Ahad, 23 Jun 2013

Serangga PELIK Berbentuk Daun


Serangga Daun atau Daun Berjalan adalah sebahagian daripada keajaiban di dalam dunai kecil serangga. Serangga ini mampu untuk bertukar kepada rupa bentuk daun untuk menyembunyikan diri mereka daripada pemangsa. Penyamaran mereka begitu hebat sehinggakan pemangsa sering tertipu dengan helah mereka kerana bentuknya memang sama seperti daun yang sebenar. Malah ada beberapa spesies pula menpunyai rupa kesan daun yang digigit, dan ia kelihatan sangat nyata seperti daun yang sebenar.
 
 

Makhluk ini mungkin telah dijumpai buat pertama kalinya oleh Antonio Pigafetta dari Portugis, yang telah berlayar bersama Ferdinand Magellan  dalam pelayaran mereka ke India pada abad ke-15. Ketika anak kapal berhenti seketika di Pulau Cimbonbon untuk kerja pembaikan kapal. Beliau telah mendokumentarikan spesies Phyllium dengan petikan berikut :
Di pulau ini juga terdapat pokok-pokok tertentu, daun yang mana apabila mereka jatuh, mereka bergerak dan berjalan kaki. Mereka adalah seperti daun pokok mulberi, Mereka mempunyai tangkai daun yang pendek dan tajam, dan berhampiran tangkai daun mereka ada di setiap sisi dua kaki. Jika mereka disentuh mereka akan melarikan diri, tetapi jika dihancurkan tidak pula mengeluarkan darah. Saya terus menyimpan mereka di dalam kotak selama 9 hari. Apabila saya membuka ia daun pergi pusingan kotak. Saya percaya mereka hidup pada udara
Serangga Daun ini wujud dari Asia Selatan melalui Asia Tenggara hingga ke Australia. Pada masa ini, tidak ada kata sepakat tentang pengelasan spesies jenis ini, tetapi mereka secara umumnya dianggap sebagai keluarga spedies Phylliidae.
 
http://v12gether.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...