(A)
1. Tepung gandum ~ 1 setengah cawan
2. Tepung jagung/sagu ~ Setengah cawan
3. Gula merah ~ 2 cawan
4. Garam halus ~ Suku camca kecil
5. Air ~ 4 cawan
6. Kapur makan (bancuh dengan sedikit air) ~ Suku camca teh
(B)
1. Garam halus ~ Secukupnya
2. Kelapa parut (putih sahaja) untuk hiasan
Cara membuatnya:
1- Campurkan kesemua bahan (A) ke dalam bekas kecuali air dan kapur.
2-
Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan hingga sebati
dengan pemukul telur. Masukkan air kapur, kacau lagi.
3- Tapiskan bancuhan tadi ke dalam jug plastik supaya mudah untuk dituang ke dalam acuan.
4- Tuang bancuhan ke dalam acuan kecil yang telah disapukan sedikit minyak.
5- Kukus selama 15-20 minit. Sebaik sahaja dikeluarkan dari pengukus, segera tuangkan lebihan air dari atas kuih sekiranya ada.
6- Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.
7- Hidangkan bersama bahan (B) (yang telah digaul rata) mengikut cara anda.
Jumlah hidangan:
Lebih kurang 38 biji
Nota:
- Sekiranya anda menggunakan loyang (7 inci), kukus selama 30-45 minit.
- Jika anda tidak suka manis boleh kurangkan sedikit sukatan gula merah.
- Anda boleh juga
mencairkan dahulu gula merah dengan 1 cawan air di atas api (tak perlu
sampai mendidih) dan kemudian biarkan suam sedikit dan ditapis sebelum
dicampurkan ke dalam adunan lain. Tetapi kurangkan sukatan air yang asal
kepada 3 setengah cawan.
- Warna kuih juga bergantung kepada jenis dan jenama gula merah yang anda guna.
http://ziemahmud.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan