Home Klik Di Bawah

Rabu, 13 November 2013

Resepi Nasi Pilau Pakistan Yang Sedap


Asalamualaikum..Ok tghri nih nk update lagi 1 rcp yg rmai sgt duk pm n komen nak kan rcp ni..Nasi Pilau Pakistan Nama Diberi,Rasanya Sgt sdap tidak terkata n hb aku mmg puji abislah ngan rasa nasi nih..Klo Ade yg try n xsedap tu,aku xtau nk kta pa lah ya..maybe taste bud lain2 kan,pastu lak air tgn org xsma n rsa pon tntu berbeza n mungkin juga Hampa xpndai nk Masak,sbb tuh xsedap,Wakakaka hahahah....
 

Resepi Nasi Pilau Pakistan
Masa nih air rebusan baru mendidih,,Tgk bwang putih tu mmg xbuang kulit ya..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Air Rebusan Utk Masak Nasi..
1/2Ekor Ayam dipotong 6bhgian
2Sdb Ketumbar Biji
1/2sdb Lada Itam Biji
1/2Sdb Jintan Manis Biji
1/2Sdb Jintan Putih Biji
Sebuku Bawang Putih dibasuh n diketuk sedikit(Xyah buang Kulit)
2in Halia Diketuk
2Biji Bawang Besar Dipotong 4
2helai Daun Bay
4Sekawan serba sedikit
4Cawan Air

Cara2
Rebus semuanya smp ayam Masak n air berkurangan

,Angkat Ayam,ketepikan.Tapis air rebusan n buang kan semua rempah2 tadi..Air rebusan ni nti kita nk guna utk memasak nasi..Air rebusan ketepikan dlu..kita ke step seterusnya pula..

#Sukatan nih utk beras yg sy gunakan 2cawan,klo nk tmbh ke kurang,pndai2 lah agak ya..

Bahan2 Utk Nasi
2 Cawan Beras Basmathi  direndam 1jam n ditoskan
21/2Cawan Air Rebusan Tadi
Ayam yg direbus Tadi

1Biji Bawang Besar Dihiris
1/2sdt Ketumbar Serbuk
1/2sdt Garam Masala
1/2sdt Jintan Putih Serbuk
Pes Bawang Putih n Pes Halia (Nih pndai2 agk sendri ya)Rempah 4beradik
Daun Bay
Daun Pandan
Kiub Pati Lembu
Garam/Gula Secukupnya
Mnyak Utk menumis(ummi kta xyah guna mnyak sapi,mmg guna mnyak biasa jerk)
1/2Sdt jintan Putih Biji (yg nih tabur last,msa nasi dah kering)

 Cara2
1.Tumis Bawang Besar yg dihiris smp hitam(tapi bkn hangus ya,ala2 bwang grng gitulah)*Part nih mmg pnting ya,sila jgn mls nak tggu bwang tu hitam gitu..
2.Masukkan rempah 4 beradik,daun bay,daun pandan,pes bwang putih, halia n rempah2..tumis lagi smp garing n naik bau..
3.Masukkan air rebusan,grm gula n ayam,dah mndidih trus tuang ke dlm beras.Atau pon blh juga pas msuk rempah goreng sebentar beras bru msukkkan air,ikut keselesaan msing2 lah ya..
4.Apabila nasi telah kering,gembur2kan n taburkan jintan putih..Aku ltak cikit ja,sbb xnak ank2 pilih2 msa mkn..
5.Siap,Bolehla dihidangkan..
 http://ummiesya.blogspot.com

1 ulasan:

  1. kalo org beli nk jual.kalau nk buat tu idakkk leee~ susahnya~

    BalasPadam