu boleh muncul di hadapan mata kita namun kadang kala kita cuba menafikannya atau kita tidak berjaya melihatnya kerana sebab sebab tertentu yang hanya diketahui oleh diri kita sahaja.
Seperti yang saya sebutkan di atas, bukan semua manusia boleh menerima kebenaran dan boleh melihat kebenaran yang sebenarnya. Hanya manusia yang diterangi dengan cahaya keimanan yang jitu sahaja mampu melihat dan menerima kebenaran dengan tabah dan redha. Selebihnya, ada di antara kita yang sukar untuk melihat dan menerima kebenaran tadi kerana sebab sebab tertentu termasuklah diri saya sendiri.
 

Khamis, 19 Februari 2015

Senarai Penjaring Terbanyak Liga Juara-Juara Eropah 2015

Liga Juara-Juara Eropah Musim 2014/ 2015 kini memasuki peringkat pusingan 16. Berikut senarai penjaring terbanyak di Liga Juara-Juara Eropah (European Champions League), setakat ini.
9 gol: Luiz Adriano (Shakhtar Donetsk)
 
8 gol: Messi (Barcelona)
 
6 gol: Cavani (Paris Saint Germain), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
 
5 gol: Sergio Agüero (Manchester City), Karim Benzema (Real Madrid), Mandzukic (Atletico Madrid), Martinez (Porto)

Klasik - Pistol Harmonica Kurun Ke-19

Aneh

Pistol semi automatik sekarang membenarkan anda menembak sehingga 8 peluar sebelum perlu diisikan semula. Tetapi sebelum pistol yang anda lihat sekarang dicipta, terdapat pelbagai cara digunakan bagi membolehkan pistol menembak lebih dari sekali. Pistol Harmonica ialah salah satu sistem yang digunakan dan ia memang kelihatan seperti sebuah harmonica. Peluru diisikan kedalam magazine yang dipasang secara mendatar ke tubuh senjata api. Selepas menembak anda perlu menolak "harmonica" ke dalam untuk melakukan tembakan seterusnya. Rekaan ini mula muncul sekitar 1834 dan dipercayai direka oleh Jonathan Browning. Anak beliau John Browning kemudian berjaya mencipta sistem tembakan semi automatik yang masih digunakan sehingga sekarang.



Negeri Ini Tidak Pernah Ada Waktu Malam.


http://gabancomel.blogspot.com/

Negeri Ini Tidak Pernah Ada Waktu Malam., Lapland Finland, merupakan salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di Finland. Sebab utama dari para pelancong ternyata adalah ingin menyaksikan dan merasakan bagaimana hidup di kawasan yang tidak pernah malam. Jika korang memang sedang mencari objek pelancongan alam semulajadi yang lain dari biasanya, Lapland Finland mungkin sesuai bagi anda. 
 

Perbezaan Di Antara Perempuan Dan Muslimah

Terdapat perbezaan di antara istilah yang kita gunakan. Seorang perempuan tidak semestinya muslimah, tetapi seorang muslimah adalah tetap seorang perempuan.


PEREMPUAN



Apabila teruna memerhatikannya,
Perempuan akan membalas renungan matanya ..
Apabila teruna mendekati selangkah,Perempuan datang berpuluh langkah ..



Info - Tanda-tanda Wanita Mengidap Kanser Fibroid

Harian Metro Online | MAKANAN YANG AKTIFKAN CYST.

Makanan yang perlu dielakkan:

1.) Soya dan evening primrose.

Soya dan evening primrose mengandungi phyto estrogen. Phyto ni bermaksud tumbuhan manakala phyto estrogen bermaksud tumbuhan yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen.So, bila kita makan benda ni maka paras estrogen dalam badan kita akan tinggi dan mengalakkan pembesaran cyst. Doc ade bagitahu saya yang sume wanita ade cyst cuma kecil atau besar, boleh hilang tak boleh hilang.

evening primrose oil

**info yang baru saya tahu: minum soya sewaktu mengandung bukan boleh mencantikkan kulit anak tetapi mendedahkan risiko untuk anak tu mendapat kanser. Then, mengikut kajian keatas pesakit kanser payudara plak, ramai antara mereka menggunakan evening primrose ni.



Masih Tak Percaya Jika Allah Maha Pemberi Rizqi? Baca Ini

Terkadang kita jarang untuk memikirkan tentang kejadian yang kita lewati setiap hari di dunia ini. Tahukah saudara bahwasanya kita tak mungkin hidup di dunia ini tanpa adanya Tuhan yang Maha Mengatur Dan Maha Memberi Rizqi pada semua makhluqnya.

Allah SWT telah memerintahkan kita untuk bertafakkur tentang alam ini dan semua yang ada di dalamnya, Dalam Surat 'Abasa ayat 24 Allah SWT berfirman:

فَلْيَنظُرِ الْإِنسَانُ إِلَىٰ طَعَامِهِ

“Maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya”

Dalam ayat di atas Allah memerintahkan kita untuk memikirkan apa yang kita makan, karena pada dasarnya semua makanan adalah ciptaanNya. hal ini menunjukkan bahwa Allah SWT adalah Maha Kuasa atas segala sesuatu yang terjadi di dunia ini.
Buah Buahan
Rizqi Dari Allah

Rabu, 18 Februari 2015

Lukisan 3D Typrography Yang Smart Giler..!!!

Sekarang ni semua benda nak di 3D kan..kena bila 3D nampak real dan hidup ni... Filem Avatar yang dah 2D tu ditayangkan smula di panggung untuk versi 3D... Tapi kalini jom kita selongkar pula lukisan 3D Typrography menarik dari pereka grafik Tolga Turki Girgin....

Layan...

 

Kuiz Kenali Personaliti Diri

Masyarakat jepun ada cara tersendiri untuk menguji personaliti seseorang. Selalunya mereka akan menilai melalui jawapan spontan seseorang berdasarkan soalan yang diberi.

Kuiz Kenali Personaliti Diri
Jom uji personaliti diri. Anda hanya perlu membaca lima soalan dan berikan jawapan spontan kepada setiap satu soalan yang diberi. Kemudian baru semak personaliti anda melalui jawapan yang dikongsikan.


Ketahui 10 Kebaikan Beras Perang


Ketahui 10 Kebaikan Beras Perang
Ketahui 10 Kebaikan Beras Perang 
 
Beras perang merupakan jenis beras yang kurang diproses dan memiliki nutrisi yang tinggi. Dengan menggantikan beras perang daripada beras biasa, ia mampu memberi manfaat kepada kesihatan dari pelbagai segi. Ia menjadi makanan ruji yang amat baik dan sumber karbohidrat yang sihat kerana mengandungi nutrien yang baik seperti vitamin B, fosforus, selenium, potasium dan magnesium.  Semak 10 kebaikan yang dimiliki beras perang:
 

Info - Lima Gejala Ini Mungkin Petanda Awal Penyakit Kanser

SEBUT sahaja perkataan ‘kanser’ ramai mula membayangkan kesakitan dan risiko kematian akibat penyakit tersebut.

Namun apa yang lebih menakutkan, tidak ramai mengetahui diri mereka menghidap kanser sehinggalah ia sudah merebak dan hanya dikesan pada tahap akhir.

Kajian oleh pakar perubatan Barat menunjukkan terdapat lima gejala yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin petanda awal kepada penyakit tersebut:

1. Batuk untuk tempoh yang lama dan suara serak
Batuk yang kerap muncul dan hilang biasanya dikaitkan dengan gejala alergi. Namun, jika ia tidak sembuh-sembuh dan disertai dengan darah, maka anda harus berwaspada kerana ia mungkin petanda awal kanser paru-paru. Pemeriksaan X-ray perlu dilakukan bagi mengesahkan penyakit tersebut.


Pasangan Serasi? Petua mencari pasangan serasi

| Orang mudah tertawan pada bakal pasangan yang mempunyai persamaan seperti politik, keagamaan serta sikap terhadap harta, wang dan hobi.

Mempunyai satu atau dua persamaan yang mendalam seperti suka kucing, melancong atau ramai anak.
Tindakan serentak akan menarik bakal pasangan terhadap anda. Contohnya, serentak berpaling, angkat gelas atau berdiri.
pasangan serasi_cardova.net
Tawan hati bakal pasangan dengan mempamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa, seperti sama-sama gembira, sedih, terperanjat, benci atau simpati.

Dua insan mudah serasi jika mempunyai penafsiran yang sama mengenai hubungan seperti tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian atau pengorbanan.

Waktu Pintu-Pintu langit terbuka

https://blogkisahislami.files.wordpress.com/2014/07/kaligrafi4.jpg?w=220&h=126&crop=1
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda: “Pintu-pintu surga dibuka pada hari Senin dan Kamis, maka setiap hamba yang tidak menyekutukan sesuatu dengan Allah Subhanahu wa Ta’ala diberi ampunan, kecuali seorang laki-laki yang ada permusuhan di antaranya dan saudaranya. Dikatakan: berilah waktu kepada dua orang ini sampai keduanya berdamai. –tiga kali-.” (HR. Muslim No. 2565.)


Selasa, 17 Februari 2015

Bagaimana Untuk Menjadi Seorang Yang Penyabar?

| Setiap kali kita diuji, pasti ada orang sekeliling yang meminta kita untuk bersabar. Namun jika kita berterusan diuji, pasti diri akan terasa tertekan. Dan kita akan cepat berasa marah atau mudah terasa hati. Orang cakap sedikit je, kita dah sentap.

Bagaimana Untuk Menjadi Seorang Yang Penyabar?
Sukar ke untuk menjadi seorang yang penyabar? Tidak, jika anda tahu tahu caranya.


Senarai Lima Wanita Terkaya Di Malaysia

5 
PENYANYI nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza menduduki tempat ketiga dalam senarai wanita paling kaya di Malaysia dengan hasil kekayaan bersih sebanyak RM50 juta.

Menerusi artikel disiarkan portal savemoney.my, turut tersenarai adalah bintang Hollywood kelahiran Ipoh, Perak Datuk Michelle Yeoh dan ratu skuasy negara, Datuk Nicol David.

Menduduki takhta wanita paling kaya di Malaysia ialah balu taikun Genting Highland, Tan Sri Lim Goh Tong iaitu Puan Seri Lee Kim Hua.


Senarai Penipu Internet Penjual Online Yang Menipu (Scam)


Berikut adalah senarai nama penipu internet dan penjual online yang telah menipu pelanggan. Jangan sekali-kali membuat bayaran kepada penama berikut:



Info - Tip Jaga & Pilih Karpet


Tip jaga dan pilih karpet

Hamparan karpet atau permaidani bukan sekadar mengelakkan tapak kaki kedinginan tatkala memijak lantai, malah menjadi elemen pelengkap dekorasi kediaman. Anda juga perlu mengambil kira beberapa cara memilih dan penjagaan karpet yang sesuai dengan ruang rumah. 
 

YA ALLAH Ku Ingin Jodoh Yang Terbaik

until_we_meet_again_by_blackjack0919-d35hiy6
Adalah suatu yang wajar jika setiap kita menginginkan jodoh kelak di kemudian hari seorang yang sempurna di sana sini. Akan tetapi apakah setiap orang akan mendapatkannya?

Bagaimana agar keinginan itu tidak sekadar angan – angan sahaja? Bagaimana pula jika ternyata kelak realitinya tidak seindah mimpi dan angan yang kita bayangkan?

Resepi - Agar -Agar Lapis Biskut Marie

Assalamualaikum,

Dalam cuaca panas sekarang ni memang sedap dan segar tekak kalau dapat menikmati agar-agar atau puding. Saya paling suka resepi ni kerana ringkas, sedap dan menarik pula. 

Resepinya saya ambil dari dapur CikWan. Kepada pemilik resepi terima kasih banyak untuk resepi yang lazat ini. Izinkan saya berkongsi sekali lagi di sini bagi yang ingin mencubanya :) 
 
 
 

Kisah Gula-gula


Kita selalu memikirkan bagaimana untuk menarik orang supaya rajin melakukan amal-ibadat kerana Allah ta'ala. Juga memikirkan bagaimana supaya orang dapat datang kemasjid untuk solat jema'ah kemudian duduk mendengar dalam majlis-majlis ilmu yang sering diadakan oleh pihak masjid.

Kita kena memujuk mereka. Dalam memujuk mereka kita tidak boleh tersalah bahasa lisan atau bahasa badan. Kita kena ikhtiar umpama melihat seorang budak yang sedang memegang mata pisau didalam tangannya. Jikalau kita terus mengambil pisau tersebut pasti tangan budak itu akan luka. Untuk tidak melukakan tangan budak itu kita kena berikan kepada dia gula-gula. Berikan gula-gula kepadanya supaya dia dapat ambil dengan tangannya dan pasti dia akan mengambilnya menggunakan tangan yang tidak memegang pisau sementara tangan yang satu lagi terus memegang pisau dengan mata pisau berada dalam gengaman.
 

Jumaat, 13 Februari 2015

Doa Kurangkan Rabun Dekat Atau Jauh


Foto : by Bon-AppetEats
Foto : by Bon-AppetEats
لَّقَدۡ كُنتَ فِى غَفۡلَةٍ۬ مِّنۡ هَـٰذَا فَكَشَفۡنَا عَنكَ غِطَآءَكَ فَبَصَرُكَ ٱلۡيَوۡمَ حَدِيدٌ۬
Maksudnya:
(Serta dikatakan kepadanya): Demi sesungguhnya! Engkau di dunia dahulu berada dalam keadaan lalai tentang (perkara hari) ini, maka Kami singkapkan tutup (yang menutupi) pandanganmu pada hari ini menjadi sangat tajam (dapat menyaksikan dengan jelasnya perkara-perkara hari akhirat). – Qaf (22)

Wanita Munafik Tanpa Sedar


Wanita Munafik Tanpa Sedar
Perempuan yang tidak mahu bertudung dan berbusana muslimah adalah perempuan munafik.

Wanita-wanita yang rajin solat dan berpuasa adalah beriman kepada sebahagian ayat-ayat Allah, tetapi kafir kepada sebahagian ayat-ayat Allah yang lain, kerana tidak mahu bertudung dan berpakaian yang menutup aurat.

Wanita seperti ini adalah termasuk golongan orang munafik dan di akhirat nanti mereka akan dimasukkan ke neraka yang paling bawah sebagaimana dinyatakan Allah di dalam surah an-Nisa ayat 145:
“Sesungguhnya orang-orang munafik itu, ditempatkan pada tingkat yang paling bawah di dalam neraka. Dan kamu tidak akan mendapakcan seorang pun juga untuk menolongnya. “

Khamis, 12 Februari 2015

Kriteria wanita idaman di dalam Al-Quran

BISMILLAH


Allah s.w.t. berfirman dalam surah Al Ahzab ayat 35,

Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yangbenar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyuk, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.”
(Qs. Al Ahzab: 35)

Wanita merupakan makhluk yang memiliki berbagai "kemudahan" yang tidak dimiliki oleh kaum lelaki.

Wanita lebih mudah dan lebih berpotensi menjadi ahli syurga, demikian pula wanita lebih mudah dan lebih berpotensi menjadi ahli neraka.

Hal ini sebagaimana yang diungkapkan oleh Rasulullah s.a.w. bahwa majoriti penghuni syurga adalah wanita, dan di kesempatan lain beliau menyatakan bahwa majoriti penghuni neraka adalah wanita.

Kata kunci status itu terletak pada keiffahan diri wanita dengan berbagai perspektif.


Sebab Wanita Cemburu

Apa itu cemburu? Cemburu adalah sebahagian dari  rasa atau perasaan ( a feeling, not a taste) yang merupakan dari emosi negatif pada manusia. Bukan sahaja pada wanita tetapi juga ada pada lelaki. Ada cemburu yang negetif dan ada juga yang positif. Tapi kali ini kita lihat mengapa wanita mudah cemburu pada pasangannya tidak kira sedang bercinta atau sudah berkahwin. Sekadar berkongsi !!

Sifat semulajadi
Memang sejak azali wanita mempunyai hati yang lembut dan mudah tersentuh. Jika berlaku sedikit perkara yang mungkin remeh bagi lelaki, mereka merasakan perkara yang berlaku terlalu besar sehingga tidak dapat mengawal perasaan. Jadi kena belai hati mereka agak tidak terguris.

Hasil Seni Ini Di Hasilkan Orang Malaysia!! Hebat!

Hasil Seni Ini Di Hasilkan Orang Malaysia
Seorang Artis,  Hong Yi, menghasilkan seni yang menakjubkan tanpa bantuan pensil atau berus cat. Sebaliknya, dia menggunakan bahan tidak konvensional untuk membentuk potret lebih besar dan memberangsangkan dalam kedua-dua teknik dan skala mereka.
20,000 beg teh berwarna membentuk komposisi "teh tarik manusia," yang merupakan kejadian biasa di negara kelahirannya "Malaysia". Karya ini menggambarkan seorang lelaki melakukan rutin hariannya.
 

Resepi - Daging Masak Lemak Cili Padi Dengan Batang Keladi


Assallamualaikum dan salam sejahtera.


DAGING MASAK LEMAK CILI PADI DENGAN BATANG KELADI
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
500 gm daging lembu
2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
20 batang cili padi (tambah atau kurangkan mengikut kepedasan yang diingini)
2 inci kunyit hidup
3 batang serai (dititik)
1 inci halia
1 batang keladi (dibersihkan dan dipotong-potong)
 

Tips - Cara Mengenal Jantina Bayi Dalam Kandungan

jantina 
Menurut Prof. Jamiyah, jantina bayi dalam kandungan boleh dikesan melalui ujian ultrasound tetapi sebenarnya ia agak sukar kerana jantina janin terletak pada kawasan yang kecil dan tersorok. Kadang kala Ujian ultrasound akan mengambil masa yang lama.

Menjelang minggu ke-20, agak mudah mengetahui jantina bayi selagi pakar yang mengendalikan ujian ultrasound mendapat gambaran yang jelas. Katanya teknologi sains boleh digunakan untuk mengesan jantina bayi tetapi perlu berhati-hati dan pasti dengan apa yang diperhatikan sebelum memberitahu kepada bakal ibu bapa.

Fakta Berkaitan Wanita Yang Jarang Diketahui Umum.

1. Setiap 90 saat, seorang wanita mati sewaktu mengandung atau bersalin.

Di seluruh dunia, seorang wanit amati setiap 90 saat, iaitu lebih daripada 350,000 wanita setiap tahun. Dilaporkan bahawa kematian ini dapat dibendung, namun akibat kekurangan pengetahuan maklumat secara umum serta kurangnya kemudahan asas menyebabkan ia terus berlaku.

Ini merupakan satu krisis yang bukan sahaja melanda negara-negara sukar, malahan negara-negara yang sedang membangun. Di US, ia dipanggil ‘Maternal Health Crisis’ dan kini mereka dalam usaha untuk meluluskan dan meimplementasi Maternal Health Accountability Act.

Fakta Berkaitan Wanita 


Selasa, 10 Februari 2015

Sebab Kita Akan Cakap ‘Eh Mampus Lah Kau’

10-couple-fighting-lgn
Sepanjang kehidupan korang yang dah bertahun-tahun ni, pasti ada saat dan ketikanya apabila korang rasa fedup sangat dan tak mampu nak berkata-kata kan?

Hinggakan terkeluar ayat paling menusuk kalbu sekali iaitu ‘Eh, mampuslah kau’. Haaa, ni kira kes dah bengang abadi lah ni.

Tapi, sedar atau tidak, situasi dibawah ini turut menjadi penyumbang kepada korang melontarkan ayat tersebut. Tak percaya? Meh baca :


Cara Mengenalpasti Seseorang Sedang Menipu

"Bagaimanakah rupa dan kelakuan seseorang apabila sedang menipu"?


Assamuaalaikum and good morning. Ada siapa-siapa tak kat sini yang tak pernah menipu?. Kalau ada ada, mari sini biar aku tumbuk muka kau - peace yo . Kamu semua mesti tidak mahu ditipu kan?. Oleh itu,jom kita tengok bagaimana muka-muka dan reaksi si penipu-penipu besar ni apabila mereka temberang.

1) Lihat hidung dan mulutnya.
               -Penipu selalunya menyentuh hidung atau menutup mulut mereka.
                 Ini dikatakan untuk menutup penipuan mereka.
 

Kisah Benar - Misteri 5 Manusia Yang Mampu Menghasilkan Api Melalui Badan!

Human torch is real?


Percaya tidak percaya, tubuh manusia sebenarnya menyimpan kekuatan yang mampu membangkitkan api. Beberapa peristiwa telah berjaya membuktikan manusia sememangnya mempunyai kuasa luar biasa macam dalam filem superhero.

 
 

Kreatif - Terdapat Pusaran Air Berwarna Hitam Didalam Sebuah Perigi.

 Seorang seniman terkenal di India, Anish Kapoor mencipta karya seni unik yang tiak pernah kita terfikir. Karyanya merupakan sebuah pemasangan yang mempunyai daya tarik tinggi, yakni berbentuk pusaran air di dalam bilik yang memainkan tanpa asas.

Pemasangan itu disebut dengan 'Descension'. Sebuah lubang di lantai yang mengandungi pusaran air hitam. Menariknya, pusaran air itu dibuat seakan terus berputar tidak berhenti dan tidak pernah sampai dasar. Kemudian disekeliling lubang pusaran air tersebut dipasang pagar untuk memudahkan pengunjung yang melihatnya dari dekat.
 

Resepi Wantan Goreng


Resepi Wantan Goreng
Bahan-Bahan :
Wantan - 1 bungkus
Air
Bawang putih - 3 ulas
Daging Cincang - 1 bungkus
Fish Ball - 10 biji (potong serong)
Lobak Merah - 1 batang (dipotong memanjang mcm batang mancis)
Timun Jepun - 1 batang (dipotong memanjang mcm batang mancis)
Sengkuang - 1 biji saiz kecil dipotong memanjang mcm batang mancis)
Kiub Ayam - 1 ketul
 

Isnin, 9 Februari 2015

Resepi - Sambal Ikan Bawal Berlada


Sambal ikan bawal berlada

Lazimnya masakan pedas pasti akan menjadi sajian pembuka selera. Malahan, tidak lengkap sekiranya hidangan makan tengahari atau makan malam tanpa masakan pedas yang enak dan menyelerakan. Kali ini anda boleh mencuba resepi Sambal Ikan Bawal Berlada, munu paling ringkas tetapi sedap!


Coklat Paling Mahal Di Dunia

Tahukah Anda bahwa coklat telah ditemukan sejak 4000 tahun yang lalu di wilayah Mesoamerika, Amerika. Sejak kemunculan coklat, makanan ini telah berevolusi dari digunakan sebagai minuman olahan hingga menjadi makanan ringan, bahkan sekarang coklat telah menjadi salah satu hadiah ikonik di hari Valentine yang bertepatan pada 14 Februari, dimana pasangan atau orang yang menyukai Anda akan memberikan coklat sebagai tanda cintanya kepada Anda.

Jika Anda merupakan salah satu dari orang yang termasuk sebagai penggila coklat maka mungkin Anda tertarik menikmati coklat-coklat premium berikut ini. Rasa yang fantastis dan sejarah tersendiri telah membuat 10 coklat ini juga memberikan harga yang sangat premium dan fantastis. Berikut adalah 10 coklat paling mahal yang ada di dunia.

10. Vosges Haut Chocolate - $69 / 450 gram

Vosges Haut Chocolate By Katrina Markoff
Toko coklat yang didirikan oleh Katrina Markoff ini merupakan salah satu toko coklat yang terkenal akan keunikan dari rasa coklatnya. Tahukah Anda bahwa truffle maupun bacon dapat dijadikan salah satu bahan dalam cita rasa coklat, Katrina menyajikan secara langsung truffle dan bacon dengan rasa dan aroma yang unik dan memikat. Anda akan sangat menikmati Bacon Chocolate tersebut.

Bukan hanya truffle maupun bacon, Vosges memiliki rasa unik lain seperti Naga, yang merupakan campuran bahan coklat susu dengan kari manis india dicampur dengan kelapa dan dark chocolate bersama jahe.

Ahad, 8 Februari 2015

Perkataan English Yang Telah Di Melayukan. Mat Salleh Pun Takkan Faham


 Bermula dari kedatangan British ke Tanah Melayu suatu masa dahulu, Bahasa Inggeris sudah banyak dikuasai oleh rakyat Malaysia. Zaman berzaman, Bahasa Inggeris semakin sebati dengan rakyat Malaysia sehinggakan Mat Salleh pun tak faham dengan English kita.
Berikut kami kongsikan 10 perkataan Bahasa Inggeris yang telah kita sebagai rakyat Malaysia gunakan, dimana maksud sebenarnya jauh panggang dari api. Hehe.
10 Perkataan English Yang Telah Di Melayukan. Mat Salleh Pun Takkan Faham

1. Tackle
English : Menangani, Menggasak
Manglish : Mengorat

Ikan Terindah di Dunia

Ikan menjadi salah satu makanan pokok manusia dan tentu saja seperti hewan lainnya ikan juga dapat menjadi salah satu hewan alternatif peliharaan Anda di rumah, bahkan beberapa ikan di percayai memiliki kemampuan untuk membawa keberuntungan di kehidupan Anda. 
 
Ada alasan mengapa beberapa orang lebih memilih memelihara ikan dibandingkan peliharaan lain seperti anjing atau kucing. Alasan ini biasanya adalah karena keindahan yang ditawarkan ikan-ikan tersebut. Tahukah Anda bahwa ribuan orang di dunia rela menghabiskan uangnya hanya untuk memelihara ikan-ikan indah tersebut? Ikan-ikan inilah yang terkadang dikenal dengan nama ikan eksotis yang memerlukan perhatian lebih dalam pemeliharaan dan perawatannya. Ini dia 10 ikan paling indah di dunia tersebut.

10. Rainbow Parrot Fish

Rainbow color of parrot fish
Mungkin Anda pernah membaca mengenai parrot fish disalah satu artikel tahupedia. Pasir putih dari pantai Caribbean merupakan hasil dari kotoran ikan ini, ikan ini memiliki paruh yang cukup kuat untuk memakan koral, kemudian sisa dari hasil pencernaan tersebut dikeluarkan dalam bentuk kotoran berupa pasir.
Ikan ini termasuk dalam salah satu ikan yang terancam keberadaannya dikarenakan penangkapan yang berlebihan untuk dijadikan ikan hias dan habitatnya yang semakin berkurang dikarenakan kerusakan koral dan terumbu karang.

Hargai Pasangan Sebelum Terlambat


Hargai pasangan sebelum terlambat

Kehidupan berumah tangga memang tidak lepas masalah. Daripada soal hubungan suami isteri itu sendiri, kewangan, anak mahupun soal menguruskan rumah tangga. Meskipun masalah ini langsung tiada kaitan dengan seks namun ada kalanya kehidupan seks akan turut menerima tempiasnya.
 
Rasa tidak puas hati terhadap pasangan dalam perkara-perkara tersebut akan menyebabkan ada pasangan enggan mahupun menolak untuk melakukan seks. Keadaan sebegini jika dibiarkan sudah tentu akan menggugat keharmonian rumah tangga Bagi mengelakkan ia berlaku, kenal pasti masalah yang boleh menjerat kehidupan seks anda dan pasangan dalam situasi yang tidak menyenangkan.

Resepi - Nasi Tomato Ala Mexico

Untuk rasai kenikmatan yang berganda, pastikan nasi tidak di masak hingga terlalu kering dan berderai.

Nasi Tomato Ala Mexican  
 

awaban Sentap Bila Kena Tanya, “Bila Kamu Nak Kahwin?


 kahwin 
Stress orang bujang!

Apabila tamat belajar: Dah habis belajar? Bila nak kahwin?

Apabila sudah bekerja: Mesti best gaji banyakkan. So, bila nak kahwin?

Jawapan cliche yang biasa dibalas balik ialah “Tahun depan”, “Tunggu kurus”, “Tunggu orang pinang”, “Bila sampai seru” atau “Takde calon lagi”.


Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...