Kadang kala ada dalam kalangan wanita hamil yang mempunyai masalah
bacaan hemoglobin (Hb) rendah di dalam sel darah merah atau dikenali
sebagai anemia. Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan
ke seluruh badan. Oleh itu apabila ibu hamil mengalami anemia, tisu
seluruh badan menjadi hipoksia (kurang kandungan oksigen) dan kurang
tenaga.
Anemia dikesan melalui ujian darah iaitu apabila paras hemoglobin dalam
sel darah merah kurang daripada 11gm/dl. Cara mengatasi masalah anemia
iaitu melalui pengambilan suplemen menambah darah dan pemakanan makanan
kaya dengan zat besi.
Pengambilan suplemen yang bersesuaian untuk wanita hamil bermasalah
anemia adalah zat besi, asid folik, vitamin C dan vitamin B kompleks.
Suplemen tersebut penting kerana kandungan zat besi, B kompleks dan asid
folik diperlukan untuk pembentukan sel darah merah. Suplemen vitamin C
pula membantu meningkatkan penyerapan zat besi.
Sebaiknya makan pil tersebut bersama air kosong atau jus buah-buahan
untuk penyerapan optimum. Elakan daripada minum dengan air kopi, teh,
minuman berkola, bercoklat dan susu. Minuman ini mengandungi bahan yang
menghalang penyerapan zat besi.
Jika ingin mengambil makanan mengandungi bahan penghalang penyerapan
zat besi, pastikan ia diambil sekurang-kurangnya satu hingga dua jam
selepas waktu makan atau selepas makan suplemen zat besi.
Sumber makanan yang kaya zat besi yang baik adalah terdiri daripada
sumber haiwan seperti daging, hati, ayam, limpa, kerang, ikan, sotong
dan ikan bilis. Sayur-sayuran hijau pula seperti pegaga, pucuk paku,
kangkung, bayam dan kalian.
Lebihkan makan makanan yang membantu meningkatkan penyerapan zat besi di dalam hidangan setiap hari seperti
*Buah dan sayur yang kaya dengan vitamin C iaitu jambu batu, limau, betik, mangga dan sayuran hijau.
*Minum jus buah-buahan.
*Makan bersama pencecah buah-buahan seperti sambal mangga, tomato atau limau kasturi.
*Gunakan perencah daripada sumber haiwan seperti ikan bilis, udang, isi ayam dan daging.
pama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan