Jumaat, 6 Jun 2014

Kisah Tangisan Dari Kubur


http://1.bp.blogspot.com/_hRcQVRIkuTc/TSwk6aP5UjI/AAAAAAAABWA/fBmJUWvJ0Fs/s1600/4-api-di-dalam-kubur-yang-dipadam-dengan-4-amalan.jpg
4 Api Di Dalam Kubur

Kisah Tangisan Dari Kubur


Renungan Pagi pilihan  adalah kisah tangisan Usman bin Affan takkala ia berada di kubur. 
Pada suatu hari Usman bin Affan r.a berjalan di sebuah kubur. Tiba-tiba ia berhenti dan menangis teresak-esak sehingga basah janggutnya. Mereka yang berada bersamanya kehairanan lalu bertanya, "Hai Amirul Mukminin, kenapa engkau menangis ketika berada di di sini sedangkan engkau tidak menitiskan setitik airmata pun ketika engkau berbicara tentang syurga dan neraka serta segala penderitaan di hari akhirat?"
 
 

Usman menjawab, sebab Nabi Muhammad SAW telah bersabda: "Kubur itu tempat pertama dari tempat-tempat akhirat dari tempat-tempat dunia. Barang siapa yang selamat dari kubur itu, maka apa yang ada sesudahnya adalah lebih ringan. Dan barangsiapa yang tidak selamat darinya, maka apa yang ada sesudahnya akan lebih berat lagi." 

Usman berkata lagi: "Jika aku di neraka aku akan bersama manusia lain, jika aku berada di padang mahsyar aku juga bersama manusia lain, tetapi jika aku berada didalam kubur maka tidak seorangpun bersamaku. Itulah yang menyebabkan aku menangis".

Semoga kisah ini menjadi renungan untuk kita semua. Jom sama-sama kita pastikan tempat persinggahan pertama kita adalah yang terbaik.
blog santai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...