Masakan dan hidangan di Johor
kebanyakkannya dipengaruhi dari Arab dan kepulauan-kepulauan Melayu.
Terdapat sesetengah makanan ini, yang ramuannya begitu unik dan begitu
sukar di dapati di negeri-negeri lain di Malaysia.
Hanya di keraian-keraian tertentu sahaja
makanan yang unik dini biasanya boleh didapati dan adakalanya anak
Johor sendiri tidak mengenalinya.
Antara hidangan dan makanan yang menjadi lambang negeri Johor adalah seperti:
Laksa Johor amat unik kerana menggunakan
spaghetti sebagai bahan laksanya dan di makan bersama kuah yang penuh
dengan rempah ratus.
Lazimnya kuah laksa Johor agak pekat, ia
berasaskan isi ikan yang di masak bersama rempah ratus terpilih.
Menggunakan santan pekat yang bermutu, kerisik kelapa dan juga
ramuan-ramuan dan herba terpilih.
Resepi asal laksa Johor menggunakan ikan
parang. Ikan yang cukup mahal harganya ini di pilih kerana di katakan
mempunyai isi yang halus dan cukup enak sekali, ia juga bagi menjaga
kualiti keenakan kuah laksa Johor.
Selain ia di hidangkan bersama
Spaghetti, ia juga turut di sertakan bersama, sambal belacan,
ulam-ulaman seperti daun kesum, daun selasih, bunga kantan, kacang
panjang, taugeh, timun yang di hiris halus, bawang mentah dan lobak
asin.
Mee bandung pada asal usulnya hanya
sejenis hidangan gandingan antara mi dan telur selain ramuan lain
seperti campuran cili, bawang tumisan serta udang kering.
Tetapi telah ditambah baik dengan
campuran bahan-bahan lain seperti udang segar, hirisan ayam mahupun
hirisan daging agar rasanya lebih enak di makan. Ada juga memakannya
bersama-sama dengan cili jeruk agar rasanya lebih masam dan pedas
sedikit.
Hiasan sampingan seperti daun sup dan bawang goreng ditabur halus dipermukaan mi bandung, menaikkan lagi selera si pemakan.
Mi Bandung Muar antara hidangan yang paling dikenali di serata Malaysia dan telah manjadi ikon buat Bandar Diraja Johor.
Mee rebus Hj Wahid memang cukup popular
di bandar Johor Bahru. Kalau nak merasa anda boleh singah di medan
selera Plaza Angsana. Ia juga mempunyai cawangan disatu lagi kedainya
yang diuruskan oleh anaknya, terletak di Taman Rinting berdekatan Mydin.
Uniknya mi rebus ini kerana kepekatan
kuahnya itu sendiri,keenakan mi rebus ini juga terletak pada tepung
goreng yang ditabur di atas hidangan. Ia jugadigandingkan dengan
kerangupan bawang goreng, cili hidup, telur rebus serta tauhu goreng.
Tak cukup sepinggan dibuatnya kalau anda sudah mencubanya buat kali
pertama.
Masakan ini juga dikenali sebagai
masakan Arab Peranakan dan sangat popular di Johor. Namun tak semua
orang di Johor yang mengenali jenis masakan ini dan hanya popular di
Johor Bahru. Ianya biasa dihidangkan ketika majlis-majlis rasmi bagi
golongan elit. Arisa dimasak dengan menggunakan daging kambing, lembu
dan ayam yang dicampur dengan oats.
Makanan kegemaran yang buakan lagi
menjadi kegemaran warga Johor malah Malaysia. Daging lembu atau ayam
berempah (kini dengan pelbagai jenis daging seperti rusa dan kambing)
yang di bakar ini, boleh diperolehi di dalam mana-mana sahaja sekitar
Johor. Uniknya sate Johor ini, sebelum ia dibakar dengan mengunakan
arang, ia akan diperam semalaman agar rempah sate itu sebati dengan isi
sate itu.
Amat popular di majlis-majlis
perkahwinan. Telur pindang ini adalah telur ayam yang di rebus selama
beberapa jam bersama-sama rempah dan daun-daun. Antara daun-daun yang
digunakan ialah daun jambu batu, daun pokok senduduk, daun serai, daun
lengkuas, daun pandan serta daun salam. Telur ini juga akan direbus
sekali bersama ketumbar, jintan manis dan jintan putih selama 3 hari.
Hasilnya telur itu lebih enak dan tahan lama.
Nama ini bersesuaian dengan rupanya yang
seakan jala. Ianya di buat daripada adunan tepung dengan menggukan
bekas acuan yang berlubang dan di masak di kuali leper. Kari ataupun
serawa (santan yang di masak bersama gula merah/melaka dan daun pandan)
menjadi sos yang dimakan bersama.
Sejenis makanan orang-orang bugis. Beras
yang di bungkus dengan menggunakan daun pusang muda dan di masak besama
santan. Boleh di dapati pada hari perayaan samada hari raya puasa atau
hari raya korban.
Ambeng merupakan makanan tradisional
penduduk tempatan di Johor dan ianya popular dikalangan masyarakat Jawa
yang tinggal di pantai Barat Semenanjung Malaysia.
Nasi Ambeng juga berasal daripada Pulau
Jawa yang terletak di Indonesia dan hari ini terbukti sebahagian
daripada penduduk Pulau Jawa masih menikmati hidangan Nasi Ambeng ini.
Kalau berkunjung ke Batu Pahat Johor
anda semua mesti mencuba hidangan Nasi Beriyani Gam.Nasi Beriyani Gam
juga dikenali sebagai Nasi Beriyani Dam atau Dum.
Nasi Beriyani dimasak dengan ketulan
daging yang diperap semalaman bersama beras.Apabila Nasi ini siap nasi
ini akan berbau rempah,dan rasa lemak manis yang dihasilkan oleh daging
tersebut.
Sejarah kemasukan resepi ini melalui
Kesultanan Melayu Johor-Linggi,rakyat Johor memperharui resepi ini ke
selera Melayu dan terjadilah Nasi Beriyani Gam ini.
murai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan