Isnin, 7 Oktober 2013

Resepi ~ Apam Coklat Kukus Mudah dan Sedap

Bahan-bahannya:
1. Tepung gandum - 1 cawan
2. Gula merah/perang/pasir - setengah cawan
3. Susu pekat - setengah cawan
4. Minyak kelapa/jagung/kacang - setengah cawan
5. Air - setengah cawan
6. Serbuk penaik (baking powder) - 1 camca kecil (lebih sedikit dari paras rata)
7. Telur - 1 biji (gred A)
8. Serbuk koko - 2 camca besar (penuh)
9. Garam halus - secubit (jika suka)
 

Cara membuatnya:
1. Panaskan air di dalam periuk pengukus.
2. Sementara itu sukat dan masukkan bahan kering ke dalam bekas dan gaul rata dengan pemukul telur.
3. Masukkan pula bahan lain satu persatu dan kacau sebati.
4. Tuang atau salinkan bancuhan ke dalam jag yang bermuncung untuk memudahkan kerja anda.
5. Tuang bancuhan ke dalam cawan kertas (tinggalkan sedikit ruang untuk apam mengembang).
6. Kukus selama 15-20 minit atau bergantung kepada berapa banyak jumlah apam yang anda muatkan ke dalam pengukus.


Photo


Jumlah hidangan:
Lebih kurang 15 biji (acuan mafin yang kecil sekali)

Nota:
- Saya bancuh terus dalam jag bermuncung kerana ia lebih mudah.
- Saya gunakan cawan mafin untuk dapatkan hasil apam yang merekah (senyum) dengan baik. Sebab pernah juga cuba gunakan acuan plastik (lompang) tapi hasilnya tiada 'senyuman' ...hehee.....
- Untuk resepi di atas, saya gunakan minyak jagung dan gula merah berwarna perang.
- Pastikan air benar-benar mendidih sebelum mengukus.
- Resepi asal menggunakan minyak masak biasa, gula pasir, soda bikarbonat dan tanpa garam.
 http://ziemahmud.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...