KENAPA SAYA SUKA RESEPI STEAMBOAT NI?
Resepi ni sangat2 sesuai untuk ibu berkerja yang tak sempat duduk lama di dapur. Satu menu dan tak perlu nak masak pelbagai lauk sebab semua orang boleh makan, termasuk anak2 kecil sebab tak pedas (melainkan kalau anda buat sup tomyam). Sos steamboat boleh buat banyak dan kemudian disejukkan untuk next time punya meal, jadi next time hanya perlu masak nasi dan buat sup sahaja. Simple, cepat, kenyang, dan sihat. Resepini sesuaiii sangat tanak bagi kulit berminyak & berjerawat gitu.
RESEPI SUP AYAM
Bahan-bahan :- Tulang dan sedikit isi ayam – ikut sukatan sendiri
- Bawang putih – dicincang
- Kiub pati ayam -1/2 kiub, bergantung kepada kuantiti air dalam periuk
- Air secukupnya
- Daun ketumbar (chinese paisley) – dihiris halus
- Garam
- Masukkan semua dalam periuk (kecuali daun ketumbar dan garam) dan biarkan mendidih. Dah mendidih rasa dan adjust garam jika perlu (kiub pati ayam pun dah masin sebenarnya). Kemudian, masukkan hirisan daun ketumbar. Setelah didih dan masak, baru dipindahkan ke periuk steamboat.
RESEPI SOS STEAMBOAT ALA JOHNNY’S
Bahan-bahan :- 8 biji cili merah (saya masukkan juga 2 biji cili padi merah nak kasi lagi pedas)
- 4 ulas bawang putih
- 5 sudu besar minyak bijan
- 5 sudu besar apple cider (boleh juga guna cuka makan)
- 5 sudu besar sos ikan/nampla
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis (saya selalu buat 1 sudu besar je sebab tak nak gelap sangat)
- 1/2 cawan air
- 1/2 sudu besar sunquick oren (jangan pakai perisa mangga pulak! hehe)
- Bijan yang disangai dulu
- Daun ketumbar yang dircaik halus
- Garam dan gula – bila perlu
- Bancuhan tepung jagung – bila perlu jika sos tak pekat
- Cili dan bawang putih dikisar halus
- Panaskan minyak bijan, masak bahan kisar atas dapur bersama apple cider, sos ikan, sos tiram, kicap manis dan air
- Bila sos dah agak masak dan pekat, baru masukkan sunquick oren dan bancuhan tepung jagung sekiranya perlu
- Perasakan dengan garam dan gula. Kemudian masukkan bijan sangai dan daun ketumbar. Bijan dan daun ketumbar tu tak perlu letak banyak bila di atas dapur, ditabur di dalam mangkuk bila nak dihidang nanti.
BAHAN2 STEAMBOAT
Terpulang pada citarasa tekak masing2. Selalunya saya letak chicken breast yang dah dipotong halus, udang, combo steamboat, tauhu kering, cendawan, telur dan sayur.http://www.jurnalnutrisi.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan