Khamis, 27 Jun 2013

Info Rahsia Rumah Melayu Lama


LAKARAN RUANG RENTAS UMAH MELAYU LAMARuang rumah Melayu pada zaman dahulu biasanya tidak berbilik kerana masyarakat Melayu pada masa itu mementingkan perjumpaan atau berkumpul secara beramai-ramai untuk majlis keramaian dan juga upacara keagamaan.Secara terperinci, ruang-ruang yang terdapat pada rumah Melayu tradisional ialah anjung atau sorong serambi, selasar, rumah ibu, bilik, serambi dalam, dapur, pelantar atau lambur dan jemuran serta ruang bawah rumah.

Dari sudut rekabentuk, rumah Melayu boleh dikatakan amat canggih dan memuatkan ciri- ciri bestari, lagi kena dengan gaya hidup selesa mengikut adat dan alam.Ciri-ciri pintar ini termasuklah penyejukan atau pengudaraan semulajadi (natural ventilation), peneduhan (shading), keselamatan dan keamanan (safety and security) serta ‘kepersendirian’ (privacy).Contohnya sifat paling ketara pada rumah tradisi Melayu ialah ianya didirikan atas tiang. Pelbagai kelebihan muncul dari ‘keterapungan’ ini; termasuklah mengelakkan dari mudah masuknya binatang liar, serta terangkat dari aras banjir.
 
 


Rumah juga lebih sejuk akibat pengudaraan pada semua bahagian (dari atas, tepi-tepi dan bawah). Selain itu, ruang kosong di bawah rumah ada juga menyebut ‘polong’ iaitu menjadi tempat yang sesuai untuk menyimpan segala macam barang perkakas.Rumah tradisi yang memang terangkat atas tiang bagi menambah pengudaraan itu juga ada pelbagai gaya tingkap, termasuk jenis tingkap sependiri seperti ‘French window’, guna untuk masuk angin dan cahaya.

Dengan adanya berbagai keping ukiran berlubang di dinding bukan saja sebagai perhiasan, tapi juga bagi menggalakkan udara dan cahaya masuk menceriakan rumah. Ukiran-ukiran pada rumah Melayu berunsur corak geometrik atau tumbuhan (tiada corak fauna hidupan kerana larangan agama), dan banyak yang amat halus pengukirannya.

Terdapat pelbagai variasi tingkap rumah Melayu mengikut citarasa dan kepandaian tukang- tukang rumah dahulu.Tingkap-tingkap mendominasi tampak dari segenap sudut pandangan rumah dan memberikan pengaliran udara yang secukupnya kepada rumah.

Tingkap dan kekisi rumah Melayu
Kebanyakan tingkap adalah dari jenis yang bukaannya ke luar dan mempunyai kayu kekisi di bahagian bawah tingkap sebagai peredaran udara keluar dan masuk dan juga berfungsi sebagai palang keselamatan bagi anak- anak kecil. Selain itu bahagian tingkap juga tidak terlepas dari hasil kerja tangan yang halus dengan adanya ukiran-ukiran dari jenis tebuk timbul yang mempunyai motif flora dan geometri yang pelbagai.Semua negeri di Malaysia terdiri dari rumah bumbung tetapi selepas kedatagan penjajah ia berubah bentuk kepada bentuk limas dan bumbung Belanda.

Bumbung rumah Melayu sentiasa jenis condong untuk kesesuaian cuaca hujan panas tropika.
Bagi bahan penutup bumbung tradisi, yakni anyaman pelepah daun seperti nipah ataupun bumbung genting tanah liat seperti yang dipanggil genting ‘Senggora’ di Pantai Timur Semenanjung Melayu, juga memainkan peranan menyejukkan rumah. Malangnya sekarang ini kepingan zink lebih disukai-ramai kerana ianya murah dan senang dipasang, tapi menyebabkan rumah lebih berbahang dan bising pula semasa hujan.Bahan yang digunakan untuk menghasilkan bumbung juga sesuai dengan cuaca dan keadaan pada masa tersebut.

Ada dua kategori utama bumbung iaitu: gaya ‘bumbung panjang’ (atap pelana) dan keduanya ‘bumbung lima’ atau ‘limas’ (atap perisai). Bumbung panjang ialah jenis yang lebih mudah, yakni hanya satu perabung membentuk bukaan segitiga di kedua- dua hujung yang membenarkan pemasangan penutup tebar layar.
‘Bumbung lima’ ialah jenis yang ada lima perabung (atau juga empat perabung bagai piramid untuk struktur ringkas seperti pondok wakaf). Lebih canggih lagi, ‘bumbung lima’ ini ditambah struktur segitiga di atasnya lalu dipanggil ‘limas’ (dari ‘lima emas’ karena suatu masa dulu hanya rumah orang berada atau pembesar yang berbumbung limas, dan mungkin mula digunakan semasa Kesultanan Johor- Riau).

Dua-dua jenis bumbung ini boleh melahirkan apa jua kombinasi bentuk bumbung yang boleh difikirkan, dan ada tempat yang mempunyai corak bumbung tersendiri seperti bumbung rumah Minangkabau Negeri Sembilan (sejenis bezaan ‘bumbung panjang’). Bumbung rumah tradisi juga pasti ada unjuran (emper/overhangs) untuk teduh dari panas dan hujan lebat.Sepanjang tepian hujung bumbung pula selalu dipasang cucur atap atau papan cantik berukir menandakan kehalusan seni masyarakat Melayu.

Sesetengah rumah pula ada bilik di dalam rongga bumbung iaitu seperti ‘attic’, kadangkala dipanggil ‘loteng’ atau ‘lenting’, manakala membuat rumah yang sedia terangkat atas tiang itu menjadi rumah tiga tingkat. Malahan telah ada istana kayu lama yang dibina setinggi lima atau enam tingkat, dengan struktur tanpa sebarang paku pun. Satu contoh indah ialah Istana Seri Menanti di Negeri Sembilan, Malaysia selain juga di Sumatera, Borneo dan Tanah Bugis, Sulawesi.Reka bentuk rumah Melayu sememangnya unik dan mempunyai nilai indentitinya yang tersendiri.

Anjung
Ruang Anjung biasa digunakan oleh kaum lelaki untuk menjalankan kerja rumah seperti mengayam pukat, jaring dan sebagainya.Anjung adalah tempat untuk berehat dan berbincang bagi kaum lelaki. Ruang ini juga ada disebut sebagai serambi.Penggunaan anjung dihadapan rumah sebagai penyambut tetamu dan halaman ruang tamu yang terang-terangan dikhususkan buat para tetamu.Selain dari memperuntukkan halaman yang luas di bahagian hadapan rumah, hiasan yang menarik sebagai daya tarikan tetamu, halaman rumah masyarakat Melayu juga lazimnya mempunyai ruang di salah satu bahagian sisi rumah sebagai tempat berkumpul atau beraktiviti. Ruangan ini berfungsi sebagai kawasan sekiranya hendak melaksanakan sesuatu majlis seperti kenduri, berpersatuan dan sebagainya.

Ibu
Rumah Ibu merupakan salah sebuah ruang dalam reka bentuk rumah Melayu yang utama.
Ruang utama ini dipanggil “ Rumah Ibu” kerana bersempena menghormati peranan ibu sebagai pengurus rumah dan penyeri keluarga.Ibu juga dianggap mempunyai kedudukan yang mulia dan harus dihormati.
Sesuai dengan nama dan fungsinya sebagai tempat ahli keluarga beristirehat dan bersantai bersama.
Ini jelas menunjukkan masyarakat Melayu amat mementingkan ikatan silaturahim antara ahli kelurga agar bahagia dan harmoni.

Dapur
Rumah Dapur pula berfungsi sebagai tempat untuk kaum perempuan memasak dan tempat khas untuk tetamu perempuan mlambangkan peranan perempuan dibelakang lelaki sesuai kedudukan dapur selepas rumah ibu.Ruang ini juga berperanan sabagai tempat khas untuk ahli keluarga berkumpul semasa makan.
Orang luar tidak dibenarkan masuk sesuka hati ke ruang dapur untuk mengelakkan unsur- unsur fitnah dalam masyarakat.Ia juga sebagai tempat ibubapa menyampaikan pesanan, pandangan dana nasihat kepada ahli keluarganya.Falsafahnya adalah untuk mengukuhkan ikatan kekeluargaan dan silaturahim antara ahli keluarga dan masyarakat Melayu yang tetap memelihara hubungan kekeluargaan.

Elemen
Dalam mengenal pasti elemen-elemen yang terdapat dalam landskap melayu, kita perlulah merujuk kepada pengaruh budaya terhadap sebina landskap. Dengan itu kita akan dapat gambaran asas elemen-elemen senibina landskap tersendiri. Landskap tradisi Melayu merupakan senibina landskap yang kompleks. Ini kerana ia tertakluk kepada kepercayaan, alam fikir, dan budaya fikir Melayu. Merujuk kepada tiga perkara tersebut ia berkait rapat dengan adat dan cara hidup masayarakat Melayu dahulu kala.

Cara hidup masyarakat Melayu bagi mengimbangi dan membentuk seni landskap Melayu Melayu iaitu unsur simbolisme (budaya, kepercayaan, metafizikal) dan fungsi. Dua unsur ini mempunyai perkaitan rapat antara satu dengan yang lain. Ini adalah kerana wujudnya sesuatu elemen landskap Melayu adalah berdasarkan kepada simbolisme yang hendak diketengahkan.

Oleh yang demikian, unsur-unsur ini berkemungkinan mempengaruhi elemen-elemen yang terdapat pada senibina landskap Melayu dan membentuk identiti dan karektor tersendiri. Imej dan identiti yang merujuk kepada elemen-elemen penting dalam senibina landskap.

Elemen-elemen ini membentuk karektor-karektor dalam senibina landskap Melayu boleh dibahagikan seperti berikut:
a) budaya (prinsip)
b) elemen landskap
- fleksibel
-fungsi
-estetika

Fleksibel
Laman rumah atau halaman depan rumah merupakan ruang pertama dalam penyusunan landskap Melayu. Ruang hadapan ruang kebiasaaannya mempunyai kawasan laman yang lapang. Keadaannya berpasir dan bersih dari sampah serta rumput. Laman hadapan rumah dibiarkan lapang kerana fungsi sebagai kawasan upacara dan aktiviti kemasyarakatan. Aktiviti-aktiviti yang biasa dijalankan adalah upacara perkahwinan dan permainan tradisi seperti gasing,galah panjang ,silat dan sebagainya.Pokok bunga yang ditanam di dalam pasu di susun di sekitar halaman hadapan. Penanaman pokok bunga dalam pasu adalah untuk pengalihan tanaman. Keadaan ini berbentuk mudah ubah dari segi perletakkannya bagi membolehkan perlaksanaan aktiviti-aktiviti di halaman.

Fungsi
Tumbuh-tumbuhan tidak dapat dipisahkan daripada masyarakat melayu. Ia mempunyai perkaitan rapat dengan kehidupan iaitu dari segi adat dan cara hidup masyarakat melayu.(tamadun melayu; Ismail Hussien et. Al., 1995)
Peranan tumbuh-tumbuhan dapat dibahagikan kepada dua iaitu:
1. Kegunaan langsung
a) sumber makanan utama
b) keperluan dan peralatan rumah
c) ubat tradisi
d) tumbuhan kosmetik
e) senjata dan bahan racun
2. kegunaan tak langsung
a) memperkaya khazanah sastera
- pantun-peribahasa-nyanyian- istilah- upacara adat- mempunyai kekuatan mistik

Estetika
Merupakan sebahagian daripada seni rupa Melayu. Dalam aspek ini, estetika merujuk kepada nilai dan perasaan terhadap sesuatu yang indah, terasing daripada fungsinya dan penekanannya lebih kepada aspek seni. Seni rupa Melayu dapat dinyatakan dalam segala bentuk seni seperti seni ukir, seni logam, pantun dan lain- lain kegiatan yang berseni.

Pernyataan ini dilakukan dalam keadaan yang sederhana dan bersesuaian dengan sifat masyarakat Melayu yang bersifat rendah diri. Hal ini dibuktikan dalam Hikayat Melayu, Syair Burung Pungguk.
Selain itu, pantun juga menggunakan gambaran alam secara kiasan kiasan sebagai bahan pembayang seperti pohon, bunga, haiwan, laut dan sungai. Penggunaan gambaran dalam pantun membuktikan gambaran estetika dalam masyarakat Melayu. Hal ini menunjukkan bahawa ada perkaitan antara alam dan manusia. Bersesuaian dengan kenyataan dalam kosmologi Melayu iaitu berhubung dengan tuhan, alam dan manusia.

Warna
Peranan warna dalam landskap melayu traadisi sangat penting bagi menghiasi ruang laman depan rumah. Penggunaan warna dalam hiasan landskap laman adalah untuk menarik perhatian dan menaikkkan seri rumah. Ini dibuktikan dengan penggunaan pokok pudding sebagai hiasan. Pokok Pudding digunakan sebagai hiasan kerana daunnya mempunyai aneka warna dan ia tidak berubah mengikut musim. Pokok ini senang diperolehi dan senang dijaga. Pokok- pokok lain yang digunakan adalah seperti pokok siantan, pokok kemboja, kenanga, cempaka, melati dan lain-lain.

Skala
Skala dan saiz pokok adalah penting dalam landskap melayu tradisi. Poko-pokok akan diletakkan mengikut saiz dan ini mempengaruhi tatatur serta penyusunan pasu. Penggunanan pasu adalah sebahagian daripada elemen landskap Melayu dan ini membuktikan adanya pengaruh saiz dalam seni landskap tradisi.
Kebiasaannya pokok-pokok besar akan diletaakkan di pingiran laman supaya tidak menutupi ruang dan pokok-pokok yang lebih kecil.

Susun Atur
Berdasarkan kepada skala dan saiz, lanskap Melayu menggambarkan bahawa terdapatnya susun atur dalam perletakan pokok. Selain itu, susun atur tanaman di pengaruhi oleh fungsi-fungsi tanaman bagi keperluan kawasan dan manusia.

Masyarakat Melayu banyak menggunakan alam sekitar sebagai alatan, bahan memasak, perubatan, alat budaya, makanan dan sebagainya. Oleh itu, pokok-pokok yang berkaitan akan ditanam dipersekitaran rumah supaya ia mudah di gunakan. Dalam masyarakat Melayu, kawasan persekitaran rumah boleh di bahagikan kepada beberapa kawasan iaitu laman hadapan, laman sisi, dan laman belakang.

Seni bina rumah Melayu tradisional dikaitkan dgn sifat kreatif masyarakat Melayu serta hubungan mereka yang sangat erat dengan alam sekitar.Kesan pengaruh agama Islam menyebabkan rumah Melayu didirikan mengikut arah kiblat dan ruang di antara kaum lelaki dan kaum perempuan dipisahkan.Falsafah yang hendak diketengahkan dalam masyarakat Melayu adalah untuk membataskan dan membezakan tempat antara kaum lelaki dan perempuan.

Ini kerana kaum perempuan lebih diperlukan dibahagian dalam rumah manakala lelaki berada di luar sesuai dengan sifat lelaki sebagai pelindung.Hal ini menunjukkan masyarakat Melayu amat mementingkan adat dan tatatertib masyarakat sehingga menjadikan orang Melayu dipandang tinggi dengan kehalusan budi pekerti.Ia juga dapat mengelakkan fitnah kerana tetamu lelaki selalunya hanya dipelawa naik hingga ke anjung sahaja.Masyarakat Melayu mempunyai pandangan yang jauh dan meneliti setiap perkara dengan pertimbangan yang sewajarnya.

Dari sudut laman pula, bahagian laman di hadapan dibiarkan lapang dan bersifat terbuka untuk memudahkan melakukan sebarang aktiviti kenduri kendara atau majlis-majlis keramaian dan juga sebagai tanda mengalu-alukan kedatangan tetamu ke rumah.Faktor iklim pula menyebabkan sebahagian besar rumah Melayu tradisional bertiang atau berpanggung dengan lantainya tinggi daripada permukaan tanah yang dapat mengatasi kelembapan tanah.Fungsi pokok-pokok besar yang ditanam disekitar rumah seperti pokok kelapa pula memberi fungsi peneduhan selain berfungsi sebagai penanda kawasan rumah.

Falsafah hidup masyarakat Melayu dan pegangan agama Islam yang utuh terpancar dalam asas pembinaan rumah ini. Fungsi ruang, nilai estetika pada ciri rekaan binaan dan motif ukiran adalah perlambangan cerminan jatidiri masyarakat Melayu tradisi mementingkan kerja tangan yang halus dan teliti.

Pengurusan rekaan ruang luar dan dalam landskap Melayu sedemikian rupa adalah berfungsi sebagai memenuhi kehendak penghuni dan masyarakat berdasarkan sosio budaya, ekonomi dan agama sehingga kini.

Alam
Bahan binaan yang digunakan dalam landskap Melayu adalah seperti kayu, rotan, akar, buluh, dan dedaun dari sumber hutan terdekat. Binaan seperti wakaf dan pagar banyak menggunakan bahan- bahan yang ringkas dan boleh di ganti berulang kali.

Bagi pembinaaan rumah,kayu menjadi tunjang utama kepada struktur bangunan, manakala rotan dan akar menjadi pengikat, kayu atau batang pinang menjadi lantai, buluh dan daun rumbia/ nipah menjadi dinding dan atap.Bagi kegunaan seharian pula,kebanyakan rumah- rumah Melayu menanam pokok-pokok yang boleh membantu mereka dalam kehidupan seharian.Ianya seperti pokok-pokok besar seperti pokok kelapa,pokok mangga,pokok rambutan yang ditanam dihalaman rumah berfungsi sebagai peneduhan manakala pokok-pokok kecil disisi rumah banyak ditanam dengan tumbuhan- tumbuhan herba seperti pokok misai kucing,kunyit, dan lain-lain sekaligus menjadi sumber makanan dan ubatan bagi masyarakat Melayu.

Cuaca
Faktor cuaca memainkan peranan dalam rekabentuk asas bangunan. Kekerapan hujan mengakibatkan rekabentuk atap yang lebih cerun dan bertiang untuk mengelak banjir. Kepanasan cuaca juga menyumbang kepada rekabentuk yang lebih terbuka seperti kehadiran tingkap yang banyak, beranda dan tiang itu sendiri memberi laluan angin dibahagian bawah rumah.

Tidak cukup dengan itu, lubang angin dibahagian atas tingkap dan bumbung juga telah direka untuk keselesaan secara maksima.Bentuk wakaf dalam landskap Melayu juga turut berbeza dengan rekaan wakaf tema landskap lain. Biasanya bentuk wakaf Melayu lebih berbentuk rendah yang menunjukkan pemiliknya sentiasa merendah diri terutamanya kepada Pencipta Alam ini.Cucur atapnya di labuhkan untuk memberi kesan peneduhan yang maksimum, manakala penyusunan pokok-pokok yang menghiasi sekitarnya berfungsi sebagai penyejuk dan memberi suasa yang damai.

Budaya
Budaya dan adat resam juga memainkan peranan yang besar dalam membentuk seni bina rumah Melayu. Misalnya kehadiran Islam telah mempengaruhi orientasi bangunan mengarah ke kiblat.Definisi ruang juga diatur dan diubah aras mengikut kegunaan adat resam bertandang, kenduri dan aktiviti keluarga.

Dari sudut hiasan landskap,masyarakat Melayu selalunya menggunakan pokok-pokok yang memberi makna mampu memainkan perasaan kepada sipemiliknya.Contohnya penggunaan pokok-pokok berupa nama- nama berbentuk fizikal manusia seperti pokok Janda Merana (Salix Babylonica) yang mempunyai bentuk daun berjuntaian seakan-akan menggambarkan kesuraman yang tiada kesudahan.Begitu juga dengan pokok Janda Kaya yang berbentuk anggun dengan bunga merah jambu seperti gambaran barang kemas orang perempuan yang sarat bertindih-tindih.Sememangnya orang Melayu pandai memanipulasikan sumber alam dengan cara kehidupan mereka melalui maksud-maksud yang tersirat.

Hiasan
Dari sudut perhiasan pula,landskap Melayu sememangnya tidak dapt lari dari budaya dan agama mereka sendiri. Penggunaan ukiran kayu sebagai elemen hiasan adalah suatu aset mereka yang tidak ternilai.
Ini adalah,seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat Melayu sejak sekian lama.Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapat dalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu di mana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejak lebih 500 tahun dahulu.

Pada ketika itu, orang-orang Melayu sudah memberi perhatian yang istimewa terhadap seni ukiran pada bangunan seperti istana dan rumah kediaman. Raja-raja Melayu pada zaman dahulu memainkan peranan penting dalam memperkembang dan menghidupkan suasana seni ukiran. Hingga kini peninggalan istana-istana lama memperlihatkan betapa indah dan uniknya ukiran- ukiran yang diterapkan pada istana-istana tersebut. Di Semenanjung Malaysia, kekayaan seni ukiran kayu orang Melayu paling ketara pada binaan rumah tradisional terutama di Kelantan, Melaka dan Negeri Sembilan.

Teknik dan Gaya
Ukiran kayu dapat dilaksanakan dengan berbagai- bagai teknik dan penggunaan satu-satu teknik itu banyak bergantung pada kebolehan dan kemahiran pandai kayu. Tiga teknik utama dan gaya di dalam seni ukiran Melayu ialah tebuk terus, tebuk separuh dan tebuk timbul. Bentuk ukiran juga ada tiga jenis utama iaitu bujang, lengkap dan pemidang

Bentuk Bujang
Bentuk ini berdiri terasing, bebas, dan tidak terikat, berkait atau bersambung-sambung. Biasanya bentuk ini menampilkan motif bulan, bintang, matahari, kuntuk bunga ataupun putik buah.

Bentuk Pemidang
Bentuk ini menampilkan motif yang menggambarkan pergerakan sederhana dan tidak berbelit-berbelit. Bentuk ini mempunyai bingkai atau pemidang.

Ukiran patung kayu
Ukiran-ukiran yang dibuat dalam bentuk ini diberi nama-nama yang menarik seperti itik pulang petang, badak mudik, setampuk manggis dan lain- lain. Biasanya Bentuk pemidang digunakan untuk jala-jala rumah serta benda-benda yang terdapat di dalam rumah seperti tepak sirih, almari dan dulang kayu.

Bentuk Lengkap
Bentuk ini menggabungkan ciri-ciri bentuk bujang dan bentuk pemidang. Bentuk ini menitikberatkan unsur tumbuh-tumbuhan, merangkumi akar, batang, buah, dahan, daun, putik dan sulurnya.

Motif ukiran kayu orang Melayu terbahagi kepada beberapa jenis ;
Motif makhluk halus, contohnya ayam, badak dan itik (ayam berlaga, badak mudik dan itik pulang petang)
Motif angkasa atau kosmos yang menerapkan gambaran awan larat seperti bintang, matahari, bulan dan bukit bukau.Motif Geometri menampilkan bentuk bulatan dan bentuk segitiga yang disusun berderet. Kadangkala bentuk segitiga ini dicantum dengan sulur-sulur tumbuhan. Biasanya, motif-motif ini terdapat pada alat-alat tembikar, sarung keris, tepak sirih dan barang-barang tembaga.

Motif seni khat atau kaligrafi, menggunakan huruf Arab, terutamanya petikan Quran dan tulisan Jawi. Motif ini banyak terdapat di ambang pintu rumah, masjid dan surau serta pada alat-alat keagamaan seperti rehal.
Seni ukiran kayu di kalangan masyarakat Melayu bukan sahaja terdapat pada rumah-rumah tetapi penjelmaan dan penerapannya terdapat pada istana-istana raja, binaan masjid dan mimbarnya, surau, wakaf, pintu gerbang, alat-alat permainan masa lapang, alat-alat muzik tradisi, perabot seperti almari, katil, kerusi, meja, dan kepala perahu yang disebut bangau, alat-alat senjata, peralatan memasak, peralatan pertukangan dan pengangkutan tradisi seperti perahu, kereta kuda dan kereta lembu. Karya ukiran Melayu yang dihasilkan banyak mendedahkan nilai dan falsafah dalam pemikiran orang Melayu yang dalam masyarakatnya penuh dengan pernyataan simbolik apabila mereka mencipta sesuatu motif, corak dan bentuk dalam sesuatu karya ukiran.

LAMAN
Laman berfungsi sebagai pelengkap kediaman dan menjadi perlambangan gaya hidup pemiliknya.Keindahan laman yang dicipta menerusi pelbagai konsep pilihan memberi peluang kepada keluarga untuk bersantai sambil menghirup udara segar.Pembentukan sebuah laman sememangnya mencerminkan identiti sesuatu masyarakat tersebut.Ianya boleh dizahirkan dalam pelbagai konsep laman mengikut fungsi dan corak kesinambungan reka bentuknya.Idea penataan laman serba ringkas yang berkonsepkan taman,tampil menarik dengan konsep hiasan semula jadi digunakan sebagai pelengkap laman.

Binaan ruang santai seperti gazebo atau wakaf berasaskan kayu amat penting dalam mewujudkan suasana tenang.Keluasan ruang bagaikan kelebihan kerana laman boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu laman hadapan atau utama dan laman sisi.Laman sisi biasanya menjadi ruang peribadi keluarga untuk bersantai atau menjamu selera di hujung minggu.Keunikan kayu dalam seni taman dan pertukangan penuh dengan nilai estetikanya tersendiri dan meliputi pelbagai lapisan masyarakat.

HADAPAN
Ruang halaman depan terletak dibahagian hadapan rumah adalah ruang yang luas dan mempunyai unsur- unsur estetika. Di ruang halaman depan, kanak- kanak boleh bermain dengan gembira dan selesa.
Ruang ini, bebas daripada laluan kenderaan dan hanya dibenarkan pejalan kaki (penduduk kampung) sebagai laluan. Ruang halaman depan juga sering dijadikan ruang untuk meraikan tetamu ketika upacara kenduri kendara seperti berkahwin, bersunat, khatam Quran dan lain-lain lagi. Ianya adalah ruang yang menggambarkan suasana kegembiraan dan tanda mengalu-alukan kedatangan tetamu.

landskap lembut
Di bahagian ruang hadapan, landskap lembut berperanan sebagai penyejuk laman.Landskap lembut adalah elemen- elemen yang diistilah sebagai elemen landskap yang bersifat semulajadi. Ia terdiri daripada kepelbagaian spesis tanaman daripada pelbagai kategori atau jenis.

Elemen landskap lembut yang lazimnya mempunyai kecenderungan yang tinggi digunakan sebagai hiasan laman bagi masyarakat Melayu. Ianya terdiri daripada tanaman hiasan, tanaman herba, tanaman teduhan serta tanaman palma.Disamping itu, tanaman- tanaman lain yang turut tidak diketepikan adalah seperti tanaman air, tanaman memanjat, tanaman orkid , tanaman exotic serta tanaman bermusim.

Dalam konteks tanaman hiasan yang dimaksudkan dalam kajian ini adalah meliputi tanaman- tanaman yang terdiri daripada tanaman renek, semak perdu juga tanaman- tanaman exotic.Tanaman hiasan diistilahkan sebagai tanaman yang mempunyai keistimewaan baik dari segi warna, bau, bentuk, saiz serta bunganya. Tanaman hiasan ini juga merangkumi tanaman yang ditanam di atas tanah, tanaman didalam pasu, tanaman gantung serta juga tanaman air.

Selain itu, tanaman teduhan pula adalah tanaman yang terdiri daripada pokok- pokok besar baik dari kategori pokok ‘overstory trees’ mahupun dari kategori pokok sederhana ‘understory trees’ . Pokok- pokok ini berfungsi sebagai peneduh serta membekalkan sistem akar bagi memberi sokongan kepada sesuatu kawasan. Antara lain, pokok-pokok besar ini lazimnya merupakan pokok buah- buahan seperti pokok durian, pokok rambutan, pokok mangga, selain beringin, ketapang, serta hujan-hujan turut berkecenderungan tinggi ditanam oleh masyarakat Melayu.

Mereka seterusnya akan merekabentuk kawasan rehat seperti bangku, pangkin, buaian dan khemah rehat sebagai tempat rehat serta semasa menjalankan aktiviti berkumpulan dan sebagainya. Tanaman palma sememangnya sudah sinonim terhadap kehidupan masyarakat kampung ini. Tanaman palma adalah spesis tanaman yang paling mudah dikategori mengikut kumpulan palmae.

Adat masyarakat dahulu mencerminkan kelapa sebagai penanda kawasan selain sebagai penanda bagi setiap kelahiran dimana setiap bayi yang baru dilahirkan akan ditanam dengan sebatang pohon kelapa.Sementara itu kegunaan palma lain seperti pinang makan yang digunakan dalam adat memakan sirih juga membuktikan bahawa pokok palma ini berperanan dalam masyarakat Melayu sejak berzaman dahulu. Justeru, tanaman ini lebih mudah diadaptasikan dalam sesuatu rekabentuk perlandskapan masyarakat Melayu.

Landskap kejur
Landskap kejur merupakan hasil rekaan buatan manusia yang diambil dari idea persekitaran. Ia adalah rekabentuk bagi sesuatu elemen tambahan yang menjadi pelengkap dalam sesebuah rekaan seni taman.
Pada masakini, masyarakat semakin cenderung menggunakan pendekatan landskap kejur ini sebagai daya penarik terhadap landskap mereka.

Landskap kejur terdiri daripada wakaf/gazebo yang direka bentuk untuk memberi teduhan kepada pengguna. Pengguna juga boleh solat dan beristirehat di wakaf/gazebor yang dibina.Kehadiran pergola, wakaf atau gazebo berunsurkan ukiran kayu menunjukkan keupayaan seni ukiran itu sendiri yang dihasilkan menerusi kemahiran terbaik.

Reka bentuk landskap Melayu atau tradisional banyak mengetengahkan ukiran kayu bermotifkan flora khususnya kangkung, kacang, bayam dan bunga-bungaan.Bagi pegola pula ianya direka bentuk sebagai laluan kepada pengguna di samping memberi sokongan kepada tumbuh- tumbuhan menjalar di atasnya. Biasanya pergola diperbuat daripada tiang konkrit ‘column’ dan kayu yang telah direka bentuk dengan menarik.

Bagi bollard pula ia merupakan tiang kecil yang direka bentuk bagi menghalang kenderaan melalui kawasan tersebut. Penggunaan bollard hanya terhad kepada pejalan kaki sahaja. Bollard boleh diperbuat daripada konkrit ataupun kayu permukaan keras seperti konkrit, jubin dan sebagainya.
Selain dari itu, salah satu unsur dalam landskap kejur ialah arca. Arca biasanya direka bentuk untuk memperkenalkan sesuatu tempat seperti budayanya atau asal-usul nama tempat tersebut. Arca boleh diperbuat daripada konkrit ataupun kayu.

Secara keseluruhannya,Landskap kejur berfungsi untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada pengguna. Struktur-struktur landskap kejur ini direka bentuk supaya dapat berharmoni dengan alam semulajadi.

SISI
Ruang sisi terletak di kiri dan kanan rumah tradisional Melayu.Ruang ini berfungsi sebagai ruang laluan yang menghubungkan halaman depan dan halaman belakang.
Bergantung kepada saiz keseluruhan tanah tuan rumah, ruang halaman tepi ini juga menjadi kawasan permainan bagi kanak- kanak.

BELAKANG
Ruang halaman belakang rumah tradisional Melayu adalah ruang yang menyambung aktiviti ruang dapur rumah tradisional Melayu seperti mandi, membasuh dan memasak. Ruang ini adalah ruang aktiviti basahan dilakukan. Kadangkala, ruang halaman belakang menjadi ruang berkumpul bagi kaum wanita ketika kenduri- kendara dan juga aktiviti sosial yang lain.Bahagian dapur juga adalah bahagian yang bersifat peribadi dan tidak terlalu diberi perhatian dalam masyarakat Melayu umumnya.

Ini dapat dilihat pada perletakan tanaman dapur dibahagian belakang rumah. Tanaman yang selalu ditanam dibahagian dapur pula di kelompokkan bagi tanaman- tanaman yangmempunyai kepentingan lain selain dari tujuan hiasan serta makanan. Tanaman ini lazimnya ditanaman berdasarkan petua- petua golongan terdahulu seperti penanaman daun sirih, pokok dukung anak, pokok gelenggang,seperi serai, pandan, halia, cekur, lengkuas, pokok kari, limau purut, kantan, senohong, selum, pegaga,serta lain-lain lagi.

Tanaman ini juga antara lain meliputi tanaman yang ditanam untuk tujuan memasak atau sumber makanan seperti sayuran, buah-buahan serta ulam- ulaman yang dikenali sebagai tanaman dapur. Tanaman dapur ini lazimnya ditanam berhampiran dengan pintu dapur sesebuah rumah masyarakat Melayu.
Sungguhpun tanaman berkenaan diperlukan dalam pemasakan seharian namun, ianya disimpan untuk pandangan sendiri sahaja dalam ruang yang lazimnya lebih kecil berbanding dengan ruang halaman hiasan hadapan rumah.

PANGKIN
Masyarakat Melayu kebiasaanya akan melakukan aktiviti-aktiviti di luar daripada rumah. Aktiviti-aktiviti ini akan dijalankan sama ada di bawah rumah atau atau di persekitaran rumah. Bagi aktiviti di dalam rumah, kebiasaanya berkaitan dengan tetamu dan juga tempat tidur. Pangkin biasa digunakan untuk berehat dan juga melakukan aktiviti harian bagi suri rumah seperti mengayam tikar, mengayam ketupat dan lain-lain.

Hal ini sesuai dengan budaya masyarakat Melayu yang mengamalkan budaya Melayu sebagai identiti masyarakatnya. Perbuatan masyarakat Melayu yang berehat diatas pangkin adalah berkaitan dengan budaya Melayu. Di pangkin juga merupakan tempat untuk masyarakat Melayu berbual-bual sambil menunggu masa untuk membersihkan diri setelah pulang dari kerja bendang. Hal ini sesuai dengan konsep Islam yang diamalkan oleh masyarakat Melayu iaitu menjaga kebersihan dan mencari rezeki.

TEMPAYAN
Tempayan digunakan penakung air untuk minum dan masak. Selepas itu, guri pula digunakan di kawasan hadapan dan bahagian tangga yang menaiki rumah. Keadaan ini bertujuan untuk mencuci kaki sebelum melangkah masuk kedalam rumah. Aspek kebersihan sangat di tekankan dalam masyarakat Melayu kerana masyarakat Melayu merupakan masyarakat yang patuh pada ajaran Islam.

Reban
Reban ayam dan sangkar burung adalah antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh masyarakat Melayu. Masyarakat Melayu dahulu kebiasaanya mempunyai keperluan rumah yang cukup dan bersesuaian dengan sifat orang Melayu yang berjimat cermat dan bersederhana. Pemeliharaan yang dilakukan adalah untuk memenuhi kehendak makanan serta mengisi masa lapang daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah. Ayam dan burung yang dipelihara akan dijadikan sumber makanan kerana masyarakat Melayu masing-masing mengamalkan prinsip “ kais pagi makan pagi, kais petang makan petang ”.

Bangsal
Dahulunya pondok bangsal di gunakan untuk menyimpan kayu api. Sekarang ini, penggunaan bangsal dibesarkan lagi iaitu sebagai stor simpanan barang dan juga bangsal untuk membaiki peralatan rumah.

RUMAH TRADISIONAL
Rumah Melayu tradisional adalah sebahagian warisan seni bina Malaysia yang sangat bernilai. Ianya telah direkabentuk dan dibina oleh tukang- tukang yang mahir dan kreatifnya mereka dalam bidang seni bina.Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa, mengadaptasi cuaca dan penggunaan bahan binaan.

Rumah tradisional Melayu melambangkan cara hidup dan sikap terbuka orang Melayu itu sendiri. Secara amnya, rumah Melayu banyak diperbuat daripada kayu yang tahan lama dan dibina bertiang. Dinding rumah Melayu diperbuat daripada kayu atau anyaman buluh dan beratapkan daun rumbia atau daun nipah serta kayu.Ruang dalaman mempunyai ruang terbuka yang luas dan mempunyai dinding pemisah yang tersangat minima.

Seni bina Melayu adalah kesan daripada pertembungan budaya kaum yang pernah mendominasi rantau ini seperti Bugis, Riau, Jawa, Acheh, Minagkabau, Siam, Cina dan Barat.Seni bina rumah Melayu tradisional dikaitkan dgn sifat kreatif masyarakat Melayu serta hubungan mereka yang sangat erat dengan alam sekitar.Falsafah agama Islam menyebabkan rumah didirikan mengikut arah kiblat dan ruang di antara kaum lelaki dan kaum perempuan dipisahkan.

Faktor iklim pula menyebabkan sebahagian besar rumah Melayu tradisional bertiang atau berpanggung dengan lantainya tinggi daripada permukaan tanah yang dapat mengatasi kelembapan tanah.
Rumah kayu atau rumah kampung pada suatu masa dulu boleh dikatakan tidak asing bagi orang Melayu. Tapi dengan urbanisasi penduduk kini, ramai anak- anak Melayu yang tidak lagi mengenal apakah ciri bentuk sebenarnya rumah kayu tradisional?

Sebetulnya, lama sebelum kedatangan pengaruh luar dan telunjuk moden, penduduk asal Melayu dan Orang Asli di Semenanjung Tanah Melayu dan Sumatera serta kaum Bumiputra/Pribumi lain di Borneo dan bagian lain di alam Melayu telah mempunyai sistem perumahan yang canggih, cantik dan serasi dengan gaya hidup dan alam sekitar.

Manakala orang Melayu dan Orang Asli di Semenanjung, Sumatera dan pulau-pulau lain biasanya membina rumah seakan sesebuah banglo yang didiami oleh sekeluarga besar; sesetengah suku-kaum di Borneo lebih gemar kepada konsep ‘rumah panjang’ yang boleh memuatkan seluruh kampung.Pada peringkat awalnya, kebanyakan rumah Melayu lama berbentuk rumah asas yang dikenali rumah pisang sesikat.Bentuk rumah ini berubah mengikut arus perubahan yang juga mempunyai falsafah jiwa sezaman dengannya.Bahan-bahan binaan yang digunakan boleh diambil dari sumber alam yang boleh diperbaharui seperti pelbagai jenis kayu-kayan, juga buluh dan rotan hinggalah kepada daun-daun pelepah.

Kerangka atau struktur rumah pula menggunakan sistem tebuk-tembus dan pasak yang tidak memerlukan paku.Ini bermakna pembinaan rumah papan Melayu sebenarnya ialah suatu sistem pasang- siap. Maka rumah itu boleh ‘ditanggal- buka’ dan di pasang semula di tempat lain, persis yang dibuat oleh Badan Warisan Malaysia untuk Rumah Penghulu Abu Seman, yang dipindahkan dari negeri Kedah ke Kuala Lumpur.

Gambar menunjukkan sebuah rumah Melayu sedang diangkat dan dipindahkan ke tapak yang baru.
Selain itu, cara binaan tanpa paku juga membuatkan rumah lebih anjal (flexible), sehingga ianya boleh diangkat melalui ‘gotong- royong’ orang ramai dan dialih tempat.Walaupun rumah yang benar-benar tradisional tidak menggunakan sebatang paku pun, namun diakui bahawa bagi rumah kayu yang lebih baru, ada juga elemen bukan struktur seperti isian dinding yang memakai paku.Terdapat tiga ruang utama iaitu ruang formal, ruang aktif dan ruang pasif.

Ruang formal merupakan ruang bagi tuan rumah menerima kunjungan tetamu iaitu seperti di serambi, selasar dan dapur. Ruang aktif pula merupakan ruang bahagian belakang di mana aktiviti harian keluarga berlaku.
Manakala ruang pasif ialah bahagian ibu rumah dan bilik-bilik tidur yang terletak di antara ruang aktif dan ruang formal. Terdapat juga ruang yang dikhaskan untuk kaum lelaki dan ruang untuk kaum perempuan. Mengikut adat resam orang Melayu, orang lelaki tidak dibenarkan memasuki ruang orang perempuan tanpa izin kecuali anggota keluarga sendiri. Walau bagaimana pun terdapat ruang yang digunakan oleh kedua jantina ini seperti perigi dan dapur.


JENIS RUMAH TRADISIONAL


Terdapat beberapa jenis rekabentuk tradisional yang boleh dilihat diseluruh Malaysia.
Setiap negeri-negeri di Malaysia mempunyai bentuk-bentuk rumah tradisionalnya yang tersendiri.Ini berlaku disebabkan pengaruh dan budaya masyarakat setempat yang datang dari berbagai unsur.Setiap binaan yang dihasilkan mempunyai nilai dan falsafahnya yang tersendiri seiring dengan gaya hidup masyarakatnya.

Secara amnya, rekabentuk ini diklasifikasikan mengikut rekabentuk bumbung iaitu; Bumbung Panjang, Bumbung Lima, Bumbung Limas dan Bumbung Perak. Rekabentuk ini boleh dilihat disegenap pelusuk tanahair. Untuk orang kebanyakan, rekabentuk Bumbung Panjang adalah yang paling popular oleh kerana keringkasan rekabentuknya dan penjimatan kos serta masa pembinaan.


Rumah PerakRumah ini adalah dari jenis bumbung panjang. Keistimewaan reka bentuknya adalah kerana ia lebih etnik dan ringkas. Reka bentuk ini juga dikenali sebagai rumah Kutai. Rumah ini masih terdapat di negeri Perak dan telah berusia lebih 100 tahun. Antaranya di Kampung Sayong Lembah, Kuala Kangsar, Kampung Kota Lama Kanan dan Kampung Bota Kanan, Parit.Rumah Perak menggunakan sepenuhnya bahan binaan semula jadi yang terdapat di sekeliling kampung. Struktur asas adalah kayu keras manakala atap dibuat dari daun rumbia dan dinding pelupuh dari anyaman buluh atau rotan.

Rumah ini mempunyai bumbung yang agak tinggi, tetapi terdapat sedikit keunikan dari segi keterbukaan rumah ini. Ia seolah-olah tidak mempunyai pengudaraan yang baik dan mencukupi. Dinding rumah mencapai ke paras rabung atap tanpa diselangi kerawang atau seumpamanya. Ini disebabkan dinding itu sendiri tembus angin, maka ianya tidak perlu hiasan kerawang dan sikap rendah diri penghuni rumah ini.
Keringkasan reka bentuk menunjukkan yang rumah kutai adalah untuk orang biasa berbanding rekaan lain yang lebih moden dan canggih seperti bumbung limas dan bumbung Perak.

Rumah ini menyaksikan beberapa unsur seni struktur yang agak menarik, ringkas dan mempunyai fungsinya tersendiri.Rumah ibu dipisahkan dari rumah dapur dengan selang yang terbuka. Rumah ibu mempunyai tingkap menghala ke rumah dapur. Di penghujung rumah dapur terdapat pelantar untuk kegunaan penyediaan makanan atau ruang letak untuk hasil dari kebun dan sungai. Rumah ini mempunyai beberapa unsur seni struktur yang agak menarik, ringkas dan mempunyai fungsinya tersendiri.

Rumah ibu mempunyai bumbung yang tertinggi. Ia turut menempatkan atau berfungsi sebagai serambi di bahagian depan dan sebuah bilik. Di sebelah kiri bilik terdapat ruang seakan serambi menyamai bahagian serambi utama di sebelah kanan, mungkin ianya adalah untuk ahli keluarga perempuan. Rumah ibu mempunyai tingkap menghala ke rumah dapur.

Rumah ibu dipisahkan atau dihubungkan oleh selang yang lebih terbuka. Selang mempunyai ketinggian yang sedikit rendah, sekitar 15cm sehingga 30cm dari aras rumah ibu dan rumah dapur. Rumah dapur menempatkan segala peralatan memasak dan ruang makan. Ia dihubungkan oleh selang untuk ke rumah ibu. Di penghujung rumah dapur terdapat pelantar, berfungsi sebagai tempat penyediaan makanan dan ruang letak untuk hasil dari kebun atau sungai.

Rumah Selangor
Rumah ini merupakan rekaan bumbung panjang yang terdapat di negeri Selangor. Ia mengandungi kombinasi anjung dan serambi yang agak besar dan menonjol. Hampir kesemua rekaan bumbung panjang adalah memanjang kebelakang apabila diperbesarkan mengikut keperluan semasa pemilik rumah. Rumah ini tidak mempunyai bumbung bertingkat seperti rumah Negeri Sembilan, tetapi mempunyai bumbung besar yang agak curam di rumah ibu. Seperti kebiasaan reka bentuk ini, tujuan bumbung yang besar (tebar layar) ini adalah untuk memerangkap angin agar ruang atap dapat diudarakan untuk tujuan menurunkan suhu di dalamnya.

Justeru, lebih besar rumah ibu, maka lebih besarlah atap tersebut. Rekaan luaran rumah ini mempunyai ukiran yang sederhana di bahagian atas tingkap. Tingkap mempunyai jerejak pendek yang terletak di atas palang bawah tingkap. Tingkap rumah ini terletak agak rendah dari paras lantai. Rumah ibu dinaikkan paras berbanding dapur, anjung, rumah tangga dan serambi. Ketinggian struktur atap membuatkan rumah ini kelihatan luas dan lega ketika berada di dalamnya. Ia juga bertujuan agar proses pengaliran udara yang lebih lancar dan selesa.

Rumah ini tidak mempunyai selang, berbanding rumah bumbung besar yang lain.Seperti kebiasaan reka bentuk ini, tujuan bumbung yang besar (tebar layar) ini adalah untuk memerangkap angin agar ruang atap dapat diudarakan untuk tujuan menurunkan suhu di dalam rumah. Justeru, lebih besar rumah ibu, maka lebih besarlah atap tersebut. Rekaan luaran rumah ini mempunyai ukiran yang sederhana di bahagian atas tingkap.

Tingkap mempunyai jerejak pendek yang terletak di atas palang bawah tingkap. Tingkap rumah ini terletap agak rendah dari paras lantai. Rumah ibu dinaikkan paras berbanding serambi dan selang. Ketinggian struktur atap membuatkan rumah ini kelihatan luas dan selesa apabila berada di ruang dalam rumah. Ia juga membolehkan pengaliran udara yang lebih lancar dan selesa.

Rumah Melaka
Rumah ini mempunyai reka bentuk ringkas dan mengandungi fungsi ruang secara asas, menunjukkan kesederhanaan pemiliknya. Reka bentuk rumah ini mengandungi serambi, rumah ibu, selang dan rumah dapur. Secara asas pelan rumah ini menyamai rumah kutai negeri Perak, perbezaannya terdapat serambi di bahagian hadapan rumah ini. Serambi adalah tempat berehat dan mengambil angin, melayan tamu dan meninjau aktiviti di hadapan rumah.

Keseluruhan dinding rumah diperbuat daripada kayu, kecuali di bahagian dapur yang mempunyai dinding pelupuh. Bahagian atap rumah ini dibuka sedikit untuk membenarkan pengudaraan masuk ke dalam rumah. Bahagian selang rumah pula didinding, berbeza dengan rumah kutai Perak. Rumah ini mempunyai tebar layar bermotif bunga dan papan pemuka yang berkerawang ringkas. Kayu jerejak di serambi juga mempunyai ukiran yang ringkas sesuai dengan konteks kesederhanaan rumah ini.

Lazimnya rumah ini dimiliki oleh orang kebiasaan, maka reka bentuk rumah ini terhad kepada fungsi asas iaitu mengandungi rumah ibu, rumah dapur dan serambi.Rumah dapur mempunyai pintu masuk di sebelah sisi belakang, memudahkan kaum wanita bertandang. Keseluruhan rumah adalah diperbuat daripada kayu meranti

Rumah ibu mempunyai bumbung dan lantai yang tinggi. Ia turut menempatkan sebuah ruang terbuka yang luas. Kebiasaan tidak terdapat bilik di sini, tetapi keluasan ruang ini boleh menempatkan sehingga dua bilik.
Rumah ibu dihubungkan oleh selang yang lebih terbuka. Selang mempunyai ketinggian yang sedikit rendah dari aras rumah ibu dan rumah dapur serta mempunyai dinding. Rumah dapur menempatkan segala peralatan memasak dan ruang makan. Ia dihubungkan oleh selang untuk ke rumah ibu. Di penghujung rumah dapur terdapat pelantar yang berfungsi sebagai tempat penyediaan makanan dan ruang meletak hasil yang diperolehi dari kebun atau sungai.


Rumah Pulau Pinang

Di Pulau Pinang terdapat beberapa jenis rumah tradisional Melayu yang berlainan bentuk iaitu Rumah Bumbung Panjang, Rumah Serambi dan Rumah Serambi Gajah Menyusu. Salah satu rumah tradisional Melayu tersebut adalah Rumah Serambi Gajah Menyusu yang dapat dikenali dengan bentuk bumbungnya dimana bumbung ibu kelihatan lebih tinggi rendah seperti kelihatan seekor gajah sedang menyusukan anaknya.

Rumah jenis ini menggunakan bumbung panjang jenis mendatar dan di muka tepi dindingnya dipasang dinding tegak yang dipanggil tebar layar manakala pembahagian ruangnya pula terdiri daripada rumah ibu dan dapur. Pembahagian ruangnya terdiri daripada ruang rumah tangga, terletak di hadapan ruang serambi luar, ruang tengah, ruang serambi dalam, ruang gajah menyusu dan dapur.

Bahan-bahan pembinaan rumah ini terdiri daripada kayu cengal dan meranti manakala atapnya daripada rumbia.


Rumah Kedah
ORANG ramai kini boleh melihat keunikan rumah Tok Su, warisan seni bina tradisional rakyat Kedah yang terletak berhadapan Wisma Darul Aman di Alor Star:Di Kedah, rumah-rumah tradisional begitu berkurangan kerana telah banyak dirobohkan dan digantikan dengan rumah-rumah yang moden. Rumah-rumah tradisional lama dihiasi indah dengan ukiran-ukiran. Ini menyebabkan sukar untuk mendapatkan rumah-rumah seperti ini sekarang kerana tiada tukang-tukang yang mahir untuk membina rumah-rumah seperti ini.

Pembinaan rumah tradisional menggambarkan tentang ketinggian mutu kesenian orang-orang Melayu dahulu. Pembinaan rumah-rumah mereka dipengaruhi oleh keadaan sekeliling dan juga kebudayaan. Ini mereka tonjolkan pada ukiran-ukiran yang terdapat pada rumah mereka seperti tumbuh-tumbuhan, kehidupan dan juga benda.

Rumah orang-orang Melayu Kedah dahulu biasanya mempunyai serambi, rumah ibu, rumah tengah dan dapur. Bumbung yang kebiasaannya terdapat ialah bumbung perak dan juga bumbung panjang. Jika kita lihat tinggalan warisan ini kita dapat katakan bahawa orang- orang Melayu dahulu begitu pentingkan kecantikan dan keunikan rumah mereka. Mereka begitu teliti dalam membina rumah dari segi pembinaannya mahupun pemilihan tapak rumah supaya mereka akan hidup aman tenteram sepanjang masa.
Rumah Negeri Sembilan

Rumah ini mempamerkan secara keseluruhan reka bentuk bumbung panjang yang bersifat Minangkabau. Ia mempunyai sifat reka bentuk atap yang bertingkat yang dialas daun rumbia. Rumah ini mempunyai serambi hadapan dan anjung yang meneduhkan tangga utama kemasukan ke Rumah Ibu melalui Serambi. Serambi dihiasi ukiran kerawang yang bercorak silang-menyilang. Rekaan tangga adalah ringkas. Tangga diikat atau dimatikan dengan rekaan kekunci dipapan yang menarik seperti yang boleh dilihat di dalam gambar.

Rumah ini dihiasi ukiran kayu yang banyak di sekeliling rumah, lebih- lebih lagi di sekitar Serambi hadapan rumah. Ukiran adalah bermotifkan silang dan bunga yang agak bersifat grafik. Bahagian anjung, serambi dan rumah ibu mempunyai aras yang berbeza.

Rumah ibu mempunyai ruang yang terluas dan tertinggi. Terdapat bilik di rumah ibu dan tangga menghala ke loteng. Loteng ini mengambil lebihan ketinggian dan tingkat atap yang diberi ruang oleh struktur rumah ini.
Rumah ibu bersifat terbuka dan disambung ke rumah dapur melalui pintu yang menghala ke selang. Selang tidak berdinding dan merupakan pelantar kepada sebahagian fungsi dapur. Ianya berperanan sebagai ruang bersembang untuk kaum wanita. Rumah Negeri Sembilan ini memaparkan seni kraf kayu yang menyeluruh hingga sampai ke rumah dapur. Paras tingkapnya adalah sangat rendah, iaitu direka untuk paras orang duduk dan bukannya berdiri.

Rumah Negeri Sembilan ini mempunyai rumah tangga, iaitu ruang pengenalan dan persinggahan pertama ke dalam bahagian rumah. Ruang ini boleh juga dipanggil beranda kerana tidak berdinding dan terbuka. Ruang ini berhubung terus ke serambi yang berdinding, di aras yang berbeza. Serambi rumah jenis ini adalah agak luas dan panjang, sesuai untuk menempatkan tetamu untuk acara kenduri- kendara.

Negeri Sembilan mempamerkan secara keseluruhan reka bentuk bumbung panjang yang bersifat Minangkabau. Ia mempunyai sifat reka bentuk atap yang bertingkat yang dialas daun rumbia. Rumah ini mempunyai serambi hadapan dan anjung yang meneduhkan tangga utama kemasukan ke Rumah Ibu melalui Serambi. Serambi dihiasi ukiran kerawang yang bercorak silang-menyilang. Rekaan tangga adalah ringkas. Tangga diikat atau dimatikan dengan rekaan kekunci dipapan yang menarik seperti yang boleh dilihat di dalam gambar.

Rumah ini dihiasi ukiran kayu yang banyak di sekeliling rumah, lebih- lebih lagi di sekitar Serambi hadapan rumah. Ukiran adalah bermotifkan silang dan bunga yang agak bersifat grafik. Bahagian anjung, serambi dan rumah ibu mempunyai aras yang berbeza.Rumah ibu mempunyai ruang yang terluas dan tertinggi. Terdapat bilik di rumah ibu dan tangga menghala ke loteng. Loteng ini mengambil lebihan ketinggian dan tingkat atap yang diberi ruang oleh struktur rumah ini.

Rumah ibu bersifat terbuka dan disambung ke rumah dapur melalui pintu yang menghala ke selang. Selang tidak berdinding dan merupakan pelantar kepada sebahagian fungsi dapur. Ianya berperanan sebagai ruang bersembang untuk kaum wanita. Rumah Negeri Sembilan ini memaparkan seni kraf kayu yang menyeluruh hingga sampai ke rumah dapur. Paras tingkapnya adalah sangat rendah, iaitu direka untuk paras orang duduk dan bukannya berdiri.

Rumah ibu mempunyai ruang yang luas dan tinggi. Rumah ini mempunyai satu bilik tidur. Terdapat sebuah tangga menuju ke loteng dari sudut rumah ibu. Loteng ini mengambil lebihan ketinggian dan tingkat atap yang diberi ruang oleh struktur rumah ini. Lazimnya loteng digunakan sebagai sebuah bilik tidur untuk anak lelaki bujang kerana kecuraman tangga yang tidak sesuai untuk anak perempuan.

Rumah ibu adalah terbuka luas dan disambung ke rumah dapur melalui pintu yang menghala ke selang. Selang tidak berdinding dan merupakan pelantar kepada sebahagian fungsi dapur. Selang berperanan sebagai ruang bersembang untuk kaum wanita.

Rumah Pahang


Rumah Tradisional Melayu Pahang dikenali dengan Rumah Serambi Pahang. Rumah jenis ini kian pupus. Rumah jenis ini biasanya berbumbung panjang manakala di tepi dinding dipasang tabir layar dan terdapat ukiran di pinggirnya. Komponennya terdiri dari rumah ibu dan dapur dan di antara keduanya dipisahkan oleh ruang yang dipanggil selang. Ia juga mengandungi ruang-ruang tertentu di bahagian hadapan sekali iaitu ruang serambi diikuti oleh ruang ibu yang mengandungi ruang pentas dan perbalai. Di belakang pula ialah ruang kelek anak atau serambi belakang. Bagi ruang dapur ia mengandungi ruang penanggah serta pelantar. Ruang-ruang ini digunakan untuk menanti, memasak dan sebagainya.


Rumah Johor 

Rumah traditional Melayu Johor juga dikenali sebagai rumah limas Johor. Seni binanya sangat cantik dimana pembinaannya tanpa menggunakan paku, hanya berdasarkan kepada tanggam semata-mata. Rumah limas traditional ini dibina berdasarkan pada cuaca iklim tropika di Semenanjung Malaysia. Rumah limas Johor banyak dipengarui elemen-elemen luar seperti dari British, Belanda, dan juga unsur-unsur rumah di Indonesia.

Rumah limas Johor mempunyai bentuk asas yang sama iaitu dibina sederhana tinggi. Cara untuk mengenal pasti rumah limas Johor ialah melalui bumbung rumah iaitu mempunyai perabung panjang dan bersambung dengan empat buah perabung limas. Pada puncak bumbung dipasang kayu tajam yang dipanggil tunjuk langit. Rumah ini mempunyai ruang hadapan yang dipanggil rumah ibu dan di hujungnya ialah anjung. Biasanya rumah ini dibuat daripada kayu cengal, keranji, perak dan meranti.

Untuk mengetahuai dan melihat lebih dekat mengenai rumah ini bolehlah kita pergi ke Danga Bay, Johor Bahru kerana di kawasan ini didirikan rumah-rumah limas daripada setiap daerah di negeri Johor. Di kawasan rumah ini dibina landskap ala kampung. Kelihatannya cantik dan bersahaja. Penanaman rumput yang menghijau menjadikan kawasan taman menjadi lebih segar apatah lagi dengan kombinasi warna kayu rumah yang disapu dengan pewarna kayu. Balai Polis juga berbentuk rumah limas.

Rumah Kelantan

Di Negeri Kelantan terdapat 2 jenis rumah tradisional Melayu dikenali sebagai Rumah Bujang dan Rumah Tiang 12. Rumah jenis ini mengandungi 12 tiang utama pada rumah ibu, 6 tiang serambi dan 6 tiang panjang. Bumbungnya panjang di mana pada tepi sudut dindingnya dipasang dengan tabir layar. Pada pinggir tabir layarnya terdapat papan pemeleh atau tumpu kasau iaitu sepasang pemeleh ibu dan sepasang pemeleh serambi.

Rumah Tiang 12 yang asli terdapat 3 unit bangunan iaitu bangunan rumah ibu yang mengandungi ruang selasar, rumah tengah dan rumah dapur. Bangunan rumah tengah dan rumah dapur bebilik atau bersekat.


Rumah Perlis

Rumah tradisional Melayu Perlis berbentuk ‘Bumbung Panjang’ terdiri dari rumah ibu dan rumah dapur .Bersambung dengan rumah ibu dan rumah dapur.Bersambung dengan rumah ibu terdapat ruang balai.Di hadapan rumah dapur,antara rumah ibu terdapat sebuah ruang mempunyai fungsi masing-masing.Bangunan tersebut lazimnya diperbuat daripada kayu ataupun buluh,beratapkan rumbia atau nipah.

Rumah Ibu

Rumah ibu merupakan sebuah rumah yang mempunyai serambi kiri dan kanan. Di hujung ruang tengah diletakkan katil besi(antik), di pasang kelambu dan tirai sebagai tempat tidur penghuni yang tertua (ibu dan bapa). Disebelahnya terdapat dua buah bilik tempat tidur anak-anak gadis dan lelakinya.

Ruang hadapan merupakan ruang tamu dan tempat berkumpul ahli-ahli keluarga. Dibahagian atas dibuat para atau ‘lotin’ tempat menyimpan kuih-kuih pada hari kenduri atau alatan lain seperti tikar, karung, bujam, kecung dan sebagainya. Serambinya digunakan sebagai tempat menganyam tikar atau membuat alat-alat kraftangan pertanian.

Biasanya rumah ini berdindingkan buluh dan dianyam berkelarai, berlantaikan papan. Hanya orang kaya dan berada akan menggunakan papan tegak, berlidah dan berlurah. Ruang atas tingkap terdapat ukiran kelarai,begitu juga pada’papan cantik’ dan ‘tibar layar’.
Rumah Sabah

Sabah kaya dengan masyarakat daripada pelbagai suku kaum tetapi pembinaan rumah mereka banyak dipengaruhi oleh kepercayaan mistik masing-masing. Rumah-rumah panjang untuk suku Rungus dan Murut mempunyai ruang seakan bilik untuk keluarga dan ruang bagi upacara tradisi suku kaum itu. Selain rumah panjang terdapat rumah individu seperti Rumah Bajau di Kota Belud dan Rumah Banggi di Pulau Balambangan, rumah buluh di Tambunan dan Rumah Lotud di kawasan Tuaran.

Rumah SarawakSarawak juga terkenal dengan rumah panjang yang didiami oleh suku kaum Iban, Melanau, Orang Ulu dan Bidayuh. Kebanyakan rumah dibina berhampiran sungai yang merupakan laluan utama bagi masyarakat tersebut. Rumah panjang berkenaan mempunyai bilik-bilik untuk keluarga yang berjumlah antara 20 sehingga 80 bilik. Setiap rumah panjang boleh menempatkan antara 200 hingga 800 orang.
 http://v12gether.blogspot.com

1 ulasan:

  1. Hi dan assalamualaikum. Saya Nur Nisa Najihah pelajar tahun akhir pengajian budaya visual di UiTM Puncak Alam, sedang menyiapkan penulisan ilmiah mengenai seni bina rumah kutai di Perak. Saya ada ternampak article/journal mengenai Rumah Kutai. Saya ada beberapa soalan yang ingin diajukan dan info yang lebih terperinci mengenai rumah kutai. Jika pihak tuan/puan tidak keberatan untuk membantu saya, saya ingin melakukan sesi temu bual atau pun melalui whatsapp chat sahaja pun boleh. Terimakasih ☺️

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...