Ahad, 19 Januari 2014

Resepi Sedap & Mudah- Kerabu Selom & Ulam Raja

Oklah meh nak kongsikan resepi kerabu yang sangat sedap ni.. Masa di kampong tempohari kakak ipar buat kerabu campuran daun selom, pegaga, pucuk tenggek burung & beberapa pucuk lagi (dah lupa). Tapi yang MaDiHaA buat dirumah ni hanya gunakan daun selom & ulam raja yang dibawa pulang dari kampong MaDiHaA tempohari.. 
 
 
Kerabu Selom & Ulam Raja
Resepi : SIL Rohanita
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
Setengah cekak daun selom ~ cuci bersih & hiris halus
Setengah cekak ulam raja ~ cuci bersih & hiris halus
1 biji bawang besar ~ dimayang 
1 biji limau nipis ambil jus
garam, gula & serbuk perasa secukupnya
1 cawan (atau lebih) kelapa parut putih

Bahan ditumbuk halus
Sejemput ikan bilis ~ buang kotoran & tulang lalu direndam
1 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci belacan

Cara menyediakan
1. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas, campurkan dengan kelapa parut & tumbuk lagi separa lumat. 
2. Campurkan kesemua bahan yang dihiris ke dalam bekas.  Campurkan dengan bahan2 tumbuk tadi.  Perahkan jus limau nipis & perasakan dengan garam, gula & serbuk perasa secukupnya. Gaul mesra.  Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan. 

Selamat mencuba!
 http://mamawandiha.blogspot.com

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...