Home Klik Di Bawah

Jumaat, 12 Jun 2015

Kadar Tukaran Unit Sukatan Dalam Masakan

Assalamualaikum...Selamat tengah hari...

Selalunya kalau dalam resepi, kita selalu tengok orang tulis dalam sukatan gram. Di rumah sy memang tidak ada alat penimbang digital mahupun manual. Semuanya main sukat guna cawan. Lama juga sy study di MyR tentang sukatan2 daripada gram kepada cawan ni. Daripada bertanya senior2 di MyR, esp Kak Fida, kemudian main agak2 sendiri dan lama2 boleh campak2 aje..HEBAT tak?? hehehe...Kebetulan hari ni ada pula yang berkongsi ilmu tentang sukatan ni. Jadi, sy panjangkan ilmu itu ke sini pula...

 




Dari entry yang dikeluarkan oleh Norashikin Basri, sy terjumpa perkongsian ilmu tentang timbangan dan sukatan. Sy C&P nota drp blog ini. Anda boleh rujuk di sini


Gula Pasir 1 cwn = 200g / 7.15 oz
Gula Castor 1 cwn = 175g / 6.25 oz
Gula Aising  1 cwn = 125g / 4.5 oz
Gula Perang 1 cwn = 120g / 4.25 oz
Tepung Gandum 1 cwn = 125g / 4.5 oz
Tepung Roti 1 cwn = 135g / 4.75 oz
Tepung Jagung  1 cmb = 8g / 0.29 oz
Baking Powder  1 cmt = 4.8g / 0.17 oz
Cream of Tartar  1 cmt = 2.25g / 0.08 oz


Dibawah ini sukatan untuk air isipadu berbanding berat
1 cmb = 15 ml = 15g
1 cmt = 5 ml = 5g
1 cwn = 250ml = 250g
1 L = 1000ml = 1000g = 4 cwn = 2.2 lbs


 
cwn = cawan
cmt = camca teh
cmb = camca besar
1 cwn = 16 cmb
1 cmb = 3 cmt


Tips Masakan Berguna

  1. Kadar tukaran untuk bahan-bahan diatas semuanya menggunakan bahan yang belum diayak. Jika bahan-bahan dalam bentuk serbuk diayak dahulu sebelum disukat menggunakan cawan, camca besar dan camca teh, kita akan dapati berat bahan yang belum diayak lebih daripada berat bahan yang telah diayak. Ini kerana struktur bahan yang belum diayak lebih padat. Walaupun bezanya tak banyak tapi ada masanya perbezaan seperti ini menjadi penting. Untuk mendapatkan berat yang sebenarnya untuk bahan yang telah diayak, saya harap anda dapat melakukannya sendiri. Untuk bahan-bahan lain pun cuba la usaha sendiri.
  2. Untuk menjadi usahawan makanan berjaya, sukatan yang tepat sangat penting untuk menjamin produk yang konsisten disamping dapat menganggar margin keuntungan dengan lebih tepat. Bagus ke kalau uli sekilo tepung untuk membuat donut kadang-kadang dapat 30 biji, kadang-kadang lebih, kadang-kadang kurang? Ini akan menyebabkan hasil jualan anda sekejap tinggi sekejap rendah walaupun setiap hari jualannya habis.
http://nuwairaniismail.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan