Untuk rasai kenikmatan yang berganda, pastikan nasi tidak di masak hingga terlalu kering dan berderai.
BAHAN-BAHAN :
CARA MASAKAN :
- 1 cawan beras briyani (sudah di tanak)
- 2 cawan air yang telah di campurkan dengan pati ayam / sayur
- 3 sudu minyak masak
- 2 labu bawang besar (dicincang)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 biji cili banggala (warna merah & hijau)
- 1 ½ cawanTomato puree
- jintan putih (telah di panggang)
- Garam
CARA MASAKAN :
- Panaskan minyak di dalam periuk, masukan bawang putih, bawang besar, beras yang sudah di tanak, dan lakukan teknik sauté (tumis) sehingga nasi bertukar warna menjadi keperangan.
- Kemudian, masukan garam, cili banggala (merah dan hijau), tomato puree dan gaulkan sehingga ia menjadi sebati.
- Tambahkan air yang telah di campurkan pati ayam / sayur, jintan putih dan gaul sehingga mendidih.
- Sebaik sahaja ia mula mendidih, perlahankan api, tutup periuk dan biarkan ia mereneh selama 20 minit.
- Setelah nasi menjadi kering, angkat dan sedia untuk di hidangkan!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan