Khamis, 26 Julai 2012

Kisah Lawak- Had Laju

Jalan Bukit Bintang

Seorang polis duduk di simpang jalan menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju, seorang pegawai trafik ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat perlahan dianggarkan hanya dipandu 22 km sejam sahaja.

Maka Polis trafik pun berfikir "Tak boleh jadik ni..lambat dari kura-kura. Sangat bahaya bagi pemandu yang lain."Polis trafik pun menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 5 orang wanita – dua wanita di depan dan tiga duduk di belakang – mata kesemuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat.

Pemandu wanita berusia dalam 70-an berasa sangat hairan dan bertanya "Apa kesalahan saya tuan? saya tidak melebihi had laju.. Kenapa ditahan?"

Polis trafik menjelaskan "Makcik bukan melebihi had laju, tapi memandu lambat daripada had laju jugak boleh menyebabkan kemalangan kepada kereta yang lain"

"Lambat dari had laju?" Wanita itu merasa hairan.

"Tuan, saya mengikut dengan tepat kelajuan yang tercatat di papan tanda ..[JALAN AMPANG 22]!" Bantah wanita itu dengan marah.

Polis trafik itu tersenyum sindir dan menjelaskan maksud [JALAN AMPANG 22] adalah tanda nama jalan dan bukanya had laju. Dengan perasaan malu, wanita itu mengucapkan timah kasih atas penjelasan itu.

"Tapi sebelum makcik meneruskan perjalanan, saya ada satu pertanyaan… Adakah kesemua penumpang di kereta makcik semuanya sihat? Nampaknya makcik-makcik yang lain macam mengigil ketakutan dan muka pucat." Polis trafik itu bertanya kehairanan

"Oh… jangan bimbang, mereka semua akan bertenang semula selepas beberapa minit lagi. Kerana kami baru saja menuruni [Jalan Bukit Bintang 309]."
RILEK2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...