Ahad, 3 Februari 2013

Resepi : Cucur Passembur (Rojak Mamak).

Rojak_india

Bahan-bahan ( 5 orang )

 - Bahan Cucur -

  • 1 cawan tepung
  • 1/4 st baking powder
  • 1/2 st serbuk kunyit
  • 1 st gula
  • 1/4 st garam
  • 125 ml air

 

 

  • - Bahan kuah -
  • 300g keledek
  • 1.5 liter air
  • 1 sb asam jawa
  • 75 ml air
  • 3 bj bawang merah - cincang halus
  • 2 bj lada merah - dikisar
  • 1/3 st garam
  • 3 sb gula
  • 20g kacang tanah - digoreng & dikisar halus
  • 1/2 st kicap masak hitam
  • 1/2 sb cuka
  • 1/3 cawan minyak masak

Cara-cara

  1. Untuk bahan cucur : Campurkan semua bahan kecuali telur. Gaulkan sampai sebati & perap selama 1 jam.
  2. Masukkan telur dan kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan dan dihiris. Siap
  3. Untuk bahan kuah : Rebus keledek empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75ml air, tapis dan ketepikan.
  4. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili merah. Tuang keledek & kacau. Selepas 5 minit masukkan garam,gula dan air asam jawa. Kacau selalu atas api perlahan.
  5. Masuk kacang tanah, kicap hitam dan cuka. Masak sampai terbit minyak. Rasalah masam & manisnya blh di adjust mengikut selera
  6. Bahan sampingan - telur rebus, taugeh yg dicelur seminit dalam air panas dan timun yg dipotong memanjang. 
  7. myresepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...