Alangkah nikmat dan bahagia tatkala dapat berbuka puasa di samping
keluarga tersayang. Bukan sahaja dapat bertanya khabar tetapi juga
merapatkan silaturahim. Apatah lagi jika dapat menyediakan sendiri
hidangan tradisional seperti ikan masin, kerabu, sambal tumis dan
sebagainya. Kali ini anda boleh mencuba resepi Ikan Masin Cencaru Tumis
Berlada, sesuai untuk anda yang suka sajian mudah.
20 gm cili padi –dibelah dua
2 ulas bawang putih }
1 labu bawang besar }dihiris
5 gm halia }
30 gm air asam jawa
1 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 biji tomato - dipotong dadu
Sedikit minyak masak
2. Kemudian masukkan sambal tumis, air asam jawa, cili padi, cili merah, cili hijau, tomato, garam dan gula secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan ikan masin cencaru yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.
mingguan wanita
Bahan- bahan:
150 gm ikan masin cencaru – digoreng garing20 gm cili padi –dibelah dua
2 ulas bawang putih }
1 labu bawang besar }dihiris
5 gm halia }
30 gm air asam jawa
1 batang serai - diketuk
Garam & gula secukup rasa
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1 biji tomato - dipotong dadu
Sedikit minyak masak
Cara-cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak di kuali dan tumis bahan hiris dan serai sehingga naik bau.2. Kemudian masukkan sambal tumis, air asam jawa, cili padi, cili merah, cili hijau, tomato, garam dan gula secukup rasa.
3. Akhir sekali masukkan ikan masin cencaru yang telah digoreng tadi. Siap untuk dihidangkan.
mingguan wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan