Selasa, 2 Jun 2015

Subhanallah - Fenomena Cahaya Misteri Nampak Dari Luar Angkasa

Fenomena Cahaya Misteri nampak di bumi dari Luar Angkasa berjaya di rakamkan. Para penyelidik mengaku tidak dapat mengambil gambar fenomena ini dalam resolusi tinggi. Fenomena cahaya ini sangat pelik dan aneh dan Misteri bagi kita yang tidak pernah tahu akan fenomena ini.Fenomena ini berlaku pada ketinggian 80 km dari permukaan Bumi. Fenomena ini biasanya hanya akan muncul sewaktu berlakunya taufan atau ribut.
Imej yang menakjubkan yang diambil oleh kamera TV Jepun mendedahkan 'SPRITE' kilat yang tinggi di atas bumi. Ia adalah kali pertama fenomena yang telah dirakamkan.


Namun kini, NASA menyedari angkasawan di International Space Station (ISS) berjaya mengambil gambar pada 30 April 2012. Gambar pertama fenomena ini muncul pada Julai 1989 oleh para peneliti di University of Minnesota.

Kalau korang nak tau fenomena aneh dan pelik ini adalah fenomena yang biasa disebut ‘sprite’ dimana ia berupa cahaya merah dan biru yang berkedip ribuan kali dalam satu saat.Imej warna pertama 'sprite' yang pernah ditangkap. Ia telah diambil pada tahun 1994 oleh projek yang ditaja NASA melalui Universiti Alaska Fairbanks (UAF) kamera khas diterbangkan keluar dari Oklahoma City pada dua pesawat.

“Fenomena ini sangat menakjubkan. Bukan sahaja is sangat pantas di mana korang boleh terlepas hanya dengan sekedip mata jer. Selain itu Fenomena ini juga berada memancarkan warna merah yang agak buta bagi kita untuk melihatnya. kata geofisik Hans C. Stenbaek-Nielsen dari University of Alaska, AS.

Saksikan Video cahaya 'sprite' yang menakjubkan ini...pastikan korang tak kerdipkan mata.


taotauajer

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...