Oklah.. meh kita tengok resepinya yer...
Sambal Hitam Pahang
Sumber : My mother in law...
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi cara2 merebus]
½ cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Makan dengan nasi sedap, ketupat pulut pun sedap.. & rasanya cicah dengan
ubi rebus pun masyukkk juga ni...
Cara2 Menyediakan
1.
Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh
terpulang masing2. Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk
sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 & simpan stok. MaDiHaA
buat banyak juga rasanya lebih dari 1/2 kg belimbing buluh segar.
Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR
dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing
mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit
mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing
mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna
belimbing bertukar menjadi gelap. PESANAN: jika nak guna untuk buat
sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing
sehingga belimbing bertukar warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing
sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
2.
Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga
lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis) Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan
terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
3.
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris
sehingga wangi. Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah
sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak
lama juga). Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa.
Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu). Bila dah garing
tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya
minyak tos sebelum dihidang. Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal
menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau
ketupat pulut.
4.
Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat banyak2 untuk simpan
stok. Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati
anda... Sedap yang teramattttt!!!
p/s: tak
taulah betul ke tidak rupa Sambal Hitam Pahang yang sebenar sebab tak
pernah tengok secara live lagi... orang Pahang.. silalah komen yer...
Izah.. meh komen sikit!
Selamat mencuba!
http://mamawandiha.blogspot.my
pandainyer
BalasPadam