Daging Kuzie Special
Selain dimakan bersama nasi, ia juga enak dimakan bersama
roti putih dan roti jala.
BAHAN-BAHAN:
- 500gm daging | dipotong kiub
- 100gm badam | dibuang kulitnya
- 100gm serbuk badam
- 100gm kismis
- ½ biji bawang merah | dibuat bawang goreng
- 2 biji cili hijau | dipotong serong
- 2 biji tomato | dipotong dadu
- 7 ulas bawang putih (dihiris)
- 7cm halia (dihiris)
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 4 sudu makan rempah Kuzi
- 4 sudu makan minyak sapi
- 3 sudu makan sos tomato
- 2 sudu makan susu pekat
- ½ tin susu cair
- 750ml air
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis rempah empat sekawan sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging dan air. Biarkan sehingga daging empuk. Jika air kering, tambahkan air lagi dan masak sehingga daging menjadi empuk.
3. Setelah itu, masukkan serbuk rempah Kuzi dan sedikit air. Kacau rata supaya tidak berbintil-bintil.
4. Apabila naik minyak, masukkan bawang goreng yang telah dikisar bersama tomato, cili hijau, badam, kismis, sos tomato, susu cair, susu pekat dan garam. Gaul sebati sehingga menjadi pekat.
5. Akhir sekali, apabila kuah menjadi pekat, masukkan serbuk garam dan digaul rata.
6. Angkat dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan