Resepi Daging Masak Gulai Kawah
Bahan-bahan :
4 sudu besar minyak
500g daging dihiris nipis
300 g daging tetel - dipotong kecil (saya tambah)
500 ml santan - saya guna 600ml
2 sudu besar kerisik kelapa
2 sudu besar gula perang
2 keping asam keping
3 biji kentang dipotong dadu besar(saya tambah)
6-7 batang kacang panjang - dipotong panjang (saya tambah)
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1-2 cawan air (ikut nak pekat atau cair)
8 helai daun kari
Garam secukup rasa
Bahan Pes Rempah (dikisar) :
2 - 3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu besar rempah kari daging (saya guna 4 sudu besar)
6-7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan pes rempah yang dikisar. Masak sehingga naik bau dan pecah minyak.
Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging kecut dan mesra. Tambahkan juga sedikit air.
Masukkan santan, kerisik dan garam secukup rasa. Masukkan juga gula perang.
Masukkan kentang dan reneh seketika sehingga daging dan kentang lembut.
Akhir sekali masukkan asam keping, dan kacang panjang. Masak sehingga mendidih dan siap!
Jika suka boleh renehkan lagi sehingga kuah pekat.
http://www.enyabdullah.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan