"Big Train Blended Ice Coffee"
5 Jenis Coffee Yang Unik Di Asia
You all suka minum coffee tak? Mesti ramai yang sukakan. Kalau tanya kita, kita lebih suka tea dari coffee. Cuma kalau blended ice coffee memang tak tolak punya. Dan bila bercakap pasal coffee ni, pelbagai perisa yang ada diseluruh dunia. Semuanya unik dan ada rasa tersendiri.
"Coffee Egg" Dari Vietnam
Vietnam terkenal dengan "Coffee Egg". Unik nya coffee ni adalah kerana toppingnya
dibuat daripada gabungan kuning telur dan susu pekat yang dipukul
bersama. Sebelum coffee dituang ke dalam cawan, toppingnya disediakan
terlebih dahulu. Kemudiannya Coffee akan dituang ke dalam cawan
menyebabkan toppingnya yang sangat berkrim dan manis terapung. Coffee Egg ini selalu dijadikan sebagai pencuci mulut.
"White Cofee" Dari Malaysia
Malaysian's Old Town "White Cofee" adalah istilah yang sama sekali tidak ada kaitan dengan warna coffee, tetapi sebenarnya merujuk kepada cara unik penyediaan coffee tersebut. Secawan
Oldtown White Coffee adalah gabungan 3 jenis biji kopi premium (biji
kopi Arabica, Robusta dan Liberica ) yang telah dipanggang
dengan sempurna dan disediakan mengikut kaedah "White Coffee" yang asal. Proses
yang tidak berubah hingga ke hari ini. Proses yang unik inilah yang menyebabkan tekstur dan aroma "Oldtown White Coffee" tiada tandingan.
"Ice Coffee" Dari Thailand
"Ice Coffee" dari Thailand, juga dikenali sebagai Oliang. Unik nya coffee ni adalah kerana ia menggabungkan kopi dengan jagung, bijan dan juga kacang soya. Rasanya sangat lazat.
Oliang berasal dari dua perkataan. O, yang bermaksud "hitam" dan Liang, yang
bermaksud "sejuk " dalam dialek Teochew, bahasa utama yang dituturkan
oleh Thai Cina. "Ice Coffee" ni sering dihidangkan dengan susu pekat atau cair dan juga sirap manis.
"South Indian Filter Coffee" Dari India
Uniknya "South Indian Filter Coffee" Dari India adalah kerana cara penyediaan dan hidangannya. Ia di sediakan dari coffee terbaik yang dipanggang dan dihidangkan bersama-sama dengan "dabarah".
Piring tinggi yang digunakan untuk menyejukkan kopi
tersebut. Selepas ianya disejukkan coffee tersebut dituang semula ke
dalam gelas. Aromanya lebih terasa berbanding diminum terus dari
dabarah.
"Coffee luwak" Dari Bali
"Coffee luwak" adalah dianggap sebagai salah satu kopi terbaik yang disediakan. Uniknya Kopi Luwak ni adalah kerana ianya menggunakan biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak/musang
kelapa. Biji kopi ini dipercayai memiliki rasa yang berbeza setelah
ianya dimakan dan dicernakan oleh luwak. Kemasyhuran coffee ini
di Asia Tenggara telah lama diketahui, namun ianya menjadi terkenal
bermula dari tahun 1980-an. Biji kopi luwak adalah yang termahal di
dunia. Ianya boleh mencapai USD100 per 450 gram.
blog santai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan