Isnin, 28 Oktober 2013

Buang Sifat Ujub Kerana Ia Membinasakan Diri Anda

Buang Sifat Ujub Kerana Ia Membinasakan Diri Anda

Buang Sifat Ujub Kerana Ia Membinasakan Diri Anda

Buang Sifat Ujub Kerana Ia Membinasakan Diri Anda | Assalamualaikum dan salam sejahtera, Puteri kongsikan satu artikel yang menceritakan bahaya sifat ujub dan juga kesan-kesan sifat ujub kepada diri kita semua. Di harap, artikel ini dapat menyedarkan diri kita yang sentiasa alpa dan lalai dalam melakukan amar ma’ruf dan nahi mungkar.

Ujub ialah PERASAAN kagum atas diri sendiri. Merasa diri HEBAT. Bangga diri. Terpesona dengan kehebatan diri.
 


Perasaan ujub boleh datang pada bila-bila masa.

Orang yang rajin ibadah merasa kagum dengan ibadahnya.

Orang yang berilmu, kagum dengan ilmunya.

Orang yang cantik, kagum dengan kecantikannya.

Orang yang dermawan, kagum dengan kebaikannya.

Orang yang berdakwah, kagum dengan dakwahnya.

Sufyan at-Tsauri mengatakan ujub adalah perasaaan kagum pada dirimu sendiri sehingga kamu merasa bahawa kamu lebih mulia dan lebih tinggi darjat.

Muthrif rahimahullah telah berkata, “Kalau aku tidur tanpa tahajud dan bangun dalam keadaan menyesal, adalah lebih baik dari aku bertahajud tetapi berasa kagum dengan amalan tahajud tadi.”
Seorang sahabat Nabi Abu Ubaidah al-Jarrah yang menjadi imam. Setelah selesai beliau berkata, “Syaitan sentiasa menghasut aku supaya merasa aku ini lebih hebat dari orang di belakangku. Aku tidak mahu jadi imam sampai bila-bila.”
Ingatlah, semua kelebihan adalah anugerah dari Allah, oleh itu kagumlah hanya kepada Allah, bukan diri sendiri.
Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri.”(Surah An-Nisaa’, sebahagian ayat 36)

Nabi saw. bersabda, “Apabila seorang lelaki sedang berjalan dengan memakai baju yang kemas dan rambut yang disikat menyebabkan dia rasa kagum dengan pakaian dan dandanan rambutnya (perasan lawa). Lalu Allah tengelamkan dia ke dalam muka bumi dan dia terus ditenggelamkan sampai hari kiamat.” (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, ”Ada tiga hal yang dapat membinasakan diri seseorang iaitu kedekut yang ditaati, hawa nafsu yang diikuti dan ujub (rasa kagum dengan diri sendiri).”. (HR Al-Bazzar dan Al-Baihaqi)

Imam Nawawi rahimahullah berkata,”ketahuilah bahwa keikhlasan niat terkadang dihalangi oleh penyakit ujub. Sesiapa ujub dengan amalnya sendiri maka akan terhapus amalnya”. (Syarh Arba’in)
Ujub ini adalah penyakit yang melanda semua manusia. Kita terdedah dengan ujub pada setiap ketika. Semoga Allah bersihkan hati kita untuk menidakkan sifat ujub ini. Takutnya jika amalan kita yang sedikit ini habis ditelan oleh ujub.

 Buang Sifat Ujub Kerana Ia Membinasakan Diri Anda
Doa Semoga Dijauhkan daripada Sifat-sifat ujub, riak dan takabbur
Nota Puteri: Amin Ya Rabbal alamin. Semoga kita sentiasa beringat dan sentiasa merendah diri. Kerana dunia ini hanya sementara sahaja. Jika ada salah dan silap Puteri, harap semua dapat maafkan. Wallahualam.
 http://muhdhazrie.wordpress.com/ fuh.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...