Mood RAJIN sudah mariiiii.
Projek membakingakhir bagi tahun 2014 telah bermula dengan hasil yang sungguh TERBAEK ( my own judgement yo, jgn jeles).
Walaupun nampak simple & very dull tapi I tell u rasanya mmg 'the very the delicious'.
Yang paling tak tahan tu, rasanya yg
kaya dengan kacang tumbuk. Rasa crunchy kacang tu still terasa on the
topping & juga dalam tekstur kek itu sendiri. Pastu plak gebu gebas
sangatnya kek ni walau guna tepung gandum biasa tanpa ayak pun.
Sapa2 yg tak puas hati dengan pengakuan mommy ni silala try sendiri & bagitau. Ni resepi mommy jumpa dari fb@Rohaimi Ahmad.
Bahan2:
250g butter
200g gula pasir (kisar halus)
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
250g tepung gandum
1 sudu teh baking powder
100g kacang tanah (goreng tanpa minyak & kisar)
50ml susu cair
Caranya:
1. Pukul telur + esen vanilla hingga kembang. Ketepikan
2. Dalam bekas lain, pukul butter + gula sehingga kembang.
3. Masukkan telur yg telah dipukul (no 1) ke dalam butter (no2). Putar sebati.
4. Kemudian, masukkan tepung + baking powder & putar sebati.
5. Akhir sekali masukkan kacang tanah & susu cair. Putar sebati.
6. Sediakan loyang; sapu marjerin, tabur tepung & lapik baking paper.
7. Tuang adunan ke dalam loyang & seterusnya tabur sedikit kacang tumbuk di permukaan adunan.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 50 - 1 jam (ikut kepanasan oven masing2).
4. Kemudian, masukkan tepung + baking powder & putar sebati.
5. Akhir sekali masukkan kacang tanah & susu cair. Putar sebati.
6. Sediakan loyang; sapu marjerin, tabur tepung & lapik baking paper.
7. Tuang adunan ke dalam loyang & seterusnya tabur sedikit kacang tumbuk di permukaan adunan.
8. Bakar pada suhu 150'C selama 50 - 1 jam (ikut kepanasan oven masing2).
http://rezwati.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan