Jumaat, 10 April 2015

Celik Di Dunia Tetapi Buta Di Akhirat


Ramai manusia diciptakan oleh Allah SWT dalam keadaan celik, boleh melihat dengan sempurna ciptaan Allah SWT, boleh makan dan minum, berjalan dan lain-lain lagi. Tetapi pada hari akhirat nanti ada di antara orang-orang yang celik di dunia ini akan dibangkitkan oleh Allah SWT dalam keadaan buta.

Kenapakah mereka ini dibangkitkan dalam keadaan sedemikian?

Ini kerana mereka ini berpaling daripada ajaran Allah SWT yang sebenar, tidak melakukan perintah Allah SWT, sebaliknya melakukan maksiat dan membuat dosa-dosa besar serta menzalimi orang lain, matanya tidak digunakan untuk melihat kebenaran, sebaliknya digunakan untuk melihat kebatilan.
Orang-orang seperti ini hidup di dunia akan disempitkan, tidak tenang, menderita dan ditimpa musibah. Manakala di akhirat pula, mereka menjadi buta sebagai balasan keingkaran ketika berada di dunia. 
 

Firman Allah SWT maksudnya : “Dan sesiapa yang berpaling ingkar daripada ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta. Ia berkata: 'Wahai Tuhanku, mengapa Engkau himpunkan daku dalam keadaan buta, pada hal aku dulu celik'?”(Surah Taha (20) ayat 124-125)

Perbuatan kita semasa di dunia menentukan kedudukan di sisi Allah SWT di akhirat dan begitulah sebaliknya. Jika kita benar-benar taat dan akrabnya di dunia dengan Allah SWT, maka di akhirat pastinya Allah SWT akan mendampingi kita.

Siapa yang mengikut petunjuk Allah SWT maka mereka tidak akan sesat dan tidak pula akan menderita sengsara ditimpa azab pada hari kiamat nanti. Sesiapa yang ingkar daripada mengikut petunjuk Allah SWT, sesungguhnya kehidupan mereka pada hari kiamat nanti sukar, sempit dan dan dihidupkan dalam keadaan buta. Demikianlah balasan terhadap orang-orang yang diberi peringatan tetapi lalai dan ingkar, lalu Allah SWT melupakan mereka pada hari kiamat nanti sebagaimana mereka lupa kepada Allah SWT semasa berada di dunia.

Allah SWT berfirman: "Demikianlah keadaannya! Telah datang ayat-ayat keterangan Kami kepadamu, lalu engkau melupakan serta meninggalkannya, dan demikianlah engkau pada hari ini dilupakan serta ditinggalkan". (Surah Taha (20) ayat 126)

Seorang sahabat Nabi SAW, Samurah bin Jundab berkata: “Sesiapa yang ingin mengetahui kedudukannya di sisi Allah SWT, maka periksalah kedudukan Allah SWT di sisinya. Barang siapa yang menghormati perintah Allah SWT, lalu bersegera melakukannya, menjauhkan diri daripada larangan Allah SWT, juga berusaha menghiasi diri dengan adab-adab Islam, maka kedudukan di sisi Allah SWT pun terhormat.”

Jika mata dihalakan kepada kemaksiatan boleh menyebabkan seseorang itu menerima azab di akhirat. Begitu juga mulut, kaki, tangan dan anggota lain perlu dihalakan kepada ketaatan kepada Allah SWT barulah beroleh selamat dan akan mendapat kasih sayang daripada Allah SWT. Harus diingat, kita hanya musafir yang didatangkan, menghunikan alam dan pasti akan dijemput untuk pulang.

Justeru, marilah sama-sama kita menghitung diri, adakah kita sudah cukup amalan untuk bertemu dengan Allah SWT di akhirat kelak, adakah segala amalan di dunia ini dijamin pahala di akhirat Ingatlah segala amalan akan diperhitungkan.

Wallahu a'lam.
 http://qheba.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...