Khamis, 11 April 2013

Resepi - Asam Pedas Ikan Pari Dengan Timun

Taaraaaa....hari nie sri nak kongsikan salah satu menu kegemaran sri, asam pedas ikan pari...memang mengancamlah...tambahan pula ada ikan masin atau ikan pekasam yang jadi pelengkap...makan pula dengan nasi panas-panas...tak nampak dah sapa yang lalu...kali ni sri buat letak timun...tapi kalau dapat timun bendang lagi sedap tau...selalunya sri letak bendi.
 
 
Kalau nak beli ikan pari nie kena hati-hati ye puan-puan...sebab takut terbeli yang berbau hancing (kalau tak salah, ikan pari yang berbau hancing nie sebab baru lepas melahirkan anak)...masa nak beli tu, cium dulu bau dia...kalau bau segar, ok boleh ambil...kalau tidak nanti tak sedap asam pedas kita.

Bagi yang nak cuba asam pedas cara sri, bolehlah jenguk-jenguk kat bawah ye...jom kita layannnn(^^,)*
Bahan-bahan:-
-*600 gm ikan pari - potong ketul-ketul
-*1 biji timun - buang biji
-*4 keping asam keping
-*daun kesum / cenehom
-*garam
-*serbuk perasa
Bahan Kisar:-
-*15 biji cili kering - buang biji dan rebus
-*5 ulas bawang merah
-*2 ulas bawang putih
-*belacan
-*2 inci kunyit hidup
Cara-cara:-
-Letak ikan dan timun yang telah dibersihkan dalam periuk.
-Tuang bahan kisar, asam keping, garam, serbuk perasa dan daun kesom.
-Renehkan sehingga ikan masak dan timun lembut.
http://rosrikitchen.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...