Rabu, 29 Mei 2013

7 Kepulauan Paling Rahsia di Dunia

7 kepulauan tercantik di dunia tetapi tidak ramai yg tahu kewujudan pulau2 yg indah ini. Mungkin kerajaan di sana tidak mempromosi dan membangunkan pulau2 ini utk menjaga alam semulajadi atau menyimpan sesuatu misteri di kepulauan ini?


 
 
 

 

1-Pulau Socotra adalah sebuah negara kepulauan kecil di Lautan Hindi di Yaman dan pulau ini adalah  paling rahsia ...Kerajaan Yaman tidak pernah mempromosi utk pelancongan di pulau terpencil ini.Apa yang kita boleh katakan pasti adalah bahawa ini adalah salah satu daripada tempat-tempat pelik di dunia - terdapat tumbuh-tumbuhan aneh, yang tidak didapati di tempat lain dan landskap pulau itu kelihatan seperti datang dari planet lain! Socotra amat terpencil salah satu daripada pulau-pulau yang paling rahsia di dunia!


 
 
2-Pulau Bay Islands
Pulau Bay Islands di Laut Caribbean tidak begitu terkenal, kerana ia tidak ditemui untuk pelancongan seperti pulau-pulau tropika lain yang menghargai keindahan tempat yang tenang boleh menikmati percutian impian mereka! Beriklim tropikal dan air laut,hutan,gunung2 yg indah dan semulajadi.

3-Pulau Ubin

 
 
Pulau Ubin adalah sebuah pulau yang sangat kecil berdekatan pantai Singapura. Kawasan adalah hanya kira-kira sepuluh kilometer persegi dan terdapat hanya satu ratus penduduk kampung yang tinggal di sana. Terdapat satu legenda lama, yang menceritakan kisah pembentukan pulau ini terdapat adalah satu bangsa antara tiga haiwan, dan orang-orang yang tidak boleh mencapai pantai akan bertukar menjadi batu - gajah dan babi bertukar ke Pulau Ubin dan katak ke Pulau Secudu. Kecuali legenda yang menarik, pulau ini merupakan salah satu tempat yang paling menarik, di mana alam semula jadi tidak disentuh dan orang tinggal di rumah kayu - tidak ada bangunan konkrit dan pembandaran di sini, yang menjadikan ia unik dan menarik orang untuk pergi dan merasa semulajadi!

4-Pulau Yaeyama

 
 
Kepulauan di Jepun adalah sekumpulan pulau-pulau yang telah dipelihara kehidupan semulajadi yang paling indah dan tidak terusik di Jepun. Kumpulan itu terdiri daripada sembilan pulau, yang semua seperti syurga dunia, kerana air jernih dan cantik pemandangan semulajadi. Pulau Irimote dan Ishigaki adalah terbesar kumpulan kepulauan, iklimnya tropika dan jumlah pelancongan kian meningkat. Pulau Yaeyama yang benar-benar menghargai kehidupan liar dan keindahan alam semula jadi, mesti melawat!

5-Pulau Con Dao

 
 
Pulau Con Dao adalah kumpulan 16 pulau-pulau di Vietnam dengan landskap gunung2, yang rahsia dan cukup jauh dari tanah besar. Con Son telah digunakan untuk penjara pada tahun-tahun dulu. Kini, pelancongan merupakan sektor utama ekonomi membangun di seluruh kepulauan dan ini adalah semula jadi kerana keindahan yang tiada tandingan dari pantai, hutan dan keseluruhan landskap indah pulau-pulau yang indah! Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa pada kira-kira 80% daripada kepulauan Con Dao National Park, melindungi spesies2 jarang seperti Penyu Laut Vietnam! Orang2 akan melawat pulau-pulau dengan idea untuk menghabiskan percutian yang santai di tempat di mana kecantikan ada di sekeliling, tetapi melawat sekali menjadikan mereka kembali lagi dan lagi!

6-Pulau Koh Yao Noi, Thailand

 
 
Di selatan Thailand terletak Pulau Koh Yao Noi (diterjemahkan seperti "pulau panjang kecil"). Ini adalah salah satu daripada pulau-pulau yang paling kerap dilawati di Thailand, kerana pandangan yang menakjubkan Phang Nga Bay!. Terdapat adalah salah satu destinasi yang paling terkenal untuk aktiviti berkayak. Penduduk tempatan adalah sangat sopan dan pelancong berasa amat dialu-alukan dan diterima seperti rakan-rakan. Pantai kelas pertama, laluan untuk motosikal, pemandangan yang membuat anda tertarik dgn suasana yang unik.

7-Pulau San Blas Archipelago

Pulau yg terletak di Panama adalah sesuai dipanggil pulau romantis, jauh dari hotel mahal - hanya lebih dekat dengan alam semula jadi di rumah-rumah nelayan tempatan di sekeliling, menikmatikehidupan yang mudah dan menemui keunikan alam yg tenang jauh dari pembandaran. Kepulauan ini terdiri daripada lebih daripada 300 pulau semua dilindungi oleh kehijauan yang cantik, pantai yang putih dan perairan warna biru-hijau ... Penduduk tempatan yang mesra dan mengalu-alukan dengan senyuman utk semua pelawat, yang pasti terpesona dengan keikhlasan mereka, dengan pakaian berwarna-warni dan yang menarik!
 http://wanhayden1040.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...