Hal ini disebabkan karena beberapa makanan bakan berubah komposisinya setelah dipanaskan semula. Banyak kandungan gizi yang akan hilang dan mungkin mengandungi racun yang sangat berbahaya jika dimakan lagi. Berikut ini beberapa jenis makanan yang kita tidak boleh panaskan semula.
1. Cendawan
Masakan cendawan ini sebaikanya kita makan selepas di masak. Sekiranya ada lebihan, lebih baik kita makannya dalam keadaan sejuk dari memanaskannya semula. Ini adalah kerana jika di panaskan, maka akan terjadi perubahan dalam komposisi proteinnya, rasanya juga akan berubah. Sekiranya kita memakannya selepas dipanaskan ianya akan mendatangkan masalah kepada sistem pencernaan kita.
2. Ayam
Masakan ayam ini lah yang sering dipanaskan semula, Sebaiknya ini jangan dilakukan kerana sama seperti cendawan, kandungan proteinnya akan hilang. Sekiranya kita memanaskannya berulang kali ia akan menjadi beracun.
3. Bayam
4. Selederi
Seledri biasanya sering dijumpai pada makanan berkuah. Seledri juga mengandung nitrat yang kalau dipanaskan boleh mengubah nitrit menjadi karsinogen. Kalau mau panaskan, sebaiknya potongan-potongan seledrinya dibuang dulu ya?
5. Telur
Bagaimana kalau memanaskan telur? Sama berbahayanya, guys. Jika diteruskan suhu tinggi secara berulang, telur boleh menjadi racun jika kamu memakannnya, terutama telur yang dimasak dengan cara direbus atau dalam keadaan bulat dengan bahagian kuning tetap berada di dalamnya.
6. Kentang
Banyak orang percaya bahwa kentang mengandung banyak gizi penting untuk tubuh, Kerana itu kentang juga sering dijadikan makanan pengganti nasi bagi yang ingin menurunkan berat bandan. Tapi kalau dipanaskan kembali, kandungan gizinya akan hilang malah boleh menjadi beracun. Kalau ingin memakannya, makanlah dalam keadaan sejuk apa adanya, jangan dipanaskan ya?
mummynemo
Tiada ulasan:
Catat Ulasan