Ahad, 14 Jun 2015

Resepi - Apam Beras Kacang Merah




Dripada kacang merah boleh dijadikan kuih talam, kuih lapis, puding, sebagai inti pau dan banyak lagi yang boleh dipelbagaikan jika kita kreatif mengolahnya




OK LAH, KITA DAH BIASA MAKAN APAM KAN, APA KATA KALI NI KITA RASA PULA APAM BERPERISA KACANG MERAH. RESEPI SAYA GUNAKAN RESEPI APAM BERAS YG BIASA TU…HASILNYA, NOT BAD LAH…SEDAP…

APAM BERAS KACANG MERAH

BAHAN-BAHANNYA:
1 CWN NASI
2 CWN TEPUNG BERAS
1 CWN GULA PASIR (BOLEH KURANGKAN PD SIAPA YG TAK SUKA MANIS)
1 CWN ISI KACANG MERAH (KCG MERAH DLM TIN)
1 1/4 CWN AIR
1 TSP YIS MAURIPAN
1 PEKET KECIL ENO
SEDIKIT PEWARNA PINK (JIKA SUKA)

CARANYA:
1. AMBIL AIR KACANG MERAH, CAMPURKAN DGN AIR BIASA DAN JADIKAN SEBANYAK 1 1/4 CWN. GUNAKAN AIR NI UNTUK DIKISAR BERSAMA NASI DAN GULA HINGGA HALUS.
2. KACANG MERAH DILECEK KASAR. KETEPIKAN.
3. GAUL RATA TEPUNG BERAS DAN YIS. MASUKKAN CAMPURAN NASI YG DIKISAR TADI DAN KACAU HINGGA SEBATI. KEMUDIAN MASUKKAN KACANG MERAH YG TELAH DILECEK TADI. KACAU HINGGA RATA.
4. TUTUP RAPAT DAN PERAP 3-4 JAM. KEMUDIAN KACAU PERLAHAN2, MASUK PEWARNA PINK DAN ENO, KACAU SEBATI PERLAHAN2. BIARKAN SEBENTAR.
5. LENSERKAN ACUAN LOMPANG DGN SEDIKIT MINYAK. KUKUS APAM DGN API KUAT SELAMA 15-20 MINIT DLM PENGUKUS YG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DULU.
6. BOLEHLAH DIHIDANGKAN BERSAMA KELAPA PARUT.
 https://seleraputeri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...