THE HITAM
(BLACK TEA)
Hitam?! Sebenarnya kalau anda ingin tahu, teh hitam
ialah teh yang paling banyak diminum di seluruh dunia! (hampir 75%). Teh tarik,
teh o ais dan seangkatan itu semuanya menggunakan teh hitam. Jadi walau pun
namanya HITAM, tak semestinya warna teh memang warna hitam je! Cara PROSESNYA
ialah setelah dibiarkan kering sepenuhnya, daun teh akan dioksidakan untuk membenarkan
penyerapan oksigen. Sebab inilah kenapa daun teh itu bertukar menjadi hitam dan
mempunyai rasa PAHIT. Kandungan CAFFEINE di dalamnya ialah 40mg/secawan.
KELEBIHANNYA, teh hitam mengandungi kepekatan antioksida yang tinggi dan sangat
berguna untuk mengawal kolestrol. Kajian sains membuktikan, individu yang minum
2 atau lebih gelas sehari mampu mengurangkan kebarangkalian diserang penyakit
Stroke sebanyak 21%.
THE HIJAU
(GREEN TEA)
Seperti yang diketahui, rasa teh ini tidak kuat dan
kebiasaannya orang Cina selalu minum tanpa gula. Teh hijau DIPROSES dengan hanya
dikeringkan sekejap sahaja dan terus dioksidakan juga dalam tempoh yang
singkat. Jadi sebab itulah apabila direndamkan didalam air yang sederhana
panas, kandungan CAFFEINE yang dihasilkan hanya 25mg/secawan. KELEBIHANNYA, teh
hijau mengandungi EGCC, iaitu bahan antioksida yang dapat mencegah daripada
pelbagai jenis penyakit kanser. American Institute for Cancer Research
merumuskan, pengambilan secawan teh hijau setiap hari mampu mengurangkan risiko
sakit jantung sebanyak 10%.
TEH OOLONG
(OOLONG TEA)
Berada ditengah-tengah antara hitam dan hijau, teh
oolong mempunyai rasa yang sederhana dan mempunyai bau yang harum seperti bau
bunga atau buah segar. Cara PEMPROSESANNYA sama seperti teh hitam cuma
dioksidakan dengan tempoh yang lebih singkat. Kandungan CAFFEINE teh ini ialah
30mg/secawan. Oolong mempunyai KELEBIHAN untuk meransang enzim yang mencernakan
lapisan lemak di dalam badan. Di sebabkan itulah telah terbukti bahawa wanita
yang minum teh ini boleh membakar kalori lebih banyak daripada air kosong biasa.
TEH PUTIH
(WHITE TEA)
Pernahkah anda menjumpainya? PROSES pembuatannya
mungkin yang paling mudah kerana daun teh dipetik ketika sangat muda,
dikeringkan dan tidak dioksidakan. Sebab itulah rasanya lebih segar, harum dan
manis. Kandungan CAFFEINE pula ialah 15mg/secawan. KELEBIHANNYA menurut Joe Simrany, Presiden Persatuan Teh
USA, seperti teh lain, teh putih juga mampu mengurangkan risiko sakit
jantung dan kanser. Malahan pesakit diabetis sangat digalakkan meminum teh ini.
TEH BERPERISA
(FLAVOURED TEA)
Jenis teh ini juga sangat mudah didapati di pasaran. PROSESS
pembuatannya ialah dengan mencampurkan teh hitam, hijau atau putih dengan aroma
extra seperti oren, lavender atau kayu manis. KELEBIHANNYA teh berperisa juga
mampu mengawal pelbagai jenis penyakit malahan mungkin lebih bagus jika
dicampurkan dengan buah-buahan berkhasiat tinggi seperti beri. Cuma
kadang-kadang apabila campuran gula terlalu banyak, ia boleh mengurangkan
larutan anti-oksida yang baik itu. Jadi jika anda mahu beli air teh berperisa, sila
baca kandungannya dahulu.
TEH CHAMOMILE
(CHAMOMILE TEA)
Berbeza dengan teh lain, “teh” ini sebenarnya bukan
diambil daripada pokok Camellia Sinensis, sebaliknya ia menggunakan bunga dari
pokok herba Chamomile. KELEBIHAN utama teh jenis ini ialah ia dapat mencegah
penyakit yang disebabkan oleh diabetis seperti hilang penglihatan, kerosakan
urat saraf dan kegagalan ginjal berfungsi.
PERHATIAN
PENTING
Memang tidak dinafikan terdapat banyak sangat JENAMA teh
(Lipton, Boh, etc) dan juga CAMPURAN teh (English, Vanilla, Strawberry) boleh
didapati. TETAPI sebelum anda memilih untuk menikmatinya, pastikan bahan yang
disenaraikan dibawah ini ada sedikit
sahaja atau lebih baik tiada langsung kerana menurut US Food & Drug
Administration (FDA), bahan ini boleh mendatangkan kesan sampingan yang teruk
untuk badan jika diambil dengan kadar yang berlebihan:
Comfrey, Ephedra, Lobelia, Willow Bark, Chaparral, Germander
KEDUA, mungkin anda pernah dengar orang cakap bahawa
jangan rendam teh terlalu lama lebih-lebih lagi dengan air yang terlalu panas.
Jika anda berbuat demikian, kandungan Caffeine akan bertambah manakala
kandungan anti-oksida akan berkurangan. Maka apa yang anda minum nanti kurang
memberikan kesan baik kepada tubuh dan mungkin boleh mendatangkan kemudaratan.
KETIGA, kurangkan manis dalam minuman tetapi tambahkan manis dalam senyuman.
yellowcatch.blogspot
Tiada ulasan:
Catat Ulasan