Home Klik Di Bawah

Isnin, 30 September 2013

Resepi - Kerepek Daun Bayam

Assalamualaikum...
Semoga uols semua senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha selalu...


Bayam rangup versi cma..hahaha..nyam3.. 

 
Tgh hari td semangat kucen dok mencari resepi Daun bayam goreng rangup.Yg ala2 kerepok iteww... lapo anak tekak coz teruja tgk blogger2 yg post psl mknn ni...

Akhirnya..jumpa resepi.berdesup g pasar pagi cari bahan2..maka operasi berkarate kat dapur pun bermula...karate uols?? hew hew hew.. ~_^.

Hahaha.. mula2 tu goreng sehelai dua...lama lepas tu sekali 6 helai goreng..malas nk berdiri lama2 punye pasai...tp nasib bek x melekat daun2 tu... heh ~~

Alhamdulillah menjadi..kembang kempis jugak montot ni dpt pujian dr asben ngan mak... ahaha... Kakak Seri mmg jenis kurang mkn sayur berdaun..amek sekeping pastu dah yekkk yekkk..*X sdp*. Yg faez adela dlm 6 helai di mknnye..hihi..suka3..!


bhn utama..ofcos daun bayam hijau yg besar gedabak teww..

bancuhan yg siap utk disalut

minyak yg banyak dan panas utk menggoreng *deep fried uolsss*(Oh ye..sila abaikan kuali maks yg berkarat teww)
hasilnya.. ^^_

nyam3

Bahan-bahan ( Satu Balang )

  • Daun Bayam
  • 3 cawan tepung beras
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu besar udang kering
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan jintan putih
  • 1 sudu makan jintan manis
  • 1 biji telur
  • 5 tangkai cili kering yang direbus
  • garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng
  • sedikit air jika perlu

Cara-cara

  1. Blend udang kering, bawang putih, jintan mnis, jintan putih, dan cili kering hingga hancur
  2. Kemudian campurkan tepung beras,tepung jagung , telur dan garam bersama bahan yang di blend tadi dan gaul sebati (jika adunan terlalu pekat boleh tambahkan air)
  3. Salutkan daun bayam ke dalam adunan tepung tadi dan goreng sehingga kekuningan dan rangup 
 http://shiemacma.blogspot.com/my resepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan