Ok
jom tengok resepi ayam yang sedap ni! Seakan2 ayam masak merah
rasanya.. tapi dari segi bahan2 ada sedikit kelainan... apa yang lain
tu? Silalah tengok sendiri ye.. hehe.. Terima kasih pada empunya asal
resepi Hajah Asmah Laili yang dikongsi oleh Kak Ayu. Resepi ni ku ambil dari Yanashaiful tempohari.. thanks ye Yana.. thanks juga pada Kak Wattie... mintak izin pada semua utk share resepi kat Dapur MaDiHaA pula ye...
AYAM SOSHA ISTIMEWA
Resepi : Hjh,
Fatimah Hj Ahmad@Asmah Laili
Sumber : Kak
Ayu@curlybabesatisfaction
Sumber cuci mata : Kak Wattie @ Wattie's
homeMade &
Yanashaiful
BAHAN-BAHAN:-
1 ekor ayam ~ buang
kulit dan segala lemak dan potong 12
( lumur kepingan
ayam dgn sedikit kunyit dan garam, goreng lembab 1/2 masak )
5 cm kulit kayu
manis
5 biji pelaga ( Ayu
gunakan 4 biji aje )
3 kuntum bunga
cengkih
3 sudu makan cili
kisar
BAHAN KISAR HALUS
2.5cm halia
5 biji bawang putih
10 biji bawang
merah
BAHAN-BAHAN LAIN
1/2 sudu teh serbuk
kunyit
1 tin tomato puree (MaDiHaA guna setengah tin tomato puri saiz tin susu cair tu)
1/2 cawan hirisan
daun pudina
1/2 cawan hirisan
daun ketumbar (takde stok pulak kat kedai jadi tukar dengan daun sup)
Sedikit madu atau
gula pasir (MaDiHaA guna agak byk juga ni.. sebab nak seimbangkan rasa takmo masam sgt)
2 biji tomato ~
belah 4
1/2 kilo bawang
kecil dijadikan bawang goreng
1/2 cawan kismis ~
digoreng dan ketepikan
1/2 cawan gajus ~
digoreng dan ketepikan
1 biji tomato ~
dihiris utk hiasan
Sedikit kacang peas
utk tabur
Sedikit minyak utk
menumis
garam + perasa secukupnya
CARA NAK BUAT :-
- Panaskan minyak didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan bunga cengkih hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga cantik. Masukkan bahan kisar dan tumis garing. Kemudian barulah masukkan serbuk kunyit. Kacau rata.
- Masukkann pula tomato puree. Balik-balikkan. Tabur 3/4 bahagian daun pudina dan daun ketumbar,tinggalkan 1/4 utk hiasan.
- Tuangkan sedikit air. Masukkan hirisan tomato, madu atau gula dan sedikit garam. Renihkan dengan api kecil sehingga pekat.
- Jika terlalu pekat, tuang sedikit air. Masukkan kismis goreng, gaul rata. Masukkan bawang goreng. Barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Gaul supaya ayam dan rempah sebati. Renihkan lagi sehingga ayam empuk dan lembut dan rempah meresap. Akhir sekali masukkan gajus goreng. Gaul sampai rata.
- Semasa menghidang taburkan hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas.
*Enak disajikan dgn
nasi minyak mahupun nasi beriani. Sebaik-baiknya masak hari ini dan hidangkan
pada keesokan hari
http://mamawandiha.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan