Rendang Sotong tetap menjadi pilihan bagi juadah berbuka puasa, kali
ini kelainan sajian rendang yang disebatikan dengan rasa cili dan
wangian bawang. Sesuai untuk anda yang suka masakan ringkas tetapi
sedap.
150 gm cili padi
10 gm serbuk lada hitam
15 gm jintan halus
15 gm jintan kasar
20 gm bawang putih
100 gm bawang kecil
2 batang serai
20 gm lada merah
20 gm lada hijau
1 labu bawang besar - dimayang
1 biji tomato
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Sedikit minyak
Bahan-bahan :
1 kg sotong – dipotong kecil150 gm cili padi
10 gm serbuk lada hitam
15 gm jintan halus
15 gm jintan kasar
20 gm bawang putih
100 gm bawang kecil
2 batang serai
20 gm lada merah
20 gm lada hijau
1 labu bawang besar - dimayang
1 biji tomato
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Sedikit minyak
Cara-cara membuat :
- Kisar cili padi, bawang putih, bawang kecil, jintan halus, jintan kasar, serta serai.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk lada hitam.
- Setelah naik bau, masukkan garam, gula serta bawang besar yang telah dimayang.
- Masukkan juga sotong, lada merah dan hijau serta tomato.
- Kacau sehingga rata dan siap untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan