Home Klik Di Bawah

12 Fakta Tentang Rambut !


rambut dan Anda...


1) RAMBUT LURUS
bijak, seorang yang happy, bergaya, cemburu,dan pandai dalam menguruskan sesuatu tanpa pertolongan 

2) RAMBUT KERINTING TEBAL 
kurang bijak, degil, cemburu kuat, romantic,banyak pergaulan dan susah dalam menyelesaikan masalah diri, tidak suka termenung 

3) RAMBUT KERINTING NEGRO 
bijak, ego, cemburu buta, romantic, memilih dan mudah mengamuk bila susah hendak selesaikan masalah 

4) RAMBUT IKAL MAYANG 
bijak, berfikir sebelum melakukan sesuatu,berfikiran terbuka, banyak pergaulan, dan mudah memaaf kan seseorang dengan kesilapan lalu. 

5) RAMBUT HALUS/LEMBUT 
bijak sangat, memilih, pemaaf, manja, tegas dan cepat melakukan perkerjaan dengan bersungguh-sungguh. 

6) RAMBUT SIKIT 
bijak, sentiasa berfikiran negatif pada seseorang, ego dan pandai membuka perniagaan walaupun kecil. 

7) RAMBUT PERANG 
kurang bijak, berfikiran terbuka, pemaaf, sosial dan bijak lari daripada masalah. 

8) RAMBUT TEBAL 
bijak, degil, cemburu, romantic, kasar, banyak kawan dan pandai mengambil hati seseorang. 

9) RAMBUT KUSUT 
sangat bijak, berfikiran terbuka, banyak pergaulan, garang, susah nak memaafkan seseorang, dan pandai dalam mengurusan sesuatu tanpa pertolongan. 
p/s: malas sikat rambut 

10) RAMBUT BERUBAN 
kurang bijak, suka termenung, sosial sikit,berfikiran terbuka dan pandai selesaikan masalah diri 

11) BOTAK
orang yang malas nak sikat rambut dan syampoo rambut

12) RAMBUT MERAH DAN HIJAU KEKUNINGAN
rambutan...kah kah kah


gilebest

Koleksi Duit Syiling Lama

Sebelum ni aku ada kongsikan koleksi duit kertas pertama Malaysia, dan koleksi duit kertas sebelum dan selepas merdeka...hari ni aku nak kongsikan gambar duit syiling malaysia yang di buat sempena peringatan hari-hari yang mempunyai sejarah tersendiri..jom tengok..


duit syiling RM 1 seratus tahun getah asli Malaysia



duit RM 1 tahun hijrah 1401 


duit syiling RM 1 DYMM SPB Tuanku Ismail Nasaruddin Shah


duit syiling RM 1 Ninth Southeast Asia Games, Kuala Lumpur



duit syiling RM 1 Ulang Tahun Ke 25 KWSP Malaysia 1979



duit syiling Rm 1 Rancangan Malaysia Ke 5 tahun 1986-1990


duit syiling Rm 1 Rancangan Malaysia Ketiga 1976-1980


duit syiling RM 1 35th Annual Conference April 9-16 1986


duit syiling Rm 1 Malaysia keluaran tahun 1971


duit syiling RM 1 Rancangan Malaysia Keempat, Tun Hussein Onn 1985


duit syiling RM 1 25 tahun Merdeka, Tunku Abdul Rahman Putra (1957-1982)


duit syiling Rm 5, Sukan Asia Tenggara ke XV 1989, Kuala Lumpur


duit syiling RM 1 , sempena 30 tahun Merdeka
mr.baiz

Ayam Masak Kuzi

Assalamualaikum dan bertemu kembali. . Sebenarnya saya dapat resepi ni dari buku masakan Kelantan oleh Chef Hafiza. Dah lama nak cuba resepi ni, tapi tak ada rempah kuzi. Bila tengok resepi ni mudah je walau tak guna rempah kuzi, malahan kita boleh buatnya sendiri mengikut bahan2 yg ada. Bila dah cuba resepi ni...wallahhhhh tak terkatalah mmng sedap sangat...memang kena betul bila di makan bersama nasi serai ataupun nasi kegemaran. Resepi ni pula tak perlu menumis, masukkan semua rencah dan biarkan ayam mesra dan masak sekata. Bila dah masak seakan2 rasa ayam beriani pula..mmng sedap betullah.

Pada kawan2 yg nak masak ayam kuzi ni tapi takde perencah kuzi, bolehlah cuba resepi ni..mmng menjadi dan sedap..kalau tak percaya, anda cubalah sendiri. Kalau nak tumis perencah tu pun boleh tak jadi masalah...anda cuba, anda juga yg tau hasilnya...betulkan..kan..Jom semak resepinya.


Bahan A
  • 1 ekor ayam- di potong 12, cuci dan toskan
  • 3 ulas bwng putih tumbuk dan sedikit kunyit utk goreng ayam
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan kismis hitam
  • 1 1/2 cawan bawang goreng
  • 1/2 cawan badam cincang
  • 3 sudu makan tomato puri
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak secukupnya utk goreng ayam
Bahan Kisar
  • 20 tangkai cili kering/ 1 cawan cili kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
Bahan B (Rempah Kuzi )
  • 2 sudu makan ketumbar*
  • 1 sudu makan jintan manis*
  • 1 sudu makan jintan putih* (* di sangai dan kisar kering)
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 btng kulit kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 tangkai bunga cengkih
Cara Memasak
  1. Bersihkan ayam. Gaulkan garam , kunyit dan bawang putih tumbuk. Goreng hingga kekuningan pada kedua-dua bahagian dan angkat.
  2. Masukkan ayam ke dalam periuk, masukkan semua bahan A , bahan kisar dan bahan B.
  3. Tutupkan periuk dan masak dengan api yang kecil. Masak hingga ayam empuk.
  4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Boleh tambah buah tomato yg di belah 6.
  5. Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan.
  6. Sedap di makan bersama nasi kegemaran.

Tips cara menjimatkan belanja dapur


Tidak dapat dinafikan harga barangan, terutamanya bahan makanan naik melambung dari hari ke hari, dan tidak nampak bayang harga barangan akan turun. Biasalah, kalau sudah naik harga memang sukar untuk turun kembali. Jika sudah begitu, tak usahlah kita membuang masa untuk menyalahkan pihak-pihak lain saja, tetapi kita sendiri harus bertindak bagi menjimatkan perbelanjaan seharian atau berusaha mendapat pendapatan yang lebih dengan cara yang halal.


 Ini bukanlah bermakna kita duduk diam tanpa menyuarakan ketidakpuasan hati ini kepada pemerintah, peniaga atau pihak-pihak yang berkaitan, tetapi tindakan segera yang kita semua harus lakukan ialah dengan menggunakan kuasa pembeli semaksimum mungkin. Pertama sekali kita harus merancang perbelanjaan harian, pastikan pendapatan sesuai dengan perbelanjaan. Ada orang berpendapatan kecil tetapi bernafsu besar hendak beli semua barang berjenama dan mahal, cubalah ukur baju di badan sendiri. Disebabkan nafsu yang besar tiada penghujung ini, maka timbullah bermacam-macam gejala seperti rasuah, penipuan, along dan lain-lain.


 Dalam segala hal, nafsu memainkan peranan penting, kawal nafsu insya Allah akan selamat.
Namun begitu, bagi menjimatkan perbelanjaan dapur atau perbelanjaan untuk makanan, beberapa tips dalam artikel berikut boleh dijadikan panduan. Di antara cara yang disarankan ialah:

1. Membeli sesuatu jenis makanan yang bermusim, seperti buah-buahan, dsb. dalam musimnya supaya dapat harga yang lebih murah.


2. Beli di pasaraya yang ada jualan murah atau yang ada kupon untuk sesuatu barangan.


3. Masak makanan sendiri dan bawa bekal ke tempat kerja yang mana ini lebih murah berbanding makan tengahari di restoran/kedai makan.


4. Beli bahan makanan yang disejukbeku, dalam tin atau makanan kering yang harganya lebih murah berbanding makanan segar, tetapi pastikan kandungan garam atau gulanya tidak berlebihan.


5. Beli protein sayur-sayuran bagi menggantikan sebahagian daripada protein daripada haiwan.


6. Buat senarai bahan makanan yang hendak dibeli dan pastikan mengikut apa yang perlu sahaja supaya tidak membazir.


7. Beli barang makanan yang tidak berjenama tetapi mempunyai kualiti yang serupa dengan yang berjenama terkenal, seperti bahan makanan keluaran sesuatu pasaraya.


8. Cuba elakkan beli makanan yang siap dibungkus (pack) di pasaraya kerana biasanya berharga lebih mahal, kecuali ada kupon potongan harga.


9. Beli secara pukal terutamanya bagi benda yang tahan lama kerana harganya lebih murah berbanding dengan beli sedikit-sedikit tetapi kerap. Namun begitu, jumlah yang dibeli perlulah mengikut keperluan dalam tempoh tertentu. Jika beli terlampau banyak tetapi tidak habis digunakan, ini sudah tentu akan membazir.


10. Sebaik-baiknya, bagi mereka yang ada ruang/tanah di rumah, eloklah tanam sayur-sayuran untuk keperluan sendiri. Sayur-sayuran boleh ditanam di atas tanah atau secara hidroponik. Sekurang-kurangnya ia dapat membantu mengurangkan belanja membeli sayur-sayuran dari pasar.

umroh.in

Fakta Penting Tentang Makanan Yang Perlu Anda Sebarkan

1. Jika anda makan SATAY, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen!
Apa bendanya karsinogen tu?
(Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan UDANG selepas mengambil PIL VITAMIN C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.



3. Barah akibat penggunaan bahan dalam SHAMPOO. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.

4. Kepada penggemar makanan jenis MEE SEGERA (tak kiralah maggi, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.

5. BAWANG GORENG SEGERA, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum
madah-tazkirah

Pahala Yang Berterusan Selepas Mati

Dari Anas r.a. berkata bahawa ada tujuh macam pahala yang dapat diterima seseorang itu selepas matinya.



1. Sesiapa yang mendirikan masjid maka ia tetap pahalanya selagi masjid itu digunakan oleh orang untuk beramal ibadat di dalamnya.

2. Sesiapa yang mengalirkan air sungai selagi ada orang yang minum daripadanya.

3. Sesiapa yang menulis mushaf ia akan mendapat pahala selagi ada orang yang membacanya.

4. Orang yang menggali perigi selagi ada orang yang menggunakannya.

5. Sesiapa yang menanam tanam-tanaman selagi ada yang memakannya baik dari manusia atau burung.

6. Mereka yang mengajarkan ilmu yang berguna selama ia diamalkan oleh orang yang mempelajarinya. Orang yang meninggalkan anak yang soleh yang mana ianya selalu mendoakan kedua orang tuanya dan beristighfar baginya.

7. Yakni anak yang selalu diajari ilmu Al-Qur'an maka orang yang mengajarnya akan mendapat pahala selagi anak itu mengamalkan ajaran-ajarannya tanpa mengurangi pahala anak itu sendiri. Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam : 1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah) 2. Ilmu yang berguna dan diamalkan 3. Anak yang soleh yang mendoakan kebaikan baginya.
madah-tazkirah

Sebiji Pisang Sehari Dapat Menjauhkan Kita Dari Doktor

Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mOOd kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati. Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”
AZIMARIS

KECANGGIHAN CIPTAAN ALLAH DALAM PENYAMARAN YANG SEMPURNA




2

3

4

5

6

7

8

9

10

hanTu Tomyam : subhanallah..cantik DAN CANGGIH betul ciptaan ALLAH ni..memang cukup sempurna segala penyamaran mereka..

agak-agak la kan..gambar yang mana korang rasa penyamarannya paling sempurna...cepat teka..yang no 1 ka..yang no 2 ka..atau semua sekali ka...

bagi hantu tomyam, aku pilih gambar no4..sebab dari tadi aku tengok tak de pun binatang nye..geram la pulak aku..huhuhu..kalau tak caya korang tengok sendiri.
MINDAKHAYALAN

SENI PENCUNGKIL GIGI YANG MENGAGUMKAN






kreatif betul dorang ni..pencungkil gigi pun dorang boleh buat seni..yang paling menarik sekali..gambar yang last tu..masjidil haram..smart gila beb...
mindakhayala

10 CARA TIDUR YANG MELAMBANGKAN PERSONALITI SESEORANG

10 cara tidur yang melambangkan personaliti seseorang :


1. Menelentang dengan kaki dan tangan yang terbuka luas

Anda digambarkan sebagai seorang yang suka kebebasan dan seorang kekasih yang menyenangkan hati. Tetapi, anda seorang yang boros, *****a anda bernasib baik kerana pendapatan juga lumayan.

Satu lagi, sikap anda yang tidak digemari ramai orang ialah suka menjaga tepi kain orang dan seronok bergosip. Entah siapa pula selepas ini yang menjadi `mangsa' gosip anda!

2. Menelentang dan kaki bersilang

Mereka yang tidur dengan gaya seperti ini adalah seorang yang memikirkan tentang dirinya dan sukar menerima perubahan.

Mereka juga suka bersendirian tetapi seorang yang boleh bertolak ansur.

3. Menelentang dengan kedua-dua belah tangan diletakkan di bawah kepala

Cara tidur seperti ini melambangkan individu tersebut mempunyai tahap kebijaksanaan yang tinggi dan bersemangat belajar tentang sesuatu.

Bagaimanapun, ada kalanya anda mempunyai banyak idea yang pelik sehingga menyukarkan orang lain mengikutinya.

Dari sudut yang lain, anda adalah seorang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Masalahnya, anda sukar jatuh cinta dengan sesiapa. Atau, mungkin kerana anda seorang yang pemilih?

4. Tidur meniarap dan kedua-dua belah tangan di angkat dan bengkok sedikit

Jika anda tidur sepanjang malam dengan muka menghadap tilam, anda berkemungkinan seorang yang tidak berfikiran terbuka.


Kemungkinan, anda juga tidak mempedulikan hal orang lain. Anda juga selalu memaksa orang lain supaya memenuhi keperluan anda. Selalu tidak berhati-hati dan kurang teratur. Mungkin, masanya telah tiba untuk anda merobah cara tidur?

5. Tidur dengan cara sisi

Melambangkan bahawa anda seorang yang berkeyakinan. Pada masa yang sama, anda dapat melihat kejayaan dalam apa juga yang anda lakukan.

Ini semuanya hasil usaha tanpa henti yang anda lakukan. Mereka yang tidur pada sisi kanan, tangan kanan diregang hingga ke atas kepala dipercayai akan dikurniakan kuasa dan tuah.

6. Sisi dan badan merengkok

Anda digambarkan sebagai seorang yang pentingkan diri sendiri, cemburu dan pendendam. Mereka yang berada di sekeliling anda harus berhati-hati, kerana anda seorang yang mudah marah.

7. Sisi, lutut sedikit bengkok dan sebelah tangan di atas tubuh

Berbeza dengan personaliti sebelum ini, anda adalah seorang yang lembut, ikhlas, penyayang dan berbudi bahasa.

Bagaimanapun, ini bukanlah ukuran bahawa anda seorang yang sempurna.

Ada baiknya, anda belajar meningkatkan keyakinan diri dan menerima kesilapan atau sesuatu yang mungkin kurang sempurna. Tetapi, kebahagiaan tetap muncul dalam perjalanan hidup anda.


8. Sisi dengan sebelah lutut bengkok

Anda digambarkan sebagai seorang yang cerewet dan selalu merungut. Cepat gemuruh, mudah tertekan, teruja walau hanya perkara-perkara kecil. Anda perlu belajar untuk relaks.

9. Tidur seolah-olah dalam keadaan berdakap

Anda sebetulnya dalam kesunyian dan kemurungan kerana terlalu obses dengan kegagalan masa lampau dan masalah yang anda hadapi.

Tidur dengan cara ini juga menggambarkan, bahawa anda seorang yang ragu-ragu dan sukar membuat keputusan. Ini menyebabkan ramai yang berpandangan bahawa anda hilang kasih sayang dalam kehidupan.

10. Berselubung dalam selimut

Jangan terkejut kalau dikatakan, anda hanya kelihatan `macho' ketika di tempat awam, tetapi hakikatnya anda seorang yang amat pemalu dan lemah.

Anda juga menyimpan banyak rahsia. Tetapi, jika anda berdepan dengan masalah, anda hanya memendam dan menderita sendirian tanpa mendapatkan nasihat atau bantuan sesiapa.

Atas sebab itulah, wajah anda juga sering berkerut ketika tidur. [sumber]


betul ke ni??..tapi macam betul la..hakhak..ha mana satu cara tido korang pulak??

tapi kalau tido macam kat dalam gambar tu..aku rasa tu persediaan untuk tido lewat..hakhak

5 Tips Berkesan Untuk Berubah

Lakukan 5 tips dibawah ini dengan istiqamah, insyaAllah saya yakin sesiapa saja mampu berubah menjadi lebih baik.

5 Tips Berkesan Untuk Berubah


1. Mula berubah dengan yakin dan penuh keazaman.
Mulalah berubah supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri anda sendiri. Orang lain juga lebih yakin dengan diri anda. Tidak mungkin jika kita mahu mengajak orang lain berubah padahal diri sendiri masih berada pada takuk lama.
2. Lakukan secara perlahan-lahan.
Tidak dinafikan, sememangnya sukar untuk terus melakukan perubahan dalam masa yang singkat atau dalam tempoh sekelip mata. Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah kita dapat berubah seperti yang diinginkan. Walaupun perlahan, kita pasti dapat mengalami perubahan besar dalam diri.
3. Lakukan perubahan pada masa sekarang.
Jangan bertangguh untuk tempoh yang lama. Ini kerana semakin lama kita bertangguh, ia menjadi semakin melarat dan susah untuk melakukannya. Perkara kecil jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa depan.
4. Berubah dengan niat yang ikhlas dan buat bersungguh-sungguh.
Kita perlu memaksa diri untuk berubah dengan sepenuh hati. Jika diri kita tidak dipaksa seolah-olah memanjakan diri untuk berubah. Nafsu kita juga menjadi semakin degil jika tidak dipaksa. Kawal nafsu dan jangan biarkan ia mengawal diri kita.
5. Jadikan amalan itu sebagai tabiat.
Apabila kita sudah berjaya melakukan perubahan diri, kita perlu mengulangi perubahan itu hingga ia sebati dengan diri kita. Jika perubahan itu hanya dibiarkan begitu saja, kita hanya berjaya untuk berubah seketika saja dan selepas itu kembali ke takuk lama. Jangan sia-siakan perubahan dan perlu sentiasa melakukannya. Lakukannya lagi dan lagi.
 berubah menjadi lebih baik
Sekian, semoga saya dan anda semua dapat amal 5 tips ini untuk kita sama-sama berubah menjadi orang yang lebih cemerlang dan terbaek!!! InsyaAllah.
how to

Diet Cara Rasulullah

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja.



Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.

* Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.

4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

INILAH WANITA KIMIA MELAYU PERTAMA YANG BERASAL DARI PERAK!


MENJADI wanita Melayu pertama menguasai bidang kimia pada era 1970-an yang kurang diterokai orang Melayu ketika itu, tiada apa dapat menghalang tekad wanita berhati waja ini.

Banyak yang telah dikorbankan oleh Profesor Datin Zuriati Zakaria, 61.
Peluang menjadi kumpulan pelajar perintis jurusan Kimia di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1970 yang berada dalam genggamannya tidak dilepaskan begitu sahaja.
Beliau kemudian menjadi kumpulan pertama graduan jurusan kimia universiti tersebut dengan meraih Ijazah Sarjana Muda Sains pada tahun 1973.
Lebih membanggakan, Zuriati seterusnya melanjutkan pengajian di Universiti East Anglia, England sebelum menempa sejarah sebagai wanita Melayu pertama memperolehi Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang kimia pada tahun 1978.
Sebenarnya bukan kerana minat, tetapi kejayaannya lebih didorong oleh semangat mahu menyahut cabaran dalam menguasai jurusan tersebut.
“Bidang ini tidak ramai menarik minat orang Melayu pada masa itu. Majoritinya yang berminat adalah kaum Cina. Saya pula ketika di sekolah menengah dulu pun bukan pandai sangat subjek Kimia. Benci pun ada sebab ia susah.
“Sebelum masuk UKM, ketika berada di tingkatan enam, semua subjek saya dapat markah tinggi kecuali Kimia. Saya jadi geram bila tengok markah kertas kimia yang agak mengecewakan sebab subjek lain semuanya cemerlang.
“Ketika itu saya hampir-hampir sudah berputus asa dan berniat mahu bekerja di kilang. Namun, apabila mendapat tawaran menyambung pelajaran di UKM, akhirnya ia membuka jalan kepada saya untuk terus melangkah ke dalam bidang ini. Selepas itu, barulah saya menjadikan kimia sebagai pilihan utama dan sahut cabaran untuk menguasai bidang ini,” ujar wanita kelahiran Perak itu.
Menurut Zuriati, tanpa sebarang tunjuk ajar daripada ibu bapanya dahulu, tidak mungkin dia boleh mengecapi kejayaan seperti hari ini.
“Saya sangat bersyukur kerana arwah bapa seorang yang sangat tegas dalam mendidik anak-anaknya seramai empat orang termasuk saya.
Saya ingat lagi masa sekolah dulu, kalau salah seorang daripada kami tak pergi sekolah, dia akan angkat dan hantar kami pergi sekolah.
“Jangan kata nak melawan cakap, nak menjawab pun tak boleh. Tapi kerana ketegasan itulah yang menjadikan kami semua orang yang berguna pada hari ini,” imbau beliau.

Belajar di Thailand
Sebenarnya ada kisah menarik mengenai Zuriati dalam tempoh di antara selepas dia menamatkan pengajian di UKM dan sebelum melanjutkan pula pelajaran di Universiti East Anglia.
Ini kerana beliau telah melanjutkan pengajiannya di Universiti Mahidol, Thailand.
Ketika di sana, beliau telah belajar pengertian bahawa tiada yang mustahil dalam mendapatkan sesuatu jika keinginan disertakan dengan usaha.
“Ketika saya belajar di Thailand dulu, saya hadapi sedikit kesukaran untuk berkomunikasi kerana mereka gunakan bahasa Thailand ketika bercakap. Jadi terpaksalah membuat ulang kaji sendiri dengan buku-buku yang ada.
“Mujur saya ni juga seorang yang suka bertanya. Jadi pelajaran saya pun tak pernah ketinggalan, “ ujarnya yang berjaya memperoleh Ijazah Sains (MSc) di universiti tersebut.
“Selepas menerima ijazah, sempatlah saya bekerja sementara sebagai pensyarah di UKM sebelum ditaja melanjutkan pelajaran di Universiti Mahidol.
“Setelah berjaya menamatkan pengajian saya, barulah saya dihantar pula belajar jurusan kimia di Universiti of Anglia bagi peringkat PhD,” katanya yang belajar bersungguh-sungguh demi membalas jasa ibu bapanya.
Selepas tamat pengajian di Universiti of Anglia, karier beliau bermula apabila dilantik sebagai Ketua Unit Kimia di Sabah pada tahun 1980 bagi merancang program akademik serta prasana bagi fakulti Sains dan Sumber Alam di Universiti Kebangsaan Malaysia, kampus Sabah.
Pada tahun 1982 pula beliau kembali bertugas sebagai pensyarah kimia organik di UKM, Bangi dan melibatkan diri dalam pelbagai jenis penyelidikan minyak pati, sebatian semulajadi, sekitaran serta kimia liken.
“Selain membuat penyelidikan, saya juga menerbitkan lebih daripada 150 kertas kerja dalam jurnal, prosiding dan monograf serta terlibat dengan editorial jurnal Sains Malaysiana, “ katanya yang masih lagi berada dalam lembaga editor bagi Arkivoc dan Chemical Education Journal.
Selain memberi sumbangan besar dalam bidang kimia, beliau turut memberi input yang baik dalam pelbagai jenis persatuan dan menjadi ahli Lembaga bagi beberapa organisasi seperti Institut Kimia Malaysia (IKM), Persatuan Sains Malaysia (MSA), Malaysian Oil Scientist and Technologist Association (MOSTA) dan Balai Iktias Malaysia (BIM).
“Banyak yang saya pelajari bila menyertai pertubuhan-pertubuhan tersebut. Selain dapat menimba pengalaman baru, ia turut memberi peluang kepada saya untuk menemui santis-saintis hebat dari serata dunia, “ujar beliau.
Tidak cukup dengan itu, di peringkat antarabangsa, Zuriati juga dikenali kerana kerap tampil membincangkan dan menjalankan penyelidikan dalam bidang berkaitan seperti kapasiti bangunan di bandar dan projek pembangunan industri serta gambaran keseluruhan kimia di Malaysia yang berlangsung di luar negara

Kumbang Khapra Antara Paling Ganas Di Dunia





Walaupun mempunyai fizikal yang kecil kumbang Khapra atau Khapra Bettle (Trogoderma granarium ) antara 100jenis serangga yang paling ditakuti di dalam industri makanan ruji atau bijirin. Kehadiran walaupun seekor serangga ini , akan menyebabkan keadaan huru-hara, Jika dijumpai di lapangan terbang, jadual penerbangan akan ditangguhkan, serta tindakan serta merta diambil sehingga kesemua serangga ini boleh dihapuskan.

 Dianggap sebagai serangga pemusnah industri bijirin yang paling efektif, kumbang khapra boleh tahan hidup di alam suasana makanan yang terhad. Mempunyai rintangan atau ketahanan dari racun serangga biasa, serta boleh menyesuaikan diri dengan suhu yang kering dan panas seperti suhu di stor. Larva kumbang Khapra boleh merosakkan makanan bijrin dengan mudah, dengan meninggalkan, debu-debu dan mencemari bijirin.Akibatnya bijirin yang musnah atau dijangkiti dengan debu, atau bulu dari kumbang ini mempunyai toksid dan tidak boleh lagi dimakan.

 Kumbang ini mampu membiak dengan pantas. Kesan jangka panjang industri bijirin akan musnah dan mengancam kesihatan penduduk atau pengguna, walaupuns aiz serangga ini hanya 2-3 mm.


larva Kumbang Khapra
            Berasal dari Selatan Asia,atau lebih tepat lagi dari India. Kumbang Khapra menghasilkan larva, yang akan memusnahkan keseluruhan berjuta-juta tan bijirin jika tidak dikawal. Oleh kerana haiwan ini begitu mudah menyesuaikan diri dengan pelbagai iklim dan suasana, kehadirannya akan dipantau seraca serius oleh pihak berkuasa dan di anggap sebagai antara serangga yang paling ditakuti di USA dan Kanada.

 Jika dijumpai di pelabhan atau di lapangan terbang, maka suasana panik akn timbul, apa taknya kebanyakan negara Eropah termasuklah Amerika Syarikat, makanan ruji mereka ialah gandum, soya, jagung, barli dan lain-lain yang boleh dimushkan oleh kumbang ini, walaupun seeekor sahaja, pada peringkat awal, contohnya macam di sini. Amerika syarikat sangat mengambil berat tentang kumbang ini dan menjadikannya sebagai serangga yang paling dipantau kehadirannya di sana, USA, mewujudkan organisasi khas untuk membenteras serangga ini. Apakah ianya boleh dijadikan sebagai senjata biologi untuk memusnahkan industri atau bekalan makanan USA
love hijau

Selasa, 29 November 2011

Durian Berbuah Di Pangkal Pokok

  

Durian adalah dipercayai berasal dari Gugusan Pulau-pulau Melayu. Spesis lain yang terdapat di Malaysia dari jenis Durio dan buahnya boleh dimakan adalah termasuk Durio oxyleyanus, D.graveolens, D.dulcis dan D.kutenjensis. Nama saintifik -  Durio zibethinus Murrdari keluarga Bombaceae.

Di Malaysia, buah durian dibiarkan luruh sendiri setelah masak dan dipungut setiap hari. Pada awal dan penghujung musim, buah dipungut sekali sehari (pada awal pagi) kerana bilangan buah yang luruh adalah sedikit. Pada pertengahan musim, buah perlu dipungut dua kali sehari (pagi dan petang) kerana bilangan buah yang luruh memuncak.

Di Thailand, buah durian dipetik daripada pokok pada peringkat matang dan buah kemudian diperam hingga masak. Penuaian dengan cara ini membolehkan buah disimpan lebih lama dan dihantar ke pasaran yang lebih jauh. Adalah dijangkakan pada masa akan datang, cara penuaian seperti ini akan menjadi amalan biasa di Malaysia.


Pada kebiasaannya pokok durian berbuah pada dahan pokok dan di hujung rantingnya. Akan tetapi pemilik dusun durian ini mempunyai pokok durian yang sungguh pelik kerana mengeluarkan buah pada batang utama pokok dan juga di bahagian pangkal pokok.

Secara tidak langsung, kejadian pelik ini memberi kemudahan kepada petani ini untuk memungut hasil buah durian. Apa tidaknya, buah tersebut mudah dilihat dan berada di pangkal pokok.



Bagi memastikan buah durian tidak rosak dan makan oleh haiwan di dusunya, beliau memagari di sekitar pangkal pokok dengan jaring dawai. Apabila masak buah tersebut akan gugur dari tangkainya dan buah durian sentiasa berada di dalam kawasan yang dipagari itu.


Lebih

Sumbmajalahbiarbetul