Saya
dapat resepi ni dari fb Azie Mazidah namanya. Satu yang istimewa pemilik
resepi ni dia siap tulis dia izinkan sesiapa sahaja untuk ambik dan
kongsi resepi yang ada dalam fbnya tanpa perlu minta izin dan kebenaran.
Katanya lagi semua yang ada ilmu kepakaran kepandaian adalah datang
dari Allah. Memang sekali try je resepi ni saya terus jatuh cinta dengan
rasanya. Untuk resepi ni saya follow sebiji-sebiji bahan-bahannya so
mmg takde derhaka resepi ye kecuali diulangi kecuali gulanya sebab saya
tak suka manis.
Bahan bawah
1. 11/2 cawan tepung suji
2. 2 cawan santan pekat
3. 2
cawan santan cair - memandangkan saya ni malas nak perah santan saya
beli santan dah siap so selalu saya buat sukatan 3 cawan santan 1 cawan
air sbb santan yg kita beli siap fresh tu mmg pekat.
4. 3/4 cawan gula - saya letak 1/2 cawan je
5. garam skit
6. pewarna kuning
1. Kesemua bahan kita campurkan sekali dan dimasak atas api kecik hingga pekat.
2. Selepas itu masukkan ke dalam loyang dan ratakan kukus selama 20-30 minit.
Lapisan atas
4 cawan santan pekat
11/3 tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan gula merah ataupun kalau suka warna gelap letak lebih
Gula pasir adjust ikut rasa manis selepas kita letak gula merah. Kalau gula merah sudah terasa manis gula pasir tak perlu.
1.
Campur ke semua bahan dan bancuh sehingga bahan tidak berketul, Nak
mudah masuk je dlm blender preeeeeetttt dah sebati tapis senang citer
cepat keja.
2. Masak atas api sederhana hingga pekat
3. Kemudian tuang atas lapisan bawah tadi. Kukus selama 30 minit lagi.
Kalau
kita tgk resepi ni adunan dimasak seketika di atas api terlebih dahulu
barulah dikukus. Ini sebenarnya dapat membantu kuih talam kita untuk
menjadi dengan lebih jayanya lagi he he..saya tgk ibu mertuaku pun kalau
dia buat kuih talam dia akan buat cara ni. Sebab kalau kita tuang
tepung yang siap dibancuh terus utk dikukus kadang-kadang tak jadi
mungkin terlembek. Tapi kaedah masak dulu mmg confirm kuih kita
jadi...cubalah.
Seperkara
lagi mmg rasanya kita pun tau kalau kukus kuih talam penutup kukus
mesti dibalut. Ini untuk mengelakkan air wap dari menitis ke atas kuih
kita dan mencacatkan rupa permukaan kuih kita tu. Dan selalu sangat saya
tengok kain peberet semua orang adalah kain napkin a.k.a lampin anak
yang lama-lama. Ermm.. plz la saya rasa cam carilah kain lain. Mungkin
sekarang baby tak byk sangat guna kain napkin tu sbb pakai pampers tp
kain tu dah jadi kain mcm-mcm guna buat lap itu ini antaranya kalau
tetiba baby muntah susu ataupun time dia selsema korang lap ngan apa he
he.. Jadi tak payah la saya sambung lagi ayat ni kan klu tak faham jugak
tak tau lah ha ha
http://yanimn.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan