Rabu, 4 November 2015

Khazanah Yang Hilang Dan Menjadi Misteri Sepanjang Zaman

Merujuk kepada asal perkataan Harta Karun adalah nama seorang hartawan yang kaya pada zaman Nabi Musa a.s. Harta Qarun (Harta Karun) juga termasuk dalam 10 khazanah yang hilang. 


Qarun memiliki gudang-gudang emas dan dikatakan dia membawa kunci-kunci gudang dgn menggunakan 40 ekor unta.Tetapi Qarun dilaknati Allah SWT kerana tamak dan keangkuhanya serta tidak menggunakan harta kekayaannya untuk jalan yg benar. Allah SWT menenggelam Qarun di dalam tanah bersama harta-hartanya.
Ikuti 10 khazanah yang hilang dan menjadi misteri sepanjang zaman.
1-Flor do Mar
Pada tahun 1502, sebuah kapal Portugis dipanggil Flor do Mar, atau Flower of the Sea, telah dibina. Kapal itu diperintah oleh Estavao Vasco de Gamma bersaudara, kapal ini adalah sebahagian pelayaran Portugis ke India pada thn 1505. Kapal ini juga telah terlibat dalam beberapa pertempuran laut dalam tempoh enam tahun sehingga, pada tahun 1511, ia telah karam akibat pukulan ribut di perairan Melaka.
 
Mengikut sejarah Flor do Mar membawa muatan kapal itu harta hasil dari rampasan dari kemenangan perang di Melaka, Malaysia. Khazanah di atas kapal dikatakan banyak bernilai, membuat Flor Mar yang paling dicari selepas ianya hilang dalam sejarah.
Kapal itu dikatakan telah membawa harta kerajaan Melaka yang dilaporkan lebih daripada enam puluh tan emas.
2-Leon Trabuco’s Gold
Kembali pada awal tahun 1930-an, seorang jutawan Mexico yang bernama Leon Trabuco mengatur beberapa projek rahsia dan membuat penerbangan ke padang pasir New Mexico.
Pada masa itu, Amerika Syarikat berada di tengah-tengah Kemelesetan Ekonomi Yang Besar, dan dengan nilai dolar menjunam, harga emas atidak menentu nilainya.
Jadi Trabuco dan beberapa rakan kongsi perniagaan dikatakan telah diam-diam membeli emas yg banyak untuk diseludup ke AS, menunggu untuk harga emas mungkin akan melambung tinggi lagi dan kukuh,supaya mereka boleh menjual dan membuat keuntungan yang berganda.
Dipercayai mereka mengumpul lebih daripada enam belas tan emas dan menyembunyikan di padang pasir New Mexico.Pemilikan peribadi emas yg banyak adalah salah disisi undang-undang Amerika. Jadi Trabuco menyembunyikan harta itu di padang pasir New Mexico.
Trabuco dan rakan-rakannya dengan berharap harga akan terus meningkat. Walau bagaimanapun, mereka telah tersalah kesan lokasi simpanan emas mereka di gurun itu.
Seperti khazanah begitu banyak yang lain, kononnya ia spt satu sumpahan. Tiga rakan Trabuco mati dalam tempoh lima tahun, dan apabila Trabuco sendiri meninggal dunia, pengetahuan lokasi emas masih lagi misteri dan tenggelam di padang pasir.
3-Blackbeard’s Treasure
Pada tahun 1996, ahli arkeologi menemui kapal karam di luar pantai North Carolina, kurang daripada satu batu dari pantai dan tinggal hanya 25 kaki (7.6 meter) di bawah paras laut. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mencari kapal karam, tetapi ini adalah mungkin salah satu penemuan terbesar dalam sejarah memburu harta karun. Orang percaya bahawa kapal itu yang bernama kapal Revenge Queen Anne adalah milik lanun terkenal Blackbeard.
Berkisar pada sejarah,pada tahun 1718, Revenge Queen Anne telah dikepung di pelabuhan Charleston dan tidak lama selepas ia karam di perairan itu.
Menceritakan mengenai Blackbeard pula, Blackbeard adalah lanun liar dan ganas yang berjaya dan kaya, dan lokasi kapal terbesar dan paling berharga dikata terletak berdekatan pantai North Carolina.
Sejak bangkai kapal Revenge Queen Anne ditemui ,ianya tidak disahkan milik Blackbeard yang sebenar. Tiada apa-apa harta yg ditemui berhampiran atau di atas kapal tersebut. Sebelum dia meninggal dunia, Blackbeard telah mempersoalkan tentang lokasi emas dan harta miliknya, dan dia mengatakan, "Hanya saya dan syaitan yang tahu."
4-Treasure of the Knights Templar
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Knights Templar dan harta telah dipopularkan dalam filem-filem Hollywood spt The National Treasure dan dalam buku-buku . Ia adalah salah satu khazanah yang paling terkenal dan misteri dalam sejarah. Kesatria Templar ditubuhkan pada AD 114, dan lebih seribu tahun berikut mengumpul kekayaan yang besar, yang tidak pernah ditemui.
Pada awal abad ke-14, Templar telah diperintahkan hendak ditangkap oleh tentera Salehudin Al-Ayubi ketika Perang Salib, dan mereka melarikan diri bersama harta dan dimuatkan ke dalam kapal ke destinasi yang tidak diketahui. Satu kepercayaan umum adalah bahawa Templar membawa harta itu ke Scotland, dan juga di Nova Scotia. Khabar angin dan andaian juga harta itu disembunyikan di Oak Island di wilayah Kanada. Carian terus di Oak Island sejak bertahun-tahun tetapi tiada apa yg ditemui.
Terdapat fakta juga mengatakan harta milik Knights Templar (sebenarnya harta itu dicuri oleh mereka di Baitulmuqadis) disembunyikan sebuah gereja tua Rennes-le-Ch√Ęteau di Selatan Perancis.
Pada pendapat saya, harta-harta milik Kesatrian Templar dimiliki oleh kumpulan Freemason yg wujud sekarang. Freemason adalah kesinambungan dari Knight Templar sebelum revolusi eropah dan ditukar nama kepada Freemason.
Bukan juga emas, dikatakan mereka menjumpai kitab2 sihir kuno di Baitulmuqadis yg digunakan utk upacara ritual (berhubung dgn Dajjal Al-Masih)oleh kumpulan Illuminati/Freemason sehingga sekarang.
5-The Alamo Treasure
Alamo dikenang kerana banyak perkara, termasuk peperangan utk merdeka Texas dari Mexico.Apabila 188 lelaki, termasuk Jim Bowie dan Crockett Davey, cuba untuk melawan tentera berkuasa Mexico- Santa Ana.
Menurut legenda, harta yg hilang itu mungkin tersembunyi di kubur Alamo, rahsia yang bermula sejak thn 1836 lagi iaitu tahun pertempuran yang terkenal itu.Ia dipercayai bahawa lelaki yang diketuai oleh Kolonel Jim Bowie mengetuai kumpulan pertahanan yang merentasi sempadan Mexico dan selatan Texas Alamo.
Apa yang kebanyakan orang mungkin tidak tahu adalah lagenda harta karun emas dan perak dikatakan telah dikebumikan di suatu tempat bernama Alamo.
Angkatan tentera mereka telah memuatkan harta perak dan emas yg dipanggil "San Saba Treasure," bernilai berjuta-juta dolar. Harta karun itu bertujuan untuk membiayai kos revolusi Texas, kos ketenteraan untuk kemerdekaan dari Mexico, tetapi dua bulan kemudian, Bowie dan 188 lelaki lain termasuk Davy Crockett tewas dlm peperangan dan harta itu tinggal lagenda.
Mereka yang percaya harta itu disemadikan di bawah perkarangan kubur Alamo. Pengkaji sejarah Frank Buschbacher telah menggali di kawasan sekitar Alamo, tetapi tidak ada kesan emas atau perak ditemui.
6-Dutch Schultz Treasure
Dutch Schultz adalah salah satu ketua samseng paling terkenal dalam sejarah Amerika. Dia adalah gangster yang sama seperti seperti Lucky Luciano dan Meyer Lansky. Dutch dikatakan telah mengumpulkan kekayaan yang besar dari perbuatan jenayah jahatnya. kekayaan itu hilang tanpa dapat dikesan selepas dia mula merasakan pendakwaan persekutuan ingin menangkapnya.
Adalah dipercayai bahawa beliau memutuskan untuk menyembunyikan harta karun itu di suatu tempat di Gunung Catskill. Apabila Schultz telah ditembak mati pada tahun 1935, lokasi kekayaan beliau yang banyak itu menjadi misteri.
Terdapat beberapa teori yang berbeza tentang apa yang berlaku kepada harta itu, Kebanyakan menganggarkan meletakkan kekayaan di antara 5-10 juta, yang disimpan dalam peti besi di suatu tempat di kawasan hutan Phoenicia, New York. Ada pula yang percaya harta karun tersembunyi itu berdekatan dengan Esopus Creek,tetapi ia tidak pernah ditemui. Sejak beberapa dekad lalu, Schultz menyembunyikan jauh kekayaan beliau, kawasan itu yg telah banyak berlaku banjir, kemungkinan telah dihanyutkan atau tenggelam.
7-Victorio Peak Treasure
Victorio Peak adalah sebahagian daripada selatan Pergunungan Rocky, yang terletak di New Mexico. Selama bertahun-tahun, ia telah digunakan secara meluas oleh kerajaan Amerika Syarikat di Banjaran Missile White Sands di mana tentera Amerika Syarikat telah membuat ujian senjata nuklear. Sebelum ia telah diambil alih oleh kerajaan, kawasan itu terbuka kepada orang ramai. Pada thn1937- dua orang bernama Doc dan Babe Noss memasuki kawasan itu bersama rakan-rakan utk memburu rusa, apabila Doc menemui syaf lama di sebelah Victorio Peak. Dia dan Babe kembali lagi kemudian dan mencari dan menemui beberapa emas, permata, dan artifak sejarah di Victoria Peak.
Pada tahun 1938 Noss dapat hak undang-undang utk menerokai kawasan itu, dan cerita-cerita bermula bahawa Doc telah menemui sama ada harta Casa del Cueva de Oro atau khazanah Don Juan de Onate, seorang lelaki yang mengasaskan New Mexico sebagai tanah jajahan Sepanyol.
Pada tahun 1939, dalam usaha utk mencari lagi harta karun itu, Doc telah dinasihatkan untuk menggunakan dinamit untuk memecah dinding gua itu,tetapi tidak berjaya kerana ianya telah tertimbus.
Noss telah dibunuh pada tahun 1949 oleh rakan kongsi mereka dalam pertelingkahan.
Dan hari ini,keluarga Noss terus cuba untuk mencari kembali lokasi itu tetapi tiada emas dan harta ditemui. Terdapat beberapa khabar angin bahawa kerajaan Amerika yg membuat latihan ketenteraan telah menemui lokasi harta itu di Puncak Victorio dan mengambil emas Fort Knox, tetapi tidak ada dokumentasi yang menyokong dakwaan ini.
8-The Amber Room
Amber Room (bilik Amber) adalah kelab eklusif untuk golongan kelas tertinggi. Ia sebenarnya salah satu yang paling dicari selepas khazanah yg hilang dalam sejarah. Amber Room yang merupakan ruang kecil yang dicipta sepenuhnya daripada emas tulen, pintu, mangga,frame gambar, patung-patung hiasan diperbuat dari emas.Ianya telah dibina pada abad ke-18 untuk King Friedrich I, raja pertama yg memerintah Prussia,ia telah dihadiahkan oleh Peter the Great, dan kekal dalam dimiliki oleh Rusia sehingga Perang Dunia II. Bilik Amber dikatakan antara ke-8 Keajaiban Dunia.
Dan kemudian, ia hilang. Kerana ia ternyata, kurator bertanggungjawab melindungi Bilik Amber itu semasa perang telah menyembunyikan dgn memecah dinding2 itu, tetapi tentera Nazi berjaya merampas khazanah yg hampir tidak ternilai itu. Ia kemudian dibawa ke Istana Konigsberg di Jerman, tetapi pada tahun 1944 pasukan Berikat memusnahkan bandar dan istana Konigsberg turut musnah. Bilik Amber telah hilang selama-lamanya sehingga ke hari ini, tiada siapa yang tahu di manakah Bilik Amber itu disimpan.
Namun, ia tetap menjadi subjek mitos popular. Masa kini ianya telah diciptakan semula berbentuk replika spt Bilik Amber, yg dibuat dgn sangat teliti di Istana Catherine.
9-Harta Inca
Kebanyakan orang telah mendengar cerita El Dorado, sebuah bandar yang penuh emas yang hilang di suatu tempat di hutan hujan Amerika Selatan.
Malah, El Dorado adalah sebenarnya legenda tentang Chieftain Muisca (the Golden One) yang akan meliputi dengan debu emas sebelum upacara agama tertentu. City of Gold adalah Paititi.
Secara ringkas, Sepanyol telah berperang dengan Inca Peru selama hampir empat puluh tahun dan Inca telah berundur ke Vilcabamba Valley di mana mereka menahan para penyerang/pemberontak sehingga thn 1572.
Apabila Sepanyol menakluki Inca mereka mendapati bandar sebahagian besarnya telah ditinggalkan.
Ia kelihatan seolah-olah Inca telah melarikan diri ke lokasi baru di hutan hujan selatan Brazil membawa harta mereka yang kaya dengan emas. Bandar baru yang pernah ditemui dengan emas dan akhirnya cerita telah diturunkan kepada status sebuah mitos.
Walau bagaimanapun, pada tahun 2009 gambar satelit kawasan hutan daripada Boco melakukan wilayah Acre Brazil telah mendedahkan bahawa terdapat penempatan yg luas sekali.
Ini boleh dilihat dengan jelas di Google Earth dan telah memaksa ahli sejarah dan ahli arkeologi untuk mengkaji pemikiran mereka.
Ia kini nampaknya mungkin sekali lagi bahawa Paititi benar-benar wujud dan tersembunyi di dalamnya adalah simpan emas Inca yg hilang Inca.
10-The Tomb of Genghis Khan
Genghis Khan adalah pemerintah pertama dan yang paling terkenal Empayar Mongol. Perkuburan beliau dikelilingi oleh misteri. Selepas dia meninggal dunia pada tahun 1227, dia telah diletakkan di dalam kubur yang tersembunyi. Lagenda mengatakan bahawa orang-orang yang mendirikan kubur dan dikebumikan maharaja terbunuh itu lokasinya akan kekal rahsia. Dan diandaikan bahawa dia telah dikebumikan dengan kekayaan yang tidak ternilai. -HarianBlogger.Com
Rujukan: wanhayden1040.blogspot/pen patah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...