Home Klik Di Bawah

Khamis, 19 September 2013

Resepi - Gulai Nangka Berempah

Resepi kali ni saya C&P dari pakar masakan kita, sape lagi kalau bukan Mat Gebu tu. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg best ni, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Maaflah akak ada tokok tambah sedikit bahan2nya. Resepi asal menggunakan ikan masin kurau, kami sekeluarga pulak tak biasa makan ikan masin kurau tu. Biasanya kalau nangka masak mcm ni mesti campur dengan ayam tua/muda. BTW gulai nangka ni membuatkan saya makan lebih hari ni. Lepas makan nasi saya ambil semangkuk lagi gulai ni, ratah2 gitewww jeeee.....sedapnyaaaaaa...






BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 kg nangka muda yang siap dikupas
  • 1/2 ekor ayam muda, di potong kecil,cuci dan toskan
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 700 ml santan cair
  • 300 ml pati santan
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan2 Kisar
  • 1 labu bawang besar*
  • 6 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*
  • 1 camca besar ketumbar biji*
  • 1 camca teh jintan manis*
  • 1 camca teh jintan halus*
  • 1/2 inci belacan*
  • 5 biji cili merah*
  • 3/4 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Nangka muda dipotong sederhana besar, cuci dan rebus dengan sedikit garam hingga nangka lembut sedikit. Toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga harum dan terbit minyak, masukkan serai dan kacau rata.
  3. Masukkan ayam yg telah di potong kecil dan tambahkan sedikit air. Masukkan nangka, gaul hingga nangka bersalut dengan rempah.
  4. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih, masukkan asam gelugor, sedikit gula dan garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga nangka masak. Akhir sekali tuang santan pekat, kacau rata dan didihkan 1 - 2 minit.
  5. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama sambal belacan dan nasi hangat, kalau ada ikan goreng pun sedappp!!!!
 http://yatiememories.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan