Life
must goes on. Daging masak hitam tetap jadi. Tinggalkan yang lara, ayuh
kita raikan cinta dengan daging yang hitam itu menawan ni.
Bahan-bahan:
2 mangkuk daging (anggaran 400g)
Kicap pekat manis
Sos tiram
Seasoning sauce (saya gunakan brand Maggi)
2 inci halia
4 ulas bawang putih
2 senduk kecil cili kisar
*1 sudu kecil buah pelaga
*1 sudu kecil bunga cengkih
*1 sudu kecil ketumbar
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
*1-2 batang kulit kayu manis
*2-3 kuntum bunga lawang
Minyak
Air secukupnya
1 labu bawang besar (untuk garnishing)
Cara-cara:
- Potong daging anggaran selebar dua jari.
- Basuh dan toskan.
- Tumbuk halia dan bawang putih. Lumur pada daging.
- Masukkan kicap, sos tiram dan seasoning sauce pada daging dan gaul rata. Perapkan kira-kira 2 jam. * Makin lama perap daging semakin lembut dan makin hitam warnanya.
- Tumbuk bahan bertanda * .
- Tumiskan cili kisar. Masukkan bahan tumbuk tadi dan goreng hingga naik bau.
- Masukkan daging dan air.
- Masak hingga pekat dan daging empuk. Tambah lagi air jika perlu.
- Masukkan bawang dan masak hingga bawang layu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan