Home Klik Di Bawah

Ahad, 30 Oktober 2011

10 TIPS MEMASAK DARI DAPUR BERSAMA MAT GEBU


Cakkk!!....salam semua, wahh dah pagi ke, awalnyaa mat bangun ni hari belum jam 4 pagi okeh. Bila mat tulis entri macam ni, nampak aku seakan2 ok jee, macam dah kembali gila2 macam tu, tapi serius mat masih rasa tak berapa bess...ntah lah kadang2 malas nak fikir benda2 macam ni, ada masa takde apa2 masalah, tapi bila masalah datang, lepas satu, satu..hmm, sabar yea mat gebu, insya Allah nanti semua akan ok.... Jom lah kita skodeng 10 tips lagi untuk kali ni, tapi tips biasa2 saja, blog mat kan cikai2 je, jadi kalau nak bagi tips macam mana nak jadi jutawan, atau nak jadi blogger femes, memang mat tak reti lah.....

1 - MACAM MANA NAK BUAT DENGAN AIR REBUSAN AYAM NI?
  • Kalau mat lah, selalunya mat masukkan air rebusan ayam tadi dalam plastik bersih dan bekukan dalam freezer, atau tuang dalam cetak ais kiub , bekukan. Bila nak guna just campak 4-5 ketul dalam kuah... ^__^
2 - BANYAKNYA DURIAN...APA NAK BUAT EKS?...
  • Ooooo durian banyak yea..tatau nak buat apa. Ok macam ni, kopek durian tadi, dan terus bungkus durian segar tadi dalam plastik bersih yang kering, atau isi dalam tupperware. Simpan dalam freezer..bila masa nak guna buat bubur kacang ke, boleh lah guna, insya Allah rasa tak berubah pun.
3 - MAKK..PEDIH LAH MATA...MALAS LAH KUPAS BAWANG!!....
  • Erkk...pedih yea mata, ok satu tips dari blogger "Ummi Nor" pada komen pada n3 lepas, beliau sarankan mengupas bawang tadi dibawah air mengalir. Ada satu lagi tips yang mat tau, anda hidup kan lilin masa mengupas bawang, gas yang terhasil akan terhapus bila terkena haba dari api tadi...
4 - WAHHH CEPATNYA DONAT DAH SIAP....
  • Ini cara mat gebu...selalunya kalau nak cepat kira no time punya donat, mat akan letak donat yang de terap tadi oven, letak suhu rendah saja dalam 50C, on kan dalam 15 - 20 minit atau hingga donat kelihatan mengembang. Boleh goreng seperti biasa.
5 - HALUSNYAA SAMBAL BELACAN....MAK MERTUA MESTI SAYANG NIHH...
  • Kalau nak cepat lumat menumbuk sambal, selalunya mat akan letak sedikit garam kasar, dalam 3-4 butir macam tu. Tumbuk seperti biasa dan pastikan satu tangan digunakan untuk menutup sebelah mulut lesung, ini mengelakkan lada tadi tepercik ke muka..
6 - MACAM MANA NAK REBUS TELUR 1/2 MASAK DAN MASAK KERAS....
  • Kalau anda ingin telur 1/2 masak, rebus dalam air mendidih selama 4 - 6 minit, dan jika hendak telur rebus keras, rebus dalam air mendidih selama 12 - 15 minit dengan api perlahan, tambah sedikit garam untuk memudahkan telur dikupas..
7 - MACAM MANA NAK BUAT BREAD CRUMB SENDIRI?..
  • Selalu yang mat tau lah, untuk membuat bread crumbs atau serbuk roti sendiri, kita perlukan roti yang telah dibiarkan selama 2-3 hari, bakar pada suhu rendah hingga roti kering tapi tidak hangus, kemudian boleh kisar halus. Simpan dalam bekas untuk kegunaan kemudian..
8 - SAYUR TAHAN LEBIH LAMA DALAM PETI SEJUK...
  • Ini mat dapat dari sorang blogger yang kami panggil Kak Mulan. Mat pernah nampak dia menyimpan sayur dalam bekas bungkusan pack MILO dan sebagainya yang mempunyai bahagian dalam yang berkilat dan sayur tahan lebih lama dan segar.
9 - NAMA LAIN BAGI LEMAK SAYUR APA EKS?...
  • Selain dengan panggilan lemak sayur, shortening, spry dan crisco juga adalah lemak sayur, biasanya diguna dalam biskut, roti dan pastry.
10 - KENAPA PERLU ASING SANTAN CAIR/SANTAN PEKAT JIKA MASAK LEMAK....
  • Sejak mat kenal dunia masak2 ni, mat perhatikan bonda dan mak2 sedar tua kami di Johor, kalau masak lemak samada sayur atau daging, ayam dan ikan, mereka akan asingkan santan cair dan pekat. Bila masakan hampir masak, baru mereka letakkan santan pekat, kacau perlahan dan didihkan dengan api kecil sekejap (dalam 1 - 2 minit)...Tujuannya biar masak lemak kita kelihatan pekat dan menarik..
tiffin biru

Tiada ulasan:

Catat Ulasan