Rasa masam manis yg membuatkan kerabu ni sedap..Masam dari jus limau
kasturi dan juga tomato, manis dari gula,pedas dari cili padi...bila
makan ada lak unsur crunchy dari ikan bilis goreng dan juga
gajus...hurmmm sedapnya...
RESEPI KERABU TOMATO IKAN BILIS
By : LiNa Pg
Sumber : Hana
- 2 biji tomato - buang empulurnya n dihiris (LiNa Pg gn 5biij tomato ceri)
- 1/2 batang karot (potongan batang mancis)
- segenggam ikan bilis goreng (bilis yg dh dikupas)
- 1/2 biji bwg besar - dihiris
- 3-4 biji chili padi (bergantung thp kepedasan) - dihiris
- 1 btg serai - dihiris
- garam
- gula
- jus lemon - optional (LiNa Pg gn 2 biji limau kasturi)
- pak aji - klu suka
- Gajus (LiNa Pg tambah rcp asal xde)
- Satukan hirisan bawang besar, serai, garam, gula dan jus limau kasturi.Sesuaikan rasa dahulu.
- Kemudian masukkan bahan2 lain (kecuali ikan bilis dan gajus) Gaul sebati dah mesra barulah masukkan ikan bilis dan gajus.Siap.Sedia dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan