Rasanya semua yang bergelar ibu jika boleh ingin memasak sendiri juadah
berbuka puasa untuk keluarga. Selain lebih terjamin tahap kebersihan
dan khasiat makanan tersebut, ia juga boleh menjimatkan wang ringgit.
Siapa tahan kalau setiap hari perlu membeli di bazaar Ramadan yang harga
makananya sangatlah mahal.
Mungkin bagi yang bekerja di rumah atau suri rumah, soal memasak untuk
berbuka puasa tiada masalah tetapi bagi ibu yang bekerja ia agar
mencabar dan perlu menjadi ‘lipas kudung’ jika hendak memasak setiap
hari.
Sebenarnya ada cara untuk kita menjimatkan masa dan tenaga. Kenapa
tidak diguna pakai untuk memudahkan tuga memasak kita. Bukan sahaja
boleh digunakan pada bulan puasa tetapi sesuai untuk sepanjang masa.
- Rancang menu seminggu
Untuk mengelakkan anda pening kepala, apa kata rancang menu masakan
untuk seminggu. Senaraikan menu, bahan-bahan yang diperlukan untuk
memasak menu tersebut dan mula keluar membeli belah bahan pada hujung
minggu.
- Pembungkusan lauk pauk mentah
Apabila beli ayam, minta peniaga potong kecil ayam tersebut bersesuaian
dengan menu masakan yang kita pilih. Elakkan beli ayam seekor sebab ia
hanya menyukarkan kita untuk proses memotong ayam tersebut. Begitu juga
dengan ikan, minta peniaga menyiang ikan-ikan tersebut bagi memudahkan
kita. Selepas itu kita perlu membungkus ayam, ikan, daging dan
sebagainya yang dibeli dalam bungkusan plastik atau bekas mengikut
kegunaan harian. Jangan bungkus semuanya dalam satu bekas/plastik kerana
ia akan menyukarkan kita apabila tiba masa untuk memasak. Simpan dalam
bahagian dingin beku, setiap kali hendak memasak, anda hanya perlu
keluarkan dan letak di bahagian chiller. Pulang dari kerja ayam atau
ikan sudah lembut dan boleh terus dimasak.
- Kisar bawang dan cili
Potong cili, bawang merah, bawang putih, halia yang menjadi bahan asas
utama dalam kebanyakan masakan untuk kegunaan sebulan. Kisar bahan-bahan
tersebut dan simpan sebagai stok. Ia akan memudahkan tugas memasak
anda.
- Gunakan gunting bukan pisau
Penggunaan gunting berbanding pisau lebih menjimatkan masa ketika
memotong sayur jenis berdaun seperti sawi, kangkung, bayam mahupun
menyiang ikan.
- Sejuk bekukan lebihan lauk
Kadang kala ada masanya makanan yang dimasak tidak habis dimakan,
jangan membazir dengan membuangnya. Anda boleh simpan dalam peti dingin
beku dan boleh dimakan semula keesokan hari.
- Masak satu lauk yang lengkap
Untuk lebih menjimatkan masa, anda boleh pilih menu yang merangkumi
semua dalam satu masa. Contohnya seperti masakan tomyam, paprik, masam
manis, kicap dan lain-lain.
- Ulam-ulaman pengganti sayur
Jika tidak sempat masak sayur, anda boleh menggantikan hidangan sayur
dengan ulam-ulaman atau salad yang lebih mudah dan cepat selain tetap
berkhasiat.
- Dari dapur terus ke meja
Sekiranya anda mahu menjimatkan masa daripada mencuci periuk dan kuali,
boleh pilih menggunakan peralatan memasak yang boleh dipindahkan dari
dapur terus ke meja makan seperti periuk kaca tahan panas.
PAMA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan