Home Klik Di Bawah

Rabu, 27 November 2013

Resepi Ais Krim Pelangi Paddle Pop

Assalamualaikum...

Dah lama tul mengidamkan buat ais krim sendiri.. Barulah malam ni tercapai hajat. Haaa..terus buat 2 perisa.. Satu perisa jagung satu lagu perisa coklat. Penuh fridge!.. Puassss tul hati..kikikiki.. Apapun resepi ni diambil dari rakan baru sy di FB!.. thanks aznie rozima! sudi kongsi resepi ngan sy. Banyakkkkk resepi best2 dia.. tak sabar nak cuba yang lain.


ais krim pelangi perisa jagung..
 
 
 
masa belum keras..mcm ni lah rupanya..
comot sket heheheh...tangan tak bedung..
tekstur dia halus..nyummyyy..
hasilnyaa...waahhhh..sedapnyaa..tak sangka bahan2 tak banyak tapi dpt hasilkan aiskrim sedap camni :) saya amat puas hati... gud byee ais krim walls..gud bye ais krim belii...

Ais krim pelangi

Bahan-bahannya:
1 biji telur
2 sudu besar overlatte
1 tin susu pekat (sy guna F&N - 505 gram)
setengah tin susu segar (sy guna susu dutch lady)
1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh perisa pilihan (jika mahu..kalau tak nak pun tak pe.. sy tadi letak perisa jagung)
beberapa titik pewarna pilihan (sy guna star brand)

Cara-caranya:
1) masukkan semua bahan tadi dlm mangkuk dan pukul dengan mixer hingga naik dan kembang dan pekat.

2)kemudian bahagikan kepada beberapa warna pilihan.

3) mula melapis adunan . buatlah macam kek karamel tu.

4) masuk dlm peti ais dan sedia dimakan setelah ia mengeras.

begini rupanya setelah adunan kembang
warnakan mengikut warna pilihan hati.. abaikan comot2 tu yer.. buat nak hampir maghrib tadi..so tergesa2 dan agak rakus nak tengok hasil bila dah mengeras.. hehe
sebenarnya nak warnakan dengan warna kuning coz perisa jagung kan... tapi warna kuning takde..so letak je warna yang ada... takpe 1st trial.. tak kisahlah.. janji dapat makan!!.. :)
so dalam adunan tadi dapatlah 2 mangkuk besar dan 1 mangkuk kecil aiskrim.. haaa...makan jgn tak makan!
 http://hanafzuan.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan