Open Minda:http://baca-blogspot.blogspot.com
Paparan Terbaik Open Minda Menerusi Mozilla Firefox,Opera, Google Chrome Dan Safari.
Home Klik Di Bawah
▼
Jumaat, 8 Ogos 2014
Resepi -Ayam Masak Lemon Bermadu
BAHAN-BAHAN:
8-10 ketul ayam. Bersihkan. Peramkan dengan serbuk kunyit dan garam untuk digoreng.
2 sudu besar (tbsp) serbuk cili.
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan putih.
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam.
3 biji bawang sederhana besar (dikisar dengan satu cawan air).
2 biji bawang sederhana besar dihiris halus memanjang. (hiris bawang
ada 3 jenis: 1. Melintang 2. Memanjang 3. potong dadu. Masakan nasi
kandar biasanya dihiris memanjang dari atas kebawah supaya bila digoreng
ia tidak berpisah dari kelopak).
2 sudu besar pes halia bawang putih.
3 kuntum bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 5 biji cengkih dan 2 keping kayu manis 1 inci.
1/2 sudu kecil garam masala ( tak dimestikan, sekiranya ada).
3 sudu besar pati oren atau sunkist.
1 biji lemon. (1/2 buat air perahan dan 1/2 lagi untuk hiasan).
daun pandan (dipotong panjang 3 inci – 2 helai).
1/4 sudu kecil pewarna “merah oren”.
6 sudu besar gula pasir.
Garam secukup rasa.
Madu untuk glazing (mengilatkan).
CARA MEMASAK:
Daging Ayam yang telah peram (selama 15 minit) digoreng dengan
minyak masak dengan 3/4 masak. Jangan garingkan sangat, nanti isi ayam
terlalu liat. Di tepikan.
Panaskan kuali, masukkan minyak masak 3 sudu besar, bila minyak
panas, masukan rempah 4 serangkai (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
dan cengkih), masukkan daun pandan, masukkan bawang dihiris sehingga
bawang bertukar warna kepada kuning keemasan.
Sederhanakan api dapur, masukan pes halia bawang putih, diikuti
serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Bila haruman menusuk
hidung, masukkan air kisaran bawang. Sekiranya ingin berkuah tambahkan
air. Besrakan api dapur. Biar bawang kisaran masak bersama dengan
rempah-rempah. Sekiranya air bawang ini tidak masak secukup, bila
hidangan yang siap masak dihidangkan kuah anda akan berbuih seperti
basi. Ia sama seperti anda masak lain-lain hidangan nasi kandar
menggunakan air bawang sebagai kuah, air bawang perlu masak secukup.
Inilah rahsia masakan nasi kandar yang menggunakan air bawang sebagai
kuah. Masakan Cina gunakan tepung jagung sebagai pemekat kuah tetapi
nasi kandar gunakan air bawang sebagai pemekat kuah pekat dan masakan
Indonesia pula menggunakan buah keras sebagai pemekat kuah. Masakan
Melayu pula gunakan kerisik sebagai pemekat kuah. Lain padang lain
belalang, lain orang lain ragam..hahaha!.
Bila kuah sedang mendidih masukkan ketulan ayam yang telah goreng
masak 3/4. Masukkan gula. Kecilkan api bila kuah mula pekat.
Masukan pewarna merah oren (Orange Red) bukan pewarna kuning
telur. Masakan Nasi kandar gunakan pewarna ini. Ia berbentuk serbuk dan
sebotol cuma harganya RM2.00. Goreng ayam berempah mamak atau nasi
tomato, atau kuah rojak, kuah passembur, inilah pewarnanya. Masak ayam
sehingga masak keseluruhannya. Bagaimana anda tentukan ayam anda telah
masak sempurna. Bahagian ayam yang lamabat masak ialah peha ayam. Bila
peha ayam masak, setkin kakinya nak atas atau berlubang pada urat
bahagian bawah menunjukan ayam anda telah masak sempurna. Matikan api
dapur. Masukan perahan air lemon dan air pati oren atau sunkist untuk
mendapatkan wangian semula jadi.
Keluarkan ayam dan hidangkan di atas pingan hidangan. Tuangkan
madu dengan mengggunakan sudu atau brus ke atas permukaan ketulan ayam
(glazing). Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan