Selasa, 19 Mac 2013

KENALI 13 Jenis Batu-Batu Cincin Serta Khasiatnya

FAHAMI HAKIKAT PEMAKAIAN BATU CINCIN DAN PERMATA
 
Sebagai seorang muslim kita mesti meletakkan 100% pergantungan kita kepada Allah SWT. Tidak ada sesuatu pun yang dapat mendatangkan kebaikan kecuali dengan izin Allah dan tiada suatupun yang bisa membawa mudharat melainkan dengan izin Allah jua. Pemakaian dan penggunaan batu ataupun apa saja benda-benda yang mempunyai kelebihan padanya (dengan izin Allah) adalah tidak salah, akan tetapi mestilah benar-benar/ sungguh difahami dan yakin akan hakikat penggunaan / pemakaiannya.
 
Batu atau kayu atau apa-apa saja benda yang istimewa adalah anugerah Allah yang sememangnya tidak sia-sia penciptaannya. Seperti garam yang bersifat masin, begitulah juga batu-batu yang istimewa ini bersifat dengan sifat yang wujud padanya  masing-masing.  Hanya orang yang tahu (berilmu) sahaja yang dapat mengambil manafaat daripadanya. 
 
 
 
 
Silalah fahami bahawa Batu-batu tersebut tidak mempunyai kuasa. Batu-batu tersebut hanyalah mempunyai kelebihan/ keistimewaan dengan sifat yang ada padanya tetapi kuasa mutlak adalah ditangan Allah. Jadi janganlah lari daripada penggantungan kita sepenuhnya kepada Allah jua. Semoga anda semua mendapat kefahaman yang sungguh tentang hakikat pemakaian batu permata dan beroleh kejayaan dalam cita-cita serta tujuan anda selagi anda tetap diatas jalan Allah

1. BATU HAKIKATBatu Hakikat asalnya ialah batu bukit/ gunung. ada juga orang mengelarkan batu ini sebagai batu badar lumut. ini kerana ia mempunyai sejumlah tumbuhan lumut didalamnya dan ia adalah batu hidup bersifat sejuk. Dikatakan batu ini mempunyai khasiat seperti berikut:
 
 menundukkan musuh, menghilangkan sakit dan meyembuhkan penyakit, menghindarkan ganguan makhluk halus, menghilangkan darah gemuruh,  serta untuk keselamatan diri


2. BATU PANCA NURBatu Panca Nur atau pancha warna adalah sejenis batu akik bercirikan lebih dari dua ke lima warna. Kelebihan dimata umum ialah pada lima warna ini iaitu merah, hijau, kuning, hitam, putih kerana mempengaruhi kekuatan lima pancaindera manusia. Batu Panca Nur yang asli ialah apabila dipegang terasa berat dan getarannya. Batu Panca Nur ini kekuatannya dikatakan mempunyai khasiat seperti berikut:
- Memancarkan cahaya wajah yang menawan kepada sipemakainya
- Memancarkan seri kewibawaan lalu akan dihormati oleh orang sekeliling.  - Membangkitkan rasa percaya dan keyakinan yang tinggi dikhalayak ramai       
- Menjadikan musuh tidak berupaya untuk membuat sesuatu yang jahat pada kita.
- Orang akan menjadi kagum, sangat percaya dan tertegun dengan kata-kata kita.


3. BATU LAFADH


BATU LAFADH adalah berbentuk/ bergambar/ bertulis secara semulajadi padanya kalimah Allah atau huruf-huruf kalimah . Amat-amat jarang ditemui di dunia perbatuan. Jika ditemui batu jenis ini, anda perlu berhati-hati dan meneliti sepenuhnya kerana terdapat banyak batu-batu campuran yang dibentuk seakan batu-batu yang asli yang mana disebut batu sintesis.


4. BATU SERAIBATU SERAI hanya diperolehi daripada pokok serai kampung yang berbunga atau pada tumbuhan-tumbuhan yang mengeluarkan bunga seakan bunga padi. Untuk makluman semua, pokok serai adalah tumbuhan yang amat sukar untuk mengeluarkan bunga dan pokok serai yang mengeluarkan bunga amat sukar dan jarang-jarang untuk ditemui. Jika ditemui pokok serai berbunga, untuk mengambil batu-batu yang terdapat dibahagian bawah perdu pokok serai tersebut memerlukan kaedah dan cara-cara yang tertentu dan hanya orang-orang yang arif dengannya saja yang berjaya mendapatkan batu serai. Terdapat pelbagai jenis warna yang biasa didapati seperti warna merah, kuning, warna jernih, biru,hijau dan unggu. Kelebihan dan keistimewaan batu serai dimata umum ialah untuk pemanis dan pelaris. 


5. BATU ZAMRUD


Emrald atau zamrud merupakan batu permata bewarna hijau yang sentiasa dikagumi ramai sejak dahulu lagi. Peminat batu cincin kebanyakannya mengakui batu ini adalah amat cantik dan berkhasiat tinggi dari segi spiritual. Kekerasan zamrud dalam skala Mohs ialah diantara bacaan 7 hingga 9. Sememangnya batu zamrud adalah sangat berharga dan tidak ramai yang dapat memilikinya kerana faktor harganya yang agak tinggi. Zamrud jarang dijumpai didalam saiz yg besar dan batu zamrud yang paling bernilai/ paling tinggi kualitinya berasal dari negara colombia yang harganya boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit.  Emrald atau zamrud merupakan batu permata atau birthstone untuk mereka yang lahir dalam bulan mei. Walaubagaimanapun batu ini tetap sesuai dipakai oleh sesiapa sahaja tanpa mengira bulan kelahiran. Pada masa dahulu, zamrud hanya dipakai oleh golongan bangsawan,raja-raja dan pembesar negara sebagai simbol keagungan dan kekuasaan. Para pemakai batu zamrud juga percaya dan yakin batu ini akan memberi keuntungan da keyakinan yang tinggi.


6. BATU BADAR BESI


Batu badar besi juga biasa disebut sebagai batu pati ayam atau istilah sainsnya ialah magnetsteen kerana apabila diajukan besi magnet padanya, batu tersebut akan bergerak berputar-putar. Masyarakat umum mengenali batu badar besi dalam golongan pusaka mistik yang diyakini memberi khasiat dan kelebihan yang banyak. 
 
 

Batu badar besi mengandungi unsur ferum dengan kandungan oksigen yang tinggi sehingga memiliki warna abu kehitaman dan memiliki kekerasan 5-6 skala Mohs. Sebenarnya batu badar besi banyak dijumpai didaerahbrazil, mexico, Australia dan amerika yang mana dekat dgn kawasan pergunungan yang sering terjadi banjir lahar ratusan tahun dahulu. 
 
 

Cerita masyur yang diketahui mengenai khasiat batu badar besi adalah banyak sekali. Yang paling utamanya ialah anti senjata tajam atau kebal bahkan kebal kepada peluru. Lainnya ialah sebagai pagar diri, mampu melindungi pemiliknya dari bahaya sihir, anti cukur dan menghindarkan aura jahat.
 
7. BATU KECUBUNG


Amethyst yang juga dikenali sebagai kecubung merupakan batu yang berwarna ungu. Kecubung berasal dari perkataan Greek yang bermaksud penawar dimana wujud kepercayaan lama menunjukkan arak yang diminum di dalam gelas amethyst tidak akan menyebabkan sipeminumnya menjadi mabuk. Amethyst atau kecubung mempunyai kekerasan 7 pada skala Mohs. Kecubung dipercayai telah mula digunakan sejak zaman awal Mesir kuno. Kecubung yang berkualiti hanya boleh didapati di negara-negara seperti Brazil, Uruguay, Siberia, Russia dan India.  
 
Batu Kecubung merupakan batu permata yang popular sebagai bahan perhiasan raja-raja dan pembesar-pembesar negara zaman lampau. Selain warna ungu, ia juga mempunyai beberapa warna yang menarik. Contohnya bewarna merah jambu tetapi kecubung yang paling berharga semestinya bewarna ungu kebiru-biruan. Batu Kecubung/ Amethyst merupakan birthstone untuk mereka yang lahir pada bulan Februari. Dimata umum masyarakat, kelebihan dan keistimewaan kecubung ialah untuk pengasihan dan bisa mewujudkan aura menawan kepada pemakainya.


8. DELIMA MERAH


Ruby atau batu delima merah dikenali kerana warna merahnya yang menggambarkan perasaan cinta, kuasa dan kemegahan. Inilah raja segala batu permata atau dikenali sebagai "king of germstone"yang begitu popular diseluruh nusantara bahkan seantero dunia. Delima merah amat sinonim dan mashyur dalam masyarakat melayu kerana kecantikan fizikal batu ini dan khasiat yang menjalarinya, batu ini juga sebenarnya terdapat dalam warna merah jambu (pink) dan merah hati (merah tua). Delima adalah batu permata yang sangat keras dengan ukuran 9 pada bacaan skala Mohs. Delima yang paling popular tentunya berasal dari negara Burma (sekarang Myammar) kerana kualiti dan kecantikan batunya. 
 
Walaubagaimanapun terdapat juga bekalan batu delima yang berkualiti yang dilombong dari negara lain seperti negara Afrika selatan, pakistan, Afghanistan, Tanzania dan negara India. Ruby atau delima merupakan birthstone ataupun batu untuk mereka yang lahir pada bulan Julai. Didalam pengentahuan masyarakat melayu nusantara, Delima merah berada dalam mitos khasiat yang paling tinggi iaitu untuk pelindung diri dari ancaman jahat termasuk sihir, bagi pembesar atau pemerintah, Ruby dikatakan dapat membuka aura keagungan yang menjadikan orang ramai patuh pada pemakainya. Kelebihan Delima merah yang paling masyur dalam masyarakat melayu ialah kebal umum dan bagi golongan peniaga pula dikatakan untuk kekayaan. Ruby atau batu delima terbaik adalah dari negara burma dimana harganya mengikut timbangan karat.


9. CHRYSOBERYL CAT'S EYE (MATA KUCING)

]

Batu mata kucing atau 'cats eye' diberi nama kerana apabila didalam kegelapan dan ada sedikit cahaya, maka akan muncullah segaris sinar pada batu ini mirip mata haiwan bernama kucing. inilah uniknya batu ini sehingga ramai yang tergila-gila mencarinya. Batu cats eye ini  banyak terdapat dalam warna coklat kehitaman, kuning madu dan warna hijau muda. cats eye mempunyai ketahan yang kuat kerana batu ini mempunyai kekerasan pada ukuran 8-9 pada skala Mohs.  
 
Chrysoberyl merupakan batu permata yang mempunyai nilai yang tinggi di pasaran dengan kualiti yang sangat baik. Negara pengeluar utama batu mata kucing ini termasuklah Russia, Tanzania, Sri Lanka, India, Brazil, dan Timur Afrika. Cats eye @ Chrysoberyl menjadi batu yang digemari oleh ramai peminat dan pengumpul yang profesional. Ini kerana batu permata ini sangat sukar untuk didapati dan harganya yang agak mahal. Cat's eye yang baik mempunyai cahaya sebagai jaluran di bahagian tengah. Apabila membeli batu yang asli, pastikan "mata kucing" pada batu tersebut berada di bahagian tengah dan "mata" tersebut boleh "terbuka" dan "tertutup" apabila batu itu dicondongkan. Kelebihannya dimata umum dikatakan banyak sekali seperti memberikan   keyakinan dan menjadikan lawan /musuh gerun dan takut pada kita serta memberi aura penarik kepada pemakainya juga dikaitkan dengan kesihatan (menghindar penyakit fizikal dan mengelak sihir).10. BATU TIGER EYE (MATA HARIMAU)


BATU TIGER EYE juga dikenali sebagai batu mata harimau ini tergolong dalam keluarga Quartz. Batu ini diberi nama kerana warna dan jaluran cahaya yang meliputinya apabila dipandang seolah-olah seperti mata sang harimau yang sedang merenung tajam. Warna dominan bagi batu ini ialah kuning yang bercampur dengan hitam dan campuran coklat serta oren. Kekerasan skala mohs bagi batu tiger eye ialah pada bacaan 7 yang banyak dijumpai di negara afrika selatan, russia, australia barat, negara jerman dan china. Tiger's eye sesuai dipakai oleh semua golongan dan berbagai peringkat lapisan masyarakat. Khasiat dan kekuatan yang menjalarinya dipercayai menjadikan pemakainya akan digeruni lawan dan dihormati kawan, segala perintah dan kata-kata sipemakainya akan mudah diterima dan dipatuhi orang. Batu ini juga dipercayai menjadi senjata menangkis pebuatan sihir dan jahat.

11. BATU JARUM MAS


Batu jarum mas termasuk dalam kumpulan batu-batu jenis Quartz iaitu ia adalah jenis Rutilated Quartz. Terdapat banyak warna batu dalam kumpulan quartz ini seperti warna merah jambu, kuning, biru dan hijau serta hitam dan putih tetapi batu jarum mas biasanya mempunyai warna dominan jernih keputihan dengan didalamnya terdapat hablur warna kuning yang terbentuk memanjang seolah-olah seperti bentuk jarum. 
 
 Batu jarum mas mempunyai paling banyak jenis dan nama kerana quartz ialah salah satu unsur mineral yang paling banyak didapati dibahagian kerak bumi. kekerasan batu jenis ini berada pada ukuran 7 skala Mohs. terdapat catatan menyatakan quartz adalah bahan yang biasa digunakan sebagai bahan mistik dalam mitologi orang asli Australia yang menunjukkan batu ini mempunyai khasiat dan kelebihan yang besar dalam dunia mistik. didalam masyarakat melayu nusantara, Batu jarum mas dipercayai menjadi alat pertahanan diri dan untuk keselamatan pemakainya. 

12. BATU NILAM (SHAPHIRE)


Nilam juga biasa disebut sebagai sapphire atau safir. Batu nilam amat dikenali didunia perbatuan sebagai batu yang digemari ramai pencinta batu permata dan sukar untuk diperolehi. Struktur mineralnya adalah berbentuk kristal tunggal aluminium oksida yang mana menyebabkan nilam memiliki kekerasan yg cukup tinggi iaitu bacaan 9 pada skala Mohs. Nilam dipasaran ketika ini banyak berasal dari negara Burma, Srilangka, Thailand,Russia, kalimantan Indonesia dan juga Afrika.
 
 Batu permata Nilam yg terkenal didunia adalah blue shaphire (safir berwarna biru) yang mana struktur mineral dan seratnya memiliki keunikan pancaran cahaya yang berbeza-beza menjadikannya kelihatan amat mempersonakan. Terdapat juga nilam berwarna hitam, kuning dan putih tetapi harganya tidak standing dengan nilam berwarna biru. Kelebihan dan mitos yang menjalar pada batu nilam ini diyakini dapat menjernihkan fikiran, meningkatkan kekuatan fizikal dan kedamaian hati, membawa kebahagiaan, meningkatkan keyakinan  dan  tujuan hidup. Raja-raja dan para pemerintah negara memakai nilam untuk menampilkan wibawa dan sebagai pertahanan yg kuat terhadap bahaya. Keistimewaan dimata umum yang paling utama bagi batu nilam ini ialah menyerlahkan aura penarik bagi pemakainya. Batu yang istimewa ini ialah birthstone atau batu yang sesuai untuk mereka yang lahir pada bulan september.

13. BATU PIRUS (TURQUOISE)Batu Pirus juga dipanggil sebagai "turqouise"dikenali ramai pecinta batu permata sebagai batu yang berwarna biru dan hijau dengan jaluran urat yang menarik dan unik terbentuk padanya. Batu pirus mempunyai campuran mineral tembaga, aluminium dan ferum (besi) yang memberikan peranan terhadap pembentukan warnanya. semakin biru warnanya menunjukkan kandungan tembaga didalamnya adalah tinggi dan jika warna hijaunya yang menonjol, menunjukkan kandungan ferum (besi)  pula tinggi. Batu pirus direkodkan mempunyai kekerasan pada bacaan 5-6 pada skala Mohs. Ia banyak di jumpai di negara Iran, Afghanistan, Israel, Amerika dan negara Mexico. Biasanya batu ini banyak dipakai oleh mereka yang berumur 40 tahun keatas. 
 
Peminat batu ini begitu teruja dengan pirus kerana keindahan dan keunikan urat-urat batunya yang terbentuk dengan menarik dan cantik. Batu pirus yang paling terkenal dan tinggi harganya dipasaran ialah pirus berwarna biru atau hijau dari negara Iran yang tidak memiliki jaluran atau corak diatasnya. Khasiat yang menjalari batu istimewa ini dipercayai membantu dalam proses penyembuhan penyakit, memberikan ketenangan minda dan membuka aura kekuatan diri khususnya kekuatan dalaman atau rohani. 
 http://daniemarketing.blogspot.com

13 ulasan:

 1. Selamat Malam Dan salam Bahagia Buat Anda semua !
  Malam ini saya sangat igin mengungkap kebenaran dan kisah nyata yang benar- benar terjadi yang saya alami tampa rekayasa sedikitpun dari saya.
  perkenalkan nama saya Gunawan biasa dipanggil Wawan
  Saya bekerja di singpore sebagai TKI asal indonesia BerasalDari Propinsi Maluku Utara Dimana Saya Bekerja sebagai sopir BUS Di Sigapura DI salah satu perusahan textil terbesar di singapore

  Apa yang saya igin ucapakan dan bagikan kepada anda Tidak Lain Hanya sebuah kepercayaan tentang seseorang yang sangat sangat sudah memebnatu hidup saya dalam sebuah perjalan hidup yang bisa mengubah hidup saya dalam waktu semalam walaupun saya tidak megenal beliau haya mendapatkan iformasi melalui di media sosial internet sebuah catatan blogspot yang dilampirkan atau di tayangka secara online media internet -http://dukunsaktiterpercayadindonesia .blogspot.com Dengan Nombor Pelayanan ( 0812 4286 9624 )sebuah catatan kelebihan dan kemampuan beliau yang bisa meramal angka ghoib dan mengeluarkan angka jitu untuk toto SGP- HKG-MALAYSIA
  dan akhirnya saya menecoba menguhubungi beliau dan memeinta bantuan menyampaikan semua apa yang saya inginkan tujuan maksud utama saya kepada beliau ."da akhirnaya Beliau sanggup walaupun saya Harus Melengkapi persyaratan yang agak cukup rumit Dimana saya Harus menyiapkan Dana Ritual Sesajen Sebesar 30 Juta rupiah ntuk angka 4D SINGAPURA ." akhirnya Degan keyakinan yang kuat seperti apa yang disampaikan sama beliau kepada saya bahwa semua ini bersifat sementara dan dan akan terbayar 10 kali lipat dengan apa yang saya keluarkan ternyata sangat terbukuti tampa sedikitpun rekayasa dan kebohogan dengan apa yang saya sampaikan malam ini saya sagat bersyukur ramalan angka ritual ki jagad Sakti sangat diluar diguaan saya walaupun dalam was was dengan apa yang saya keluarkan untuk mendpatkan angka ramalan ritual yang jitu itu " pengeluaran togel singpore Minggu Tanggal 08 .02 2015 Degan Angka keluar 2959 sanagat sangat jitu dari agka pemberian beliau kepada saya 2959 4D sangat Berhasil saya Menagkan Dengan jumlah total Kemenagan 500 lembar DI Tiga tempat Bandar yang Berbeda di singapore ,perkataan beliau sangat Membuat saya Terkagamun dengan apa yang saya dapatkan malam ini ." saya gunawan sangat percaya kehebatan ki jagad sakti meramal dan menerawang angka ghoib yang sangat sangat saya tidak ragukan
  Dengan ucapan rasa syukur Saya sangat megucapkan bayak -banyak terimah kasi kepada Beliau ...terimah kashi ki jagad sakti anda sangat hebat ki ..wassalam

  BalasPadam
 2. Koleksi batu akik paling lengkap, dari batu alam hingga batu bertuah simak di sini >>> JAGAT AKIK

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum tuan, sy ada pelbagai barang untuk dimaharkan.Tuan boleh test sendiri keasliannya.Berikut adalah brg yg ada dgn sy :
  -geliga sisik naga
  -geliga cenderawasih
  -mustika permata embun
  -besi kuning kalimah Allah dan Muhammad
  -Minyak akar bulu perindu
  -Duit sukarno anti rasa
  -Batu kewibawaan
  #mahar boleh dirunding
  #lain2 brg boleh request.Smua sy ada
  whatsapp sy 0194427271

  BalasPadam
 4. Kulit kerbau landau ada jual tak

  BalasPadam
 5. Kamipernah taman pokok serai wangi bertahun juga lamanya satu hari bila Pamnku ubah tanamannya ke dalam tapak tunggu pokok kelapa tua yang sudah mereput . Akhirnya pokok serai wangi ini berbunga warna bermacam kami tidak ingat . Sebab tiada siapa yang tahu petua atau dalamkeluarga kami tentan kelebihan serai Wangi ini dia kering begitu saja .

  Akhir satu hari kawan Pamanku masih muda datang dengan abangnya membawa cangkul dan guni lalu mengambilnya dengan akar sekali di bubuhnya di belakang kereta . Kami tidak berkata apa lalu pergi tinggal asap kereta .

  Rupanya ada batu permata serai wangi rupanya ?

  BalasPadam
 6. Saya baru dapat satu batu..nk g tanam serai.tgh gembur naik satu batu....ntah batu ape

  BalasPadam
 7. Saya baru dapat satu batu..nk g tanam serai.tgh gembur naik satu batu....ntah batu ape

  BalasPadam
 8. Bingung cari situs judi online teraman dan terpercaya di Indonesia?. Mari bergabung bersama kami & nikmati bonus menarik dari kami. Hanya dengan minimal deposit Rp 20.000 saja, anda sudah memiliki peluang untuk memenangkan puluhan juta bahkan sampai ratusan juta rupiah setiap harinya.

  Telah hadir situs terpercaya untuk bermain game online

  Menyediakan 8 game dalam satu id
  * POKER
  * BANDAR Q
  * BANDAR POKER
  * DOMINO
  * CAPSA SUSUN
  * ADU Q
  * BANDAR 66
  * SAKONG

  keunggulan bermain di PESONAQQ :

  * Minimal deposit hanya Rp 20.000
  * Minimal tarik dana Rp 20.000
  * Dilayani oleh CS profesional dan ramah, 24 jam online
  * Proses Depo & WD super cepat
  * No ROBOT MURNI PLAYER VS PLAYER
  * Bonus Referal 100% - 200%
  * Bonus TO di bagikan tiap hari s/d 0.5%

  Untuk Info Lebih Lanjut Contact CS Kami :
  *Livechat : DISINI
  * WA : +85511817618
  * BBM : 7A996166


  Langsung daftar ke link resmi kami KLIK DISINI

  BalasPadam
 9. If you are looking for a unique valuable gift for your special one, come to Precious Le. Vietnam are famous for natural gemstones like Ruby, Sapphire, Spinel. And it's not easy to find these timeless gifts in Hanoi. In Precious Le, you are safe to buy real natural untreated gemstones. From Bangkok with love. More: https://preciousle.com/

  BalasPadam
 10. Batu badar besi untuk dimaharkan 0123813457 for detail maklumat serta byk lagi permata rare dlm simpanan utk dimaharkan

  BalasPadam
 11. Ligasuper88 Pusat Taruhan Online Terpercaya!!

  Promo Spesial :
  » New Member Sportsbook 30%
  » New Member Live Casino 30%
  » New Member Slot Online 50%
  » Cashback Sportsbook 10%
  » Rollingan Live Casino 1%
  » Rollingan Slot Online 1%
  » Bonus Referal 2%

  Permainan Tersedia :
  » Sbobet Sportsbook
  » Sbobet Casino
  » Sbobet Toto Draw
  » Ibcbet/Maxbet
  » Sabung Ayam
  » Tembak Ikan
  » Slot Pragmatic Play
  » Slot Habanero
  » Slot Spadegaming
  » Slot Joker
  » Slot Microgaming
  » Slot Toptrend
  » WM Casino
  » Sexy Bacccarat
  » Ebet Casino

  Support Bank Ligasuper88 :
  BCA >MANDIRI >DANA >BNI >BRI > GO PAY > OVO > PANIN > ATM BERSAMA

  Daftar & Jutawan Sekarang Juga !
  Hubungi Kontak Resmi Kami Dibawah ini (Online 24 Jam Setiap Hari) :

  » Whatsaap 1 : +85561375501
  » Whatsaap 2 : 081315849567
  » Line : Ligasuper88
  » Link 1 : www.ligasuper88.com
  » Link 2 : www.impiansukses.com
  » Link 3 : ligasuper88.alternatif-login.com

  BalasPadam
 12. Ligasuper88 Pusat Taruhan Online Terpercaya!!

  Promo Spesial :
  » New Member Sportsbook 30%
  » New Member Live Casino 30%
  » New Member Slot Online 50%
  » Cashback Sportsbook 10%
  » Rollingan Live Casino 1%
  » Rollingan Slot Online 1%
  » Bonus Referal 2%

  Permainan Tersedia :
  » Sbobet Sportsbook
  » Sbobet Casino
  » Sbobet Toto Draw
  » Ibcbet/Maxbet
  » Sabung Ayam
  » Tembak Ikan
  » Slot Pragmatic Play
  » Slot Habanero
  » Slot Spadegaming
  » Slot Joker
  » Slot Microgaming
  » Slot Toptrend
  » WM Casino
  » Sexy Bacccarat
  » Ebet Casino

  Support Bank Ligasuper88 :
  BCA >MANDIRI >DANA >BNI >BRI > GO PAY > OVO > PANIN > ATM BERSAMA

  Daftar & Jutawan Sekarang Juga !
  Hubungi Kontak Resmi Kami Dibawah ini (Online 24 Jam Setiap Hari) :

  » Whatsaap 1 : +85561375501
  » Whatsaap 2 : 081315849567
  » Line : Ligasuper88
  » Link 1 : www.ligasuper88.com
  » Link 2 : www.impiansukses.com
  » Link 3 : ligasuper88.alternatif-login.com

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...