Rabu, 21 Mei 2014

Perkuburan Objek Yang Mengagumkan~

1. Perkuburan Kapal Terbang - Arizona, USA
  
Tempat ini terletak berdekatan dengan Davis Monthan Air Force Base di Tuscon, Arizona. Bagi anda yang pernah melihatnya, saiz keluasannya sangat besar dan sukar untuk ditentukan. Malah, ketepatan kapal terbang ini diletakkan juga amat mengagumkan. Bagi anda yang tidak tahu, sesetengah kapal terbang ini boleh digunakan semula sekiranya perkhidmatan mereka diperlukan kembali. Kawasan ini merupakan kawasan tarikan pelancong yang sangat popular di Gurun Arizona.
 
 

2. Perkuburan Kereta Api - Bolivia
  
Di barat daya Bolivia, terletaknya tempat di mana ia kelihatan seolah-olah segala lokomotif lama di negara ini lama telah diletakkan di padang gurun untuk menikmati perjalanan terakhir mereka. Ia merupakan kawasan perkuburan kereta api gergasi yang penuh sesak dengan gerabak berongga dan tinggalan rangka enjin stim lama. Tanah perkuburan ini terletak di pinggir kawasan perdagangan Uyuni, iaitu kira-kira 3,670 m di atas paras laut.

3. Perkuburan Kapal - Mauritania

  
Bandar Nouadhibou adalah bandar kedua terbesar di Mauritania, dan merupakan salah satu lokasi tanah perkuburan kapal terbesar di dunia. Beratus-ratus kapal lama dan berkarat dapat dilihat di sekeliling kawasan ini termasuklah di dalam air, dan di pantai. Fenomena ini bermula pada tahun 1980-an selepas nasionalisasi industri perikanan Mauritanian, terdapat banyak kapal-kapal yang tidak lagi ekonomik akan ditinggalkan di sana. Pemilik kapal asing kemudiannya mendapati adalah sangat mudah untuk menghapuskan kapal-kapal lama mereka di teluk berkenaan.
 
4. Perkuburan Kereta Kebal Soviet - Afghanistan
  
Di pinggir Kabul, Afghanistan terdapatnya koleksi besar peralatan tentera yang ditinggalkan oleh pihak Soviet selepas gagal menguasai Afghanistan pada tahun 1970-an hingga 1980-an. Pihak Soviet telah meninggalkan Afghanistan dalam keadaan tergesa-gesa dan tidak mahu sebarang kenderaan yang rosak melambatkan proses pengunduran mereka. Oleh itu, ada sesetengah dari kenderaan tersebut ditinggalkan di sana. Afghanistan mempunyai beberapa kemudahan kitar semula, dan proses ini akan memakan masa yang lama, oleh itu segala kenderaan yang ditinggalkan ini akan menjadi monumen peringatan tentang pencerobohan tentera Soviet di sana.

5. Perkuburan Sauh - Portugal
  
Antara bukit pasir Pulau Tavira, di Portugal, ada yang dikenali sebagai Cemitério das Âncoras (The Anchor Graveyard). Ia dibina sebagai peringatan terhadap tradisi dalam menangkap tuna dengan jaring besar ("armações de Atum") dengan menggunakan sauh, satu teknik menangkap ikan yang telah dicipta oleh orang-orang Phoenicia. Tavira digunakan sebagai tempat yang dikhaskan untuk menangkap ikan tuna. Mereka membina tanah perkuburan ini untuk mengingati mereka yang terpaksa berhenti dari pekerjaan mereka apabila ikan-ikab besar meninggalkan pantai.

6. Perkuburan Mesin Jualan - Jepun
  
Terletak di Tamamura, Gunma-ken, Jepun, kubur mesin layan diri ini mengingatkan kita pada masalah alam sekitar, kerana jumlah kuasa yang digunakan untuk memastikan mereka berfungsi dengan terang dan sejuk / panas selama 24 jam sehari.

7. Perkuburan Perang - Eritrea
  
Di Asmara, sebuah bandar penting dalam Eritrea, merupakan sebuah perkuburan yang dipenuhi peralatan tentera, kenderaan berperisai dan peninggalan lain peperangan, yang telah dirampas oleh tentera Eritrea dan ditinggalkan oleh pihak musuh (Ethiopia) semasa proses pengunduran. "Kami menyimpan tempat ini sebagai sebuah peringatan," kata Peter dari Jabatan Perlancongan. Bagi sebuah negara yang biasa, tempat ini seolah-olah syurga buat saudagar besi buruk, tetapi di Eritrea, ia kekal sebagai sebuah simbol kebanggaan dan kemenangan ke atas Ethiopia.

8. Perkuburan Kereta Era Soviet - Rusia

Kebanyakkan kereta yang berada di kawasan perkuburan ini jarang dilihat di jalan-jalan sekitar Rusia pada hari ini yang pada suatu ketika dulunya menjadi idaman setiap rakyat Soviet untuk memilikinya. Kini, kenderaan berkenaan telah ditinggalkan jauh di kawasan pedalaman era-Soviet sebagai monumen gaya hidup yang lalu. Mungkin ada sesetengah dari kenderaan di sini yang pernah dipandu oleh Stalin atau Brezhnev di jalan-jalan sekitar Moscow. Siapa yang tahu.

*drysheet*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...