Selasa, 10 Jun 2014

Muslim Britain dapat Saluran TV Islamik baru

Beberapa hari lagi menjelang bulan suci Ramadan, umat Islam Britain telah mengumumkan pelan untuk melancarkan saluran TV khas yang akan menyertai semakin banyak saluran penyiaran khusus mensasarkan minoriti Islam yang semakin meningkat.
"Dalam beberapa hal British Muslim TV tidak dapat datang pada waktu yang lebih baik," Abdul-Rehman Malik, pengarah program di Radical Middle Way, memberitahu Al Arabiya News pada hari Jumaat, 6 Jun, merujuk kepada perhatian yang semakin meningkat ke atas orang Islam Britain dan Islam.


Dirancang untuk ke udara lewat bulan ini, mereka-mereka yang terlibat dengan saluran itu telah bekerja untuk mewujudkan kandungan yang mencerminkan suara yang berbeza masyarakat Islam di UK dan menjelmakan slogan "Muslim yang berkeyakinan, rakyat Britain yang selesa".
Saluran ini telah menjana minat melalui kempen media sosial di kedua-dua Facebook dan Twitter.
Saluran ini akan mempunyai barisan program-program termasuk hiburan dan format pendidikan seperti "Teenie Vision" untuk penonton yang lebih muda, program tentang gaya hidup seperti "Halal Kitchen" dan  program berasaskan hal ehwal politik / semasa.
Walaupun British Muslim TV bukan saluran Islam yang pertama di UK, ia dijangka mendapat kepercayaan umat Islam yang telah meminta program yang berkualiti tinggi.
Akhtar menambah, walaupun Islam Channel ditonton oleh kira-kira 60 peratus daripada 2.7 juta orang Islam di Britain, ia telah kerap menghadapi kritikan mengenai fikiran prinsip tidak adil ke atas program mengumpul dana.
British Muslim TV bertujuan untuk menjadi berbeza daripada saluran berasaskan Islam lain di UK dengan menjadi: "melibatkan semua pandangan yang berbeza dan terbuka kepada semua jenis orang Islam," kata Akhtar.

"Jadi saluran ini bukan sahaja tentang isu-isu iman, malah praktikal tentang hidup Muslim di Britain."
Saluran untuk masyarakat Islam di UK bukanlah sesuatu yang baru dan telah bersiaran di UK sejak tahun 2004.
Islam Channel adalah salah satu saluran percuma ke udara, saluran satelit Muslim Bahasa Inggeris yang paling menonjol dan popular di negara ini.
Saluran lain seperti Noor TV, Peace TV dan TV Iqra mempunyai fokus Asia Selatan, dengan beberapa siaran kandungan dalam Bahasa Urdu atau Bangladesh. Baru-baru ini, saluran fokus Syiah juga telah muncul seperti Hidayet TV dan Ahlebait TV.
[On Islam  ]
p/s: Mudah-mudahan semakin ramai non-Muslim di Britain yang "ter" buka saluran-saluran Islamik ini, "ter" tengok, kemudian diberikan hidayah oleh Allah S.w.t untuk tertarik dengan Islam dan memeluk agama ini, melainkan saluran-saluran Syiah,  amiin.
http://unikversiti.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...